Uncharted: Golden Abyss teszt

  • Írta: Daks
  • 2012. január 30.
  • teszt, uncharted: golden abyss, vita
Link másolása
Az azték és maja birodalom elveszett kincsei után kutatva Nathan Drake a rejtélyek övezte közép-amerikai vidéken folytatja kutatását, amit azonban ezen a veszélyekkel teli, vad helyen talál, az minden képzeletét felülmúlja. Gyilkosok, zsarolók, milicisták törnek az életére, az akció kezdetét veszi.

Régi barátja, Jason Dante van hősünk mellett a bajban, azonban egy gyönyörű nő, mint mindig, ezúttal is nem várt gyorsasággal forgatja fel az eseményeket. Marisa Chase nagyapja alig néhány napja ezen a vidéken tűnt el, szinte nyom nélkül, híres archeológusként ősi titkok nyomába eredt, ám nem ő volt az egyetlen, akit a legenda idevonzott. A baj Nathant is hamar utoléri, a nyomok egy 400 évvel ezelőtti spanyol mészárlás részleteiről rántják le lassan a leplet, úgy tűnik, olyasmibe botlottak, amibe nem szabadott volna.


Az Uncharted: Golden Abyss a híres legendavadász legújabb kalandjait dolgozza fel, maga a történet pedig a Drake’s Fortune közvetlen előzményeibe enged betekintést. A közép-amerikai vadonban sűrű őserdők, hatalmas szakadékok és gyilkos barlangok nehezítik hőseink útját, a feladat pedig nem kisebb, minthogy kiderítsük, min dolgozott Marisa kisasszony nagyapja, s miért van egy hadseregre való zsoldos hőseink nyomában.


Véres akciójelenetek, árulás, dráma, izgalom és akció, a Golden Abyss nyújt olyan játékélményt, mintha ezt egy nagykonzolon, Playstation 3-on élnénk át. A játék egy pillanatra se hagy minket pihenni, amikor pedig éppen nem törtnek az életünkre, akkor kihívásokkal teli ügyességi részek, és komoly gondolkodást igénylő logikai feladványok váltják egymást tökéletes összhangban. Ahogyan a Tomb Raiderben, vagy a sorozat korábbi részeiben, úgy az előrehaladásunkat itt is ezernyi dolog nehezíti meg, természeti csapások, beszakadt járatok, csapdák és rejtélyek állnak az utunkba folyton, azonban minden megoldott kihívással egyre közelebb kerülünk a kincshez is, a titok lassan feltárul.


A kalandokat third person nézetből élhetjük át, az Uncharted: Golden Abyss az új kézikonzol szinte minden lehetőségét kihasználja. A bal oldali kar irányítja hősünket, a jobb forgatja a kamerát, célozni a bal ravasszal lehet, a lövés meg a jobb. A d-pad szolgál a fegyverváltásra és az újratöltésre, a háromszög, kör, kereszt és négyzet gombok pedig az akció során szükséges funkciókat látják el, ugrás, fedezékbe bújás, csak a szokásos. Ami viszont nem tartozik a mindennapi dolgok közé, az a hátoldali touchpad, a sixaxis mozgásérzékelő, az érintőképernyő, és a kamera által nyújtott rengeteg új élmény.


A játék ezernyi módon próbálja kiaknázni az új eszközök nyújtotta lehetőségeket. A touchpadet például használhatjuk sziklamászáshoz, vagy a megszerzett ereklyék körbeforgatásához, a sixaxis mozgásérzékelő segít nekünk a célzás pontosításában, a pallón egyensúlyozásban, illetve a hegyi patakon végigcsúszva ezzel tudunk manőverezni is, míg az érintőképernyő az ereklyék leporolásánál, a logikai feladványok megoldásánál, vagy a QTE verekedéseknél jön jól. 


