Portal 2 teszt

  • Írta: zoenn
  • 2011. május 4.
  • pc, portal 2, teszt
Link másolása
Elég furcsa dolgokat teszünk meg a tudományért. Kínozzuk magunkat a vizsgálati alany személyében, számtalan rejtvényen rágjuk át magunkat, pedig még tortát sem kapunk érte. A Valve Portáljának folytatásában bár szinte szadista fejtörőket teljesítünk egy puzzle-FPS formájában, de hihetetlenül komikus elbeszélést élünk át.

2007-ben Gabe Newell csapata szinte a semmiből teremtett játéklegendát a Portal személyében, pedig csak egy apró ajándéknak szánták az Orange Box tulajdonosai számára, a 16-bites korszakra jellemző karakterekkel és sarkított történettel, ahol a portálok megfelelő elhelyezésével és ügyességünkkel tettük próbára józan ítélőképességünket. A Valve hiába hangoztatja folyton, hogy az innovációban hisznek, mereven ragaszkodnak a folytatásokhoz: az elmúlt négy évben tovább polírozták a receptet, s ha azt hittük, erről már nem lehet újabb bőrt lehúzni, tévedtünk. Bizony lehet, és tették mindezt úgy, hogy pont ott nyúltak bele és adtak hozzá újabb használható elemeket, melyekkel remekül működik az alapvető koncepció is. Tartottunk tőle, Gordon Freemant akartuk vissza, de ha már így alakult, nem csalódtunk – főleg, hogy a Portal 2-vel debütál PlayStation 3-on a Valve online disztribúciós rendszere, a Steam.


Több száz évvel járunk a Portal első részének eseményei után. Főhősnőnk, Chell, éppen felébred a hibernációjából, de aggodalmaskodó tudósok helyett nagyon egyedül érezheti magát. Körülnéz, és szinte csodának véli, hogy nem omlik rá a meglehetősen romos állapotban leledző helység. A valaha szebb napokat megélt GLaDOS tesztlaborja csupán emlékeztet néhai önmagára, de szerencsére itt van nekünk a mindig vidám robot, Wheatley, aki óvja-vigyázza a tesztalanyokat. És sajnálattal közli a maga vicces brit akcentusával, hogy a létesítmény veszélyben van, bármikor összeomolhat, és egy jól megtervezett menekülés keretében jobb lenne azt mihamarabb elhagyni. A Stephen Merchant hangján megszólaló karakter egyébként a játék első óráit végigkíséri az Aperture Science földalatti komplexumban tett második utazásunk során. Hasznos, és rekeszizom-szaggató tippjeivel segíti a még kicsit bágyadt Chell visszarázódását. A remek kezdőfejezetben lefektetett minőség szerencsére az egész játékot végigkíséri: az egyfajta logikai játékként értelmezhető Portal 2 igen masszív történettel rendelkezik, szenzációs karakterekkel és a rájuk jellemző dumákkal.


A tempó szinte adja magát, régen láttunk ennyire profin finomhangolt darabot, s örömmel konstatáltuk, hogy a Valve nem fásult bele a játékfejlesztésbe. Hiába egy korábban tündöklő laborban tevékenykedünk, a helyszíneket tekintve a srácok kihoztak mindent a témából: a romos tesztszobáktól kezdve a GLaDOS néhai hatalmát prezentáló helységein át minden helyet kapott. A természet, a gondoskodás hiányában, kezdi visszahódítani azt, ami valaha az övé volt: a romok közül, a repedésekből újra elburjánzott a növényzet, s madarak repkednek a termek felett. Jobb narratívára nem is vágyunk: a komplexum háttértörténete elevenedik meg az alapító, Cave Johnson hangfelvételeinek formájában, kinek hangját JK Simmons kölcsönzi, megnyerő orgánumával szinte mi magunk is átérezzük a terv bukásának súlyát, persze a lehető legkomikusabb módon. Hihetetlen, amit a Valve elénk rakott: meglepetésekkel tarkított történet, olyan karakterekkel, mint Wheatley – a kissé ügyefogyott személyiségével –, és a lassan magára találó GLaDOS, aki a cinizmus és a szarkasztikus humor képviselője. A robottal való állandó civakodásuk kellő humorforrást biztosít a játékkal eltöltött 8-10 óra során.


