Dell XPS 18 gépteszt

  • Írta: Daks
  • 2014. április 3.
  • dell xps 18, hardver, pc, számítógép, Tablet, teszt
Link másolása
Hasadásos elmezavar, skizofrénia. Olyan kóros állapot, amelyet a mentális folyamatok összeomlása, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása jellemez. A Wikipédia szócikkéből.

Vannak dolgok, melyek összezavarják az embert. Mondjuk ilyen InGen kis kék Marutija is. Amiről nehéz eldönteni, hogy egy autó, vagy egy törött löwenbraus doboz. Komoly érveid vannak mindkettő mellett, igazán viszont egyikhez sem hasonlít. Kütyüfronton hasonló dolgok figyelhetőek meg a világban, láttunk már tablet méretű mobiltelefont, tabletet és mobiltelefont egyben, tabletet és laptopot egyben, most pedig valami olyasmi járt nálunk, aminek már a puszta létezése is a csodával határos. Tablet és asztali számítógép egyben, ez a Dell XPS 18.


Amikor arról van szó, hogy milyen gépeket teszteljünk le a Gamekapcson, igyekszünk két dolgot figyelembe venni. Lehessen rajta játszani. És per vagy, legyen nagyon különleges. Az XPS 18 nem egy gyenge konfiguráció, mégis inkább csak az utóbbinak felel meg. Képzelj el egy hatalmas, 18.4”-os tabletet, amihez adnak vezeték nélküli billentyűzetet, egeret, és egy olyan dokkolót, amire elhelyezve a gépet, egy iMac elevenedik meg előtted. Vagyis annak a gonosz kis fekete testvére. Érdekes ötlet, de biztos nagyon praktikus, gondolod magadban, íróasztalnál szeretsz dolgozni, nagygépen, este meg elnyúlni a kanapén, tablettel a kezedben. Nagy kár viszont, hogy a Dell megatáblája - basszus mennyire szörnyű kifejezés - egyiknek se felel meg igazán.


Asztali gépnek gyenge. Viszonylag gyenge persze, a nálunk járt változat fekete háza egy harmadik generációs 2GHz-es Intel Core i7-3537U (4MB cache) processzort, 8GB-os 1600MHz DDR3 memóriát és egy 500GB-os SATA merevlemezt rejt ugyanis, ami nem rossz, mindehhez viszont egy erőtlen Intel HD Graphics 4000 Mobile videomegjelenítő társult csak. A 3D Mark nem is adott rá többet 520 pontnál, ami éppen az Office PC kategóriának felel meg. Fut rajta a Hawken, a FIFA 14 és a Dead Space, ezeknél újabb vagy komolyabb játékot nem is érdemes rajta kipróbálni, a dokkolóról levéve viszont átalakul a gép egy olyan tabletté, ami még sose volt a kezedben. 


Az 1980x1080 felbontásban működő IPS/Truelife LED érintőképernyő fantasztikus élményt ad, a baj csak az vele, hogy feleslegesen nagy. Ha fektetve netezel, akkor az oldalak csak a képernyő középső harmadát foglalják el, állítva nem tudod megtartani a gépet, a 2.2 kg-os súly pedig csodálatosan kevés és vállalhatatlanul sok egyszerre. Csodálatosan kevés informatikus, és vállalhatatlanul sok felhasználói szemmel nézve, és akkor még nem is beszéltem arról, ami a legszörnyűbb az egészben. Öledbe véve a gép olyan, mint egy jégtábla, a combodon kell tartanod, mert fogni rendesen nem lehet, a lábad lefagy tőle, ha viszont belekezdesz valami netezésnél komolyabb munkába, akkor úgy felforrósodik, hogy azonnal viszed vissza az asztalra.


Minden hibája ellenére azt kell viszont mondjam, hogy a Dell XPS 18 pont az, amire mindig is vágytam. Egy számítógép, amin jó dolgozni, és egy tablet, amit örömmel érintek meg. Lakkfekete külseje komoly megjelenést ad, mindenki meg fogja nézni, álljon a dokkolón, a kihajtható lábakon, vagy hanyagul lehajítva tabletként, a kanapén. Elől csak egy Dell és egy Windows logó mutatja, hogy drága cuccról van szó, kézbe véve a minőség csodálatos, a fogást gumiszerű keret biztosítja, a képernyő Dragontrail üvege pedig finom tapintású, kolbászt nem lehet rajta szeletelni, de mindennapos használatban garantáltan karcálló. Ráadásul a hátulja se ronda, egy kerek, króm Dell logó uralja a felületet, ezen kívül meg csak néhány szellőző és csavar van csak rajta, és persze a lábak. A kikapcsológomb és a Kensington zár a gép jobb oldalán kapott helyet, míg balra a hangerőszabályzót, a két USB portot, illetve a táp- és fülhallgató csatlakozót találjuk. VGA kimenet sajnos nincs, így egy prezizős vállalati környezetbe sajnos nem illik bele szegényke, viszont el tudom képzelni egy nagyon trendi webfejlesztő cégnél, ahogy ezen demózzák a készülő weboldalakat. Iszonyat menő.


