Google Glass teszt

  • Írta: Daks
  • 2014. október 19.
  • google glass, okosszemüveg, teszt
Link másolása
Okosszemüveget viselni valószínűleg a legweirdebb dolog a világon. Képzeld el, hogy lány vagy. Fiatal és csinos. Utazol a metrón. Valaki rád kacsint egy ilyenben, nem köszönni akar, titokban fotózott. Mit tennél?

Emlékszem, amikor még gyerekek voltunk. Apukám főnöke egyszer átjött hozzánk, és megmutatta a mobiltelefonját. Egy fél aktatáskányi doboz volt az akkumulátor, amiből kacskaringós kábel vezetett a kézibeszélőig. 0660-nal kezdődött a telefonszáma, és valószínűleg az ország egész pénzét ráköltötte az előfizetésre. Anyu sose bírta a fickót. Nem tudtuk elképzelni, hogy mi értelme lesz ennek valaha is, mi lehet annyira fontos megbeszélnivaló, amivel nem lehet várni az irodáig, vagy a lakásig.


A Google Glass is valami hasonló most. Egyszer láttam egyet az utcán, hihetetlenül hülyén nézett ki, olvastam róla cikkeket, még mindig nem tudtam elképzelni, aztán végre megérkezett. És sokkal királyabb, mint bármi más technikai cucc, amit eddig körülvett. Nyáron volt egy Sony Smartwatch 2 nálam, maga az eszköz tetszett, de szörnyen idegesített, hogy mindig tölteni kell, az összes Facebook értesítésnél meg emailnél rezeg, kikapcsoltam a riasztásokat, és hagyományos óraként viseltem. A hordható cuccok igazi hasznosságát akkor leírtam magamban, most viszont már látom a jövőt. 


A készüléket nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy lencse nélküli szemüveget. Vagy inkább szemüveg alapot. Ami többfajta kerettel, illetve bármilyen dioptriás, dioptria nélküli, vagy napszemüveg lencsével kiegészíthető. Az eszköz jobb oldala kicsit vastagabb az átlagosnál, de nem elállóan nagy, az elején van egy kamera, illetve egy látóteredbe belógó apró, keret nélküli képernyő. A szemüveg vezeték nélkül kapcsolódik a telefonodhoz, onnan kapja az internetet, az adatokat és az alkalmazásokat, a kis képernyő pedig HUD-ként szolgál. Nem kell komoly felbontásra gondolni, de színes, jól használható, és egy idő után a képernyő megcsillanó szélei miatt se kell aggódni. Az agyad néhány óra vagy nap után kizárja azokat a részeket, amik csak zavarnak téged, ahogyan kizárja az orrodat, és a hagyományos szemüveged keretét is. Aztán olyan lesz az egész, mint egy HUD, bármilyen játékban.


Az irányítás kétféle módon lehetséges. Az eszköz bekapcsolása után megjelennek az elérhető menüpontok, melyek között hanggal, vagy érintéssel tudsz válogatni. Az elsőnél egy „Okay Glass” parancs bemondása után egyszerűen fel kell olvasnod azt, amit használni szeretnél, és már indul is az alkalmazás, míg az utóbbinál a szemüveg keretének jobb oldalát kell használnod. A menüpontok között előre-hátra swipe-olással tudsz lapozni, rábökéssel lehet kiválasztani, míg a lefelé swipe-olás visz vissza. A Google Glass egyelőre viszont szörnyen kevés dolgot tud gyárilag. A beépített alkalmazásokkal Google keresést lehet indítani, fényképezni, videózni, SMS-t küldeni és hívást indítani, illetve van navigációs alkalmazás is, ami a Google Maps útvonaltervezőjét használja, és sétálás közben mutatja, mikor kell majd befordulnod.


Fényképezni egyébként lehet titokban is. A háttérben fut az alkalmazás, te pedig beállíthatod, hogy kacsintásra is fotózzon. A készülék folyamatosan figyeli a szemedet, a pislogást kiszűri, ha viszont lassabban csukod be, és nyitod ki újra a szemed, akkor tudni fogja, mit akarsz, és elsüti a képet. Persze mivel az egyik szemedet figyeli csak, nem kell kacsintanod, csukhatod és nyithatod mindkettőt, akkor pedig tényleg senki se fogja tudni, hogy titokban őt fotózod, az elkészült kép pedig azonnal felkerül a Google fiókodba, biztonsági mentésként. A fotókat aztán azonnal elküldheted Hangout üzenetként bárkinek a barátaid közül, vagy megoszthatod a faladon, még kommentet is lehet hozzá diktálni.


