MXGP: The Official Motocross Videogame teszt

Link másolása
A száguldás világát keverni az extrémsportokkal isteni húzás, imádjuk és várjuk azt a játékot, ami tökéletesen és hitelesen elénk tudja tárni. Most itt a MXGP: The Official Motocross Videogame, mi pedig várhatunk tovább...

Motoros játékból sajnos elég ritkán érkezik olyan, amely nem a blődségeivel képes mosolyt csalni az arcunkra. Személyes kedvencem a MotoRacer első két része, melyekkel megannyi csodálatos órát töltöttem még fiatal, suhanc koromban. Az évente kitolt MotoGP részek sajnos nekem nem voltak megfelelőek, mert én a könnyed száguldást és a sebességet keresem, s hiszem, nem vagyok teljesen egyedül. Nemrég az arcomba robban egy trailer ütős zenével, a kedvenc energia koktélom reklámjával, csinos csajokkal és kissé fapados játékmeneti bemutatókkal, nevezetesen a MXGP: The Official Motocross Videogame volt ez. Miután felszenvedte magát a merevlemezre az a pár giga amit foglal, már indítottam is, hogy végre élvezhessem egy kicsit a virtuális motorozás és sárdagasztás örömeit.



A szokásos videókat átugorva beléptem a menübe, ahol nagyon kellemes muzsika csapta meg a fülem, s nem is sejtettem mi vár rám a verseny gombra kattintva. De ne szaladjunk előre. A menü egyszerű, és vagány, semmi kivetnivalóm nincsen ezzel kapcsolatban, egyedül talán a reakcióidő, ami minden igyekezetem ellenére iszonyat lassú maradt mindvégig. A gyakorlatban ez rendkívül zavaró, ha hozzászoktunk a gyors lépkedéshez a menüben. A látványért felelős beállítások megtekintése után elindulok a verseny felirat felé és rákattintok. Kiválasztom a fizikai realisztikusság mértékét, illetve, hogy az ellenfeleim buták vagy okosabbak legyenek, eztán bedob egy pályanézegető slideshow-szerűséget és rögtön indul is a verseny. Azaz, hogy mégsem, mert előtte egy körülbelül tíz, tizenöt másodperces videofelvételt tekinthetünk meg, amolyan ízelítő, illetve hangulatfokozás gyanánt, ami nagy ötlet, kissé ugyan retro megoldás, de ezt pirospontként fogom bevésni.



Eljön a pillanat mikor is először pillantjuk meg motorkerékpárunkat egy bakon figyelve. Igazándiból ennek nem látom értelmét, mert rohadtul nem nyúlhatunk se a motorhoz, se más egyébhez. Az iránygombokkal elfordulhatunk balra, ahol a versenyről kaphatunk információkat, vagyis inkább a versenyzőkről, kinek milyen motorja, illetve nemzetisége, de ezen kívül semmi érdemleges. Másik irányba fordulva a mindig kedves társunk foglal helyet, akinek arcmimikáját minden profi pókerjátékos megirigyelné. Rezzenéstelen arccal és csukott szájjal közli velünk az instrukciókat, s ezzel semmi baj nem is volna, ha nem tolnák az arcunkba minden egyes futamnál.



Rendkívül szimulátorossá szerették volna tenni, ezért minden általános szabályt betettek a játékba, amit egy igazi versenyen is be kell tartanunk. Példának okáért, ha úgy döntünk, kihagyjuk a bemelegítő kört, akkor már nem választhatjuk ki melyik rajtpozícióból indulunk. Sajnos a szimulátor jelleg itt ki is merül, hiszen a fizika a béka feneke alatt, az irányítás pedig borzalmas. Sajnos a fizika, ami itt szinte mindennél fontosabb, rettenetesen béna, a motornak ugyan van súlya, de inkább hasonlít egy Harley Davidsonra, mintsem egy fürge cross-gépre, alig tud kanyarodni, de még megállni sem akaródzik neki. És itt még nincs is vége, néha, teljesen véletlenszerűen beakad a földbe vagy bármilyen tereptárgyba, amik egyébként teljesen betonba lettek ágyazva. Szó szerint értendő, amit írtam, ugyanis még egy rohadt szivacstábla is megakasztja a motort, nemhogy egy homokzsák a földön, s ahogy megakadsz, már taknyolsz is. Akkor sem lenne könnyű a pályán végigmenni, ha ez a helyzet nem állna fenn, de a borzalmas irányítással kombinálva már kimondottan hajtépős játékmenetet eredményez, ami a fodrászodnak és az agyturkászodnak profit, de neked kifejezetten rossz.  

