A legijesztőbb horrorjátékok Halloweenre

  • Írta: zoenn
  • 2012. október 31.
  • Horror, pc, ps2, ps3, top 10, toplista, xbox 360
Link másolása
Mindenszentek ünnepe alkalmából összeszedtük nektek az elmúlt évek legfélelmetesebb horrorjátékait, melyek mindenképpen méltók arra, hogy e jeles dátum alkalmából megragadja a figyelmeteket. Nem ingünk az olcsó ijesztgetés, inkább a csontunkig hatoló borzongást kerestük.

Halloween alkalmából mindenki megbolondul. Ha egy szeletnyi Amerikát akarsz magadra erőltetni, ne érd be azzal, hogy idióta töklámpást faragsz vagy olcsó maskarákba bújva leiszod magad valami tizedrangú szórakozóhelyen. A horrorfilm-maraton már jó kiindulópont, de ez mégis egy videojátékokkal foglalkozó magazin, így maradjunk a tárgynál. Itt a szünet és a hosszú hétvége - az idő komor. Tolj egy fülest a fejedre, sötétítsd el a szobát, vagy nyomulj éjszaka - reméljük vissza tudod tartani a székletedet. Következzen hát a toplista, amely minden idők legparáztatósabb címeit gyűjti csokorba!

10. Shadows of the Damned (2011 - Xbox 360, PS3)

Ráhangolódásnak elég egy viszonylag friss, tavalyi alkotás - egyenesen Suda 51 csapatától, a Grasshopper Manufacture boszorkánykonyhájából. Főhősünk Garcia Hotspur, akinek nem más rabolta el az oldalbordáját, mint a Démonok Ura. Így aztán egy delejes kirándulást tehetünk a pokol legmélyebb bugyraiban az iszonyatosan jó dumáiról híres, beszélő fegyverünk társaságában. Számos sátánista szimbólum és a groteszk hangulat tényleg nyomasztó, annak ellenére, hogy a cím az akcióra van kihegyezve. Kár, hogy a kasszáknál nem jól teljesített.

9. Manhunt 2 (2007 - PS2, PSP, PC, Wii)

Botrányjáték a javából! Nem lepődünk meg, ha a megtekintjük a játékot összehozó csapatot, amely nem más, mint a Rockstar Games. Valóságos hadjáratot indítottak ellene a beszűkült tudatú erkölcscsőszök, ám ha a határtalan brutalitás mögé pillantunk, találunk mondanivalót is. Daniel Lamb elvesztette családját. Leo Kesperrel karöltve szökik meg a Dixmor elmegyógyintézetből. Látszólag minden ellene szól, s ahogy haladunk előre a történetben, a felszínre kerülő emlékfoszlányokból összeáll a kép. Olyan, mintha telenyomtak volna morfiummal, testedből orvosi csövek merednének elő, de valami nincs rendjén: nem örültél meg, sokkal inkább egy összeesküvés áll a dolgok háttérben. A háromféle, fokozatosan durvuló kivégzések megkoronázták a kegyetlen hangulatot.

8. F.E.A.R. (2005 - PC, PS3, Xbox 360)

A Monolith nem tett semmi különöset, csupán lemásolta az akkoriban slágernek számító japán horrorfilmek hangulatát a rémisztgető kislánnyal, megspékelte azt parázs akcióval és időlassítással -, az eredmény pedig az egyik legjobban sikerült pszichológiai horror. A cím azóta trilógiává bővült, s olyannyira csavaros lett, hogy már a második kiegészítő tájékán elvesztettük a fonalat. A Project Origin néven emlegetett második fejezet pedig sutba dobta a Timegate Studios mellékágait, Alma érett nővé cseperedett, ám a mítosz egyre inkább kiteljesedett. Legutóbb pont a derék csemeték dolgoztak össze a mama boldogságáért, felemás sikerrel. Az első rész viszont bőven megállja a helyét. 

