Age of Empires Online teszt

  • Írta: fojesz
  • 2011. szeptember 19.
  • age of empires online, pc, teszt
Link másolása
Hogy halott-e a PC, azt most nem ebben a cikkben fogjuk eldönteni, az ugyanakkor tény, hogy a számítógépes játékok alapos átalakuláson mennek keresztül. A trendnek megfelelően az Age of Empires új része is a free-to-play modellre épít, most kiderül, milyen az, mikor egy mamutcég, mint a Microsoft ad ki ingyenes játékot.

Azok után, hogy az Age of Empires fejlesztői szétszéledtek és a Microsoft nem igazán foglalkozott a sorozattal, nem gondoltam volna, hogy egyszer még újra a kezeim közé kerül egy új rész. Emlékszem, mikor a harmadik játékot bemutatták, elindult a találgatás, hogy a megjelenés után merre folytatódik majd a széria története, az Assassin’s Creedhez hasonlóan mindenki a második világháborúba vagy a közeljövőbe vizionálta a folytatásokat. Végül nem kaptunk új játékot, az Ensemble Studiost ráállították a Halo Warsra (ami bár jó játék volt, de nem avatta az Xbox 360-at a stratégák Mekkájává), majd mikor befejezték, a stúdió feloszlott, mi pedig szipogva reménykedtünk, hogy az orrba-szájba Xboxot promozó Microsoft egyszer újra előveszi a címet.


Ezek után viszonylag nagy meglepetést/felháborodást/extázist okozott, hogy a redmondiak bejelentették: most megint nagyon fontos lesz nekik a PC, ezért több nagy címmel is készülnek a platformra, köztük egy új, online játszható Age of Empires-játékkal, amiért alapvetően fizetni sem muszáj. Ironikus, hogy pont az egykori Age of Empires-fejlesztőkből alakult Robot Entertainment kezdte meg a játék munkálatait, amit azután a Supreme Commanderről ismert Gas Powered Games fejezett be. Az Age of Empires Online stílusváltása sokaknak nem tetszett, de azt már elöljáróban elmondhatom, hogy érdekes módon a játékba minden újdonság tökéletesen passzolna, csak a készítőknek pont azokat a dolgokat sikerült elszúrni, és azokat a gyermekbetegségeket halmozták fel, amelyek éve óta húzzák az itt összegyurmázott zsánereket.


Az Age of Empires Online - ahogy azt a neve is sejteti - online stratégia, az Age of Empires-széria játékmenetét kutyulták össze a legfontosabb MMO-elemekkel. Én személy szerint kicsit erősnek tartom, hogy néhol MMO-nak becézik a játékot, mert itt alapvetően erről nincs szó: tény, hogy rengeteg játékos tartózkodik egy szerveren, de mint majd meglátjátok, ezek az emberek legfeljebb a chatablakban fogják boldogítani egymást, illetve pontosan megvan a helye, hol találkozhatunk a többiekkel egy kiadós csatázás erejéig. Valószínűleg nem árulok el nagy titkot, hogy az elsődleges újdonságot pont ez az online jelleg szolgáltatja, maga a stratégiai rész nem változott sokat.


Frakcióválasztás után - az ókori görögökkel és egyiptomiakkal bandázhatunk egyelőre, de később jönnek a perzsák és a kelták is - a fővárosunkkal találjuk szembe magunkat. Elsőre furcsa lesz, de maga a valós idejű stratégiázás nem itt zajlik, ez inkább a karakterünk szerepét tölti be. Megtalálunk rajta mindent, az üzletet, ahol nyersanyagért vásárolhatunk, az üzletet, ahol pedig valódi pénzért. A városházán a szintlépések után kapott pontokból fejleszthetünk - ez a rész meglepően kellemesre sikerült, a választék szinte Civilizationbe illő, más kérdés, hogy itt nem kell annyira előretervezni. A megvásárolható/lootolható tervek meglétében felhúzhatunk mindenféle céhet, ahol nyersanyagot termelhetünk, illetve olyanokat is, ahol különféle, a csatákban bevethető bónuszokat, például íjászbanditákat nevelgethetünk. Alapvetően a főváros teljesen el van szigetelve a tényleges stratégiai résztől, itt nem jelenik meg a hadseregünk, itt nem kell bogyókat gyűjtögetnünk. Az itteni nyersanyagok nem használhatók fel a küldetések során (ezzel szemben a pályákon a rejtett ládikók megtalálásával és a banditák legyőzésével gyűjthetjük őket), és ellenféllel sem fogunk találkozni. Az egyedüli kapcsolatot a raktárépületek jelentik, amiket úgy kell elképzelni, mint az inventoryt a szerepjátékokban - ezeket mindig előhívhatjuk.