Az erős személyiségek jelenléte még inkább lenyűgözővé teszi a rejtvények megoldásával teli perceket, egyfajta mixet alkotva az egyáltalán nem fáradt ötletekkel teli játékmenetet. Az alapok tekintetében a Portal Gun, mint fegyver, ismét elsődleges szerepet játszik. Újra a kék és narancs járatok megnyitásával érhetjük el a célunkat, ámbár az elődtől eltérően – az esetek nagy részében – ráérős tempóban oldjuk meg a feladványokat, kezdve a legegyszerűbbekkel, s ahogy haladunk előre, folyamatosan nehezednek a ránk váró kihívások, a fizikai törvényeinek figyelembe vételével. Ismét kapunk prizma kockákat, és sok esetben az előtörő lézerek útját fényvisszaverő tárgyakkal irányíthatjuk, persze a portálok megfelelő helyen történő rögzítésével. Mindezt platformrészekkel spékelték meg: a perfekt ugrásokat dobbantók segítségével vitelezhetjük ki, nem beszélve a testeket vonzó, vagy éppen taszító mezőkről.


S itt már belefutunk az újdonsült játékszerekbe is, mint a zselék. Ezekből rögtön háromféle áll rendelkezésünkre, melyeket a pályákon itt-ott elhelyezett csapokból szerezhetjük meg. A kék színűtől a talaj rugalmassá válik, így nehezen elérhető helyekre is fel tudunk pattanni, a narancsszínűvel fékevesztett sebességre teszünk szert, mivel az anyagsúrlódás csökken, míg a fehér segítségével a nehezen elérhető helyekre tapaszthatunk portálokat, ahová alapesetben nem lett volna lehetőségünk. Elképesztő csavart hoz ez a játékban, szerencsére az eszközöket már csak a játék vége felé keverhetjük, ám a fentebb is vázolt portálosdi bőven elég munkával látja el agytekervényeinket, bár érezhetően némileg szerényebb nehézséget kínálnak a puzzle-ök: egy-két kirívó példától eltekintve igazán durva és lehetetlen küldetés nincsen. Így a Portal 2 mechanikája soha nem fordul frusztrációba, hiszen hiába tűnik elsőre büntetősnek a feladat, némi logikával nem futhatunk bele teljesíthetetlen elvárásokba. A sikertelenség szinte minden esetben a játékos figyelmetlenségére utal: alaposan nézzünk át minden talpalatnyi felületet, ne bocsátkozzunk jóslásokba és próbálgatásokba; a Valve kifinomult fejlesztő, nem rak elénk lutrira épülő feladatokat, sok esetben egy figyelmen kívül hagyott szakaszon vérzik el a próbálkozás. Kreativitást tekintve a készítőknek nincs szégyenkeznivalója.


Nem mehetünk el szó nélkül a játék kooperatív porciója mellett, mely szinte felteszi a koronát a Portal 2-re. Már maga az a tény, hogy két játékos dolgozik össze, azt vonja maga után, hogy immáron négy portállal kell helyt állnunk. A co-op kihívásait még a single playerben látottak is megirigyelhetnék. Erősen ajánlott a kampány végigtolása után nekiveselkedni, mert tényleg a veteránok számára ajánlott ez a plusz ötórányi játékidő. A két eltalált robot, Atlas és P-body két portal fegyverrel már igazán kemény dió, s miközben egy kis képernyőn látjuk a társunk mutatványait, s azt, hogy hova helyezte el a saját nyílásait, egy csapásra felértékelődik bennünk minden, amit a Portal 2-ről eddig tudunk. Ha akarjuk, koordinálhatjuk a közös tevékenységet (erre szükség is van) egyfajta visszaszámlálás indításával, megjelölhetjük apró zászlóval azokat a pontokat, mely szerintünk fontos lehet a barátunk számára. A kommunikáció gördülékeny, gesztusokkal, jópofa gúnyolódásokkal megspékelve a headsetes dumákat. Hihetetlen precizitás és a durva arcoknak is komoly elfoglaltság – nem is éreztük a kompetitív játékmódok hiányát.


Habár a Source Engine nem éppen újkeletű kódhalmaz, a képi világ kidolgozottsága legalább jelentős előrelépést tett előre. Nyoma sincs már az előd túlzottan statikus és vegytiszta természetellenességének, minden csupa báj és áramvonal, viszont a túl gyakran előforduló töltőképernyők jelenléte már kezd zavaróvá válni. A koros motorral járó szögletességet igyekeztek nagyfelbontású textúrákkal orvosolni, de mindez csak időhúzás a Valve részéről – a távoli jövőbe vesző következő munkájukat már kéretik új köntösben tálalni. A fizika viszont még mindig lenyűgöző: a különböző folyékony és kevésbé folyékony (zselék) szimulálása megfelel az illúziónak, az árnyékok a fények néhol egészen pofásra sikeredtek. A hanghatások viszont már tényleg nem kötnek kompromisszumot, az összes szereplő szinkronja bőven az átlag felett van, hála az ismert művészek közbenjárásának. A zenék szintén fülbemászóak, ahogy az új főcím is, a Valve mindig is úttörőnek számított e tekintetben és nem hajszolja a kortárs stúdióknál fennálló sablonosságot. Próbál egyedinek hatni – teljes sikerrel.