7. Eternal Darkness: Sanity's Requiem (2002 - GameCube)

Hideglelős kalandok, egyenesen a Nintendo két generációval korábbi gépén. Főhősünk Alexandra Roivas, aki a rejtélyes körülmények között meggyilkolt nagyapja ügyében nyomoz. Az ókori Róma is feltűnik a misztériumban, s ami a legjobb, hogy a múltban is tehetünk kirándulást a több játszható karakter segítségével. Az áldozatok lelkei megelevenednek, miközben fény derül a titokra a számos díjat nyert történet végén. Nem egyszerű befogadni, de az élmény mindenért kárpótol. Egy emulátorral azok is próbát tehetnek, akiknek nincs egy veterán Nintendo-konzol a birtokukban.

6. Siren: Blood Curse (2008 - PS3)

A méltán híres japán széria legutóbbi darabja. Az alapfelállás egyszerű: adva vagy egy filmes csoport, aki Hanuda legendájáról forgat dokumentumfilmet. A falu megszállt, már-már zombiszerű lakosai elől folyton menekülnünk kell, olykor a szekrénybe bújva a számos karakter egyikét irányítva. A hangokat és a sajátos képi világot nem mindenki képes befogadni, a shibitók mindenhol ott vannak. A több szálon futó történet nem nélkülözi a drámát és az akciót sem, s folyamatosan sakkban tartja hitvány lelkünket.

5. Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth (2005 - Xbox, PC)

Alighanem H.P. Lovercraft rémmeséjének legjobban sikerült adaptációját hozták el anno a Bethesda lánykái. A Call of Cthulhu 1915-ben játszódik és egy Jack Walters nevű detektívet irányítunk benne. Egy bizarr kultusz után nyomozunk, s csakhamar meglátogatjuk a játéktörténelem egyik legkomorabb helyszínét, Innsmouthot. A helyiek barátságtalanok, rondák és furcsán halszerűek. Nem látnak minket szívesen, s csakhamar az életünkért küzdünk. Dagon rendje veszélyesebb minden álmunknál.

4. Fatal Frame II: Crimson Butterfly (2003 - PS2, Xbox)

Számtalan álmatlan éjszakáink okozója a Fatal Frame-sorozat. Talán a második rész volt ránk a legnagyobb hatással. Főszereplőink egy ikerpár, Mio és Mayu, akik játszani mennek az erdőbe. Mayu követni kezd egy rejtélyes, karmazsinvörös pillangót és a testvérek eljutnak egy elveszett faluba, ahol emberáldozatokat mutattak be. A legutóbbi meggyilkolt lány gonosz szelleme egyre jobban eluralkodik, nem egy átizzad pizsama lesz az edzetlen játékosok jussa Az alapjátékot tovább tökéletesítette a 2004-ben megjelent Director's Cut verzió. A Tecmo túlélőhorrorja az egyik legfelkapottabb darab a műfajban, teljesen megérdemelten. Nem hiszed? Próbáld ki, de nem ígérünk könnyű álmot utána.

3. Resident Evil 2 (1998 - PSX, PC, N64, Dreamcast, GameCube, PSN)

Mindmáig a Capcom eddigi legmélyebb és legjobban sikerült Resident Evilje. Hiába jelent meg számos folytatás és mellékág, a második rész betonbiztosan tartja magát a megérdemelt klasszikusok között. Olyan híres helyszín született a videojátékok történelmében, mint a Raccoon City, ahová a rajongók a mai napig vissza-visszatérnek. Az ijesztő jelenetek mellett még gondolkodnunk is kellett és elvárható kihívással örvendeztette meg nagyérdeműt, ami sajnos a széria mai darabjaira már nem jellemző. Érdemes megtekinteni, hogy honnan indult a Resident Evil és hová jutott. Még a mai elvárások mellett is megállja a helyét, noha nem a grafikát tekintve, hanem azzal, hogy semmi másra nem hasonlító hangulattal és finoman adagolt feszültséggel vértezték fel.

