LittleBigPlanet

  • Írta: Ca$h
  • 2008. október 20.
Link másolása
Egy szép őszi napon felhívnak az Überkonzolos srácok, és mit mondanak a fülembe? Megjött! Erre én persze azt válaszolom, hogy ez egy olyan jó hír aminek minden férfi csak örülhet, főleg a fiatalabb korosztály… erre ők persze a szokásos brazilt hangon csak annyit közölnek velem, hogy nem AZ jött meg, hanem a LittleBigPlanet. Erre én: egy héttel az amerikai megjelenés előtt? Na neeeeeee… na de! Itt van nektek a cikk, amit olyan régóta várunk mindannyian…
ÜBERKONZOL:
X360, PS3, PSP konzolok, kiegészítők, használt és új játékok olcsón!
LCD, Plazma, Projectoros HDTV-k, Házimozik, BluRay filmek!
Használt készülékek és játékok vétele, cseréje, beszámítása!
További infó: www.uberkonzol.hu, www.uberdigital.hu

Az ember egy nagyon különleges lény… hiszen életének majdnem a felét alvással tölti. Ilyenkor a teste pihenve regenerálódik, miközben az agya csodálatos, varázslatos helyekre repíti őt. Olyan végtelen, kimeríthetetlen, kreatív energiák szabadulnak fel ekkor, amire joggal tehetjük fel a kérdést: hova tűnik mindez? Egyszer azonban valami csodálatos dolog történt, kiderült, hogy ezek az energiák nem vesztek kárba, nem tűntek el a semmibe, hanem létrehoztak egy pici bolygót, ahol óriási dolgok történhetnek meg. Egy bolygót, ahol a kisemberek, hatalmas álmaikkal képesek bármit létrehozni. Ennek a bolygónak számos lakosa van, mindenféle csudafurcsa lény, de mindegyik közül talán a legérdekesebbek a pici golflabdánál is kisebb zsáklegények és zsákleányok. Az ő életük csupa móka és kacagás, még akkor is, ha féltékenységében a bolygó szinte minden lakosa arra törekszik, hogy ők ne mosolyogjanak többé. Az apró zsákemberkéknek nagyon fontos a divat, és az, hogy minél mókásabban jelenjenek meg a barátaik előtt. Ezért mindent megtesznek, hogy rövid életük alatt, minél több humoros tárgyat gyűjtsenek össze. Kezdődjön hát a kaland, amit soha nem fogunk elfelejteni, egy bolygón, amit csak úgy hívnak, hogy AprókÓriásVilága…


A LittleBigPlanet az első komolyabb próbálkozás arra (a PS3 történelmében), amikor a készítők mindent megtettek annak érdekében, hogy egy igazi, vérbeli, minden korosztály számára szerethető közösségi játékot hozzanak létre. A gamma mottója, hogy játssz, alkoss, osszd meg. Ezeknek a dolgoknak maximálisan meg is felel, hiszen az egyjátékos kampány igencsak rövidre sikerült, olyan 5-6 óra alatt végig lehet tolni. Ezalatt az idő alatt viszont ha 100%-ban összegyűjtünk minden tárgyat, akkor nyílik meg előttünk csak igazán a valódi nextgen lehetőségek tárháza, avagy a pályaszerkesztés.


Ennek van egy tutorial része, aminek a végigvitele igaz több órát vesz igénybe, viszont érdemes megcsinálni, mert itt minden pici apróságra megtanítanak minket, amire csak szükségünk lehet. Bizton állíthatom nektek, hogy a lehetőségeink teljes mértékig végtelenek lesznek. Könnyedén alkothatunk magunknak bármilyen pályát, környezetet, akár még saját lényeket is, amiknek saját „agyat" adva még azt is eldönthetjük, hogy hova menjenek, és mit csináljanak. Önmagában már az is hatalmas élménynek számít, ha magunkkal és három másik barátunkkal belépünk a pályaszerkesztőbe, és négyen együtt mindféle marhaságot alkotunk és csak nevetünk az eredményen. A játék fizikája elképesztő, pillanatok alatt tudunk megalkotni varázslatos dolgokat. Akiknek van Playstation Eye kamerája azoknak aztán végkép. Például megtehetjük azt, hogy felhúzunk egy hatalmas falemezt a háttérbe, lefotózunk a kamerával egy MasterChiefet, felragasztjuk a falra és már meg is van a gigászi Halo hátterünk. Vagy akár csinálhatunk belőle egy mókás szörnyet is, aki mindenáron el akar majd pusztítani minket. Nagyon nehéz írásban érthetővé tenni mi mindenre vagyunk képesek, elég ha elhiszitek, hogy bármire. Képzeljétek el mi történik akkor, amikor napi szinten több százan raknak fel, és osztanak meg velünk viccesebbnél viccesebb pályákat, amiken mi természetesen bármikor végigmehetünk jó nagyot szórakozva rajta.