 

Nézzünk mást, hátha találunk valamit, ami jó a játékban, vegyük szemügyre a látványt, hátha megmenti. Nos, a bemutatókban fellelhető képeken szinte egészen korrekt látvánnyal találkozhatunk, de mikor ingame látjuk, egész más a helyzet. Ami szerintem lényeges, az más szerint apróság, megértem, na, de a homok, és a környezet az vajh’ miért ilyen ronda? A motor is eléggé baltával faragott, de azt legalább kicsit több részlettel dolgozták ki, bár szépnek az sem nevezhető. Nagyon gyenge lett a látvány, talán egyedül a reklámok sikerültek jól, ugyanis minden Monster logo tűéles és tökéletesen látható minden szögből. Az összképen tovább rontanak az olyan megoldások, mint a szélben lengedező textúrák, s nem azért mert nem megfelelő a mozgása, hanem mert minden egyben van, s jobban el sem tudnám mondani, így mondok egy példát amit mindenki ismer. Az egyik legjobban sikerült Grand Theft Auto epizódban, a Vice Cityben találkozhattunk a jelenséggel, hogy karakterünk ruháját – és egész fizimiskáját, testét – rázza a szél motorozás közben. Nos pontosan így kell elképzelni itt is a dolgokat, azzal a különbséggel, hogy még álló helyzetben is reszket a motor két vége. Bődületesen rosszul fest és kissé már illúzióromboló is.



Aki még mindig nem bánja, hogy megvásárolta ezt a játékot, az bizonyára már kiválasztotta magának a rajtkockát és elindult versenyén, ahol meglepődve tapasztalhatta, mennyire csaló és agresszív a mesterséges intelligencia által irányított ellenfél. Kilöknek, neked vágódnak és profin tolják, akkor is, ha te éppen belerongyolsz valamelyikükbe, ugyanis rájuk nincsen hatással a fizika azon része, amitől te például beleharapsz a fűbe. Legtöbbször ugyan megpróbálnak elkerülni téged és nem balesetezni, de, ha a kanyar megkívánja, akkor kíméletlenül felkennek a láthatatlan falra és már dob is téged respawnra a gép. Nagyon frusztráló, mikor nagy bosszúságok és nehézségek árán előreküzdöd magad és egy ilyen – mondjuk ki – geci miatt felnyalod a port és visszaesel hét helyet, ahonnan már a csoda sem menthet meg. A klaviatúrát jobb kímélni, verd inkább a falat.

 

Hangok terén a játék éppen olyan olyan szinten van, mint a grafikai illetve fizika. A hangok ugyan jók, de szegényesek és ismétlődnek, sokszor fel sem tűnik, hogy motorozom, mert annyira nem vág tarkón a hörgés - egy Need For Speednél mindig tudom, hogy éppen egy rakétában ülök. Amit a cikkem elején említettem, miszerint a társunk instrukciókkal lát el bennünket a futamok kezdete előtt, nos az is teljesen néma csendben zajlik, a motorok hangján kívül nem hallunk mi semmit, de ennek oka lehet még a szájak használatának teljes hiánya is. Relaxálni jó, sőt, izmosakat lehet röhögni rajta, de a sokadik után már inkább a sírás kerülget. Zeneileg nem tudok túl sok információval szolgálni, ugyanis annyira nem hallottam benne jó zenéket, hogy szinte nem is emlékszem mik szóltak. Nagyon durván adrenalinpumpálásra mentek rá a muzsikával, de valahogy mégsem jött össze, sőt én jobbnak láttam a saját gépemről bejátszani a meghajtón fekvő metál zene mappa tartalmát.