Bár eddig lehet nem tiszta, hogy lesz ebből Age of Empires, most gyorsan elmagyarázom: az, amit mi a korábbi AoE-játékokban megismertünk, itt questek formájában lesz jelen. A fővárosunkban mindenféle tanácsadó, harcos és politikus akar ránk sózni újabb és újabb feladatokat, amikért természetesen bőséges lootot, zsetont és tapasztalati pontot ígérnek. A küldetések elfogadásával egy teljesen új térképre kerülünk, itt építhetjük fel a kis kunyhóinkat, barakkjainkat, itt küldhetjük el a derék polgárokat bányászni, vadállatot ölni, és itt zajlanak majd a csaták is. A játékmenet alapvetően tényleg semmilyen tekintetben nem változott - persze a legelvetemültebbek biztos mondják majd, hogy pedig de -, annyi különbség van nyilván, hogy a korszakváltás lassabban megy végbe, elvégre ez egy online játék, questek tucatjait kell befejeznünk a következő korig.


A küldetések tehát egymástól függetlenül zajlanak le, de természetesen az összes kapcsolatban áll egymással. A görögöknél a nagytérkép például az ókori Hellászt vetíti elénk, a questek itt játszódnak, és nyilván történet tekintetében is összefüggenek, olykor jól ismert történelmi sztorikat játszunk végig, máskor a fejlesztők fantáziájára vagyunk bízva. A feladatok változatossága elmegy, de azért láttunk már jobbat is: a küldetések többnyire arról szólnak, hogy pusztítsunk el valakit, védjünk meg valamit, mentsünk ki néhány embert, de akad olyan misszió is, ahol a tower defense játékokban szerzett tapasztalatunkra kell hagyatkoznunk. A körítés általában tetszetős, folyamatosan mutatkoznak be az új egységek, valami kis apróság mindegyik pályát fel tudja dobni, de a végső verdikt mégis az ezen a téren, amit minden hasonló online címnél elmondunk: a tonnányi küldetést nem sikerült kellő változatossággal ellensúlyozni.


Bár alapvetően elég baj egy online játéknál, hogy gyakorlatilag egymagunk is ellehetünk benne, mint a befőtt, azért van lehetőség arra is, hogy más emberek mellett vagy ellen játszunk. Sok küldetés leírásában szerepel például a “Co-op Allowed” felirat, ilyenkor értelemszerűen kereshetünk egy havert, aki segít teljesíteni a feladatokat, ez a lehetőség pedig él a különleges krétai kihívásokra is, ahol a hullámokban érkező ellenfelek visszaverésére kell koncentrálnunk. PvP-zni Spárta városában tudunk majd, rangsorolt és nem rangsorolt meccseket egyaránt tolhatunk.


Az Age of Empires Online külsőleg hatalmas átalakuláson esett át, technikai értelemben már kevésbé. A játék még mindig az Age of Empires III motorjára épít, a fejlesztők csupán ráhúzták a most használt rajzfilmes köntöst, és ehhez igazítottak minden egyéb apróságot, a további grafikákat és a zenéket, amiből kifolyólag az új rész a legkomolytalanabb mindegyik közül. A neten sokan panaszkodnak az új stílus miatt, nekem viszont alapvetően tetszett, mert nagyon hangulatos, kissé másfajta ízt ad a szériának, ráadásul nem kell bika gép a futtatásához, már egy alsó-középkategóriás laptopon (ilyenen teszteltük mi is a játékot) gyönyörűen elfut a program. Más területen viszont bőven lett volna mit fejleszteni technikai értelemben: a mesterséges intelligencia kritikán aluli, az egy dolog, hogy az ellenfél annyira képes, hogy megállás nélkül, a szkripteknek megfelelően küldje előre a csapatait kiszámítható időközönként, mindig ugyanolyan összetételben és irányban, de az útkeresés is egészen múlt századi, érdemes kipróbálni, mikor két nagyobb csapatot elindítunk szemben egymással - egészen tanulságos, tényleg.