2. Silent Hill 2: Director's Cut (2001 - PS2, PS3, Xbox, Xbox 360, PC)

Habár a Silent Hill-széria érezhetően lejtmenetben van a Konami jóvoltából, hiszen a frencsájz kinőtte magát: középszerű mozifilmekkel húzták le róla a rókabőrt, de volt idő, amikor még megkérdőjelezhetetlen volt a nagysága. A híres második rész máig a sorozat legmarkánsabb darabja. Hősünk, James Sunderland levelet kap az elhunyt feleségétől: az ara egy Silent Hill nevű városba invitálja. Vajon a képzelete űz csúfos tréfát hősünkkel, vagy csak az épelméjűségével vannak gondok? Amint belépünk a kihalt, ködös településre, már nincs megállás. Olyan emlékezetes nemezisekkel találkozunk, mint a Piramisfejű és a nővérkék és olyan rémálmainkban visszatérő helyszíneket járunk be, mint a kísértetjárta kórház. Mindemellett a történet sem áll féllábon és mindenre Akira Yamaoka mámorító zenéi teszik fel a koronát. Kikezdhetetlen sarokkő.

1. Amnesia: The Dark Descent (2010 - PC, Mac, Linux)

A dobogó legfelső fokára a Frictional Games produktuma került fel, teljesen megérdemelten. Olyan hosszú múlttal rendelkező címeket előzött be, amik mögött tőkeerős kiadók állnak. A független fejlesztők hátborzongató alkotása úgy érkezett, mint derült égből a villámcsapás. Alaposan odavágott az elmúlt években csupán áthatolhatatlan posványra hasonlító mezőnynek. Pedig a labda fel volt dobva a többieknek is: a srácok felismerték, hogy mi kell a műértőknek. Zsigeri félelem, mely az alapvető emberi érzésekre megy rá, s feszegeti a határokat. Vajon ki mered-e nyitni a következő ajtót, el tudsz-e menekülni azok elől a rémségek elől, akik valamiért rád vadásznak? Főhősünk Daniel, aki nem tudja, hogy miként került a porosz Brennenburg kastélyba 1839-ben, miután elvesztette emlékezetét. Lassan felfedezzük a sötét és hátborzongató helyszínt, ami életünk legrosszabb döntésének bizonyul - inkább maradtunk volna a sarokban kuporogva. Lehet, hogy a viszonylag friss élmények hatására mondjuk ezt, de számunkra az Amnesia a műfaj uralkodója. Próbáld ki otthon és egyedül, de csak akkor, ha kötélből vannak az idegeid. Úgy fogsz nyivákolni, mint egy koszos kiscica.

Futottak még: Bármennyire is próbáltunk a összeszedni a tíz legjobb horrorjátékot, listánk csak a felszínt kapargatja. A beavatottak kapásból fel tudnának sorolni még egy féltucat címet, melyek maradandó sérülést okoztak a fejlődésükben. Muszáj megemlítenünk az Infogames 1992-es Alone in the Darkját, amely alapjában reformálta meg a műfajt akkoriban, de még ma is nyugodt szívvel ajánlható (szigorúan csak az első rész). Szintén nem teszünk rossz fát a tűzre, ha kipróbáljuk a toplista első helyezettjét megalkotó csapat korábbi munkáit, a Penumbra-sorozatot, mely fizikai feladványokkal színesítette a játékmenet. American McGee egy őrült mesélő, ám vízióiért teljesen odavoltunk: az Alice és az Alice: Madness Returns rémálomszerű Csodaországa gyönyörűen forgatta ki a klasszikus mesét. Ha csak egy üres félórád van, töltsd be a Thief 3 hírhedt árvaházas pályáját - nem tudjuk, hogy milyen okból, de ott az a helyszín apránként zsibbasztotta le az agysejteinket. A sorozatgyilkos marionett bábjavá válhattunk a Condemned: Criminal Originsben, főleg a lehangoló, mocsokkal teli helyszínei és az aberrált gonosztevői miatt. Ha a legújabb alkotások közül szeretnénk csemegézni, érdemes betölteni (még a hype nyomására is) a vírusszerűen terjedő Slendert, amely egy ártatlan mémet használt fel egy böngészőben futtatható groteszk erdei lidércnyomáshoz. Nem csoda, hogy már készül a bővített, teljes értékű átdolgozás.

