Halo: The Master Chief Collection teszt

  • Írta: Daks
  • 2014. november 13.
  • halo: the master chief collection, teszt, xbox one
Link másolása
A spártai visszatért. John-117 az emberiség utolsó reményeként indul a háborúba. Küldetése ugyanaz, mint korábban. Csak az egész véresebb lesz. Kegyetlenebb. És gyönyörűbb. Ez a Halo: The Master Chief Collection.

Az évtized sci-fije. A covenant három konzolgeneráción átívelő kegyetlen háborúja, és az ezt vívó titokzatos hős az Xbox valaha volt leghatalmasabb játékává emelte a Halo sorozatot, a történet 2015-ben folytatódik, előtte viszont itt a gyűjtemény, mely méltó emléke az eredeti sorozatnak. A Microsoft, a 343 Industries, a Certain Affinity, a Ruffian Games és a Saber Interactive összefogásának köszönhetően megjelent a Halo: The Master Chief Collection, mely Xbox One-ra hozza el a spártai harcának minden pillanatát. Felújítva. Brutálisabban, mint korábban.


A játékban újra átélhetjük az eredeti trilógia történéseit, kiegészülve a negyedik résszel. A gyűjtemény a Halo: Combat Evolved Anniversary Edition, a vadonatúj Halo 2: Anniversary Edition, illetve a felújított Halo 3 és Halo 4 részeket hozza el, ezek valaha megjelent összes DLC-jével kiegészítve. A Wars, az ODST, a Reach és a Spartan Assault nem része Master Chief örökségnek, így ezek most kimaradtak a gyűjteményből, a felsorolás viszont még nem ért véget, helyettük megkapjuk ugyanis nem csak az élőszereplős Halo: Nightfall sorozatot, de jár a csomaghoz egy Halo 5: Guardians béta is. Az új rész többjátékos módját december 27 és január 22 között tolhatjuk ingyen, már csak másfél hónap van karácsonyig, addig viszont következzenek az eredeti részek.


Mind a négy Halo kapott felújítást. A legendát 1080p felbontásban, stabil 60 FPS-sel élhetjük át újra, illetve a játékok átestek egy általános grafikai és technológiai ráncfelvarráson is, mely nagyobb és látványosabb lett, mint amit a hagyományos újrakiadású játékgyűjteményektől megszoktunk. Az áttervezett és minden részletében felújított grafika az első részeket is csinossá varázsolja, még ha a tíz éves múlt még mindig meg is látszik rajtuk, a legnagyobb felújítást pedig ezúttal az évfordulóját ünneplő Halo 2 kapta. A játékot teljesen átépítették, felhúzták a grafikáját, új hangeffekteket és újrakomponált betétdalokat adtak neki, illetve újraforgatták az összes átvezető animációját is. A Halo 2 mozija döbbenetes minőségű és hangulatú lett, stílusban a legutóbbi rész összekötőire hasonlít, ami nem meglepő, a munkát tapasztalt kezekre bízva az a Blur Studio kapta meg, aki a Halo 4 videói mellett a James Cameron-féle Avatar minden űrjelenetét is tervezte. Brutális lett.


A játékmenetben nem történt változás, a Halo: The Master Chief Collection minden részt úgy hagyott, ahogy a Bungie megálmodta. Csak a külsőségekre adtak. A játék így egyszerre képviseli a klasszikus és a modern stílusokat, a látványos előrelépést demonstrálva pedig a készítők beépítettek a játékba egy átkapcsolási lehetőséget is. Az első két részt játszva egyetlen gombnyomással válthatunk az eredeti és a felújított grafika között, ami elképesztően hangulatossá teszi az egészet, egyszerre döbbenünk meg azon, hogy régen mi számított szép grafikának, és azon, hogy miket lehet még ezekből kihozni. Egy kis utómunkával, és technikával.


A négy játék kampánya egymástól függetlenül indítható, nem kell őket sorrendben nyomni, csak ajánlatos, úgy teljes az élmény ugyanis, ha összefüggő a történet. A harcok az eredeti négy nehézségi szinten - easy, normal, heroic, legendary - folytatódnak, újdonság viszont az a 4000 gamerscore, melyet 402 achievementtel lehet kiszedni a játékból. Ezeket a single és a multiplayer módok vegyesen unlockolkolják. 