A tabletekben azt nem szeretem, hogy mindegyiken iOS vagy Android van. Kényelmes rajtuk netezni, de ezen kívül szinte semmire se jók, a Dell XPS 18 a Windows 8 rendszerével viszont igazi PC-ként használható. Az első dolgom volt felrakni rá a Steamet, hatalmas élmény fekve Red Alert 3-azni, ráadásul megvan benne minden, amit egy tabletben is. Gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű, AGPS, ALS, és még sorolhatnám, zoomolni két, scrollozni egy ujjal lehet, ha pedig pár másodpercig rajta tartjuk a képernyőn kezünket, az a jobb kattintásnak felel meg. A képernyő amúgy 10 ponton képes érzékelni az érintést, színei gyönyörűek, tényleg nagyon, nagyon boldog az ember, ha rajta dolgozhat.


De nagyon tetszett a géphez mellékelt billentyűzet és egér páros is. Mindkettő normál méretű és teljes értékű, előbbi pont akkora, mint egy hagyományos 15.4-es laptop klaviatúrája, nagyon finom műanyagból készült, szép a feliratozása, és jó rajta gépelni, míg utóbbi gyors, pontos, és tökéletesen kézre is áll. A Logitech a kiegészítők beszállítójaként ezúttal is szuper munkát végzett, de azt hiszem, ebben nincs semmi meglepő, a cég cuccaiért eddig minden teszteléskor teljesen odavoltunk.


A Dell XPS 18 skizofrén személyiség. Asztali számítógép módban egy Toyota Prius, ami hiába szép, hatékony, és hiába kényelmesek vele a mindennapok, egyszerűen képtelen mélyebb érzelmeket kiváltani, még a saját tulajdonosából is. Tablet módban viszont egy Ford Mustang. Feleslegesen nagy, mocskosul drága, hivalkodó, kényelmetlen, és az emberek nagy részének eszébe se jut a praktikus kis családi egyterűjét - iPadjét, Galaxy Tabjét - lecserélni rá. Viszont pont ez a legjobb benne. A dokkolóról leemelve férfias játékszer válik belőle, termetes súlyától karizmunk megfeszül begombolatlan ingünk alatt, a képernyő fénye Tom Sellecket megszégyenítő mellkasszőrünkön csillag meg, miközben lágy szellő borzolja kisfiúsan kócos frizuránkat. A gép teljesítménye borostánk erősségével összemérhető csak, eloltunk egy épülettüzet, megsétáltatjuk a kölyökkutyánkat, kivágunk néhány fát, majd leülünk gépezni, ha a te életed mindennapjai is ilyenek, akkor a Dell gépét neked találták ki. Ha nem, akkor marad a egyterű. Ami keveset fogyaszt, és jól variálható a csomagtartója.

Kapcsolódó cikkek

13.
13.
RangerFox
A kolbászos képért respect!
12.
12.
johnny500
Köszönjük a választ!
11.
11.
BrockSamson
#5: Nekem Samu Note 10.1 van (a regebbi) es eleg sokat van a kezemben otthon meg munka kozben is.
Webes vallalati rendszer elerese, levelezes, dokumentumok scannelese akar kameraval akar multifunkcios gepekkel (Samsung nyomtatoink vannak halozatban), minden mukodik rajta rendesen, ha pedig valami megsem menne, akkor RDP klienssel felugrok a szerverre, es hopp, ott a teljes Windows. Emellett jegyzeteles, ebeszunetben kis sorozatozas es rengeteg kepregeny olvasas (van rajta allandoan vagy 8-10 giga kepregenyem). Van okostelefonom, de csak egy olcsobb fajta, mert telefonalason kivul majdnem mindent a tableten csinalok.