És persze a legfontosabb, a fizetős rész. Kár lenne naivan, hiú ábrándokat dédelgetnünk, mert az Age of Empires Online nem ingyenes játék, a tapasztalt gamer tudja, hogy a free-to-play modell valójában egy baromi jól álcázott pénzszívó rendszer, és erre a Microsoft kiválóan ráérzett. Dobozban foglaltuk össze, hogy mire kell számítani, arra viszont külön felhívjuk a figyelmet, hogy a fejlesztők rendkívül ügyesen veszik rá a játékosokat, hogy tejeljenek nekik. Bizonyos felszereléseket, amiket a küldetések teljesítéséért kapunk, csak az úgynevezett Premium Civilizáció rang kiváltása után használhatunk, addig viszont mintegy mézesmadzagként megkapjuk a keményen lelakatolt egységeket például ízelítőnek (vagyis egy-egy misszióban használhatjuk, de legyártani nem tudjuk őket) vagy pedig az örök kárhozatig bekerülnek majd a felszereléseink közzé: bizonyos spéci cuccokat nem tudunk eladni, elcserélni, de még csak törölni sem tudjuk őket. Frusztráló, abszolút hiányérzete van tőle az embernek, ugyanakkor ott motoszkál a fejében, hogy meg kellene venni, mert végtére is annyira nem drága.

Mit kapok, ha fizetek?

Bár az Age of Empires Online alapvetően ingyenes, mikrotranzakciók útján több kiegészítőhöz hozzáférhetünk, némelyik komolyan befolyásolja a játékmenetet is. Az úgynevezett Premium Civilization csomagok egy csomó egységet, felszerelést és épületet tesznek elérhetővé, bizonyos tekintetben a játékbeli lehetőségeink is kiterjednek. A Booster csomagok komplett játékmódokat rejtenek magukban, karácsonykor ilyen formában válik elérhetővé például a játék Skirmish része is. Végül ott vannak az Empire Extrák: ezek különféle látványjavító kiegészítőket jelentenek, amikkel a központi résznek számító fővárosunkat csicsázhatjuk ki, hadd irigykedjenek a többiek!



Sokat gondolkoztam, hogy negatívumként végül felhozzam-e mindezt, de úgy döntöttem nem teszem, mert akkor körülbelül arra panaszkodnék, hogy miért kell fizetni egy játékért. Az Age of Empires Online free-to-play cím, ismerjük az üzleti modell előnyeit és hátrányait, tudjuk, ha egy ilyen játék alapvetően jól sikerül, a játékosok többsége előbb-utóbb rákap majd a kisebb-nagyobb kiegészítőkre, és szorgalmasan elkezdik utalgatni a kisebb összegeket, amikből a kiadónak összegyűlik két-három több ezer forintos játék ára. És működik: az Age of Empires Online ugyanis nem rossz játék, igaz, nem is fogja megváltani a világot. A rajongóknak mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát, hiszen ez mégis egy új rész, viszont alapvetően semmi olyat nem tud nyújtani, amit ne láttunk volna korábban. Mindezek ellenére hangulatos, élvezetes és addig biztosan izgalmas, míg el tudod dönteni: megér-e neked néhány plusz dollárt a teljes játékélmény.