A Screencast alkalmazás is jópofa. Ez gyakorlatilag nem csinál mást, mint streameli a telefonképernyőre azt, amit te a szemüvegeden keresztül látsz, pár percig szórakoztató az egész, de értelme nagyon nincsen. Mondjuk odaadhatod a telód valakinek, és mondhatod neki, hogy nézze, amíg átmész a szomszéd szobába, terembe, vagy irodába, valami hülyeséget csinálni, aztán nevethettek rajta, de nagyjából ennyiből ki is fújt. A Glass erejét, mint minden okoscucc esetében, itt is az utólag telepíthető alkalmazások adják, már most is több száz ilyen van. Lehet letölteni például virtuális valóság városkalauzt, valós időben feliratokat fordító alkalmazást, ami idegen országban járva segít neked megérteni a táblákat, de van zenefelismerő, QR kód olvasó, meme generátor, edzőprogram, hírolvasó, naptári emlékeztető, Facebook, Reddit, Instagram, és még a fene se tudja még, hogy micsoda. Meg jó pár játék is persze. Néhány egyszerűbb darab.


A Google Glass ára jelenleg 1500 dollár. Az eszköz egy fehér kartondobozban érkezik, benne a szemüveggel, a hozzá tartozó töltőkábellel, egy headsettel, és néhány orrtámasszal. A hivatalos oldalon jelenleg hétféle lencsekeretet lehet hozzá rendelni, van vékonyabb és vastagabb fajta, kicsit hipsterek, de jól néznek ki. Dioptriás betétet az optikában csináltathatsz hozzá, nem drágábban, mint amennyiért egy bármilyen kerethez lehet, aztán már hordhatod is a mindennapokban. Egy jó darabig meg fognak vele nézni, még fotóznak is majd, ahogy régen a mobilozó emberek is kitűntek a tömegből, de idő kérdése csak, hogy ellepjék az ilyen eszközök a városokat. És akkor már lehet is aggódni a függőség miatt. 


Nemrég volt egy cikk az Indexen, amiben egy amerikai katonáról írtak. A férfi hazajött Irakból, vagy ki tudja, honnan, alkoholista lett, aztán eljárt terápiára, és leszokott. Majd elkezdte használni a Glasst, és arra döbbent rá, hogy már ki se tud menni a házból nélküle. Beszélt róla az orvosának, aki sokkal komolyabb függőséget állapított meg, mint a piás korszakában, most pedig azon dolgoznak, hogy újra átlagos ember legyen belőle. Mondjuk, ha választani lehet, akkor inkább Glass-függő lennék, mint borissza.


A Google Glass lenyűgözött. Jelenlegi állapotában olyan, mint az első telefonok voltak, kicsit nagy, kicsit hülyén néz ki, és nagyon senki se tudja, hogy mire lesz majd jó. De fantáziálni már lehet. Milyen lenne például, ha szemüveg helyett egy kontaktlencsében lenne a képernyő? Amit a tested természetes elektromossága működtet, és amit éjszakára kell csak kivenni? Mindig minden információ ott lenne előtted, beszélnél valakivel, és az arcfelismerő azonnal leadna róla minden adatot, mennél az utcán, és szólna neked, hogy itt egy bolt, menj be vásárolni, vagy autóznál, és riasztana a traffipaxoknál, fontosabb tábláknál, zebráknál? Én alig várom már, hogy a virtuális élet és az igazi összefonódjon. Te?


Kapcsolódó cikkek

42.
42.
Daks
#40: Én nem laknék abban a házban. :)
39.
39.
simon 555
#37: Pontosan, úgy ahogy mondod.
38.
38.
adamsfamily
Jó pofa,de amíg az emberek úgyse tudják értelmesen használni,addig szerintem felesleges.Megjelentek az okostelefonok és a 13-14 éves hülye gyerekek is már függnek tőle,ami valamilyen szinten szánalmas,mert úgyis csak baromságra használják.Ezzel se lesz másképp.
33.
33.
markoci555
Engem nem nagyon érdekel ez a glass téma, de elolvastam pont van időm, megtudtam pár dolgot, viszont aki kicsit is követte ezt a szemüvegesdit az nem sok újat tudott meg szerintem.
31.
31.
kredencferenc
Jahh... majd megveszem mikor már az ellenség harci erejét is kiírja. Addig meg eléggé felesleges dolognak tartom, legalább is saját részre.
http://fc09.deviantart.net/fs70/f/2013/229/3/7/vegeta_scouter_by_dragonballrenders-d6illl4.png
28.
28.
Quent1n
Valaki írjon egy ruhaméret egyeztető programot mint a T2-be már veszem is meg :D

https://www.youtube.com/watch?v=4LvlsrtBj4I

Amúgy jó kütyü, van létjogosultsága és nem is néz ki olyan gázosan. Rengeteg helyen lehet hasznos kiegészítő. A függőség persze reális aggodalom de ezzel nincs mit tenni.. Sokan az okostelójuktól is ugyanúgy függenek már csak észre se veszik. :) Tetszik nem tetszik a jövő erre fele halad de ettől még a saját döntésünk, hogy hogyan élünk és a gyerekeinket hogyan neveljük. Okostelefonok nélkül is sokan elvannak és egyáltalán nem hiányzik nekik.