Tudnál hasonló rémmesét ajánlani? Sorold fel kommentekben azokat, amelyek a legnagyobb hatással voltak rád!

79.
79.
kiskutyuli999
a legijjesztőbb játék : Affected
78.
78.
Firehunter001
Az outlast sem rossz bár én nem igazán ijedtem meg tőle. MAX a libarynél, amikor a hulla aléd esik. Szerintem az is jó csak rengeteg olyan dolog van benne, amiért picit unalmas. Amúgy nincs vele semmi bajom. Jópofa kis game :)
77.
77.
Firehunter001
Én az amnesia: The dark descentet nagyon jó választásnak tartom azoknak akik szeretik a tömény borzongást és a felfedezéseket. Rengeteg olyan szimpatikus dolog van benne, ami valóban elengethetelenné teszi. Szóval aki szereti a horrort az mindenképpen próbálja ki.:)
76.
76.
sinister
Nagyjából rendben van ez a lista...a futottak még kategóriába nekem még beleférne az Obscure mindkét része,valamint a Suffering játékok...sőt az elsőt simán betenném a Shadows of the Damned helyére.
75.
75.
drat576
#73: az Obscure számomra hulla gyenge volt, de azért egyszer végigmentem rajta, a Cold Feart csak kipróbáltam, de nem tetszett, nem töltöttem vele sok időt...egyébként 2005-ös játék, a Blair Witch Volume 1: Rustin Parr pedig 2000-es és abban is volt már lézeres célzás
74.
74.
br1Koo
Igen.. a Thief 3 Elhagyott bölcsős pályája elbaszottul fosatós volt.. azthiszem még a képernyőt is kivilágosítottam, hogy ne szarjak tőle annyira.. nagyon eltalálták azt a játékot azzal a simlis hangulattal. Silent hill 2-nél amikor a historical society-be le kellett ugrálni a lyukakba, meg azok a képek a falon.. az a játék valami eszméletlen volt. Condemned is szaratós volt, de valahogy akkor is üres volt maga a játék, közel nem éltem bele magam annyira mint az SH2 történeténél. Resident Evil 3 is nagyon jó volt, az az elhagyott hangulat, hogy innen egyszerűen semmi kiút, akárhogy is írtod a zombikat, akárhogy menekülsz itt fogsz megdögleni, nincs menekvés :D
73.
73.
Freed
Kár hogy ebben a régi szériák közül pl. a Cold Fear-t nem említették...pedig először azzal a játékkal hozták be a lézercélzós rendszert és eléggé fosatós hangulata vol...ugyan így az Obscure.
62.
62.
Extol
58.
58.
FefaFish
Az Amnesia a legjobb ezen a téren,ez nem kérdés.A Dead Space sorozat is zseniális de másképp paráztat,hiszen ott meg tudod védeni magad.Nem egy műfaj,de mindkettő kötelező.
57.
57.
Én a Dead Space első részét eddig háromszor játszottam végig,a második részét szintén háromszor azt hiszem,és most fogok újra nekik állni.
Egyszerűen megunhatatlanok!
A 3.részét pedig szeretettel várom:)
56.
56.
Yagami Light
A Shadows of the Damned maximum egy horror-vígjáték szerintem. Semmiképpen nem mondható félelmetesnek, pedig a szörnyek tényleg elég gusztustalanul néznek ki benne meg a helyszín és a hangulat is parás lenne ha kihagyták volna belőle a poénokat és helyettük valami szintén nyomasztó dolgokat pakoltak volna bele. Azt meg, hogy gyémántokat kell benne felszedni úgy mint a Super Mario-ban a tallérokat vagy a Sonic-ban a gyűrűket, az meg szabályosan kiöli a horror hangulatot belőle.
Egyébként nekem a nagy kedvencem a Fatal Frame sorozat, csak a 4. részével nem játszottam. Emlékszem, hogy egyedül nem mertem vele játszani mert annyira nyomasztónak találtam a hangulatát. Utána kipróbáltam a Silent Hilleket is de azok közel sem voltak rám ekkora hatással. :)
55.
55.
dallenbach
ezektöl paráztam anno sokat: Project Firestart (c64), Alien Breed 3D 2 (amiga), Deep Fear (Saturn), AVP2
54.
54.
megalonagyix
FEAR, Doom 3, Penumbra, Amnesia, Dead Space, Silent Hill, Resident Evil, Nightmare House 2
51.
51.
Quent1n
Clive Barker: Undying egy ilyen listát lehozni e nélkül a játék nélkül de rajta egy Manhunt-al elég cink szerintem, de ettől még ötletes, jó cikk lett! :)