Habár eredetileg előzménynek készült a Portal második része, több mint sikerrel vették az akadályokat a Valve-nél. Az előd csupán adalék volt, egy kísérleti adás abból a gyönyörből, amit jelen darab tett teljessé. Hiába ostorozzuk mindig a fejlesztőket azzal, hogy a fülük botját sem mozdítják, hogy új játékot tegyenek le az asztalra – bőven megélnének a Steamből befolyó dollármilliókat számolgatva –, ha egyszer veszik a fáradtságot, akkor az újabb mérföldkőnek néz ki. Kisebb problémák akadnak persze, főleg technológia téren, de a fantasztikus karakterekkel teli történetmesélés, logikai mechanizmus, több mint kielégítő, s egyben felhívja a figyelmet arra, hogy bizony igen kevés a hasonló próbálkozás napjainkban. Kétszer olyan hosszú, fele annyira gyors – nincs miért kapkodni, a Portal 2 ízét pont ilyen ütemben kell intravénásan kiélvezni.

Kapcsolódó cikk

46.
46.
CJgabor
Nekem nagyon tetszett, coop is, single is. kicsit tán' rövid a coop, mondjuk, ha hajnali fél 3ig tolod haverral xD de a single tényleg hosszabb mint elődjénél.. amúgy meg mit vártatok? "Akkora forradalmat nem hoz, mint az elődje"? mert mire számítottatok? tele van új fícsörökkel, pl. lézer, stb. ami nekem nagyon tetszett... vagy Négyportálos eszközre vágytok, v mi? milyen nagyobb forradalom? ezt nem igazán értem, ti még mivel dobtátok volna fel? -.-' és 8.9 pont? kizárt.. 9 alá nem is mennék. nem 10es de akkor is jobb mint 8.9 :D
45.
45.
Avarra
Ma játszottam vele, jó játék! :)
44.
44.
Rapid
#40: Nyáron jön a DLC. :) Alig bírom kivárni. Addig is jól elvagyok a játékosok által készített pályákkal. Nagyon durvákat művelnek már így is, pedig a hivatalos SDK még ki sem jött.
43.
43.
GhostDog24
Stranger666

ha a steam-et magyarra álítod akkor a portal 2 is (és minden más játékod aminek van saját steam-es fordítása) magyar lesz
42.
42.
Hofi3
#14: Van benne valami amit mondasz. Nálam is nyerőbbek voltak az első részben a logikai feldványok. Ez az ügyességi ugrabugra kicsit nekem is az agyamra ment. Viszont a lényeg a változatosság. Azért kellett valami újdonság. Így legalább megnehezítették a továbbjutást. Bár így se olyan bonyolult.
41.
41.
Stranger666
Valaki vágja, hogy kell beállítani úgy, hogy magyar legyen?
40.
40.
Balintka98
A legjobb játék a világon!!! Én 10-ből 11-et adok neki, nagyon hangulatos volt, csak Wheatley-t azért sajnálom egy kicsit.

Remélem lesz 3. rész! :)
39.
39.
hopeeee
#14: szívemből szóltál :D
38.
38.
itomi
#37: Bocsi 4 év :-D elnéztem... A megjelenés 2007-ben volt.
37.
37.
itomi
#21: Úgygondolom azért tart kevesebb ideig megfejeteni egy-egy fejtörőt, mert:
1.) amit te is említesz, hogy a Portalnak köszönhetően már megszoktuk ezt a stílust
2.) a Portal és a Portal 2 között eltelt egy kis idő ami alatt felnőttünk, okosodtunk kicsit (mert azért 3 év az 3 év).
Tőlem 10-ből 10-et kap :-D
36.
36.
Skyer
#29: Imagay XD
Ez kész.. :D
35.
35.
Hofi3
Nagyon bírom mindig ezt az "elavult motor" -"ilyen-olyan régi a grafika" dumát. Szerintem a játékélmény minden grafikától többet ér...na jó azért a grafika is számít, de nem az az elsődleges szempont.
33.
33.
JoHnNiEE
#32: Hehe, az okfejtésed jogos, ezért ott a pont ;) de a "nagyképüsködést" cseréljük le cinizmusra, aztán akk. rendben vagyunk :D
32.
32.
Yagami Light
#29: Ha a nagyképűsködést nem vesszük, akkor a válaszod teljesen hasznos volt, na de ez manapság olyan 15 éves korig szinte lehetetlen felfogni a gyerekeknek, hogy attól, hogy te még tudsz valamit amit a másik nem még őket nem kell lenézni. Fordított esetben neked sem esne jól. Ja de amúgy te már 20 éves vagy. Na itt már valami más a probléma. :))

