Top Spin 4 teszt

  • Írta: InGen
  • 2011. május 17.
  • teszt, top spin 4, x360
Link másolása
Érdekes megfigyelni a teniszes játékok fejlődésének történetét, mert az az igazság, hogy a teniszt, mint játékot, lemodellezni nem egy nagy dolog. Zárt pálya, kettő vagy négy játékos, egy labda. Annál nehezebb viszont elkapni azt az egyedi hangulatot, izgalmat, ami az igazi sportra jellemző. A Top Spin 4-nek pedig végre sikerült.

Nem sokszor fordul elő, hogy véletlenül elfelejtünk egy-egy játékkal foglalkozni, de sajnos a rengeteg ütős FPS, stratégia és szerepjáték között valahogy a Top Spin új része felett elsiklott a tekintetünk. Szerencsére azonban vannak olvasóink, akik figyelmeztetnek minket, ha hibázunk, így ez a teszt azon ritka események egyike, amelyek kifejezetten a megszólaló látogatók nyomására készült el, utólag. S örülünk, mert így legalább egy ilyen fantasztikus játék nem marad le a Gamekapocs hasábjairól.


Furcsa módon, az első dolog, ami eszembe jut a Top Spin-sorozattal kapcsolatban, az a Gamekapocs volt főszerkesztője, Myko Alto. Az öreg ugyanis nagy rajongója volt a sorozatnak, s én is általa ismerkedtem meg a játékkal még Playstation 2-n. Azóta minden megjelent résszel játszottam, s kifejezetten kedvelem a sorozatot, főleg azért, mert valahogy a teniszes anyagokon belül is képes egyedi hangulatot, atmoszférát teremteni. Az más kérdés, hogy ez a hangulat néha bejött, néha pedig nem, de legalább elszakadt kicsit a Roland Garros- és a Virtua Tennis-féle vonaltól.


Ettől függetlenül a Top Spin 3 nem nyerte el maradéktalanul a tetszésemet. Az egyedi hangulat itt is jelen volt, de a készítők úgy megbonyolították az irányítást, s emellé olyan kevés visszajelzést adtak a játékosoknak arról, hogy mit csinált jól vagy rosszul, hogy akiknek nem volt kedve hosszú órákat gyakorolni, azoknak hamar elvette a kedvét. Mindemellett továbbra is fenn állt az a probléma, hogy hiába az egyedi hangulat, a többi teniszes játékhoz hasonlóan nem tudta átadni ugyanazt az izgalmat, azt a kiélezett küzdelmet, ami a valódi sportra jellemző.


Szerencsére a Top Spin 4 rögtön változtat és javít az előd legtöbb hibáján. Először is, ahogy az lenni szokott, létre kell hoznunk saját teniszezőnket, olyan tulajdonságok megadásával, mint a nem, a súly, a teniszezési stílus, a kiadott hangok milyensége, a meccs végi örömködés / szomorkodás jellege, s persze a ruházat. Rendelkezésünkre áll egy rendszer, ahol részletesebben beálíthatjuk emberünk arcát is, de őszintén szólva ezzel csak azok törődjenek, akiknek minden vágya, hogy egy kifejezetten ronda mutánssal teniszezzenek, mert mást nagyon nem lehet létrehozni.


Ha ez sikerült, akkor rögtön a Top Spin akadémiába kerülünk, ahol ezúttal a játék végre rendesen elmagyarázza az elejétől a végéig az irányítás összes csínját-bínját, kezdve az alapvető ütésektől a későbbiekben használható összetettebb technikákig. Az irányítás még mindig viszonylag sok gombot igényel, de legyünk őszinték: egy rendes tenisz-szimulációt nem nagyon lehet ennél kevesebbel megoldani. A kontroller első gombjai felelősek a különböző alapvető ütésekért, úgy, mint pörgetett, nyesett, emelt, vagy lapos, míg a vállgombok használatával ezeket módosíthatjuk, valamint természetesen az analóg kar használatával mozgathatjuk emberünket a pályán.


