Need for Speed: Most Wanted

  • Írta: Chocho
  • 2005. november 28.
Link másolása
Megérkezett végre a Need for Speed széria legújabb darabra, melyre azonnal rá is vetettük magunkat. A PC-s verzió tesztelését Chocho végezte, míg a PS2-es kiadást InGen nyüstölte végig. Következzék a mindenre kiterjedő mega-teszt!
PC-s teszt Chocho-tól:

Nem is tudom pontosan, mikor kezdődött. Valamikor a '90-es évek végén egy barátom az új PC-m megvásárlásának ünneplése képpen beállított egy CD-vel, melyen az alábbi felirat állt: Need for Speed III Hot Pursuit. Mivel addig eléggé le voltam maradva hardware-ileg (486 DX-2 RLZ!!!), az NFS cím csak halvány emlékként csengett a fejemben, melyet valahol (talán az iskolában?) hallottam korábban. És bár sokat nem tudtam róla, valahogy úgy éreztem, remek játék lapul a sárga aljú korongon. Nem is tévedtem. Heteken át szinte fel sem bírtam állni előle. Addiktivitása és hangulata olya mértékben megfogott, hogy már-már kórossá kezdett válni a dolog. Ahogy hazaértem az iskolából, gép be, NFS indít, és este tíz körül lefekvés. Romlott is a félévi bizonyítványom három jegyet, de megérte! Ha egy szóval kellene jellemeznem az NFS3-at, talán a „tökéletes" lenne a megfelelő választás, bár ez tőlem, mint kritikustól, elfogadhatatlan, szóval inkább nem is mondom ki. Lényeg a lényeg, az azt követő negyedik, majd ötödik rész sorra magasabbra és magasabbra tette a mércét a konkurencia előtt, és bár a Porsche sokak tetszését nem nyerte el a változott koncepcióval, még a fanyalgók is elismerték a játékból áradó profizmust. Ez azonban már nagyon régen volt, fél évtizede, így érthető, hogy a játékosok változásokat, újdonságokat követeltek. A szinte említésre sem érdemes Hot Pursuit 2 után megérkezett a messiás, melyben a legtöbb NFS rajongó a tökéletes játékot látta…a megjelenésig. Az Underground, bár tény, hogy nem volt rossz, eléggé egyszerű receptet követett, és az azt követő második rész botrányos pénzszagát már a hatalmas, szabadon bejárható város sem tudta elfeledtetni. Kellett valami, valami, ami már két epizód óta nagyon hiányzott a sorozatból, valami, ami megmutatja, milyen is az igazi adrenalin fröccs. Igen, jól tippeltetek, mindenki kedvenc szervéről, a rendőrségről van szó. És lám, az EA meghallgatta siralmainkat! Vagy mégsem? Lássuk csak szépen sorjában, mit is kapunk a boltban hagyott 12 ezer Forintunkért!


Underground

Mikor az NFSU megjelent, én egyszerűen képtelen voltam megérteni, mire ez a nagy felhajtás. Volt benne tuning. Aham. És volt benne zene is, jó! Igen, ez is igaz. És akkor most mi van? Hanyatt kéne essek? A játék néhány kör után olyan unalmas volt, hogy szinte ülve elaludtam előtte. Ráadásul egy idő elteltével már az sem érdekelt, hogy egyre jobb tuningfelszereléseket oldhatok fel. Egyszerűen nem volt elég ösztökélő erő a játékban. Tény, hogy ennek ellenére sokkal jobbnak tartom az azt követő második epizódnál, és az is biztos, hogy az alapötlet jó volt, de a dobozautó hangulat, a nuku realizmus, és a „maxra tunizott Golf legyűri a Mazda RX-7-t" jelenség valahol kezdett az agyamra menni. Mikor már a játék folyamatosan csúszott lefelé az eladási listák éléről, az EA pletykaszinten felvetett egy új címet, mely így hangzott: Need for Speed: Most Wanted. Igen! Ez már valami, gondoltam, hisz egy csapásra megvilágosodott az elmém, miért is volt olyan halál unalmas az Underground széria. Nem voltak benne rendőrök! Könyörgöm, milyen illegális versenyzés az, ahol nincs rendőrség? Ha nem védi semmi törvény a helyzetet, akkor miért illegális? Csak mert Underground, azaz „felszín alatt" a program címe, még nem kezd el az emberben bizseregni az a kellemes „tilosban járok" érzés. Ezzel tisztában voltak az EA fejesei is, és az új epizódot, a Most Wanted-et már „hatalmas újítással", a derék fakabátok szerepeltetésével kezdte orrba szájba reklámozni. Itt is felvetül a kérdés, hogy „miért is?". A harmadik és negyedik részben anno természetes volt, hogy voltak benne zsaruk, akkor itt most miért akkora szám ez? Na mindegy, lépjünk túl ezen a kis történelmen, mert te, kedves olvasó, lassan a véremet kívánod, amiért a játékról még egy árva szót sem írtam.