A többjátékos mód egyébként elképesztően hangulatos lett ezúttal is, sok év után most először játszható újra az első két rész, melyek a történeti szálhoz hasonlóan itt is felújítva tértek vissza. A klasszikus pályák pedig nem csak vadonatúj kinézetet kaptak, de át is építették őket, búvóhelyekkel, levágásokkal, új ajtókkal, ablakokkal kiegészítve azokat. Csak az élmény a régi, a többjátékos mód ezúttal is megfontolt, kicsit lassabb, járműveket is felvonultató stílust képviseli, a teljes felhozatalban 100 pályán át harcolhatunk barátainkkal, illetve van osztott képernyős multiplayer is. Ez utóbbi esetén viszont csak 30-30 FPS-re lehet számítani, így az élmény „moziszerű” lesz, ha Ubiékat akarom idézni.


A Halo: The Master Chief Collection hetek óta megérkezett már a Gamekapocs szerkesztőségébe, a multiplayer viszont a premierig nem ment, és több feature is csak az utolsó pillanatban élesedett, így muszáj volt várjak a cikkel. A többjátékos kampányok végigjátszása fantasztikus élmény volt addig is, a hosszú teszt alatt pedig két komolyabb hibát találtam csak. Az egyik a single playernél jött elő, de csak nagyon ritkán, az ellenségek néhány jelenetben nem vettek észre, simán el tudtam sétálni mellettük, nem lőttek rám, de ez tényleg alig pár alkalommal fordult elő, a másik meg a multiplayer mód nem éppen zökkenőmentes indulása volt. 


Nem elég, hogy premier előtt nem tudtam kipróbálni - tényleg, hogy írtak így cikket mások? - de még szerda este, bőven a hard launch után is akadozott a kapcsolódás. Mondjuk a Driveclubhoz képest ez semmiség, a Microsoft valószínűleg gyorsan belül üzembe állított még egymillió dollárnyi szervert, hogy visszajöjjön a kapcsolat, de akkor is, na. Érdekesség viszont - és ezt direkt nem soroltam a hibák közé - hogy a játékokban benne hagyták az eredeti bugokat, régebben nem volt könnyű patchelni, a készítők pedig így akartak tisztelegni a korszak előtt. Jópofa ötlet volt, nem akkora hibák ezek, együtt éltünk velük eddig is, most is meglesznek.


Jó újrajátszani a sorozatot, és ahogy mentem előre, eszembe jutott, hogy mit is szerettem annyira az egészben. Nem a hőst. Nem a történetet. És nem a játékmenetet. Mert ezek egyenként sosem voltak kiemelkedőek. Hanem az egészet együtt. Azokat az epikus fordulatokat, amiket Martin O’Donnell fantasztikus zenéjére éltem át a spártaival közösen, azt az űreposzt, amivé az évek alatt a Halo vált, és azt a szabadságot, amit a kaland képviselt mindig is. Mert hiába nem sandbox játékról beszélünk, a Halo a hatalmas tereivel, a különböző stílusú fegyvereivel, és járműveivel mindig megadta nekünk a választás szabadságát. Ha akartunk, akkor tankkal támadtunk az ellenségre, legyalulva sorait, de ha úgy hozta kedvünk, akkor távolról szedegethettük le őket egyenként, mesterlövész puskával, vagy hajthattunk be közéjük katonatársainkkal, egy Warthogot vezetve. 


Meg kell venni. A Halo egy legenda, ha ott mosolyog a TV-d mellett az Xbox One, akkor a The Master Chief Collection is a polcon kell, hogy virítson. Igen, a rajongója vagyok. Igen, tetszik a játék. De pártatlan újságíróként gondolkodva is azt mondom, hogy a Halo egy olyan alapmű, ami nem hiányozhat az életedből, ami a Nintendo játékosoknak a Mario, az Xbox-osoknak John-117. Ő a mienk. És szeretjük őt.

