Logitech G19s billentyűzet- és G502 egérteszt

  • Írta: Daks
  • 2014. augusztus 4.
  • hardver, logitech, pc, periféria, teszt
Link másolása
A szép hegyek és a legfinomabb csokik otthona. De Svájc nem csak erről híres, hanem legendásan jó számítógépes kiegészítőiről is. A kérdés csupán az, megér-e egy billentyűzet 63 ezer forintot, egy egér meg 25-öt? Most kiderül.

A Logitech megint elküldte nekünk felhozatalának friss cuccait. Járt már a Gamekapocs szerkesztőségében kormány, botkormány, egér, gitár, telefontok, meg a fene se tudja még, hogy micsoda, most pedig a cég két legújabb PC-s kiegészítője van soron. A profi játékosoknak tervezett G19s billentyűzet, és a tökéletesre érett G502 egér. Vagyis a PROTEUS CORE. Melynek nevét legmélyebb hangodon, gyilkos rekedtséggel szabad csak kimondanod, ők ketten diktálnának most, ha játékról van szó.



A dobozok bontogatása augusztusi karácsonyt hozott a rikító napsütéssel telt, unalmas nyári délutánomba, mintha újra gyerek lennék, úgy téptem fel a tesztpéldányokat. A billentyűzet és az egér is fényes fekete kartonban érkezett, minőségi a körítésük, még arra is figyeltek, hogy a doboz eleje mágnessel csukódjon vissza, gyönyörűen fognak mutatni minden gamer vitrinjében. Ott lesz az új alaplap és a frissen cserélt videokártya doboza mellett, a Witcher könyvnél, az Assassin's Creed gyűjtői kiadástól jobbra, elképzelted már te is, ugye?

A Logitech G19s billentyűzet klasszikus darab. QWERTY elosztás, különálló kurzor és numerikus rész, felülre helyezett funkcióbillentyűk, külön jelölésű WASD rész. A billentyűk a régi PC-k „írógépes” formáját és járását követik, nincs szó laptop vékonyságú apró gombokról, hátterük 16 millió színnel világítható meg, tipográfiájuk szögletes, modern. Vad. Tapintásra finom minden, a műanyagok nagyon jó minőségűek, a billentyűk UV bevonatot, és víztaszító réteget kaptak, hogy izzadt kezünk ne ragadjon hozzájuk, bőrünk ne koptassa ki őket. A kihagyás elleni védelem egyszerre 6 billentyű lenyomását képes biztosítani, a Windows gomb pedig egyetlen mozdulattal letiltható, a számát se tudom, hányszor ugrottam ki az Asztalra miatta. 


Az eszköz 12 darab G-gombot kapott, melyek 3 üzemmódban összesen 36 feladatot képesek ellátni. Lehet különféle alkalmazásparancsot, billentyűkombinációt, makrót, vagy LUA-szkriptet rájuk programozni, de van ezen kívül médiakezelő része, scroll bárja, illetve kettő darab saját USB portja is. Utóbbihoz bármilyen pendrive vagy telefon csatlakoztatható, így nem kell hajolgatni a géphez, meg tapogatni a lyukakat. A kiegészítő persze csak adattovábbításra jó, az egeret ide nem szabad dugni, kipróbáltuk, hát persze, hogy szaggatott, de ebben meglepő nem volt.


A billentyűzet tetején lévő kis LCD kijelző a GamePanel névre hallgat, célja pedig olyan kiegészítő információk nyújtása, melyet játék közben egy átlagos ember nem láthat. Kirajzolja a processzorok és a memória terheltségét, benchmark adatokat ad, támogatja a Ventrilót és az Xfire-t, illetve összeköthető - sajnos csak néhány régebbi - játékkal is A Bad Company 2, a Battlefield 2142, a Borderlands, a Crysis, a Dragon Age: Origins, a Heroes of Might and Magic 6, a The Witcher, a TimeShift, a Sid Meier’s Civilizations IV, a World of Warcraft és még vagy 60 cím hivatalosan is támogatja a kis kijelzőt, minden más pedig rajongói appleteken keresztül tudja használni. A rendszer nyílt forráskódú, a Logitech pedig biztosítja hozzá az SDK-t, melynek segítségével bármilyen játékhoz írható saját kis alkalmazás, a gond csak az, hogy nem nagyon találni ilyeneket. A CS:GO-hoz például egy hétvége alatt se sikerült semmi értelmeset leszednünk, az appletek többsége még a régi G15-öst támogatja, 2010-es kiegészítőkkel meg mit ér az ember.