Ami meg a Nick nevemet illeti, máskor mindig el fogom olvasni a szavakat, neveket visszafelé mielőtt leírom :D Köszi az észrevételt, na meg a válszod hasznos részét.
31.
31.
szogyenyi
Kicsit több pontszámot szerintem is megérdemelt volna. Amúgy engem Cave Johnson kifejezetten idegesített. Rajtam kívül senki sem volt ezzel így? :D
30.
30.
vmiki88
#28: Itt van a válasz: http://youtu.be/9uBUZRe0mkg
29.
29.
JoHnNiEE
#28: ha figyeltél volna, akkor észrevetted volna, h fel van szerelkezve különböző "esés elleni" védelemmel. http://static.gamesradar.com/images/mb/GamesRadar/us/Features/2008/07/Top%207%20Lazy%20Character%20Cliches/Art/Finished/portal_articleimage--article_image.jpg

Amúgy olvasd el visszafele a neved első részét, tuti átértékeled a dolgokat.... xD
28.
28.
Yagami Light
Ez a nő akivel vagyunk ez egy cyborg vagy valalami ilyesmi? Csak azért kérdem mert sokszor tök magasról kell leesni és meg sem kottyan neki, semmi egyensúly zavar vagy elhalálozás.
27.
27.
.LnB
Külcsín megint pontlevonás, Crysis2 istenítő %! emberek.
26.
26.
Richi12
én valahol a 11-14. pályarész körül járok és szerintem egy két kivétellel majdnem elsőre rájöttem a nyitjára és a co-op mód is nagyon jónak tűnik. tényleg jó játék persze nem lesz toplistás nálam de jó időtöltés
23.
23.
radko1010
amikor először találkoztam azzal a kis gömbrobottal, azt hittem h Stewie beszél hozzám. teljesen olyan hangja van, egyébként a játék nálam teljesen megállja a helyét, kellően nehéz egy idő után
22.
22.
kekvillam
Ez mi? Mit kell csinálni? Mi van?
21.
21.
Dcrysis02
Nekem eddig ez a játék GOTY. Jobban bejött mint a Crysis 2. A co-op nagy móka, főleg az első próbálkozásra. Mikor ketten rájöttök hogy mi a megoldás, az valami isteni érzés.

A single szerintem majdnem tökéletes. Bár én úgy éreztem hogy sokkal könnyebb lett a játék. A Portal-ban sokkal többet kellett gondolkodnom, míg itt max 5 percig akadtam el, akkor is azért mert nehezen látható helyen volt a fehér felület.

Bár az is lehet hogy azért ment gyorsabban, mert már nem olyan új ez az egész portalosdi™, ismerjük az alapokat.

A legnagyobb csalódás (ebben az esetben egy hangyapöcsnyi csalódás) az volt, hogy míg a külföldi lapok azt írták hogy a co-op kétszer olyan hosszú mint az egyjátékos kampány, addig én úgy éreztem hogy rövidebb volt. Vagy tényleg igaz a régi mondás?

"Time flies when you're having FUN."

Nálam 9.5/10
20.
20.
ilor14
nagyon fasza és nehéz is :D
a 8.chapternél kicsit nehéz
18.
18.
K2 The Highest
Egyetértek a cikkel...Egyébként, ha már Grafika, akkor az igaz, hogy nyugodtan fejlődhetett volna, de az is igaz, hogy nem csúnya!

Zoenn pedig annyi mindent tett már le nekünk, hogy, ha Ő nem ért ehhez, akkor senki sem:)

"Aki pedig látványos engine mellett kíván unatkozni, az játsszon Crysist."
Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások is elég zavaróak...Aki szerint a Crysis unalmas volt az nem tolta végig...Sőt szerintem semeddig. Én sem szerettem anno, de mikor elkezdtem játszani vele huzamosabb ideig nagyon megszerettem és azóta szinte fanatikus vagyok.

Egyébként én is végigjátszottam:) Jó lett, de...Nekem valami hiányzik belőle...Csak nem tudom mi....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...