Ha bunyózunk, akkor néha felvillan egy balra, jobbra, vagy felfelé mutató nyíl, gyorsan végig kell húznunk rajta az ujjunkat, mire Nathan ugyanabból az irányból behúz egy hatalmasat az ellenfelünknek, igazán jó látni, hogy nem csak a fegyverekhez, de a pofonokhoz is ért. S ha már a kamera részt sikerült a Vitáról szóló cikkben lespoilereznem, akkor elmesélem újra. Van egy rész, amikor hősünk talál egy öreg papírt, s csak úgy tudja elolvasni, hogy mi van ráírva, ha a fény felé fordítja azt. Fel kell kapcsolnunk a lámpát, majd pár másodpercig ott tartani a gépet, a rejtély megoldódott.


A Playstation Vita brutális teljesítményre képes hardvere gondoskodik róla, hogy teljes értékű játékot kapjunk. A bejárható területek hatalmasak, a töltési idő az indítási előkészületet leszámítva minimális, a motor az átvezető videók alatt tölti be a soron következő eseményeket, a mozgás folyamatos, a kép egy pillanatra se akad meg, ami pedig a legszebb, az a grafika. A panoráma, az emberek kidolgozottsága, a fények, és maga a teljes játék annyira gyönyörű, hogy néha el se hittem, mindezt egy ekkora kis gép képes megmozgatni, a PSP-re köröket ver a Vita, s egészen biztos, hogy a Playstation 2 teljesítményét is régen túllépte.


Jó érzés az Among Thieves és a Drake’s Deception után visszatérni az áthatolhatatlan dzsungelbe, az Uncharted: Golden Abyss lehengerlő kalandokat kínál. A játék a Playstation Vita egyetlen AAA-nyitócíme, s megérdemli a figyelmet, a játékélmény szuper, a minőség kifogásolhatatlan, egyetlen hibát tudunk csak mondani. A nagykonzolos verziókhoz képest a legújabb részben rettenetesen kevés újdonság van, a játékmenet és a kihívás szinte teljesen ugyanaz, az új irányítási lehetőségeken kívül sok meglepő dologgal nem fogunk találkozni.

 

40.
40.
feher576
#39: Hali, most olvastam csak, igen Én vagyok az :) no és Te hová valósi vagy ?
39.
39.
A Pulyka
#38: Te ugye Lacos vagy Salgotarjanbol?
38.
38.
feher576
Hali

Szerintem a játékok játéka az uncharted lövöldözős téren . Sajnos még ezzel nem játszottam , de láttam youtube-n, 10/10 , mi más lenne :)
37.
37.
Andi
Sziasztok! Nem rég vettem a játékot és a gépet is. Nem ismerem a játék elődjeit, ezért nekem teljesen új élményt ad. Eszméletlen mennyire ki lehet használni a gép lehetőségeit ebben a játékban. Csak ámulok és bámulok, hogy mennyi mindent tud. Beleszerettem :)
36.
36.
Gamerdavid
Szerintem egész jó játék.
35.
35.
lukaka
#34: Assasin's Creed valami ilyesmi játék,bár abban csak a monotonitsa volt a baj,de gy Uncharted tényleg csak(szinte)tökéletes lehet
34.
34.
Yanez
#33: Például melyik játékokra gondolsz?Csak mert nálam még nem volt ilyen soha.Ha egy játék jó volt az elejétől,a végén is az volt,és amelyik szar volt a végén,az már az elejétől bűzlött.
33.
33.
p3ti
Csatlakozom az előttem írókhoz . Azért "illene" végig pörgetni azt a gammát ha már a birtokodban van :) Saját tapasztalatomból mondom hogy sokszor a vége az ami összerakja az egész játékot . Sokszor volt olyan hogy egy nagyon jó játéknak eléggé gyatra vége lett , ami el rontotta az összképet . De ettől függetlenül jó kis teszt , gratz .
32.
32.
Daks
#31: Arra mérget vehetsz, még a credits-et is végigolvastam volna. S valóban, igen kicsi rá az esélye, hogy a végén romoljon el :)
31.
31.
Quent1n
#30: A film film a játék meg játék, nem lehet őket összevetni. Amúgy meg elhiheted, hogy Daks szívesen kitolta volna, de gondolom ennyi ideje volt rá. :)
30.
30.
trulyxy
Véleményem szerint egy teszt akkor teszt ha végigvittük, nem azt mondom hogy 100%-ra(1000/1000), de az ad teljes képet a játékról.
Filmkritikát se írnak egy bemutató alapján :D :D
Persze 24. chapter alapján már lelehet szűrni hogy jó játék(ami nem volt kétséges), csak azt mondom ha én tesztet írnék, akkor a teljes kép alapján írnék (ember válogatja).
29.
29.
Quent1n
Mert nyilván a Skyrim-et stb is minden tesztelő kitolja A-tól Z-ig... -.-

