HWSW: iPhone 6 - nagy és nagyobb

  • Írta: zoenn
  • 2014. szeptember 10.
  • Hardver
Link másolása
Végre szakított sokéves örökségével az Apple és a nagyobb kijelzős telefonok piacának nyomába eredt. Az új iPhone 6 két méretben lesz kapható, a fejlesztések ezen felül óvatos evolúciót tükröznek, írja nagytestvérünk, a HWSW.

Az új modellek legszembetűnőbb újdonsága a nagyobb kijelző: a kisebb modell 4,7 hüvelykes, a nagyobb pedig "phablet"-szintű, 5,5 hüvelykes átmérőjű panelt használ - 4 hüvelykes modell pedig egyáltalán nincs. Ezzel beigazolódtak az előzetes pletykák, mind a méretre, mind a megjelenésre vonatkozóan telitalálatok voltak a szivárgások. Az iPhone 6 új formai nyelvet vezet be, a szögletes formák, egyenes élek és síkok határolta felületek helyett az új telefon lekerekített, érdekes módon inkább az eredeti iPhone-hoz áll közelebb, mint a közvetlen elődhöz. A formaterv fontos eleme, hogy az új modellek rendkívül vékonyak lettek, az iPhone 5S 7,6 milliméteréhez képest az új eszközök 6,9, illetve 7,1 milliméter vastagok - a első kézből származó információk szerint a vékonyság a kerekített élekkel segít kisebbnek érezni a telefont.

Az Apple eddigi mantrája az volt, hogy az emberi fiziológiához a 3,5-4 hüvelykes kijelző talál, ennél nagyobbat képtelenség egy kézzel használni. Ez bizonyíthatóan (és tízmilliók által bizonyítottan) téves, az emiatt aggódó Apple-vásárlóknak azonban a cég igyekszik kedvében járni, az új telefonok kaptak egy "pánikgombot", adott gesztussal a UI lekicsinyíthető a telefon alsó felére-harmadára, így ha mondjuk egyik kezünk épp foglalt, akkor is garantáltan el tudjuk érni az értesítési sávot. A funkció teljesen feleslegesnek tűnik, de segíthet eloszlatni az (elsősorban Apple által korábban ébresztett) félelmeket a nagyobb kijelző iránt. Szintén ergonómiai megfontolásból a bekapcsológomb a "Samsung-pontra", vagyis a kijelző jobb oldalára került át, a telefon tetejéről és a hangerőgombok is lejjebb költöztek a bal szélen.

A nagyobb kijelző mögé nagyobb akkumulátor is fér, a "phabletek" köröket vernek a kisebb telefonokra üzemidőben. Az állítás az iPhone-ra is érvényes, a cég saját metrikái szerint az eredeti iPhone 5S-hez képest az iPhone 6 Plus több mint kétszer tovább bírja telefonálással és kétszer addig zenehallgatással. A nagyobb kijelző miatt az aktív használatban már nincs ekkora különbség, de 20-40 százalékos előrelépés itt is tapasztalható. A "sima" iPhone 6 kisebb előrelépés, az üzemidő itt 0-40 százalékkal nőtt.

Meglepetés viszont a kijelzők felbontása. A kisebb iPhone 6 ugyanis csak 1334x750 pixeles panelt kapott, vagyis megőrizte az iPhone 4 és iPhone 5 pixelsűrűségét (326 ppi), azonban azoknál nagyobb panelt használ. Vagyis aki a jelenlegi iPhone-okat pixelesnek látja (mint mi), annak az új 4,7 hüvelykes modell sem hoz megváltást. Előrelépés viszont a Plus-os modell, a felbontás Full HD (1920x1080), ami több mint dupla annyi pixelt jelent, mint a kisebb modell esetében. Ez pedig ez már az érezhetően jobb, 401 ppi sűrűséget eredményez még a nagyobb, 5,5 hüvelykes átmérőn is. Az Apple tehát sem pixelsűrűségben, sem felbontásban nem eredt a versenytársak nyomába, ami alapvetően nem lenne probléma (az LG G3 például értelmetlen túlzásba esik), de a "láthatatlan pixelek" szintjét az iPhone 6 nem üti meg.