Kapcsolódó cikk

42.
42.
FBRI03D
Age of Empires, Ao no Exorcist, WoW&BC, Blood+, Dragonheart-Sárkányszív(http://www.imdb.com/title/tt0116136/), Balck and White, Bounen no Xamdou(-Xam'd: Lost Memories), Dragon Ball, Last Exile: Gin`yoku no Fam,Ga-Rei: Zero, Ichiban Ushiro no Daimaou, Fairy Tail, Macross Frontier, Tengen Toppan: Guren Laggann, Shaman King, Sora No Otoshimono, Sword Art Online, Seiken no Blacksmith, Gulty Crown, Nurarihyon no Mago, Star Gate, Shakugan no Shana, Star Trek, Devil May Cry, Naruto Shippuuden, Darksiders, Fable, God of War.-t Gyúrjuk össze!! egyetlen MMO-ba s kész is az a fenomenális játék élményt meghatározó végtelen játék tér melyre a 20 év alatt nem kerülhetett sor. Egy pár vándorló sziget a megoldás semmi más..^^".
41.
41.
lanzi67
Sziasztok
Új vagyok a játékban, érdekelne a dolog hogy a Co op-os küldetésekhez hogyan tehetek szert társra?
40.
40.
#35: Én friss gép újratelepítés után vagyok. Most szeretném kipróbálni a játékot, de serialt kér. Pedig még nem volt fenn ez előtt a MS Games For Windows Marketplace.
Ilyenkor mit lehet csinálni?
39.
39.
KocZkaZ
#38: Mit hogy kell csinalni? Olvasd el a 35. irasomat, abban van nemi info. De miuan letoltotted (felinstallaltad), inditsad el, ha nincs Windows LIVE account-od, akkor hozz letre egyet, lepjel be vele, valassz egy nemzetet (ha csak az alap ingyenes jatek van es nem vetted meg a teljes premium nemzetek egyiket sem a full hozzaferem miatt, akkor lehetsz gorog v. egyiptomi, de kb. 5 palya utan olyan cuccokat ad a jatek, amit csak premium nation-nal tudsz hasznalni, ezt egy lezart lakat fogja jelezni az ikonok jobb also sarkaban). Nemzetvalasztas utan adj meg egy nevet, igy fogjak hivni a fovarosodat. Ezek utan belep a fovarosodba, ami kb olyan, mint amikor a Diablo 2-ben a varosban vagy, Idokozben meg tobb varos is elerheto es latogathato lesz. Itt tudsz vasarolni, es kuldeteseket felvenni (felkialto jelek). Jobb felso sarokban van a terkep jopar hasznos gombbal, mint ami elohivja a nagyterkepet, ahol eltudod kezdeni a felvallalt kuldeteseket. Miutan megcsinalsz egy kuldeteset sikeresen, a nagyterkepen keresztul tudsz visszamenni a varosba, hogy leadjad es megkapjad az erte jaro tapasztalatot es kulonbozo jutalmakat. Kb. ennyi, a tobbit majd kitapasztalod... Csak javasolni tudom a teljes erteku nemzetek (premium nation) megvetelet mert szerintem megeri azt a kb 4e forintot nemzetenket, ugyanis min 40-es szintig lehet bennuk fejlodni nemzetenket (lehet, hogy 50, ezt most nem tudom biztosan), es ha "csomagokat" veszel, akkor pl 8e-ert kapsz ketto nezetet +meg egy valamit, attol fugg mit valasztasz a Marketplace-en. Ha meg van kerdes, irj...
38.
38.
Mekiller
segitsen valaki pls letöltöttem utánna mit kel csinálni
37.
37.
balinei
Nekem a játék bejön mert eléggé hangulatos. Most nem mondható szerintem 1 nagyon jó játéknak de ilyen nyugtató játék.Amit én szerettem volna az hogy ne legyen ingyenes (ne értsetek férre) úgy értem hogy ne legyen ilyen + armor meg minden, hanem normálisan játszassz senkinek nincs ilyen + előnye meg ilyesmi és hogy legyen kicsit jobb grafika. A grafikája maradhatott volna szerintem ilyen hangulatos mint most csak legyen kidolgozottabb és legyen benne kicsit több effekt. Amúgy jó játék ajánlom mindenkinek 1-2 hónapot el lehet szórakozni vele :)
36.
36.
balinei
JAJ NAGYON KÖSZÖNÖM. minden jól működik. Még 1 szer nagyon kösz.
35.
35.
KocZkaZ
#34: Az "Age of Empire Online Launcher" menujeben az Options-nal talalsz egy Full Scan opciot. Arra kattints ra, ha minden jol megy ,az megoldja a problemadat.