Kinézete brutális, minősége tökéletes, hasznossága vitatható. Röviden összefoglalva ennyit kell tudni a billentyűzetről, ja és nem beszéltem az apró kis figyelmességekről, melyek miatt tényleg imádni lehet a kicsikét. A különleges bevonatnak köszönhetően a gombok nagyon könnyen tisztíthatóak, ha beleöntjük a Mountain Dew-t, vagy a Monstert, akkor az átfolyik rajta az előre kifúrt lyukaknak köszönhetően, a fényes részek nagyon jól néznek ki, és nem gyűjtik az ujjlenyomatot, ha pedig megfordítjuk az egészet, kis járatokat fogunk találni. Ezek az egér, a fülhallgató, és a többi kábel elrejtését szolgálják, végre egy kis rend a káoszban, de ha már a kábeleknél tartunk, akkor említsük meg a billentyűzet saját kötegét is. Vastag fekete vezetékpár jön ki a monstrum hátuljából, eleinte egybe olvadva, majd szétválva, egy USB megy a számítógépbe, egy táp pedig a konnektorba, igen, jól olvasod, saját energiaforrás kell a G19s-nek. Nem szarakodtak a gyárban.


A Logitech G502 PROTEUS CORE úgy néz ki, mintha Batman egere lenne. Fekete, sokszögletű, és nagyon brutális, ránézni is félelmetes, funkciógombjai pedig programozhatóak. Tapintása kellemes, érezhetően nagyon jó anyagokból készült, felső része sima, oldala pedig mintázott gumi, kellemesen illik a kézbe, nem kell szorítani, finoman tartva se ejtjük el. A két nagy gomb a rövidebb és a hosszabb ujjúak számára is könnyen kattintható, a többi pedig valami egészen elképesztő módon olyan helyre került, hogy szinte lehetetlen véletlenül megnyomogatni őket, de ha kellenek, akkor ott vannak azonnal. Nem kicsi, nem nagy, se az egér, se a rajta lévő 11 gomb, görgője gombnyomásra lesz recegősből szabadon pörgő, kábele pamutborítású, cipőfűzős.


Az egér a kábeles kialakításának köszönhetően villámgyors, 1 milliszekundumos lekérdezési sebességre képes, érzékelőjének DPI felbontása pedig játék közben léptethető. 200-tól egészen 12000-ig válthatjuk az értékeket lépcsőzetesen, ha finom mozgásra van szükség, vagy ha rohanni kell, csak üssünk néhányat a hüvelykujjunkhoz helyezett célkereszt mintájú gombra, és már váltott is a kicsike. Az optika ráadásul a Logitech letölthető segédprogramjával asztalunk felületére szabható, bár az igazi gamerek egérpadon nyomják, nem erezett tölgyfán.


Régen volt egy nagyon klassz vezeték nélküli egerem, természetesen Logitech az is. Sokáig elemmel játszottam vele, majd miután mindig meguntam, hogy egy köteg pénzt költök Duracellre, vettem hozzá feltölthető akksikat. Ezek a ceruzaelemnél kétszer nehezebbek voltak, na akkor jöttem rá, hogy mennyit számít az egér súlya, nagyon sokáig tartott, míg emelve, meg rántva újra könnyen szórhattam a heccsatokat. Mint minden játékos egér, a G502 is súlyozható, egy külön kis tárolóban kapunk hozzá 5 darab 3,6 grammos fémet, melyek beszerelésével nem csak az eszköz súlyát, de súlypontját is magunk állíthatjuk be. Ez utóbbit viszont csak a horizontálisan, a talp részen, a súlyokat vertikálisan az egér nem nyeli el, ami mondjuk a profiknak kis csalódás lehet. Apró, de jó hír viszont, hogy a hátán lévő G betű világítása kikapcsolható, a logó enélkül olyan lenne, mint egy deréktetkó egy szép lányon. Kiábrándító.