Hogysmint

Tehát akkor foglaljuk össze, mi is az a Most Wanted. Őrült tuningos száguldozás az esős délutánokon, nyakunkban a zsarukkal, és egy, a vérünkre szomjazó őrmesterrel. Ez utóbbi szereplő (a jó öreg Cross bácsi) ugyanis a már Underground 2-ben is bevezetett sztorimód egyik jeles képviselője. Persze nem kell itt egy Nobel díjas alkotásban gondolkodni, az egész felhajtás csak arra jó, hogy legyen okuk beletenni a játékba a carrier módot és a jó nőket. Az egész történet elfér három mondatban, és még bő lére eresztettem a dolgot. Rockport városában járunk, ami leginkább a Nicolas Cage féle Tolvajtempó film hangulatát idézi. Hősünk (aki a divatnak megfelelően névtelen/arctalan/néma akárki) eme békebelinek egyáltalán nem mondható településnek utcai királya, kinek BMW M3-asát senki nem tudja leelőzni. A város egyik önjelölt keményfiúja, Razor azonban szemet vet a verdánkra, és egy nem túl (értsd: nagyon nem…) sportszerű húzással el is nyeri tőlünk. Minket ott hagy a zsaruknak, ő és a haverjai pedig vígan elszelelnek a kocsinkkal és a megbecsülésünkkel.



A játék nagy védelmezői most beleköthetnek abba, hogy ez valóban négy mondat volt, de szerintem akkor is meglátszik a dolgon, hogy nagyon nem stimmel valami. Nem azt várnám, hogy hollywood-i színészek főszereplésével készült nagyjátékfilmet forgassanak a játékhoz, de ezt a dolgot már elsütötték az Underground 2-ben, még ha ott nem is voltak rendes, videóbetétes szereplők. (A TOCA sorozatról már nem is szólva, ahol valódi történetet kellett végigversenyeznünk, nem egy ilyen…áh…) Ha már a szereplőknél tartunk, nem fogunk elájulni a színészi alakításaikon. Razor beszólásai és túlzott artikulálása már inkább röhejes, mint aggasztó, önjelölt tündérkénk, Mia (JosieMaran szupermodell alakítja…hűha…) pedig mindig úgy beszél velünk, mintha komplett idióták lennénk. Az átvezetők elég hangulatosak, főleg, hogy az EA a pénzt nem sajnálva egy új eljárással egyenest a játékba pakolta a „színészeket", mégis, talán pont ezért borzasztó sterilek. Egyébként ez a szó illik rá talán leginkább a játékra. Az utcák hót kihaltak, járókelők egyáltalán nincsenek, holott mindig nappal van, és a rendőrség sem felügyel olyan erőkkel, mint kellene.



A játékmenetre visszatérve ezúttal az úgynevezett Black List, vagyis „Fekete lista" lesz a Bibliánk, mely a rendőrség által legkeresettebb 15 versenyzőt tartalmazza, élén persze a mi autónkkal furikázó Razor-ral. Ahhoz, hogy visszanyerjük becsületünket (valamint hogy befejezzük a karrier módot), egyenként le kell győznünk őket az általuk szabott megmérettetéseken. Persze ez nem lesz olyan egyszerű, hisz ahhoz, hogy kihívhassuk őket, még teljesítenünk kell a feltételeiket. Ezek három értékben realizálódnak. Először is nyernünk kell x számú versenyt, majd el kell végeznünk pár feladatot, és utolsóként fel kell küzdenünk a rendőrségi utálati szintünket (a továbbiakban bounty-nkat) az ellen által megkívánt szintre. Ha mindezzel megvolnánk, jöhet a verseny, melynek végén hat különböző, a legyőzött által felajánlott „ajándék" közül választhatunk kettőt. Ezek közül a kérdőjelesek a legértékesebbek. Mivel azokról elsőre nem tudjuk, mit tartalmaznak, kockáztatnunk kell, ha rájuk bökünk. Ám ha szerencsénk van, akár az ellenfél autóját is elnyerhetjük. Ez egy remek ötlet, díjazom is, de jobb lett volna, ha csak kérdőjeles választásaink vannak (a másik három különleges tuninglehetőség a vizuális, a kasztni, és a teljesítmény szemszögéből), úgy izgalmasabb lehetett volna az egész. Ezzel így kétféle végigjátszási taktika került a játékba. Az első, hogy veszünk egy autót, és azt tuningoljuk a végsőgik. Nem rossz megoldás, így legalább az eredetiségünket megőrizzük. A másik az, hogy az ellenfelek autóit sorra elnyerve mindig felhúzzuk picit, és ezen tendenciát követve jutunk el a Valhallát jelentő M3-asunkig. Bevallom, én az utóbbi módszert követtem, és tény, hogy így sosem lehetett igazán egyedi kocsim, mégis gyorsabban befejezhettem a játékot.