27.
27.
macilaci40
Elképesztő 4 játékot kapunk egy normál játék árából,szerintem nagyon is megéri nemcsak,hogy felújították a pályákat a mai konzolok grafikáival de a játék menet megmaradt ami nagyon tetszik :D nem tömtek belénk hülye történeteket hanem megmaradt minden ugyanúgy csak jobb grafikával :D
26.
26.
Heisenberg
Nekem nincs xbox-om sose volt, de ha lenne, mivel egy darab haloval nem játszottam még ez instant vétel lenne. Aki nem halozott még és van XO-ja annak kb kötelező, irány a bolt és tessék megvenni:D
25.
25.
jarlaxle
Feladom... megyek a és megveszem.. most kb 10 perc mùlva...
21.
21.
supair
#20: Egyenlőre custom gémezünk.Az hiba nélkül fut már amikor látjuk egymást a rosterben.
A játék sokszor fagy.Ezekről a dolgokról eddig nem esett szó.Miért?
Nem hiszem hogy Daks nem próbáltál multi meccset indítani,és úgy megírni a cikket.
Biztos,hogy találkoztál ezekkel a problémákkal.
Ez egy exclusive cím.És a Box zászlóshajója!!!!! Szégyeljék magukat ha sürgősen nem orvosolják a hibákat!!!
Várom a véleményeket.
20.
20.
supair
Sajnos jelen formájában csalódás eddig.
A matchmakinggel bődületes hibák vannak,a partyt szétdobálja,a Halo 3 úgy lagzik ahogy még gémet nem láttam.Megjött az első javítás tegnap.Nem sokat segített.
Ezt mondom úgy,hogy mindenem a gém.Két nap alatt 40 barátom vett boxot és tértek vissza.A régi fíling ott van még mindig.Nem értem a 343 hogy adhatta ki így a kezéből,és remélem qrva gyorsan rendbe teszik!!!!
18.
18.
p3ti
#17: Korán? Szerintem egészen szépen összedobták ezt a pakkot az 5. rész megjelenése előtt. Aki esetleg szeretne beleugrani a Halo sorozatba, annak remek lehetőséget nyújt a MCC. Legalább normális látvánnyal játszhatja azokat a részeket is, ami már 10 évesek.
17.
17.
DON GONDOCS
kicsit korán jött ez a hd kollekció tudom akinek kimaradt annak jó vétel, meg az első 3 rész se mai játék már. De egy új rész jobb lett volna.
16.
16.
kazuma1989
Cod teszt nem lesz?
15.
15.
crashpipi
14.
14.
Terawatt
#13: Fejben még 5 éves vagy? :O
13.
13.
crashpipi
#11: Thx! Csak a testünk öregszik! ;)
11.
11.
godach
#9: Nemgyengén durva a bemutatkozásod az adatlapon. Az első pár bejegyzést, mintha én írtam volna az Atari2600-tól :)
Respect
9.
9.
crashpipi
Húzom, halasztom az XO vásárlást, de így, hogy kint a Forza, az új Horizon, meg ez is, már csak egy Gears of War kell és jön a tv alá 3.-nak! ;)
8.
8.
Daks
#2: Köszi, javítva. :)
7.
7.
Andrew
Ha a Halo 5 megjelenésénél Halo 5 Limited Edition Xbox One is jönni fog akkor arra ruházok be először utána erre a packra
6.
6.
Milyen átvezetőket csináltak már a 2-höz? Először azt hittem rosszul látok :D
Már csak amiatt is érdemes rá beszavazni szerintem.
5.
5.
stuie
Két cím van amiatt váltanék One-ra. Az egyik a Forza, a másik ez...:(
4.
4.
MUNRO
Már kedd-óta nyüstölöm. Elképesztő ez a pakk. A negyedik rész 1080p-ben és a 60 Fps-sel még az új gen játékait is alázza látványban. (Meg persze játékélményben is) Nem értek egyet a pontozással, mert, ha valami, hát akkor ez egy tízes.
3.
3.
godach
Mivel a Dead Rising és a Ryse megjelent PC-re nem nagyon érdekelt az One csak a Forza5 és Horizon miatt. Most ezzel megint nagyon csalogtat.
2.
2.
p3ti
"A Microsoft, a 434 Industries" - gondolom ez 343 akart lenni^^
1.
1.
p3ti
Masszív pakk. November végén szerintem beszerzem én is, és akkor majd szépen végig megyek a Halo sorozat össze részén.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...