Ha most keresnék játékos billentyűzetet és egeret, akkor a kettő közül csak az utóbbit venném meg. De azt biztos. A Logitech G19s bár egy nagyon jó gamer billentyűzet, a 63 ezer forintos ár annyira elképzelhetetlenül magas, hogy azt csak versenyszinten érdemes kifizetni. Otthoni játékra valószínűleg a 19 ezerbe kerülő G105-öst választanám, kicsit véznább a nagytestvérnél, és nincs képernyője se, mondjuk csak egyet nézek, a legnagyobbat. Egérből viszont simán megvenném a G502-t, aztán hörögném a nevét, 25 ezer forint nem kevés pénz, de kész vagyok megfizetni a következő 5 évre, vagy még többre. 

Kapcsolódó cikkek

21.
21.
StageHUN
Nekem is van egy GXT 25-om, bar en ink Xboxon jatszok. Neha SAMP ozok(igen, tenyleg!) meg CS 1.6, nekem tokeletes! :)
20.
20.
drat576
#11: Ahogy én sem (írtam sehol) ^_^
19.
19.
sloth
#17: Trust GXT 25. 2500Ft-ért találtam teljesen új állapotban, és elég ígéretesen néz ki :)
18.
18.
Kreto
#16: Én is így vagyok vele de nincs szívem másikat keresni. Drágábbat nem akarok venni A4Techet meg nem fogok venni mert mindenki panaszkodik arra hogy hamar szétmegy vagy a görgő vagy a gombok.
17.
17.
Sznfctm
A proli játékosoknak mit ajánlanak...? :P
16.
16.
randall13
#15: Engem az A4Tech x7 felbaszott. Baromi jó egér, de mindkettőnek kerek egy év után elkopott a görgője. Sajnáltam mert nagyon kézre állt és könnyű is volt, de évente nem veszek új egeret.
15.
15.
shooter1234
Én korábban soha sem értettem miért jó egy gamer egeret venni és mi a különbség az "500 forintos" egérhez képest. És volt alkalmam kipróbálni egy logitech egeret, az nem győzött meg akkor hogy megérné azonnal venni valami jót. De miután toltam vele fél óra multit, kezdett ráállni a kezem és éreztem hogy pontosabb.

És jött az áttörés rá 1 hónapra, rászántam magam hogy vegyek egy A4 -Tech X7 -est 8 ezerért, mondom az nem is sok pénz meg végre lesz egy értelmes egerem (meg vettem mellé egy egérpadot is) és ahogy kipróbáltam ég és föld volt a különbség a kettő között. CsGO -ban legalább is nagyon éreztem a differenciát és akkor tudtam hogy egy egérért lehet soknak tűnik, de ez megérte. Kényelmes, jó a tapintása, pontos. Ezek után már nem is akarok egy irodai egérrel játszani.
14.
14.
Donpedro
Elég "érdekes", hogy egy >50k HUF árú billentyűzet nem mechanikus (kb. mintha egy 20 milliós sportkocsiban vászon lenne az üléshuzat). Kár, hogy erről egy szót sem ír a teszt.
13.
13.
FrankBlack
Én mindig is a legolcsóbb egeret, billentyűzetet használtam, és meg is voltam velük elégedve, amíg be nem szereztem egy kicsit komolyabbat. (Logitech Cordless MX 5500 Revolution). Nekem óriási volt a különbség, és sokkal jobb volt, mint az addig nyúzott gazdaságos ízű legolcsóbbak. Nagyon szerettem, amíg nemrégiben végelgyengülésben kimúlt az egér, a bill. pedig már igencsak elhasználódott.

Ez után úgy döntöttem, hogy veszek egy „gamer” kategóriás egeret, és billentyűzetet. De nem ilyen nagyon drágát, mint ami a cikkben van, hanem amolyan olcsóbb, belépő szintűt. Hát kérem, nekem ismét ég és föld volt a különbség. Sokkal jobb volt még a már említett, korábbi Logitech-nél is.

Az ilyen drága, „gamer” bill.+egér témákban rendszeresen felbukkannak olyanok, akik szerint ezek csak parasztvakítások, és szinte semmivel nem tudnak többet egy mezei gazdaságos ízű egérnél, mert szerintük szinte semmi különbség nincs. Szerintem azonban az ilyen igazi gamer cuccok esetében van különbség, nem is kevés, csak vannak, akik nem érzik a különbséget.