Ha a jatek serial-t ker, annak ellere, hogy ingyenes, az annak a jele, hogy ideje egy teljes rendszerujratelepitest vegrehajtani. De azert probald ki a kovetkezot:
Pucold le a jatekot es ha fel van installalva, akkor a Microsoft Games for Windows Marketplace nevu progit is. Gepujrainditas... es most telepitsed fel (ujbol) a Games for Windows Market Place nevu progit, futtasd, loginoljal be a Windows Live account-oddal es igy ezen keresztul keresd meg es telepitseg fel az ingyenes jatekot.
A fentebb emlitett Full Scan opciora egyebkent idorol idore szukseg lehet, mert eleg erzekenynek tunik a jatek lelkivilaga... pl. netmegszakadas eseten szinte tuti, hogy le kell futtatni...
34.
34.
balinei
VALAKI KÉREM SEGÍTSEN!!! nekem az a problémám hogy letöltöttem az AOE online-t 1 más oldalról nem a hivatalosról. Feltelepítettem mindent megbügykőltem ott még a játék kódot is megcsináltam valahogy s mindig úgy kellett a játékot elindítsam hogy jobb click s run as. ment is a játék be tudtam jelentkezni minden de úgy 10 perc után a gépem elkezdett vacakolni és kidobott a játékból. (amúgy jól ment a játék azon kívűl ) utána ezt letöröltem s letöltöttem a hivatlos oldalról de telepítés után nem akar patchelni mit tegyek, kérlek segítsetekl.(amúgy többszőr is megpróbáltam játszani de mindig 10 perc után kidobott)
33.
33.
joey69
Kb. egy hónapja tolom. Nekem nagyon bejön.
30.
30.
Moldren
Help! Nem tudom updatelni a Games for Windows Live cucclit. Eltér az update nyelve az op rendszerem nyelvétől.
Win XP-t használok
27.
27.
Kocsis92
na én most letöltöttem viszont nemtok vele neten játszani, mert mikor be akarok lépni a live-ba, serialt kér.. honnan szívjak ha ingyen van?:D
26.
26.
attila4545
A probléma az ,hogy mindenki fikázza a havidíjas rendszert pedig ha egy f2p rendszerben akarsz rendesen játszani, az sokkal többe kerül..sajnos.Vannak persze kivételek de én használható f2p-t a LoL-on kívül nem tudok.(aki azt hiszi hogy a LoL egy egyszerű könnyen tanulható játék kb. mint a:cod na az nagyot téved és nem is értelmes velük vitatkozni)
25.
25.
LnB
#24: Biztos úgy van, lehiggadhatsz, igazából teljesen off téma itt szal be is fejezhetjük.
24.
24.
Lordnekroseth
Ha nem játszotál vele....akkor nemcsak nemtudsz korrekt vélemnéyt alkotni...az a legkevesebb.... de összehasonlítani végképp nem tudod....pláne nem hogy sok casual játékos sem tudja. Van amit -10 20 ezer játék után kezdesz érezni. Dotában még 5 év után is tanultam új dolgokat. És jobbá váltam. A lol hihetetlenül visszabutított ezen a téren.
Kb úgy kell venni ha lol ban játszol, mintha az Age of azért jutalmazna , ha hagynád hogy az ai szövetségesed megnyerje neked.
23.
23.
LnB
#22: Nem játszom LoL-t mint a korábbbi kommentekből kiderült, de hogy lenne unskill amikor ekkora klánok, és lanok szerveződnek köré? Nem poénból volt versenyszám Dreamhack-en. És nem véletlen kéviselik magukat a legnagyobb E-sport klánok ha rossz játék. Szal alap butaság amit írsz, és elfogult vagy.
22.
22.
Argetlam
#21: Engem is kibaszottúl felbasz, hogy azt a mocskos lol-t mindenki olyan baromira nagyratartja és nem veszik észre, hogy egy unskill game az egész lebutítva a gyp-seknek... Dota vagy Dota2 4ever aki...
21.
21.
Lordnekroseth
ja lol meg eg kalap gumimaci az igazi dotához képest. Még 6000 win után is csak idegesítenek a summoner skillek. Amik arra vannak hogy a tehetségtelen játékosok is kapjanak killt. És a játék lebalancolja az egész meccset, hiába játszik az egyik team sokkal joban, nem szeret igazi előnyt, hogy könyebben nyerjen. Akkor ? hol itt a skill based game? Gyűlölöm azokat akik ezzel az E sportos szarral jönnek meg a proizmusukkal, mert még biztos nem játszottak Dota Turnamenten.....akkor nemhiszem mernének a Lolban skill based gameről beszélni.
20.
20.
Lordnekroseth
Egy hatalmas negatívumot tudok említeni : TEljesen fel kell frissíteni a windowst, és sajnos nem minden frissítés van a magyarhoz, ami miatt nem működik. SZóval le vagyunk szarva...akor ők is. Amúgy nemrossz, de azért csesszék meg.
19.
19.
Adamknight
#14: Amúgy bocs a sok offért, csak még ezt a videót beinkelem. Kb ez foglalja össze legjobban, hogy milyen a LoL XD.http://www.youtube.com/watch?v=KYgR6n_7isY