A versenyek módjai között nem lelünk sok újdonságot. Van itt szimpla körönkénti verseny, A-ból B-be szakasz küzdelem, gyorsulás. Igazából csak egy új mód kapott helyet, ám az igen ötletes. Lényege, hogy nem feltétlenül az győz, aki elsőként ér a célba, hanem az, aki a pálya bizonyos helyein elhelyezett trafipaksz pontokon a leggyorsabb sebességet éri el. A futam végén a különböző értékek összeadódnak, és a legnagyobb számot birtokló versenyző nyer. Jópofa, tényleg képes feldobni a sima versenyek unalmas pontjait. Itt érdemes szólni kicsit a pályákról. Bár a város egy az egyben bejárható, a versenyek szigorúan megszabott szakaszokon folynak, akár az NFSU2-ben. Vannak kisebb nagyobb levágások is, melyek komolyan befolyásolhatják a versenyek végkimenetelét. A szakaszok minősége változó, vannak nagyon jól kitalált és nagyon unalmasra, esetleg szivatósra tervezettek is, de az tény, hogy változatosan követik egymást. A legjobban talán az autópályás részek tetszettek nekem, irtó jó érzés volt, hogy nem kellett méterenként lassítani az autón, hanem kiengedhettem az erejét. Mindent egybevetve a játékmenetet nem érte túl sok újdonság, de ismeritek az EA kedvenc mondását: „Ami nem romlott el, ne javítsd meg!"



Rendőrground

Szinte már látom magam előtt, hogy az újdonsült Most Wanted rajongó a haját tépve ordít az édesanyámat emlegetve, hogy „MIIIIIJAZ HOGY NINCS ÚJÍTÁÁÁS??? HÁÁ HOL ÉL EZ A F***??? ÉS A ZSARUK???? HÁÁÁ??? NA ERRE MIT MONDASZ, VAZZEEE???!!???". Nos, erre csupán azt tudom mondom, hogy nem, ez nem újítás. A harmadik és a negyedik rész már tömve volt jobbnál jobb rendőrös részekkel, a nagy Hot Pursuit meneteket a mai napig nyomjuk a barátaimmal. Ez nem újdonság, csupán az EA jó szokásához híven elővett valamit, amit régen nem, és úgy lobogtatja, mint a játékvilág Szent Grálját. A legnagyobb baj pedig nem is ez, hisz ezt diktálja az érdekük, emiatt még nem lehetne bántani őket. Ők csak azt adják, amit a birka játékosok várnak. Azok pedig tényleg beveszik, hogy milyen jó is most nekünk, hogy vannak benne zsaruk, de az már nem jut eszükbe, hogy elővegyék az előző részeket. Amúgy a Most Wanted rendőreire nem is igen találni jó szót… Tény, hogy az átlagfelfogásban a rendfentartó szerv eme jeles képviselőinek nem tulajdonítanak túl sok sütnivalót, de az, amit az EA programozói elkövettek, már talán enyhe túlzás. Tisztelt rendőreink ugyanis olyan hülyék, hogy reped tőlük a beton. Az átlagos játékos simán kicselezi a nuku A.I.-t, és jót röhög a markában a vezetni nem tudó, össze vissza farolgató zsaruk tömkelegén. Azaz hogy csak röhögne. Hogy miért is? Nos, csupán azért, mert amit a fejlesztők nem tudtak mesterséges intelligenciával nyújtani, azt bőven pótolták csalással és mennyiséggel. Az egyszeri rendőrjárőr minden további nélkül képes tartani a 300 km/h-s iramot, a rhino egységeknek nevezett kamikáze terepjárók (nem vicc, alap funkciójuk, hogy teljes sebességgel nekünk rohannak szemből!) valahogy mindig előttünk teremnek, a kocsik pedig végtelen számban állnak a rockporti rendőrség rendelkezésére. A körözésnek amúgy öt szintje van, valahogy úgy, ahogy a GTA-kban is. Az elsőnél még nem nagyon foglalkoznak velünk, egy-egy járőr üldöz, de ha szem elöl téveszt, nem strapálja magát. A 2-es szinten már tartósabban üldöznek, és néha meg-meg lökik a kocsi farát is. 3-ason már jönnek ezerrel, és blokádokkal próbálnak gátat szabni garázdaságunknak. 4-esen beszáll a játékba egy helikopter és az FBI is, valamint megjelenik minden Need for Speed rajongó rémálma, a szögesdrótcsapda is. Ez azonban még mindig semmi az 5-ös szinthez képest. Itt ugyanis megjelenik a legkitartóbb ellenségünk, Cross őrmester, és az ő speckón feltuningolt Corvette rendőrautója. Kérem szépen, ez volt az a pont, ahol kitört belőlem az állat. Azt még mind elviseltem, hogy a zsaruk ide oda teleportálnak a pályán (néha a szemem előtt!!!), vagy hogy a helikoptert képtelenség lerázni…de hogy az őrmi pajtás autója szinte fénysebességgel száguld, és egyetlen lökése felér Neo pofonjával, már sok volt. Mi ez???? Van, aki ezt élvezni tudja? Nem lett volna jobb, ha a hülyeségeket A.I. programozásával cserélték volna fel?? Hmmm, mélyen tisztelt EA Games? Akik esetleg most abban kezdenének reménykedni, hogy majd csak sima versenyt fognak játszani, jobb, ha gyorsan el is felejtik ezt a beteg ötletet, lévén, hogy az M.I. ott sem mutatkozik meg (persze ami nincs az, hogy látszódjon bárhol is?). Sőt! Ha lehet mondani, a csalások és marhaságok még jobban kiütköznek ellenfeleinken, mint a rendőrökön. Mivel is kezdjem…ja igen, megvan! Kezdjük a szupermeghajtású Lexus-okkal. Könyörgöm, én elhiszem, hogy ez a játék nem szimulátor, de mi az, hogy a teljesen feltuningolt Lamborghinimet egy hajtűkanyarban 200-zal lehagyja egy Lexus vagy egy Golf??? Ezt nem tudom feldolgozni, komolyan. Sokszor kerített hatalmába az érzés, hogy akik ezt a játékot készítették, azok nem hogy nem vezettek még, de kocsiban sem ültek életükben soha. Ez látszik a járművek viselkedésén is. Úgy mennek, mint a papírdobozok, de ennek némileg ellentmond az ellenfelek stabilitása. Nem vagyok autószakértő, így nem tudom, miből gyártják ezeket a kocsikat, de a Most Wanted járművei bizonyára valami szupernehéz fémből készültek, ugyanis letaszítani őket semmilyen módszerrel nem lehet. Ők persze simán lelöknek minket az útról. Érdekes. Ehhez hozzájárul még, hogy a főellenfeleket a program egy előre meghatározott sínen húzza, ezzel megakadályozva azok puszta gyorsasággal való lehagyását. Mindegy, milyen autód van, mindegy, mennyire vagy tapasztalt, garantálom, hogy itt csak a szerencsére támaszkodhatsz majd! A hab a tortán az, hogy a játékban a volt BWM M3-unk a legjobb autó, és simán leveri bármely milliós szépségeket. Érdekes, mondhatom…