Maga a kampány egyébként 7 szintből áll, amik természetesen több pályára osztódnak. Mindegyik szint egy külön kis világ, tele kreativitással és poénok végtelen sorozatával, az adott stílushoz és hangulathoz tökéletesen illeszkedő zenékkel megfűszerezve. Mindegyiknek vannak olyan részei, amit csak minimum két játékos tud majd megoldani egymás segítésével. Illetve lesznek rejtett kulcsok is, amiket ha felveszünk, lehetőségünk nyílik tudásunkat bónusz pályákon is próbára tenni. Na ezek azok a részek, amik igencsak poénosak tudnak lenni egyszerre négy játékossal. A legfontosabb dolog az egyjátékos pályáknál természetesen az, hogy ha lehet, minden egyes tárgyat, matricát, zsákember anyagot (ez határozza meg milyen anyagból lesz megvarrva kis hősünk) és ruhát felvegyünk. Amiket legfőképpen majd a pályaszerkesztőben tudunk hasznosítani.


„Sajnálatos" módon, olyan hamar jutott a szerkesztőség hozzá a játékhoz, hogy egyetlen server sem működött még a világon. Ezért sem a többjátékos üzemmódokat (van belőlük bőven), sem pedig a szerkesztett pályák megosztását nem tudtuk letesztelni nektek. De mikor ezeket a sorokat olvassátok, már elindultak a serverek, és ezzel együtt a lehetőségek végtelen tárháza is szerte szerény bolygónkon. Bele sem merek gondolni, hogy milyen hatalmas szórakozások várnak még ránk ennek a játéknak köszönhetően. Úgy gondolom, hogy a reklámszöveg, miszerint ezzel a stuffal sokszorosára fog nőni a PS3-as eladások száma, nem volt túlzás. Még annál is jobbak lesznek a statisztikák, mint amire számítani lehetett.


Az egyetlen komoly probléma, amit magam sem igazán értek, hogy sajnos csak 720p-ben jeleníthető meg a stuff. Nem értem, hogy egy ilyen sztárjátéknál hogyan engedhették ezt meg maguknak, amikor köztudottan minden egyes X360-as program ismeri az 1080p-t, sőt még az 1080i-t is. Nem egy embert ismerek, akinek emiatt nem úgy néz majd ki a TV-jén a játék, ahogyan kéne. Az emberek nem véletlenül vesznek több százezerért ilyen készülékeket, (FullHD) és pont őket büntetik a legjobban? Amikor a PS3 már a megjelenése napján ismerte a FullHD-t, azért ez eléggé gáz szerintem!


Apró pici hibáktól és kellemetlenségektől eltekintve, a LittleBigPLanet egy hihetetlenül jó játék. Pontosan azt a színvonalat, kreativitást, minőséget képviseli, ami annak idején naggyá tette a Playstationt. A Metal Gear után itt van végre még egy termék, ami miatt mindenki büszke lesz arra, hogy a PS3 mellett voksolt. Reméljük, hogy a közeljövőben megjelenő játékok; Motorstorm 2, Resistance 2, Killzone 2, mind ezt az érzést fogja növelni bennünk. Mert lássuk be; a Wii és az X360 által nyújtott szolgáltatások mellett, a PS3 eléggé a háttérbe szorult manapság. Mindenkinek csak ajánlani tudom, bűn kihagyni!

40.
40.
Heisenberg
#39: Gratulálok ön világrekordot döntött a 2 komment közt eltelt legtöbb idő kategóriájában:D!!!!
39.
39.
Don Mattrick dr Phil Spencer
http://www.deviantart.com/art/The-Rage-210515716
Szórakoztató játék, de ahogy írják is néha kicsit több a kihívás a kelleténél.
37.
37.
Ca$h
minden egyes teljesített tutoriallal feloldódik egy csomó cucc... érdemes az összeset megcsinálni!
36.
36.
kankadi
ja... köszönöm szépen! de a tutorialoknak mi az értelme? forog egy kerék, azon van egy kis hengerszerűség. azt kell átugrani, minél többször annál több pontod lesz... ez csak multiban joo... vagy fel lehet oldani azzal is vmit?
35.
35.
Ca$h
kankadi: először is izlések és pofonok, ezt sose felejtsd el... ;)



a kérdésedre válaszolva pedig ahhoz, hogy alakzatokat tudjál lerakni előre kell haladni a játékban és nem árt megcsinálni a tutorialokat sem... ;)
34.
34.
kankadi
33: nagyon hülye vagy... az eleje az igaz h kis gagyi, de a 3. pályától kezdve... eszement szórakozás... főleg ugy h a haveroddal játszol... szétnevettük magunkat... gondolkodott h ps3at vegyen e vagy x360at, de nem tud még választani... x360ra: gears of war 2, forza sorozat pgr sorozat tetszik neki, ps3on meg : killzone 2 lbp. aszongya h inkább a killzone 2 és lbp miatt venne ps3at! :D