Szoval szerintem senkinek nem KELL tablet, de nekem az 1.5-os android ota van, es kenyelmesen beepult a hetkoznapjaimba.
9.
9.
toriell
8.
8.
johnny500
#5: Én is kíváncsi lennék a véleményekre. Én magam egyik jó barátom 2-3 éves Asus tabletját használtam már többször (használtam egy-két olcsóbb árkategóriást is de hát azokat hagyjuk is :) ), billentyűzettel együtt kb. 160ezeért vette (akkoriban kb. csúcs gép volt), és annyira nem gyors még netezésben sem. Gondolok itt új ablak megnyitására, várni amíg felugrik a billentyűzet (nyilván századmásodpercekről, másodpercekről beszélek itt csak). Vettem nemrég egy 2008-as laptopt HP 6730B windows 8 van rajta és sokkal gyorsabb mint a tablet. Speciál ölbe nem szoktam venni de ágyban fekve magam mellé rakva is simán elférek vele és a képernyő is nagyobb mint egy tableten. Nem mondom ha módomban állna lehet vennék egy tabletet de mások mi miatt részesítik előnyben egy jó laptophoz képest mondjuk.
7.
7.
johnny500
#4: Hehe én is ezt akartam írni. Ki azaz elvetemült aki egy kép kedvéért ilyet csinál? :D
6.
6.
zsocwargear
#2: A multitasking módjáról beszélek, szerintem az most egyedül a Windows 8-ban tud ténylegesen jól működni a felosztott képernyős megoldások miatt, ilyesmiről a másik két nagy rendszer csak álmodhat egyelőre.

#5: Sitebuilderként is dolgozom, és manapság már ez amolyan követelmény, főleg ha tablet specifikus dizájn is van. Hiába van erre kismilió oldal, ami segít, a natív környezetet nem lehet 100%-ig visszadni. Úgyhogy ez volt az elsődleges ok.

Ezek mellett boldogan használom zenélésre, CDJ helyet ha valami nem jött ki bakelit-en, stb... Igazából egy komplett irodai csomag is ki van rajta alakítva, hogy ha épp úton vagyok, akkor is tudjak dolgozni ha kell. :)

Itt van pl egy elég profi felhasználási mód: https://www.youtube.com/watch?v=8idNcDqN1so
5.
5.
toriell
Lehet ,nem ide tartozó kérdés,de akinek van Tabletja,miért vette?:DD Én annyiszor próbáltam egy Ipadra mondjuk rá beszélni magamat,de egyszerűen nem látom értelmét,hogy erre költsek,mi olyat tud adni amit mondjuk egy lap top ha van,vagy egy asztali.. jó mondjuk asztalit ne nézzük mert az nem hordozható eszköz.Csak kíváncsiságból,akinek van miért vett? Gondolom sokan meló miatt.
4.
4.
Ghost16
Most halál komolyan kolbászt vágtatok rajta? xDDD
3.
3.
Sun9us
A tablet, mint eszköz, az alacsony szintű felhasználásra van kitalálva. Tartalom fogyasztásra. Ebben az iPad verhetetlen, bárki, bármit mond. Én, android-ot használok, mert kütyüzős vagyok, szeretek buherálni, de alapvetően a tablet NEM erre való. A hardveren pedig kár ugrálni, mert az android a világ összes ramját felzabálná, ha tehetné, hiába a 4.4.2-es friss.

A cikkhez, pedig:
Jónak jó ez a cucc, de én úgy érzem, hogy ez a koncepció a két szék között a földre esés. Számítógépnek gyenge, és kicsi, tabletnak pedig óriási, és nehézkes.
2.
2.
mestermagyar
#1: Androidon szerinted baj van a multitaskinggal? Ipad árú androidos tabletekbe már legalább 2gb ram, és egy rohadt erős proci kerül. Ezen csúcs most a multitasking. Már ha az androidos tabletekről beszélsz.
1.
1.
zsocwargear
"A tabletekben azt nem szeretem, hogy mindegyiken iOS vagy Android van. Kényelmes rajtuk netezni, de ezen kívül szinte semmire se jók,"

Akkor még te sem használtál egyet sem huzamosabb ideig... :) Az iOS (Android-ot őszintén megmondom, nem ismerem ilyen téren, de úgy tudom ott nincs erre kidolgozott api) nagyszerű zenélés terén péládul, nagyon jól kialakított API-k, és alkalmazások vannak erre, ráadásul nem is kevés (Animoog, csak hogy egy nevesebb darabot említsek).

De ami azt illeti én monitoroztam már iPad-ről szervert is, ahogy egy webes melón is dolgoztam a megfelelő progival... :) Van még hova fejlődni, meg amennyire látom, az Android is szépen halad ebbe az irányba, már csak azt a nyamvadt multitaskingot kéne rendesen megoldani. Ez utóbbiban viszont a Windows-os táblák a királyok.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...