Most pedig jöjjön a két végső szívfájdalmam. Az első a törés. Tudom-tudom, nem kell elismételni még többször, hogy a márkagyárak nem akarják péppézúzva látni az autóikat…de ez engem, mint kritikust, mint játékost, miért kell, hogy érdekeljen? Van pénze az EA-nek, oldja meg! (Ha már azt meg tudták oldani, hogy a játék zenéiben hallható fakok ellenére 3+ besorolást kapjon…) Mert azt én valahogy nagyon rosszul viselem, ha 350-es tempónál minden következmény nélkül a falba lehet rohanni. És a berepedt szélvédő meg a kopó festés valahogy egyáltalán nem kárpótol ezért. Legalább valami belső rongálódás lenne a játékban! De nem…semmi, ezek a kocsik valahogy elpusztíthatatlanok. A rendőrök érdekes mód meg törnek, akár a papír. Képzelhetitek, milyen jó az összhatás, amikor tucatnyi roncs üldöz egy sértetlen, csillogó villogó csodajárgányt…nagyszerű, mondhatom. A másik nagy bajom a belső nézet hiánya. Erre tényleg nem tudok mit mondani, egyszerűen csak bele kellett volna tenni egy kamerát az autóba, és kész. Szörnyű, milyen elvárásaim vannak, nem igaz?



Black Soup

Ha ennyi lenne az össz negatívum, nekem már éppen elég volna az uninstallhoz, de a bugok tömkelegéről még nem is beszéltem. A legrosszabb ezek közül a sebességváltó bug. Ha manuálisan akarunk váltani, készüljünk fel az igen érdekes reakciókra. A váltó néha egyáltalán nem vált, néha pedig akár egy másodperces késéseket is képes produkálni. Ez persze megoldható azzal, ha automatára kapcsolunk, de a gyorsulásokon ne számítsunk túl nagy segítségre. Én mondom, kész pokol lesz a szembe rohanó kocsik között azzal bíbelődni, hogy vajh a bugos váltó mikor fog úgy viselkedni, ahogy azt én akarom.



Hasonlóan kemény hiba a játék instabilitása. Sokszor hallani értelmetlen, megmagyarázhatatlan fagyásokról, kilépésekről. Bevallom, én is tapasztaltam ilyet, és igencsak rosszkor jött, lévén épp egy 5-ös szintű rendőri üldözéstől próbáltam megszabadulni. Miért nem képesek a kód hibáinak javítására? Nincs rá pénz, vagy mi? Az utolsó probléma a technikai oldalon a motorban rejlik. A játék még a legbikább gépeken is lelassul néha, és ilyenkor az Isten sem képes rendes sebességre bírni. Ha újraindítjuk, akkor minden rendben, de az nem megoldás, hogy félóránként kilépünk, majd vissza, csak hogy képesek legyünk emberi sebességgel játszani. Az ATI kártyák tulajdonosai pedig jobb, ha kikapcsolják a high shadows-t, mert sokaknál jelentkezett a helyükön furcsa, kocka alakú fekete folt…



