Spintires teszt

  • Írta: barackostej
  • 2014. augusztus 3.
  • Offroad, pc, spintires, steam
Link másolása
A Spintires az első játékok között volt, melyek bekerültek a Steam Early Acces programjába. Amikor megjelent, látványos fizikai motorjával azonnal felhívta magára a figyelmet, de vajon több-e a játék, mint egy techdemó?

Sokak gyerekkorát bearanyozták a távirányítós autók, melyekkel ész nélkül száguldozhattunk a lakásban vagy éppen az udvaron az otthoniak nagy örömére. Személy szerint nekem egy óriási távirányítós tűzoltóautóm volt, mellyel előszeretettel fröcsköltem le hideg vízzel a felém tévedőket, de persze maga a jármű irányítása szórakoztatott a legjobban. A Spintires ha nem is fogja teljesen visszaadni ezt az élményt, hasonló alapokon nyugszik, mint a fent említett RC autók. Itt is majdnem cél nélkül fogunk bolyongani óriási pályákon és magunknak kell kitalálni, mivel is üssük el az időt a játékban.

 A játék indítása és a nekünk tetsző pálya kiválasztása után azonnal bekerülünk a terepre és rögtön az arcunkba kapunk egy kisebb enciklopédiányi információt. Az irányítás nem bonyolult, de ez az egyszerűsített, szöveges bemutató annyira barátságtalan, hogy azt fogjuk hinni, diploma kell a járművek mozgattatásához. Kipróbáltam a Spintirest billentyűzettel és Xbox 360 kontrollerrel is, de valahogy egyikkel sem volt tökéletes. Persze, a járművek irányítása természetesebb a kontrollerrel, de a menük vezérléséhez kényelmesebb az egér+billentyűzet. Szerencsére kombinálni lehet a két lehetőséget, így a járművet lehet kontrollerrel, a menüt pedig egérrel kezelni. Emellett a kamerakezelést is szokni kell, valahogy számomra egyik nézet sem volt megfelelő, ráadásul vannak helyzetek, amikor beakad a kamera, vagy olyan pozícióba kerül, ahonnan semmit sem látni a képernyőn történő eseményekből.

Felemás játékmenetet kínál a Spintires: bár én szeretem, ha a készítők szabadon engedik a játékost és hagyják, hogy ő találja ki, mivel szeretne foglalkozni, de itt talán kicsit túlzásba estek. Céljaink a pályákon unalmasak és értelmetlenek, természetesen nem várok történetet, de lehettek volna egy kicsit kreatívabbak a fejlesztők. Feladataink nagyrészt kimerülnek abban, hogy el kell jutni egyik pontból a másikba és közben felfedezni a környezetet. Viszont a játékban még így is akár több órát el lehet tölteni egy-egy alkalommal, hiszen óriási élmény elvezetni a monstrumokat, amiket a játék a kezünkbe ad. Ehhez hozzátartozik a fizikai is, ami az egyik legjobb, amit valaha játékban láthattunk.

Ezzel el is érkeztünk a Spintires legnagyobb pozitívumához, ez pedig a járművek vezetése és a környezet fizikája. A játék első óráiban szinte gyermeki lelkesedéssel néztem, ahogy a rendelkezésre álló gépek erőlködve haladnak a sárban és hagynak maguk után nyomot. Elképesztően néz ki az is, amikor begurulunk a vízbe és a jármű oldalán felcsapnak a hullámok. A játék ezen része az, ami miatt a témára fogékony játékosok akár 10-15 órát is beleölhetnek a Spintiresbe. Látványos és szórakoztató végigpróbálgatni a járműparkot, melyik hogyan viselkedik a terepen.

A fizikai engine csillogása ellenére a grafikát nem nevezhetjük látványosnak. Bár a sár, víz szépen hömpölyög, és a járművek is részletesek, sajnos a környezet és a bevilágítás elmarad a mai sztenderdektől. Persze a Spintires sem egy nagy kiadó gyermeke, így talán érthető, hogy a tényleg hihetetlen fizikai motor mellett nem jutott idő minden fűszál kidolgozására. A gépigény emiatt nem is igazán vészes, viszont ronda bugokkal találkoztam többször is. A legnagyobb az volt, amikor az egész pálya villogni kezdett és új kellett indítanom a játék, hogy eltűnjön a hiba. 

A Spintires jelenleg 25 euróba kerül Steamen, ami szerintem túlságosan is nagy ár ilyen csekély tartalomért. A vásárlás előtt mindenképp érdemes belenézni az innen letölthető demóba, mivel az alapján jó képet lehet kapni, mi vár ránk a teljes játékban, és eldönthetjük megéri-e nekünk ezt az árat. Egy átlag játékosnak talán elég is lesz ennyi ebből, de akinek nagyon megtetszik, annak is inkább ajánlom, hogy várjon, amíg akciós lesz a cím.

11.
11.
cast22
Nagyon vártam, lenyomtam az első 2 pályát 100%-ra azóta semmi. Hozzá sem nyúltam. Ilyen gépekkel, rakodókkal és ennyi felszereléssel 3x ennyit ki lehetett volna belőle hozni. Sok olyan kiegészítő van a gépekhez, amit szinte nem is használsz. Nagy kár érte, 4-5 DLC legalább kellene pluszba, egyenként rengeteg tartalommal, hogy élvezhető legyen :(
9.
9.
Cristiano
6.
6.
kopic
Cristiano ? Nem csapatjuk együtt multiban ?
4.
4.
wattdafakka
Kipróbáltuk haverokkal, ideig-óráig szórakoztató, rendnem, hogy jó a fizika...
2.
2.
Grabowsky30+
Nagyjából egyet tudok érteni, egy fantasztikus játék is lehetne ha...... lenne benne tartalom! így a kezdeti lelkesedés hamar elmúlik és utána unalmas! Viszont a pontozásra kitalálhatnátok már valami egységet, mert kapott már itt sokkal sokkal szarabb játék is 8 pontot!
1.
1.
randall13
Letölthető demó? Az meg mi?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...