Bár egy AvP is odafért volna legalább említés szinten.
48.
48.
Elyas
az amnéziával teljesen eggyetértek.. játszottam vele de 1 óránként abba kellett hagynom mert még nekem is brutális volt...

na de a Dead Space hol marad?
47.
47.
vuliem
Para szempontból az Amnesia, Penumbra és Thief: Deadly Shadowsból a kísértethajó és az Elhagyott Bölcső örök nyomot hagyott bennem.
43.
43.
xelalex19
Amnesia? komolyan? a szörnyeg modellje inkább vicces mint ijesztő xD. Akkor már inkább Penumbra... bár szerintem a Fatal Frame és a Silent Hill a top1 de még van pár játék amire azt mondanám hogy megérdemelné a helyét a listában és nincs benne, de sajnos ez a műfajjal jár, nem igen keresett a horror, és sok cím van amit csak azok ismernek akik tényleg a műfaj kedvelői.
40.
40.
drat576
én anno a 3 részes Blair Witch játékoktól féltem eléggé, de az nem ma volt :)
39.
39.
MoRT2195
Azért szerintem a Condemned is bőven befért volna ebbe a 10-es listába.
38.
38.
Krumpli
Nem rossz, bár a Condemnedet hiányolom, nagy kedvencem volt és néha azért voltak félelmetes részek, vagy ha a grafika nem is számít akkor az avp1-2 marine küldetései is egész jók voltak, de szerintem mindenkinél mást jelent hogy mi a félelmetes és mi nem :)
37.
37.
bodortamas1
#35: Az beteg egy játék xD, de szerettem...
36.
36.
bodortamas1
#34: Silent Hill 2-ben én is nemegyszer akadtam el, volt olyan, hogy fél napba telt, mire rájöttem hogyan kell továbbjutni. A lényeg, hogy mindenképpen végigjátszás segítsége NÉLKÜL akartam lejátszani, ami sikerült is, mégha elég sok időt is vett igénybe. A Silent Hill 3-ban szinte egyszer sem akadtam el, ott sokkal lineárisabb volt az útvonal. A homecomingban még 3-4 helyen akadtam el esetleg, de hamar rájöttem a továbbjutás kulcsára. Ja, az 1. rész? Hát, azt nagyon régen játszottam le, de ha jól emlékszem, ott is volt leakadás. De a sorozatban egyszer nem néztem semmilyen segítséget, mindenre magamtól jöttem rá.
34.
34.
Mortis
#31: S bizonyára még sok ezren( köztük én is). Viszont komoly gond vele, hogy a kúriától elszakadó területek már közel sem rémisztenek annyira, mint kellene. S a főellenség...@:

Ez A gép malacoknak nem mutat sok fejlődést. Rendben, a gatyánkba fogunk tojni ismételten, meg első mozgókép, semmi sem derül ki, de azért remélem hogy frissítenek s integrálnak belé pár újdonságot.

Emlékszem, én a Silent Hill kettővel mindössze két órát töltöttem, mert elakadtam s közben folyamatosan öldösték az idegeimet (úgy még az Amnéziában sem jártam); végigjátszást meg nem olvastam, talán egyszer...:)
31.
31.
Dark_Temptation
hol van az undying? :/ én attól a frászt kaptam.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...