Az utolsó bugszekció kicsit más lesz, mint a többi, lévén itt magába a játékba kívánok belekötni. Mondhatjátok rám, hogy szemét vagyok, de azt ne várjátok, hogy nem fogok egyetérteni. Kritikus vagyok, vagy mi a szösz, miért lennék kedves? Na szóval arról van szó, hogy a játékban szerintem ősz van. Hullanak a levelek, folyton esik az eső, és szinte érezzük a hűvös időt és a párát. Eddig ez rendben is van. De az már nagyon nincs, hogy mindenki félmeztelenül, egy szál bugyiban vagy melltartóban flangál a november végi időben! Ez csak nekem tűnt fel? Egy barátom ezt az egyszerű „Meleg ősz van." mondattal kívánta megmagyarázni, ám én ebben sokkal egyszerűbb dolgot szimatolok. Nevezetesen azt, hogy az EA őszi hátteret választott a játékhoz, hogy legyen okuk megmagyarázni a sok csillogást és tükröződést, ám a csajok kétségtelenül nyári cuccban mutatnak a legjobban (már ha kell rájuk cucc, ugye…), így nemes egyszerűséggel a „túinván" módszerrel élve egyberakták a nyári hölgyeket az őszi időjárással.



Külcsín

Eddig direkt egy szót sem ejtettem a játék kivitelezéséről. Nem akartam, hogy ez bármit is befolyásoljon a dologban, ugyanis ki kell jelenteni, hogy a Most Wanted határozottan jól néz ki. Mivel mi, PC-sek közel azonos minőségben kapjuk kézhez a játékot, mint az Xbox 360 tulajdonosok, az Underground 2 siralmasan mosott textúráit ,s ocsmány civil forgalmát el lehet felejteni. Az effektek terén igen nagyot domborít a játék, e felől semmi kétség. Mindenütt tükröződő felületek, csilli-villi autók, gyönyörű árnyékok, hogy a remek esőeffektről már ne is beszéljek. Ha nagyon kötekedni akarok, akkor azt csak a poligonszámmal tehetem meg, ugyanis a játék minden platformon ugyanazt a várost kapta, ugyanannyi sokszöggel. Emiatt van, hogy a pálya bizonyos pontjai kicsit szögletesek, és hogy az épületeken sem láthatunk semmi szépen kidolgozott szobrot vagy faragványt.



A hangok viszont egyenesen tökéletesek lettek. Az EA erre sem sajnálta a pénzt, minden modellt beszerzett, és körülmikrofonozva felvette azok összes felvehető orgánumát. Emiatt van, hogy a MW jelenleg a legjobb hanghatású autós játék (persze csak a kategórián belül, a GTL-t most nem számítjuk fel). A zenék pedig egyenesen szuperek. Külön lemezként ugyan nem olyan ütős a soundtrack, mint az NFSU 1-2 esetében volt, de a program alatt nem fogtok panaszkodni, ezt garantálhatom!
Summa Summárum

Őszintén nem is tudom, hogy mit mondjak. Kaptunk egy pénzszülte gagyi klónt, csodaszép grafikával, és annyi marhasággal, amennyi egy egész South Park évadra elegendő lenne. Nagyon sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de az én szememben ezzel temette el magát az EA véglegesen. A 2007 végén érkező Underground 3-tól már előre ráz a hideg, és nem tudom, meddig lehet még menni a régen oly sokat megért NFS betűhármas megcsúfolásában. A legrosszabb ráadásul a cikk eleje felé említett birka nép, akik csak úgy dobálóznak a 90% feletti értékelésekkel. Pl. Magyarország egyik legnevesebb játékmagazinja 93%-kal jutalmazta a cuccot, csak éppen a cikkből nem derült ki, miért is… Temessük együtt eme nagy nevet, és ne számítsunk a feltámadására!

Öszesen: 5,7


PS2-es teszt InGen-től:

Nos, azt kell, hogy mondjam maximálisan egyetértek Chocho koma értékelésével. Messiásként vártam az új Most Wanted játékot, mivel pontosan úgy éreztem a két Underground epizóddal, mint fent nevezett cikkíró kollégám: pár kör után frusztráló rémunalmas hulladéknak tartom, ahol a készítők az NFS feelinget kivéreztették a Fast & Furious láz meglovagolása miatt. Az előzetesek alapján úgy tűnt, hogy a Most Wanted talán visszahoz valamit a régi érzésből, ám a játék elindítását követő percek ezt rögtön megcáfolták. A történetről inkább nem beszélek, Halálosabb Iramban verzió 22. Ugyan a főszereplő nem Vin Diesel, és a nő sem Michelle Rodriguez, de ez teljesen mindegy. Sokkal érdekesebbek lettek volna az átvezető filmek, ha csak a főszereplő leányzó minden egyes alkalommal leveti egy-egy ruhadarabját, s akkor legalább nem aludtam volna el a TV előtt.