Ami sokkal fontosabb, hogy most már végre minden cselekedetünkről kapunk visszajelzést: látjuk, ha egy labdát túl korán, túl későn, vagy pont időben ütöttünk vissza, valamint egy csúszkán szemrevételezhetjük ütéseink erejét. Nincs többé tehát az, mint a Top Spin 3-ban, hogy azt hisszük, ütöttünk egy olyan tenyerest, ami le fogja bontani a pálya alapzatát, aztán ehelyett egy éppen átcsorgó kis suhintást kapunk eredményül. Ha elrontottunk valamit, akkor pontosan látjuk, min kell javítani. Az alapvető ütések mellé még kétféle „technikát” érdemes megemlíteni: ha csak pöccintgetjük az adott ütés gombját, akkor egy könnyen irányítható, jól célozható mozdulatot kapunk eredményül, míg ha hosszabban tartjuk nyomva a gombot, akkor emberünk inkább az erőre koncentrál, mintsem a pontosságra.


A Top Spin 4 ezen kívül mutatja, hogy hova fognak beérkezni ellenfeleink ütései, valamint azt is jelzi, hogy emberünk mennyire fáradt el a nagy rohangálásban. Így aztán abszolút mindent látunk és mindent megtervezhetünk, majd elegendő gyakorlás után szép sorban ki is kapcsolhatjuk az összes segítséget, elővarázsolva ezzel az igazi teniszélményt. A pályán tehát a játék szinte hiba nélküli: habár még mindig összetett, olyan szépen vezet végig minket a gyakorláson, hogy szinte észre sem vesszük, s már a valódi teniszes közvetítéseket is más szemmel nézzük.


Szerencsére a Top Spin 4 nem csak játékmenetben, de körítésben is odatesz, ennek legjobb jele a kiváló karriermód. Kis senkiként indulunk el saját teniszezőnkkel a világbajnokság felé vezető úton, ahol a szokásos módon naptár jelöli nekünk a következő eseményeket. Számos gyakorló meccs és torna kell ahhoz, hogy végül olyan nagyágyúkkal kerüljünk szembe a grand slam bajnokságokon, mint Nadal vagy Federer. Emberünk közben tapasztalati pontokat szerez, s fejlődésünk során a játékstílusunktól függően három fő kategóriában tápolhatjuk: offenzív játék, defenzív játék, vagy szerválós-pottyantós. Attól függően, hogy melyiket kedveljük, érdemes rámenni egyre, mert ha mindegyikkel próbálkozunk, akkor később a nagymesterek simán elkenik majd a szánkat.


De ezek mellett is rengeteg érdekességet tartogat a karriermód: részt vehetünk különböző szponzorált meccseken, támogathatunk energiaitalokat, szerepelhetünk TV-ben, miközben gyűjtjük magunk köré a rajongókat. Így szépen fejlődgetve pedig végül eljuthatunk a sportág csúcsára. Mindezt remek menürendszerek, hangulatos, öltözős meccs előtti képernyők kísérik, s az egész atmoszféra annyira a helyén van, hogy szinte lemászik a képernyőről. Ráadásul meccs közben a közönség folyamatosan reagál mozdulatainkra, az animációk tükörsimák, a grafika színvonala pedig kiváló.


Mindezt még megkoronázza az online játéklehetőség, ahol a gyorsmeccsektől kezdve a világranglétrán át minden lehetőség adott ahhoz, hogy élő emberek ellen is leteszteljük tudásunkat.  Itt egyébként ugyanúgy gyűjtögethetjük a tapasztalati pontokat, ahogy az egyjátékos részben, s zóval aki csak ezt szeretné csinálni, ugyanúgy fejlődhet. A Top Spin 4 tehát az egyik legjobb, legösszetettebb teniszes anyag, ami valaha megjelent, s még soha semmi nem állt ennyire közel a valódi sport izgalmának visszaadásához. Hibaként csak apróságokat lehetne felsorolni: a stadionok kissé egyhangúak, a zenei aláfestés nem túl ütős, az M.I. néha még mindig képes furcsa dolgokat csinálni. De ezek tényleg minimális dolgok, mert egyébként a Top Spin 4 megvásárlásával nem lehet mellélőni. Maximum akkor, ha egy autós játékot szerettél volna, mert annak viszont nagyon rossz.