Ezzel kapcsolatban javaslom ennek a téma összefoglalóját olvasgatni:

http://prohardver.hu/tema/milyen_egeret_valasszak/hsz_1-50.html

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének olyanok, amelyek silány termékek, nem igazi gamer eszközök, csak azt mondják rá, hogy „HC Gamer” cucc. Ugyanígy a túlárazottság is befigyel sok esetben. Szerintem mindenkinek más eszköz az, ami igényeinek, ízlésének megfelelő, és mindenkinek más a kényelmes, és a kézre álló, és ami még a pénztárcájának is megfelelő.
12.
12.
randall13
Én a dpi-n lovaglást nem értem. Volt egy csomó "gamer" egerem, de mindegyiket 800 dpi-n használtam, hiába érzékelte akár a 6000-es felbontást is. Na meg a kezemmel eleve nem is tudok olyan pontos mozdulatokat végezni, szal baszhatom a magas felbontást.
Van egy konstans csuklómozdulatom, ahhoz hozzáigazítom a játékban a sensitivityt és kész is.
Én azt vallom, hogy nem az számít, hogy súlyozható-e az egér, mekkora a max felbontása vagy a szivárvány minden színében világít-e. Hanem hogy mennyire kényelmes-e. Ugyanis mehet a kukába az 50000 forintos egér is, ha kényelmetlen és kiesik a kezemből.
A legtöbbjük farnehéz, ami baromira idegesítő, mert ha nem fogom meg erősen, akkor hátrabillen a segge és nem lehet stabilan megfogni. Többek közt ezért nem is értem a súlyozást, ki az aki azt akarja, hogy kiessen a kezéből a patkánya? Parasztvakítás...
11.
11.
Ecneb
#8: Nem írtam sehol, hogy 700 forintos egerem van, csak ugyanarra jutok azzal is. Olvasd el mielőtt ítélkezel!
10.
10.
anarchoid
Konyorgom 21. szazadban vagyunk "...támogatja a Ventrilót..." ki hasznal ventrit meg ? :)
9.
9.
n_ben007
Bár én sosem voltam oda az ilyen extrém klaviatúrákért, a Logitech-et nagyon szeretem, biztos kényelmes és precíz :).
8.
8.
drat576
#7: Érdekes módon ezt mindig olyanoktól hallom akiknek sosem volt normális egere ( és igen, nem azt írom h sosem fogtak, mert más kipróbálni és más állandó jelleggel használni). A 25k-t kicsit soknak tartom, de vannak egész normális árú elég jó egerek, amik után a "700 forintos egér" szinte használhatatlannak tűnik. (ez persze saját vélemény és tapasztalat, aki nem így érzi arra nem vonatkozik)
7.
7.
Ecneb
#4: Nekem szerencsémre nem az a gond, hogy nem engedhetem meg magamnak, csak egy 700 forintos egérrel ugyanarra jutok mint ezzel, kicsit értelmetlenül overprized-nak tartom.
6.
6.
wattdafakka
Trust Convex billentyűzet + Zalman ZM-M300 = The world is mine :D
Szerintem nem kell több.
4.
4.
Wr4th
igen jol nez ki..... nagy kar h sokan nem engedhetik meg magoknak ennyi penzert, koztuk en sem! :S
3.
3.
Ecneb
Szép formatervezés, a színek is pont el lettek találva, legalábbis az én ízlésemnek megfelelően, viszont, amit túlzásnak tartok az az ár. 24K egy egérért szerintem kész röhej.
2.
2.
kredencferenc
Szuperül néz ki, bár kissé feleslegesnek tartom és ezek a méregdrága felszerelések amik ugye közel sem annyira "hárdkór gémer cuccok" mint ahogy a gyártók beállítják a dolgot. Optikai egérnél egy átlag hd monitorral 5000 DPI minden igényt kielégít, még rajzolni is művészien lehet vele. Billentyűzetek tekintetében pedig végtelenül meg vagyok elégedve a 102 gombos 15 éves (jól olvassátok igen!) felszámolásból származó valószínűleg iskolai billentyűzetemmel aminek az alját egy 1mm vastag rozsdamentes acéllemez képzi. Na ez hardcore! Valószínűleg egy több tízezres billentyűzetet akaratlanul se püföl az ember úgy ahogy azt illik. Mindenesetre gondolkodok egy hasonló szett beszerzésén persze alacsonyabb árkategóriában. Viszont ennek a Logitech egérnek az árából inkább vennék egy Saitek R.A.T. szériás rágcsálót.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...