Attól mert nem játszotta ki Daks a játékot még bőven tudja tesztelni. :) 24. chapterből meg lehet írni egy tesztet.

trulyxy: Mi ebben a vicces? :)
28.
28.
Yanez
Na ne már skacok!Azért mégis csak ez egy olyan játék,amit nem feltétlen végig tolni a teszt érdekében.Aki játszott ennek a nyalánkságnak a többi részével az tudja miről rizsázok.Ez olyan mintha egy GTA-t játszanál(élveznél) pár napig,aztán a végefele egyszercsak transzformálódna és egy rakás szarrá alakulna át.Megeshet?NEM!
27.
27.
trulyxy
Azért vicces hogy a főoldalon az van hogy teszteltük 3 héttel a megjelenés előtt , erre kiderül hogy végig sincs játszva :D
26.
26.
pepsus
#24: megint eszetlenul kommenteltem :D
25.
25.
pepsus
ez a resz hol folytatja a sztorit ?
24.
24.
sch083
#23: Sully benne lesz, de nem jelentős a szerepeltetése. Elenát pedig ebben a részben még nem is ismeri Drake.
23.
23.
Neo1989
Ez most ilyen Elena és Sully mentes Uncharted rész vagy csak én láttam rosszul ?
És ha jól láttam mér kellet őket kihagyni ?
22.
22.
JackBauer
#21: Mondjuk igen, de az Uncharted kb. annyira sz*r, mint egy doboz SŐR
21.
21.
shooter1234
#20: Ezt én is adom, szerintem is végig kéne játszani, az már más téma hogy a nagyon sz*r játékokról így születnek cikkek, amikről kiderül hogy annyira sz*rok, ha reggelre fent lennének a gépemen, akkor kiszedném belőle a vinyót és szétverném nagykalapáccsal, mert amilyen szutyok, még esetleg törölni sem lehet (na az b*szna be)
20.
20.
JackBauer
Nem kötekedni szeretnék, de véleményem szerint ne úgy írjunk már játéktesztet ha nincs végigjátszva az adott játék. Mert így nincs meg a teljes kép ami a végső értékeléshez szükséges lehet.
Ez csak az én magánvéleményem!
19.
19.
koffein
Daks a játékidő mennyi kb? Én lassú nézelődős játékos vagyok
18.
18.
metercsiken
#1: Én meg azt szeretném, ha ez a Vitás jelenne meg nagy gépre! : )
Imádom az uncharted sorozatot!
Alig várom, hogy kihozzanak egy új részt! Mert remélem lesz még!?
16.
16.
sch083
Uncharted rajongóként sem vártam sokat a játéktól ( mégsem Naughty Dog na! ).Viszont egyre csak gyűlnek a bizonyítékok, hogy baromira tévedtem. Lassan meg kell fejnem az ATM-et.
12.
12.
lukaka
LEGYEN MÁR FERUÁR 22.!! Amugy már kipróbáltam a Console Cornerbe és az alatt az 5 perc alatt elvarázsolt.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...