November: legyűrte az Xbox One a PS4-et

  • Írta: fojesz
  • 2014. december 12.
  • Biznisz
Link másolása
Megérkeztek az NPD Group novemberi adatai az amerikai játékpiacról, amiből kiderült: az Xbox One megtörte a PS4 sikersorozatát, és a múlt hónapban legyűrte riválisát. Megérte akciózni?

A Microsoft közleménye szerint nemcsak az Egyesült Államokban, de az Egyesült Királyságban is az Xbox One volt a legkeresettebb konzol november folyamán, Amerikában ráadásul erre a platformra kelt el a legtöbb játék is.

Redmondban valószínűleg most örömtáncot járnak, azt azonban meg kell jegyezni, hogy a cég és persze a többi piaci szereplő Black Friday-akciói ugyan sikeresek voltak, de látványosan beleharaptak a novemberi forgalomba: a teljes piac éves szinten 11 százalékkal, 2,41 milliárd dollárosra zsugorodott.

És ez részben a hardvereladásoknak tudható be. Az elmúlt évben az volt a jellemző, hogy a játékszoftver-eladások ugyan mindig csökkentek, a konzolvásárlások kompenzálni tudták ezt a visszaesést. És bár idén novemberben 1,06 milliárd dollár értékben vásároltak játékokat az amerikaiak (ez 2 százalékos csökkenés), a hardvereladások is látványosan csökkentek, egészen pontosan 23 százalékot, ami 1,01 milliárd dolláros forgalmat jelentett.

Ez a visszaesés magyarázható a leárazásokkal is: habár a nyolcadik generációs konzolok eladásai 3 százalékkal nőttek a darabszámot tekintve, most olcsóbban lehetett megvásárolni őket (Xbox One-t például 330 dollártól is lehetett kapni), ami a tényleges, dollárban számolt forgalmat visszavetette. Ettől függetlenül a PS4 és az Xbox One az első tizenhárom hónapja után 80 százalékkal jobban áll, mint a PS3 és az Xbox 360 annak idején, ami egészen fantasztikus eredmény.

A különböző kiegészítők 2 százalékot tudtak javítani tavaly novemberhez képest, itt 331,2 milliárd dolláros forgalom lett a végeredmény.

A legkeresettebb játékok toplistája az alábbiak szerint fest, a novembert az új Call of Duty nyerte. Érdekesség, hogy a kézikonzolos játékok forgalma 25, a PC-s játékoké 34 százalékkal nőtt éves szinten:

  1. Call of Duty: Advanced Warfare
  2. Grand Theft Auto V
  3. Super Smash Bros.
  4. Madden NFL 15
  5. Pokémon Alpha Sapphire
  6. Far Cry 4
  7. Pokémon Omega Ruby
  8. NBA 2K15
  9. Assassin's Creed: Unity
  10. Halo: The Master Chief Collection


Update! A Nintendo is közzétett néhány számot. Amerikában ez a november volt a Wii U legerősebb hónapja a bemutatkozása óta, éves szinten 10 százalékkal több gép talált gazdára. A Super Smash Bros. Wii U-s változatából 710 ezer példány ment el, és ami még érdekesebb, az Amiibo-figurákból is ennyit vittek haza körülbelül. Még egyszer: csak Amerikában. A régi-új Pokémon-játékokból 1,5 millió példány kelt el összesen.

54.
54.
myrte
#53: Élőben mindenképpen jobban néz ki. Még a táp is követi a designt.
53.
53.
Falcon
nagyon le van maradva a box a ps4-hez képest de meg is érdemlik gyenge hardver, valami ocsmány kinézet és buta névválasztás...bűnhődjenek csak
51.
51.
n_ben007
#44: Azért a Microsoftot sem kell félteni... révén, hogy amerikai cég, nem fogja a hibáit világnak kürtölni, ellenben vetélytársának hibáival. De szerintem ezt kár firtatni, tökéletes konzol és gyártó nincs és nem is lesz.
50.
50.
TheDeathFlash
Most nem akarom bántani az xboxot,de most nem kell ünepelni mert 7 millió géppel még mindig le van maradva a PS4-től szóval ahelyett hogy most is banzájt tartanak mert egyszer egy év után tudott nyerni inkább próbálhatnának egy kis komolyságot magukra eröltetni.
47.
47.
DON GONDOCS
https://www.youtube.com/watch?v=vgk-lA12FBk
46.
46.
Norbiii
45.
45.
wow001
Nekem tök mindegy, hogy melyik milyen, vagy mennyit adnak el belőle.
Eddig 360 volt itthon. Most one lesz.
Nekem az a lényeg, hogy ha veszek egy játékot a fiam játszon egy jót rajta.
Mert,hogy szerintem ez a lényeg. Kapcsolodj ki, játsz egy jót. A többi felesleges rizsa.
44.
44.
ADMlN
#43: Szerintem is fontos figyelembe venni a cégek múltját. Pl. amikor a Sony több-millió vásárlóját hagyta sz*rban a PS Vita-val.
36.
36.
n_ben007
Várható volt, de ettől még a másik oldalt pártolom. De ez van, ízlések és pofonok :D
33.
33.
Joe825
#32: Azért arra nagy összegben fogadni mernék, hogy 5000-ért még te is megvennéd.
27.
27.
Ecneb
#13: Tényleg nem kellett holnapig várnom ;)
26.
26.
toriell
Hát, grat az Ms-nek,már ideje volt fel zárkózni:) Mindenestre küldhetnék már az új boxot,mert a régi totál gatya lett:)
23.
23.
MikelGun82
Mint kollégám is, a ps mellé fekete pénteken vett egy boxot is, így tökre érthető ;)
22.
22.
kazuma1989
Gratulállok...
15.
15.
kopic
Már éppen ideje volt.:) Ehhez az 50 dolcsis árcsökkentés nagyban hozzájárult.

A Halo: TMCC meg csak a 10. helyen van ?! Ez most komoly ?:S


14.
14.
Angelwing
nekünk csak jó ha versenyeznek a konzolgyártók,mert akció akció hátán van akkor.
13.
13.
PaprikaJancsi
#8: Nem kell holnapig várni :D
11.
11.
Hunszi
#10: persze tisztelet a kivetel
10.
10.
Hunszi
#9: ezen szerintem semmi meglepo nincs...kevesebb ember szereti az RPG-t mint a shootereket, plusz az RPG-sek megveszik a shootereket is, de ez forditva nincs igy...ebbol adodva lesz ez az eredmeny
9.
9.
elderath
86. cod rész meg egy prevgen remaster az első 2be. Dragon Age meg még a 10be se került be. Micsoda ízlésficama van a US közönségnek. Remélem legalább EUba jobban teljesített.
8.
8.
Ecneb
Már látom előre, hogy holnap ilyenkorra itt vér fog folyni.
6.
6.
Azadojat
Gondolom black friday sokat hozzádobott a számokhoz. Illetve a tengerentúlon elég jutányos áron van. És szerintem még mindig van hova engedi az árból, mind PS4 mind X1 esetén...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...