Hatalmas fejlődés, hogy ezúttal éjszaka helyett már nappal van, így látjuk is, hogy milyen ronda a játék. Ezt nem kifejezetten a PS2 verzióra értem, mert szerintem a PC-s is elég középszerű (így tehát ebben nem értek egyet Chocho-val), néhány elvakító látványeffekten és pár felesleges marhaságon kívül egyszerűen stílustalan, kockás, a letaknyozott aszfalt pedig még mindig nem igazán jó. Ezután rátérve a PS2-es grafikára még lesújtóbb az összkép: az olyan gyönyörű szép játékok után, mint a Gran Turismo 4, vagy a Burnout Revenge, ez egyszerűen bántja a szemet, ám a legrosszabb az, hogy láthatóan akadozik. Az autós játékokban nagyon fontos az FPS szám, ezért pl. a GT4 is fix 60 FPS-el fut, a megfelelő élmény megteremtése végett (s ehhez nem keveset áldoztak fel a készítők). Na most a Most Wanted jobb esetben is maximum 25 FPS-el döcög, de szerintem az átlag olyan 20 körül lehet inkább. Zavaró, tönkre is teszi az élményt. Az EA nem optimalizál egy platformra se, mindenhova csak butít a PC-ről, ennek megfelelően a mai csúcs PC-knél kétszer, háromszor erősebb hardverrel rendelkező Xbox360-on is sokkal rosszabbul néz ki a játék, mint számítógépen (valószínűleg az EA csak egy procimagot használ ki a háromból, bár ehhez a játékhoz nem is kell több…). Az irányítás PC-n katasztrofálisan rossz, PS2-n „szerencsére" simán csak kaki, mivel itt azért az analóg karokkal ellen lehet súlyozni a borzalmas vezérlési rendszert, és a PC-sel ellentétben itt nem irtózatosan hulladék a manuális váltó sem, hanem „csak" rossz, úgy ahogy van. Egy fokkal tehát jobb. Akik a korábbi részekben manuális váltót használtak, azok most elfelejthetik, használhatatlan. Fizika? Na olyan nincs. Üresbe téve a kocsi nem gurul le a leejtőn, a rendőrök törnek, mi nem, így nyugodtan játszhatunk Carmageddont, stb, stb…



A drag már az előző NFS részben is rém unalmas volt, itt még unalmasabb, a sima versenyekről és a sprintről ne is beszéljünk (ásít). Először azt hittem, hogy amikor elveszik a BMW M3-ast abba is hagyom a játékot, végül aztán bírtam még egy kicsit, de úgy gondolom a Burnout Revenge és a Gran Turismo mellett mindenki hamar el fogja felejteni a Most Wanted-ot.. Hiába a jó hangok, és a PC-n aránylag korrekt grafika, ezek csak technikai dolgok, ez nem határoz meg egy játékot, amely minden más téren (és főleg a sorozat korai részeihez képest) silányan teljesít.

Értékelésem:

Mint különálló autós játék: 6.0
Mint NFS játék: 5.0

Kapcsolódó cikkek

39.
39.
Obi Wan Kenobi
#38: Nagyon gondolkodom egy blogon egyébként a Most Wantedről.. ennél a cikknél még én is jobbat írok
38.
38.
semike
#37: ....És akkor nézzük meg a mostani pontozásokat!!!
Pl.Dirt 5....
37.
37.
Obi Wan Kenobi
#36: El sem hittem hogy ez a játék ilyen kevés pontot kapott..
36.
36.
semike
#35: Teljesen egyet értek.
Maximálisan!
35.
35.
Obi Wan Kenobi
A legutóbbi botrányszar Fast and Furious játék után gondoltam ekőveszem ezt a játékot is. Sajnos azt kell mondanom hogy kenterbe veri minőségben, hangulatban és stílusban is nemcsak az új Fast játékot de az elmúlt 2 need for speed részt is múltidőbne rakja egy 15 éves játék. A gagyi tuningolós hangulat a 2000-es évek elejéről zseniális, ugyanolyan over the top mint akkor volt, a második verseny alcíme pedig össze is foglalja hogy mi a lényeg és hogy felesleges túlgondolni ezt az egészet: kocsik, benzingőz, csajok. A vezetésmodell szerintem máig megállja a helyét,én utáltam a hot pursuit óta keringő egygombos driftelést. Itt rendesen fékezni kell, természetesen az egész játék halál arcade, úgy veszed be a kanyarokat 200-zal hogy álom nézni, egyszerűen nagyon kézreáll az irányítás. A festés és bodywork elég egyszerű, de még mindig veri az új NFS játékokat, ami nem lenne nagy szám ha nem egy 15 éves játékról lenne szó, a kocsiválaszték a mai játékokhoz képest elég szegényes viszont. Szerintem egyedül a Forzákban vannak jobb testreszabási lehetőségek, a Need for Speed payback rendszerétől még most is a hányinger kerget. Egyszerűen hihetetlen mennyire nem tud fejlődni az NFS a grafikán kívül. Egyedül a teljesítménytuning tűnik a forzák és a Heat mellett kicsit szegényesnek (4 szint van mindenből és csak egy kattintás a fejlesztés), de ez betudható a játék korának. A grafika kellemes meglepetés egy ilyen idős játékhoz, bár egykét grafikai mod így is kellett hozzá, widescreenfix és egy mod ami kiveszi az alapból hányingerkeltő sárgaszürke filtert és rendesen néz ki a játék. A rendőrök AI-ja gyakorlatilag megegyezik az új NFS-ben lévőkkel általában, nagyon kevés helyen tudná megszorongatni őket a Heatben vagy a Paybackben lévő AI, és itt megint el kell morzsolnom egy könnycseppet hogy milyen gyatra a fejlődés AI tekintetében. A város elég nagy és elég diverse, a háttér viszont illúzióromboló tud lenni, néhol látszik hogy a messziről nagy hegy csak egy sima kép kirakva a pályához képest 90 fokban. A story igazából csak alibi szinten van jelen de aki a story miatt játssza az ilyen játékokat az gondolom a pornót is a story miatt szereti. A versenyek izgalmasak általában, a versenytársaik AI-ja rendben van bár eléggé szeretnek oldalba b'szni ha arról van szó, a rubberbanding viszont katasztrófa. Ha valaki kipróbálja az készüljön fel hogy még a 10 másodperces hátrány is szertefoszlik az utolsó km-re. Ez a teszt egy vicc viszont, az 5,7 kurva messze van a valóságtól. Nem egy 10/10 játék a fent felsorolt hibái miatt, egy kicsit önismtélő is tud lenni, mondjuk gyakorlatilag az összes racing játékra igaz ez, de egy 8,5 pontot szerintem gond nélkül megér. Kontrollerrel vagy kormánnyal és pár grafikai moddal csak ajánlani tudom a casual versenyzőknek
34.
34.
Simsfan
Mind olyan nagyra tátjátok a szátokat, hogy olyan fasza ez a játék. Akkor írjatok már valami ellenérvet is. Mert a tesztben valahogy ki lett fejtve, hogy mitől szar a játék, de ti nem bírjátok kinyögni, hogy miért is lenne olyan kurvajó.
33.
33.
respectpele10
Aztarohadt :OOOOO Igen tudom, már lassan 10 éves teszt de csak most látom...