16.
16.
Janika24
na szóval nekem is nagyon bejött a topspin4 mondjuk én eleve hardon kezdtem de így is verem a gépet 6:0 6:2 re szóval aki sokat gyakorol vele annak menni fog hardon is de lényeg hogy a játékosodon mit fejlesztesz bár én még csak 2-ét ** os tornákon tudok indulni de ha valakinek a hard nem elég akkor very hardon próbálkozzon de az optionsban közvetlenül a játék betöltése után tovább lehet a nehézségi szintet növelni ami alapból normálon van nállam 10 böl 10 es cucc
15.
15.
Quent1n
#14: Demoját kipróbáltam az nem volt rossz MOVE-al. Értelemszerűen kontrollerrel szemben nincs sok esélye, viszont azért feelingben más. :) Azért megnézem a full milyen MOVE-al, mert erre lehet beruháznék. Bár most inkább ezekre kéne zsé LA Noire, MK, RDR Undead, GT5, GTA 4 ahhh hamarabb kellett volna PS-t vennem már egy csomó játék meglenne. :)
14.
14.
shatterhand
#12: azt mondták élvezetes
bár sztem hátrányban vagy tőle, mert nem tudsz pontosan helyezni
Én legalébbis 6-0ra vertem el move-ot használókat.
13.
13.
Goofey84
#10: Én is azért kezdtem normalon, hogy belejöjjek, de unalmas, hogy mindig 6-0 nyerek ezért sztem ma felrakom hardra vagy befejezem a tutorialt
12.
12.
Quent1n
Kár, hogy nem PS-en a MOVE-al teszteltétek, ettől eltekintve jó teszt - jó game! :)
11.
11.
kekvillam
nagyon jo game már csodálkoztam amikor kiadták, hogy nincs teszt? de hát még is lett :D 4ksport kitett magáért és csinálhatna már egy focis játékot is kiváncsi lennék rá :D
10.
10.
cemi
#4: Sztem a nehézségi szi8nttel semmi probléma....Én normálon kezdtem hogy megszokjak mindent és hogy kisérletezgessek, most már hardon bárki ellen kiállok és kin keservesen is de nyerek(igaz a szerváknak köszönhetem a saját game-eket)...de Szerintem gyakorolj, jöjj rá mindennek a csinjára és akkor már mehetnek a gigászi csatákXD:P
9.
9.
Garfartix
Ez gondolom nincs PC-re, igaz?
8.
8.
Ibanez78
InGen a valóságban is teniszezik? :-)
7.
7.
JacoB
NA VÉGRE ITT A TESZT :D
6.
6.
shatterhand
#4: Legalább 2 hét folyamatos játék kell míg ráérez az ember és Tényleg oda tudja helyezni a labdát.
Én szinte csak az offenset fejlesztettem 9es szintre. A defenset 7-re. A szervát meg 4esen hagytam.
Úgy kell fejleszteni,hogy max 20as szint van és ez a 3részből van.
5.
5.
shatterhand
#4: én hardon kezdtem
márciusig zsinórban nyertem, de aztán jöttek a variált ellenfelek röptékkel. Mindenki ellen máshogy kellett játszani.
1.5 év után feljutottam a nagyokhoz. Djokovic 3ból 3szor elvert. Igen kemény csaták jönnek már. És mintha lenne vmi psziho része is mikor összeomlik a játékos fejbe.

Sztem egy igazi 10pontos cucc. Offline is nagyon elvan vele az ember. Online viszont sok a túl jó játékos. Aki meg egyszinten van velünk az meg nem akar többett "szenvedni" ellenünk még ha nyer is.
4.
4.
Goofey84
Tegnap megvettem nagyon jó a játék, csak 1 bajom van vele, mégpedig az, hogy a nehézséget rosszul lőtték be, mert normalon mindenkit agyonverek 6-0, 6-0-ra hardon meg engem ver agyon a gép! Kicsit tápolom a karakteremet és utána felrakom hardra majd csak belejövök
3.
3.
cemi
Nah hát....Teljesen igaza van az írónak.Ennyire még egy Top Spin se volt össze rakva, én már nagyon is vártam ezt a részt, és nézhettek de anyámmal eggyütt hisz ö is nagy kedvelöje nem csak a sportnak de a sorozatnak isXD
Számomra már egy VT nem ér fel ide, itt meg van az élethüség, szinte már már lemásznak a játékosok a képernyöről, s egy dolog zavaró csak benne, hogy sokat kellett rá várni, de így egy remekül összerakott stuffal van dolgunk, szinte kidolgozott minden a részletekig...Én csak ajánlom mindenkinek aki szereti a teniszt, és a gigászi csatákat, mert ebben van rendesen részünk....Nálam 10/10(de pöppet elfogult vagyok)
2.
2.
steve 18
Nem szeretem a teniszt de kipróbálnám :D
1.
1.
wildláma
Csak hogy José Luis Torrentét idézhessem:
Psszt, psszt. Kisköcsög. Fonákkal. Fonákkal baszod!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...