A processzorról az Apple hagyományosan nagyon keveset beszél, a specifikációkról annyit azért sikerült elárulni, hogy biztosra vehessük, a cég még mindig messze a versenytársak előtt jár. Az Apple A8 nevű processzor ugyanis a pletykáknak megfelelően már 20 nanométeres eljáráson készül, ráadásul az előd A7-hez hasonlóan ARMv8-as utasításarchitektúrát használ. Érdekes módon az Apple újabban az eredeti iPhone teljesítményét használja mértékegységként az új processzorok jellemzésénél, eszerint az új processzor az elődhöz képest 25 százalékkal gyorsult a CPU-t és 50 százalékkal a GPU-t tekintve. A lapka mellett egyébként csak 1 gigabájt RAM teljesít szolgálatot, az iOS igen konzervatív memóriahasználatát ismerve ez nem jelent túl nagy problémát. Ennél is fontosabb lehet, hogy a processzor melegedés miatti automatikus lassulása (throttling) immár nem tényező, amit valószínűleg az új gyártástechnológiából következő kisebb hőtermelés és a jobb hővezető ház eredője.

A tegnapi bemutatón hosszan beszélt az Apple az új telefonok kamerájáról is. A modul egyébként már nem miniatürizálható tovább, a soklencsés rendszer ezért kilóg a hátlap síkjából. Kapott viszont végre optikai képstabilizációt, ez a képesség eddig hiányzott az Apple-telefonokból. Az OIS nagyon fontos előrelépés, használatával ugyanis a "lebegő" lencserendszert nem befolyásolja a kéz természetes remegése. Ugyanolyan körülmények között így büntetlenül használhatunk magasabb záridőt, ez kevésbé zajos képeket eredményez majd gyenge fényviszonyok között. Ilyen stabilizációval már több telefon is piacra került (HTC One M7, LG G2, Lumiák), az Apple ezzel szintén fontos lemaradást pótolt. A kamera egyébként vadonatúj szenzort és fázisérzékelésen alapuló autófókuszt is kapott, ez utóbbi már a Galaxy S5-ben is dolgozik.

Tudj meg mindent a két iPhone 6-modellről, a teljes cikket a HWSW-n olvashatod!

35.
35.
greenmelon
#33: Nem a szenzor a kevés hozzá fényképezőnél se, hanem az üveg ami előtte van.
33.
33.
Stranger
#29: Nem tudod helyettesíteni digitális zoom-al az optikait. Ha megnézel egy komolyabb fényképezőt, az sem csinál éles képet natív felbontásban. Egyszerűen elmosódnak a részletek. Telefonnál még rosszabb a helyzet. Plusz telenyomják szoftveres képjavításokkal a képet, ami csak kicsiben javít, nagyítva ront a helyzeten. Hiába növelik a megapixelt, már egy komolyabb fényképezőnél sem érnek el plusz részleteket, mert kevés hozzá a szenzor. Lehet villogni, csak nem kapsz mást mint ismétlődő pixeleket a megapixel növelésével. Vagy rossz esetben még rosszakat is, úgyhogy csak romlik a képminőség. Persze ha 4"-on nézzük a képeket, akkor bőven elég egy telefon is. Csak ahhoz egy 20ezres telefon is ugyan úgy elég.
27.
27.
lesik20
#19: Ez az, szid más terméket, véletlenül se addj okot hogy miért is.