Na hogy a játékról is írjak valamit, szerintem egy kicsit túl gyerekesre vették a figurát, de nem mondom biztosra, csak videók alapján, mert az xp-met nem támogatta. Vagy csak nekem nem akar elindulni? Na mindegy már nincs fennt. Szóval tárgytalan
18.
18.
LnB
#16: Hát az erősebb fegyver nagy előnyt jelent azokkal szemben akik nem fizetnek érte.

off: A WoW meg mióta lehúzás? ott a havidíjadért tökéletes játékélményt kapsz, karbantartott szervereket frissítéseket, folyamatosan. Én most nem WoW-ozok de sose bántam meg 1ft-t se amit ráköltöttem. De ez más téma
17.
17.
volkornka
Én egy olyan aoe-t akarok mint a 2 volt, csak felújítva, több opcióval. Annak örülnék :)
Rengeteg időt ellehetett szórakozni azzal a játékkal.
16.
16.
randall13
#14: Az nem igaz hogy több időt kell tölteni, mert csak erősebb fegyvereket kapsz meg épületeket. Ez alapvetően nem befolyásolja a fejlődés sebességét.
15.
15.
randall13
#12: Egyszer megveszed a civilizációs pakkot 4000-ért és ennyi. Szóval nem ilyen wow-os lehúzásokra kell gondolni. Még én is megvettem volna, ha az a nyomorék marketplace nem lenne ekkora fos. Így inkább hagytam a francba.

A játék grafikája tökéletesen passzol a világához, bár nem szabad crysis-al összehasonlítani. Egy ilyen játéknak ilyen kinézet kell. Azonban ha nincs valakinek ismerőse, annak garantáltan unalmas lesz a játék. CooP-ban igazán érdekes a játék, bár el bírtam volna képzelni több játékost is egy pályán. PvP-zni nem igazán szoktam, mert vagy rohadt gyenge az ellenfél és lelép, vagy rohadt erős civilizációs pakkokkal és elver negyed óra alatt. A játék tényleg ügyesen vesz rá a fizetésre, de szerintem bőven megéri azt a 4k-t.
14.
14.
LnB
#12: Nem, ezt teljesen ingyen elkezdheted játszani mert ingyenes, csak plusz dolgokat ha akarsz venni akkor kell fizetni. De általába elmondható, hogy pénzköltés nélkül is minden elérhető a játékban, csak maximum kicsit több időt kell rá fordítani. Olyan mint a Battlefield Heroes, Battlefield Play4Free, vagy a NFS: World mind ingyenes alapból.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...