Te jó Isten mi az hogy 5.7 pont ? :DD ez valami vicc ? A valaha volt legjobb NFS még mai szemmel nézve is....
32.
32.
BillyDooo
Tudom hogy ez egy nem mostani cikk, és én is csak most találtam rá, de a tesztelőnek mégis üzenném:

-A Fizikáról: A város részletei igen jól kivannak dolgozva, szerinted ha az utcai lámpák nem lennék papírból, akkor nem is kellene minden versenyt percenként újra indítanod? Dehogy nem, mert folyton össze törne a kocsid 300km/h alatt, akkor meg azért csapkodnád a billentyűzetet.

-Járókelők hiánya a játékban: Ahogy tudom, ennek a játéknak még abban az időben elég eget rengető gépigénye volt, ha egy ilyen grafika mellett még hozzá járult volna az is, hogy látószögenként látsz 20-30db elmenő civilt, akkor szerinted az akkori 2005-ös vasak mennyire lassultak volna be alatta?

-Szigorú szakaszok a versenyben: Erre csak a legújabb MW-t tudom felhozni példaként, amiből teljesen kivették az irányjelző nyilakat, az jobb újítás lett volna? Én nem egyszer kifutottam a pályákról egy éles kanyar miatt, és kezdhettem elölről, mondanom sem kell, hogy nálam annyit is ért a játék.

-A helikoptert képtelenség lerázni: Nem tudom, én nagyon gyakran még nyílt terepen is lehagyom, igaz hogy azt Lamborghini Gallardo-val, de mikor beüt a helikopter, addigra már rendelkezel ehhez hasonló verdákkal is.

A többi kritikával egyet értek, csak ennek a NFS-nek elnézhető hibái voltak, jól megállta a helyét 2005-ben, az akkori elvárásoknak eleget téve. Nem vagyok nagy autós, de mégis rosszul esett, hogy ennyire lehordták a kedvenc versenyes játékomat.
31.
31.
Medium
#30: pontosan! ez egy szőrszálhasogató, lehúzó "kritika".
nekem is egyik kedvenc NFS-em. habár hibái igazak, de ezenfelül nekem sok kellemes játékórát okozott.
30.
30.
BillyDooo
Ez számomra a valaha látott legrosszabb teszt, szégyelld magad!
Az MW 2005 a legjobb az NFS szériában, és ezzel nem csak én vagyok így.
29.
29.
Vigilante
"Olyan pofátlanul csal, hogy miután tönkrevertem miatta a gépem el kellett vinnem a laptopszalonba."