26.
26.
bane
#22: Gondolom nekem szántad.:) ha multifunkciós valami az nagyon jó!! Ezzel egyetértek! Nem is a fényképező, internet, zene dolgokkal "van bajom", de ha jobban belegondolsz a minőség másabb ha egy kamerával fényképezel, nem egy telefonnal, bármennyire is jó fényképezők vannak ezekben a telefonokban! A film nézés pedig 4,7"-on nevetséges! Mondhatod nekem, hogy alap! Hogy kiélvezd arra nem megfelelő 4,7" egy tablet már jobban!
Mások az igények/ igényeink! :/

#25 Tyebeca
Nem a Megapixelek száma, hanem az objektiv vagy modul(ahogy a cikkben van) a lényeg!
22.
22.
xSHx
Jaja, aha. Tv n kell filmet nézni. Kamerával fotózni, MP3 lejátszón zenét hallgatni, betárcsázóssal meg telefonálni, stb.... Érzed a szarkazmust? 2014 ben ezek alap felhasználói igények egy mobilnál. Én speciel szoktam telón filmet nézni és nem tartom se aberáltságnak se kényelmetlennek. De tény, h minimum 4,7" kell hozzá.
21.
21.
giga321
Olyan dolgok kerültek bele ami más telefonokban már rég megvan. lol
20.
20.
bane
#15: Ha tartják a sok éve bevált árazást akkor a 16gb-os 6-os 220ezer. Az ugyan ekkora belső tárhelyes iPhone 6 plus 250ezer körülre várható..
Lesik20 következtetése azért rossz, mert a hivatalos oldalon már az iPhone 5s kerül 186ezerbe.

#16 Ne érts félre nem nagyképűség, de tévén kell filmet nézni nem egy 4,7"-os TELEFONON! Tudom van olyan állat aki ezt csinálja. 16gb szerintem nem nagy de viszont elég! Az 5-6 játék pedig akkor igaz, ha Infinity Balde 3, GTA SA - vice city Bioshock 1 és hasonló játékokat teszel fel, de még ezek is ha jól emlékszem a számokra nem több 6 és 7GB körül vannak és ez már 4 "nagy" játék(méretben is és minőségben), de ez mellé még vagy többszát palnts vs zombies, angry birds fel fér még és azokkal jobban ellehet szórakozni, egy 4,7-es kijelzőn, mint a nagyokkal(ja és az én izlésem:) ). A zenéről szerintem annyit, hogy nekem még régen a 3G-n 3-4Gb helyet foglaltak a zenéim ezek között voltak mixek 1-2órásak) és kisebb (3-4-6perces) normális zenék is és így is vagy 300 zene volt a telefonomon, akkor is és most is azt tudom mondani baromság ennyit a zsebedben hordani! változatos meg minden de hülyeség! Nekem ha vennék (egyedül anyagi okok miatt nem) 16gb-os 5s vagy sima 6-ot vennék.
19.
19.
toriell
#18: Na hadjál a Sony féle telefonokkal:D ...
18.
18.
lesik20
#17: Nekem egy 2 éves Sony Xperia SP-m van. 32 gb-os kártyát raktam bele, nem szakad semmi, még a FULL HD-s videókat is lejátsza akadás nélkül.

Lehet hogy nem szar kínait kéne venni
17.
17.
toriell
#16: igen rakj bele egy kártyát akármelyikbe ,kb hulla lassú lesz:D
16.
16.
lesik20
#15: Nos, a legalapabb kerül •sima kerül $649. Ez tartalmaz 16 GB ROM-ot... Sacperkábé 180 000 ezer körül lehet majd boltokban kapni. Ha szerencsés vagy... Bár megjegyzem 16 GB szinte semmire sem elég (Ha most valaki azzal jön hogy Iphone-on csak zenét halgat ugy is az elmehet a fenébe... akkor vegyen egy olcsobb Xperiát.. mivel 16 gb kb 4 HD filmet jelent. Vagy 5-6 rendes játékot. Nem beszélve a zenékröl.... meg a videókrol amit vesz)

A legalapabb plus egy 100-al drágább, szerintem 210 000 Fölött lesz. Abban is 16 GB van. Nem bövithető.

Nem azt mondom hogy az Iphone szar de hogy ilyen politikát végezni. Fizess 20 000-30 000 többet hogy legyen hely.