Előbb utóbb jönnek a profi agyhullámos cuccok és akkor már pofáznunk se kell elég csak koncentrálni és hello.

Neuro headset:
http://blog.gsmarena.com/emotiv-epoc-neuroheadset-review-the-telepathy-device-you-were-looking-for/
27.
27.
toriell
Haverom az Intelnél dolgozik,ugyan ezzel a szemüveggel...azt mondta nekem,hogy egy zsák szotyi többet ér mint a szemüveg...
25.
25.
Csak csendben jegyzem meg, hogy talán pont most született ( vagy legalább is lebegtették - persze ez közszereplőre nem vonatkozik ( privát szféra védelme... )) egy olyan törvény, hogy ezentúl nem csak a _nyilvánossá tételhez_ kell _írásos_ engedély az illetőtől akit lefényképeztél, hanem magához a fénykép készítéséhez is. Egy dolog biztos, mi is rá fogunk szokni szépen az amerikai methodusra. Mindenki mendenkit szarrá fog perelni ( hozzá teszem, teljesen jogosan ). Már akár most is, hisz felhőben tárolja az adatokat... :DDD Szép új világ.
Egyébként az elgondolás nem rossz, van benne potenciál pozitív és baromi nagy negatív oldalról is ...
22.
22.
Scoo
Majd veszek egyet. 7-10 év múlva. Addigra biztos kinövi magát egy normális cuccá.
21.
21.
Amugy a sok "rajongotol" kerdeznem hogy a buszablakot 'oszt ki tudja e nyitni ez a cucc?
Mert az emberek 80%-a mar most oylan eke hogy, ul a melegben es a jo "illatban" (szakad rola a viz es nagyokat slukkor a beomlo kartergazbol), de annyi esze sincs hogy kinyissa mellette levo ablakot es akkor nem rohadna bele a ruhaba mar a meloba menet.
20.
20.
#12: Regebben egesz ertelmes dolgaid voltak de miota raszoktal a gyogyszer/vodka kombora uyg erzem van egy kis gond.
Nyugtass meg hogy ez csak annak a hatasa :D
19.
19.
Ez a google fos meg egy kikurta nagy baromsag.
Powered by nsa cucc.
Idiota hugyagyu fiatalokat hulyitenek meg vele a nelkulozhetetlen es rendkivul fontos (amugy lenyegtelen es erosen tulertekelt finkciokkal).
Olyan minta twitter meg a tobbi suttyosag (mindig tudom hol buliznak pl gy reklam).
Wowww hat ez tenyleg geci nagy letkerdes.
Hivd oket fel telefonon nyomorodj meg.

Az "lenyegtelen", ha mindenkinek ilyen lesz, nem kell majd titkosszolgalat vagy mas szervezet mert az emberek egymast figyelik majd meg. Konkretan ingyen es bermentve (elejet lehet majd venni az esetleges jogos lazongasoknak sztrajkoknak stb).
Gyonyoru diktarura epito segedeszkoz.
Mindent amit lat es bassza fel a felhobe.
Ez mar osszeallhatna az emberekben minta szar, vegre
Egy tuti ilyet maglatok valaki fejen es ramnez vele olyat beleb@szok a fejebe a segglyukan jon ki az oklom.. :D
Uff
17.
17.
#4: Tudsz te ha akarsz.
Ezt nem ertem en sem mert kell megtanulni hogy egy kibaszott alkoholista kolto pl mikor hol miert szuletett.
Ha erdekel ott a konyvtar/net es megenezem de megtanulni minek?
Mikozben kondolkodni meg nem tudnak az emberek.

#14:
+1

Mondjuk a hatalomnak az a jo ha sok tulmuvelt birka rohangal, akinek egy onallo gondolata sincs, ezt azert tegyuk hozza.
Es lehetoleg faszsagot tanul, hogy fuggesbe keruljon mert ugye igy eletkeptelen.
Szal ne azt tanulja hogy kell egy repamagot elulteni gonzdozni majd kiszednia foldbol hanem, hogy a narkos ady endre hanyszor kapott egy heten szifiliszt kurvakra leosztva/kiatlagolva napra pontos datummal nevvel.

De az ios egy teny hogy egy tok eke tudatlan embernek nem lesznek onalo gondolatai mert nem lesz mibol epitkezzen.
Az emberek 70%anak meg nincs igenye a tudasra, gyk, ha nem lenne kozelezo az emberek 70%-a irni/olvasni sem tudna.
A media meg ra is tesz egy lapattal mert azt sulykolja, nem baj ha hulye vagy csak, simara legyen vasalva a herezacskod.