 

Hangulatilag a játék annyira semleges, hogy jobbnak láttam nem is igazán boncolgatni a témát. A sokak által imádott versenyhangulat nyomokban sem található meg, s az illúzióromboló megoldások még azt a kevéske hangulatmorzsát is eltapossák. A 2008-ban megjelent Pure névvel fémjelzett alkotás fényévekkel hangulatosabb, szebb és minden tekintetben jobb! Ha szeretnél egy kirándulást a száguldás és az extrémsportok világába, akkor jobb, ha ezen alkotást kihagyod és potom pénzért megvásárolod a Pure-t, amivel garantáltan sokkal jobban fogsz szórakozni és tényleg élvezni fogod minden percét, minden mozzanatát. Ezt a virtuális „kútmérgezést” meg igyekezzetek elkerülni, mert elrontja a kedvet és még bele is ég az agyatokba.

15.
15.
crytek
MXGP - The Official Motocross Videogame

Humble Just Drive bundleban csak 0.33 euro
14.
14.
KTMguy
Elég nyílvánvaló hogy a cikket író úriember nemhogy nem ült cross motoron, de nem is látott még, max képen! Én már nem egy éve űzöm a sportot és hatalmas élmény volt ez a játék.
13.
13.
istook
Tisztelt Tesztelő és többi negatív kolléga...

ez az a játék amire a motocross rajongók eddig vártak...hivatalos pályák, motorok, verseny is realisztikus (gyakorlás,időmérő, 2 futam), az irányítás szerintem megfelelő (billentyűzettel felejtsd el). A grafika...nem szép, de én nem azért játszok egy játékkal mert olyan gyönyörű. Nehézségi szintre meg annyit mondanék, hogy még a legerősebben is elverhető a gép! De még ezen is lehetne mit fejleszteni, több versenyző a pályán, stb. Nekem nagyon tetszik a játék, valószínűleg én is ilyen kritikákat írnék egy tenisz játékról ami pl. nem érdekel...ezért nem is játszok vele. Ti se játszatok akkor ezzel, ennyi. A többi játékosnak pedig jó krosszozást kívánok!
12.
12.
_Botika_
Én nem vagyok a versenyzős játékok híve, így hát nem tetszett, de ízlések és pofonok.
11.
11.
DON GONDOCS
#7: Ebben sajnos egyet értek. Nem vagyok híve annak hogy régen minden jobb volt, csak ahogy máshol is írták. Akkor másképp éltük meg azokat a játékokat. Biztos megvan ennek a játéknak is a maga szépsége.
10.
10.
K2 The Highest
Sajnálom, ha azok, akiknek tetszett, rossz szemmel nézik ezt, de sajnos nekem nagyon rossz élmény volt és nem tetszett. Az pedig, hogy egy CoD vagy egy NFS hány pontot kap, az nem az én dolgom, hiszen azokról nem én írom a cikket.

Én rendesen szörnyülködtem a játék alatt, de lehet másnak bejött.
9.
9.
kimi101
Ja a Pure meg szerintem szar.
8.
8.
kimi101
Csak a demo-val játszottam, de szerintem a motorhang ott van, az irányítás is, belső nézetből tisztára,mint élőben.
Szerintem kurvajó!
7.
7.
strike19
#1: Lesz még nyugodj meg.Sajna ahogy fejlődik a grafika + technológia az embereknek úgy nőnek az elvárásai.Hogy ilyen játékkal játszhattam volna régen a kis ujjamat is oda adtam volna.
6.
6.
Grabowsky30+
Ezért ennyire tényleg nem rossz, jó nem egy kiemelkedő játék és az mx vs atv talán minden szempontból jobb, de azért a 3.5 pontszám egy kicsit erős túlzás ha egy NFS kaphat 8at!
5.
5.
KeXxX
Akkor jó, hogy még nem szedtem le, de Steamen a demót biztos kipróbálom.
4.
4.
trion96
Demo alapján annyira azért nem rossz.
1.
1.
DON GONDOCS
Megvan az idei év citromdíjasa. Volt már idén 1 Rambo mi jöhet még.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...