Hát Simsfan, akkor a számítógépes játékok nem a te idegrendszerednek lettek kitalálva! :D
28.
28.
szogyenyi
hát így ötödik végigjátszás után csak annyit mondok, hogy ez a játék iszonyat sz*r, és még az 5.7-es pontozást sem érdemli meg. Csak a Need for Speed név miatt pontozzák agyon. Amúgy ha nem NFS lenne akkor sem érdemelne magasabb pontszámot. És hogy az AI úgy csal, mint a rosseb... na hagyjuk már el, hogy karambolozik és 5 mp után már a nyomomban van... én sem most másztam le a falvédőről. Még jó, hogy nem vettem meg, hanem lewarezoltam. 1000 forintot sem ér meg ez a játék. (Elnézést kérek a rajongóktól.)
27.
27.
feco945
haljátok,sztem jó játék,csak ténleg a végefelé nagyon elbaszott,ja és jól mondjátok,haverom szerint crosst megelőzni se lehet,pedig én már vagyúgy 45-ször tuti szétgyaláztam,a porche is megelőzi,ja és már volt úgy hogy beált útzárnak,akkor is széttrancsíroztam a kocsiját
a rendőrökkel meg kb 4 napig lehet szórakázni megállás nélkül,eléred a 3. helyet,azt onnan ojan mint ha nem is lenne értelme fojtatni,a kihívás sorozat az jó,én 80%-ra értékelem a gamet,de kár hogy nem lehet ugyanojan matricát rátenni a kocsinkra,mint a riválisokén is rajta van
26.
26.
feco945
haljátok,sztem jó játék,csak ténleg a végefelé nagyon elbaszott,ja és jól mondjátok,haverom szerint crosst megelőzni se lehet,pedig én már vagyúgy 45-ször tuti szétgyaláztam,a porche is megelőzi,ja és már volt úgy hogy beált útzárnak,akkor is széttrancsíroztam a kocsiját
a rendőrökkel meg kb 4 napig lehet szórakázni megállás nélkül,eléred a 3. helyet,azt onnan ojan mint ha nem is lenne értelme fojtatni,a kihívás sorozat az jó,én 80%-ra értékelem a gamet,de kár hogy nem lehet ugyanojan matricát rátenni a kocsinkra,mint a riválisokén is rajta van
25.
25.
Simsfan
#15: Te olyan segghülye vagy, mint a Most Wanted rendőrök????!!!

Mik történnek itt? Hová kerültem?
24.
24.
Simsfan
#14: Mert egy játék f×s, még nem muszáj mindnek annak lennie.
23.
23.
Simsfan
#10: Bizony csimpee, ez az 5.7 baromság. Egy 1.2 jobb lenne...
22.
22.
Simsfan
#3: szánalmas egy játék
21.
21.
Simsfan
#17: Hát veled elszaladt nagyon a ló a pontozásnál...de még szerintem ez az 5.7 is sok.
20.
20.
Simsfan
#5: Nagyon jól mondod szanszi, de frizbizni legalább lehet vele. Nekem anno most a billegő szék alatt van...
19.
19.
Simsfan
Az én pontozásom...hé, hol van itt a mínuszjel?

Igen, ez egy lényegre törő bemutató volt...a játék ocsmány. Olyan pofátlanul csal, hogy miután tönkrevertem miatta a gépem el kellett vinnem a laptopszalonba. Az nfshungary meg lehúzhatja magát a maga 9 pontjával.
18.
18.
Motig
szerintem az UG2 jó volt bár tény a zsaruk hiányoztak... inkább lenne egy olyan NfSUG3 mint az UG2 csak több kocsi több tuning nagyobb pálya meg zsaruk ja meg törés!(nem igaz hogy most hogy lesz új HP van benne törés a többibe meg szinte 0 törés volt...)

a tesztről meg egyetértek jó pár dologgal bár azért én is keveslem a pontot(max 5 öt adok rá de inkább 7.5 mert tény szinte semmi nagyobb újítás nincs benne és nem is a legjobb rész)
17.
17.
OneWingedAngel
Érdekes..miután ismét elolvastam a cikket és kicsit átrágtam magam az egész NFS dolgon valamint más forumokban is nézelődtem kezdem átérezni mi játszódott le a tesztelő fejében. Azt hiszem szimplán dühös vagy, volt egy előre megalkotott elképzelésed, hogy miként is lehetne tökéletes ez a darab, ha mondjuk visszanyúltak volna a régi részekhez és átemelték volna belőle a meghatározó, sikert előidéző elemeket és ezt egy mai forradalmi újítással ötvözték volna akkor megkaptad volna azt az NFS-et amire annyira vártál. Ehelyett kaptál valami teljesen mást, valami újat ugyan de merőben eltérőt attól mint ami a te elképzelésed lett volna. Nekem így jött le. Ez a teszt egy nagyon dühös teszt. Szerintem ugorj neki megint és tedd félre a személyeskedést, tekints rá úgy mint egy... játékra amiről nem tudsz semmit. A véleményem nem változott még így se hogy jobban utánanéztem, ez nagyon alul van pontozva. Részemről 8.5 de minimum 8. Köszönöm
16.
16.
Blint19
Ti komolyan gondoljátok ezt az 5.7-et? majd leestem a székről, mikor megláttam a pontszámot! Bár meg sem lepődöm! Azok után, hogy az új Prince of Persia 9.0-et kapott...
15.
15.
aludttej
lol ez a teszt XD fél óráig röhögtem. Mindenki szerint ez a legjobb nfs, engem kivéve, nálam az ug2 volt a nagy ász, de attól ez is nagyon jó volt, adnék rá egy 9.0át. De azért 5.7 XD Valamit nagyon bekancsult a tesztelő.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...