2014-ben már a 32 gb kéne az alapnak lennie az Iphone-nál. Mivel érthető hogy az Xperia Z3, Samsung S5 16 gb az alap DE AZOK BÖVITHETŐK 100gb+ fölé. KB egy 10-ért
15.
15.
Chelseafan1989
#12: Mennyibe fog fájni kicsi kis hazánkban valaki nem tudja?
előre is köszönöm a válaszokat.
mert a Telekom oldalán nincs semmi és a neten is csak az USA árat találtam de az nem mérvadó.
13.
13.
toriell
Én ma megnéztem a kezemben,hogy állna egy 5,5 col os Iphone ( Csak aluminimum váza volt,nem az igazi természetesen ) :D ,nekem pont jó,és nincs is nagy bazi bika tenyerem :D ,nekem tuti vétel lesz az 5,5 ös:)
12.
12.
Azeroth87
Nézzük kicsit másképpen:

Az összes elöző generációs iPhone tulajdonosa voltam, de az 5S kimaradt nekem - szándékosan. Sima 5-öt használok és szándékosan nem váltottam akkor 5S-re, mert vártam a 6-ot a nagyobb kijelző miatt. Ezt csak azért írom, mert ahány emberi annyiféle igény. Ezt nem lehet kijelenteni, hogy az iPhone 6-ra nem lesz célközönség.

Tulajdonképpen nem értem miért kellene problémának lennie? Igazából az történt, hogy a termékpalettán most már MINDENKI találl magának megfelelő méretű Apple készüléket. Nekem a 6 Plus nagy - de a sima 6 tökéletes választás.

Aki sokat utazik és nem akar tabletet vinni magával, vagy csak napi szinten vonatozik annak ez megváltás. Gondolok itt olvasásra, böngészésre... A gyors mobilnetnek köszönhetően manapság már simán böngészünk telefon ugyan úgy, mint gépen - amihez azért jó a nagyobb kijelző.

Akinek pedig mindegyik túl nagy, ott az 5S! A vásárlás nem kötelező, szabadon dönthet mindenki - igényeinek megfelelően.

Én már nagyon várom, hogy a boltokba kerüljön nálunk is!

10.
10.
Tyebeca
#8: Akkor te biztosan VGA felbontásban fényképezel. Már hogy a fenébe ne számítana a pixelek száma. Lehet egy 8 Mpix kép is szép de a nagyításnál hiányzik majd a több pixel. Így a lossless zoom feature biztosan kilőve az új IPhone esetében is.
9.
9.
Chelseafan1989
#5: Nekem egy Galxy S3-m van az utolsó Iphone-om egy 3G volt amit imádtam.
Most újra almás lennék és nekem tetszik de csak a 4,7-es remélem nem lesz 200-nál több mert ha igen akkor sajnos nekem már nem fér bele bár kicsi rá az esély hogy annál olcsóbban odaadják.
8.
8.
watto
#5: Igen, mert a fénykép minőségét a megapixelek száma határozza meg... ülj le , egyes...

6.
6.
Dízel
Sokkal többet vártam, és nem csak én de az egész mobil piac. Biztos nagy szarba lesz az apple mert már a multhonapban esett az árfolyamuk. Ami a bemutatást illeti attól sem durrant el a nagy közönség, mert nem volt mire...
nincs értelme lecserélni az 5 / 5S-t, annyival nem tud többet.
Mennyi lehet majd magyar forintba a sima 6?
3.
3.
ilor14
Pixelesnek látjátok az iPhone-t? Valami kibaszott jó szemetek lehet,mert nagyító nélkül nem látja szerintem senki sem...
Mellesleg szerintem ez az új dizájn egy sz*r, 4,7" az tényleg nagy, nekem nem tetszik, vissza kellene térniük a 4"-hoz, szerintem ez az iPhone elég szar lesz, mondom úgy,hogy jelenleg 5S-em van...
2.
2.
toriell
Majd ha megjelenik,az 5,5 -ről tudok írni tesztet,hogy ha még valaki tervez beszerezni:)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...