16.
16.
tehasut
"legweirdebb"
Úristen!!! :-((
15.
15.
Trapyd
#10: Ha csalni lehet majd ezekkel az eszközökkel, nyilván szűrni is fogják a csalókat. Ha nem fog számítani a tanulás (remélem, hogy ebben nincs ráció), akkor az emberiség további brutális elhülyülése borítékolható. Attól még, hogy sokan nem tudják, miért van szükség tanulásra, nagyon is szükséges. Nem írom le miért. Guglizd ki!
13.
13.
godach
Asszem a kütyüvilágban láttam még anno. Megmondom őszintén, az egész teszt alatt irigyeltelek kicsit :)
12.
12.
Yanez
Mondasz valamit! Szerintem is a mobilok után ez lehet a következô 'már mindenkinek van' kütyü. Elképzelem, hogy a közeljövôben ezek már mobil nélkül, önállóan képesek lesznek mindenre. A kontaktlencsés ötlet is jól hangzik! Akár virtuális szemüvegek használatára is átalakíthatják majd ôket! Oculus Glass, na milyen lenne? A valóság egyre jobban elmosódik majd, s egyszercsak arra ébredünk, hogy már nincs is rá szükségünk...
11.
11.
br1Koo
#5: bocs hogy elírtam, te fogyatékos :D
10.
10.
simon 555
#3: És hol van azzal a probléma? Ha van egy feladat amit meg kell oldani, nem az a lényeg, hogy hogyan oldod meg, hanem, hogy megoldjad.
Lényegtelen, hogy az internet segített e, vagy pedig megtanultad korábban.
A tanulás ilyen formában a jövőben el fog tűnni, abba belenyugodhatsz. Max arra fognak megtanítani, hogy hogyan gondolkozz, vagy épp hogyan használd az ilyen eszközöket a problémák megoldására. Mert őszintén, minek kellene tudnod a mai világban, hogy ki volt (csak mondok valami baromságot) Franciaország 23. királya? Beírod googleba és már tudod is. Tök felesleges ilyeneket megtanulni. Ha szükség lesz rá, meg tudod nézni. Ugyan ez vonatkozik a matematikára is. Minek kellene tudnod papíron kiszámítani, hogy mennyi 49*3257? Ott a számológép, két másodperc alatt megmondja az eredményt. De ez vonatkozik bármilyen számításra is.
Ez nem csalás lesz, hanem ez lesz a tudásod. Az internet ott lesz a fejedben lényegében. Ez a jövő, és ezzel semmi baj nincs.
9.
9.
simon 555
Elfogadnák egyet, de az a böhöm izé ami adja a lényegét eléggé hülyén néz ki.
Nélküle, vagy lekicsinyítve, jobb lenne. Majd a jövőben biztos kijön egy olyan amin már nem lesz ott, de bent akkor is csak szemüvegeseknek lesz jó. Most olyannak akinek nem kell szemüveg, elég hülyén nézne ki benne bent, mondjuk egy napszemüveg lencsével. Kint még oké, de bent? Egyrészt nem fogsz látni, másrészt hülyén fogsz kinézni. Ha meg csak teszel bele átlátszó lencsét még hülyébben néz ki ha nem vagy szemüveges.
6.
6.
Danikika94
Annak a gyönyörű testtel rendelkező hőlgynek üzenem akit a teszter lefényképezett hogy köszönöm :3 Nem is tudtam végig olvasni mert annyira magával ragadott a látvány. Szerelmes lettem <3 :) A szemüvegről meg csak annyit hogy tisztára Tony Stark :D
5.
5.
N!ghtmare
#1: A szemüveg biztos szirénázott volna a felyeden mikor leírtad, hogy felyemen
4.
4.
randall13
#3: Hülyeség, az iskolának a lényege az lenne, hogy megtanítsanak gondolkodni. Hogy ha szembekerülsz egy problémával, akkor hozzá tudj egyáltalán fogni. Ha a suliban amúgy is bemagolsz minden szart, annak kb semmi értelme nincs, mert azt az ismeretet 2 perc alatt megtalálod a neten. Ellenben gondolatmenetet nem fogsz tudni letölteni.
3.
3.
azureknight0715
Ja a kontaktlencsés dolog jó lenne, bár ennek az egész cucnak van egy hátulütője. Pl a lehetőségek kihasználása ami felváltja pl egy igazán fontos dolgot pl a tanulást. El is képzeltem hogy a jövőben a sok hülye gyerek, még hülyébb lesz mert nem tanul semmi ,mert a kontaktlencse válaszol helyette minden kérdésre pl egy dolgozatban, és még sok egyéb probléma is lehet belőle. Szal a dolognak van haszna is meg hátulütője is.
2.
2.
br1Koo
( vagy ami még valószínűbb, hogy a köztudatban még csak itt járunk :) )
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...