de tényleg nagyon nagy ez a játék...
33.
33.
zaz
kimondhatatlanúl utálom ezt a játékot...másnap visszavittem a boltba.
32.
32.
kankadi
megszereztem, nem tudom mennyi pályából áll a story mód, de mikor pályát akarok csinálni a my (ha jool tudom level) en akkor csak matricákat meg nem tom miket tudok lerakni... alakzatokat még nem. mikor lehet majd alakzatokat, kockákat stb-t rakni? mert nekem amikor ez a gyors menü jön be, nekem csak a karaktergenerálás, matricák meg nemtom mik válnak elérhetővé. a többi még nem elérhető. de mikor lesz elérhető?
31.
31.
Ca$h
30: megosztanád velem ezt a trükköt, örülnék neki nagyon! ;)
30.
30.
rolmanus
29: Lehet vásárolni az amerikai store-ról egy kis trükkel, és nekünk nem kell fizetnünk havi öt dolcsit, csak a semmiért.
29.
29.
armored death
Sony. Elmehet a kurva anyjába azok után, hogy itthon nincs se store se lófasz. Persze a sok szarját azért meg kell venni tőle.
28.
28.
Ca$h
FEAR: hát igen... sajnos manapság a múlttal nem foglalkozik senki csak a jelennel és a jövővel, ez főleg a Microsoftra jellemző. Ahogy megjelent az X360 pár hónap alatt ki is nyírták a régi XBoxot, aminek tulajdonképpen mindent köszönhetnek... nem szép dolog ez. Ebből a szempontból a Sony maximálisan korrekt és becsületreméltó...
27.
27.
F.E.A.R. Alma
Viszont ha már SD, én nagyon sajnálom, hogy teljesen eltűnnnek a piacról a régi alacsony felbontású televizorok. Mert így egy idő után, amikor majd végérvényesen elromlik az SDTV-m, akkor félő (vagyis inkább 100%), hogy a tucatnyi retro konzolom képe élvezhetetlenül ocsmány lesz. Kár, hogy nem gondolnak a régi motoros játékosokra :(
26.
26.
Ca$h
Daks: olvass vissza a témában. Ezt nem rosszindulatból írtam, hanem azért mert beszélgettünk arról, hogy mennyi háztartásban van teljesen feleslegesen, ráadásul csalódást okozva HDTV!
25.
25.
Daks
Jó látni hogy nincsen mindenkinek hdtv-je? :D ezt hogy erted?

auchanba amugy 100ezer a 37iches (94 centis) daewoo hdready - nem egy nagy marka, dehat a tobbit se tervezik 2-3 evnek hosszabb idore. dobbenetes hogy hogy mennek lefele az lcd arak.
24.
24.
Ca$h
felegyi: hehe... pontosan ez egy ilyen hülye ország. =)



dentis: jöhetsz bármikor, csak legyek otthon... =)



vincenzo: azért jó látni, hogy nincsen még mindenkinek HDTV-je...



NINCS IS ANNÁL JOBB ÉRZÉS, MINT AMIKOR MINDENKINEK TECCIK A CIKKEM... EGYELŐRE LEGALÁBBIS! =)
23.
23.
Vincenzo
Jó lett a cikk:P A játék is észbontóan jó(legalábbis a videók alapján), de sajna nincs rá pénzem, pedig nagyon szívesen tolnám énis. A 720p-ről meg csak annyit, hogy nekem 1 ismerősömnek van FullHD TV-je...de rajta kívül senkinek nincs mégcsak HDRaedy sem...én tavaly örültem, hogy nyáron össze tudtam melóból szedni egy HD Ready-re...bőven elég az a 720p, persze egy HD TV adást elfogadnék...viszont PS3 hoz meg a géphez ígyis jó:P
22.
22.
Dentis 360
Ca$h:Remélem minnél hamarabb,vagy úgy se laksz messze átugrok és azon kapod magad,hogy valaki nagyban küldi a PS3-adon a játékot :) xD.
21.
21.
felegyi
Hát Ca$h, már megszokhattuk hogy ami kellene az nincs, ami meg nem kellene abból bőven van kis hazánkban... A cikked meg fenomenális!!!
20.
20.
Ca$h
Dentis: mikor fog bekövetkezni eme nemes időpont! ;)
19.
19.
Dentis 360
Már alig várom amikor én is megkaparintok egy PS3-at és akkor én is tolhatom az ilyen "jóságokat":).
18.
18.
Ca$h
ohohohohoooooolcsóóóóbb? már miért lenne olcsóbb? inkább drágábbnak kéne lennie, de ugyanannyiba kerül mint mindegyik!
17.
17.
battlefield2
menyibe kerűl ez a jatek?

olcsobb mint a tőbbi?
16.
16.
Ca$h
:D Óhhh köszönöm kollega! =)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...