A legmagasabb korhatár-besorolást kapta a Hatred

  • Írta: zoenn
  • 2015. január 18.
  • Hír
Link másolása
Továbbgyűrűzik a Hatred körüli botrány. A tömeggyilkos-szimulátor most azzal csapta ki a biztosítékot, hogy a legmagasabb korhatár-besorolást kapta Észak-Amerikában, így bajosan jelenhet meg dobozos formában.

A legmagasabb korhatár-besorolást kapta a Hatred az ESRB-től az Egyesült Államokban és Kanadában, annak ellenére, hogy nincs benne explicit szexuális tartalom. Az AO (Adults Only) plecsnit általában a hardcore pornófilmek kapják, amivel nincs is baj, míg videojátékokban az ilyesmi ritka.

A lengyel Destructive Creations saját bevallása szerint az M (Mature) besorolásra hajtott, ám ezt csak a tartalom megvágása után érhették volna el, a rajongóik rovására. Most kíváncsian várják az európai PEGI minősítését. Az AO-val a jövőbeli konzolos megjelenésnek is búcsút mondhatnak, lévén a Microsoft és a Sony bojkottálja az ilyen besorolást kapott játékok kiadását, ráadásul boltokban sem árusíthatják majd a címet. Természetesen a digitális megjelenésnek nincs akadálya, noha még nem tudni, hogy a Valve mit lép az ügyben.

Az ESRB az erőszak és a csúnya beszéd miatt adta az AO-besorolást, holott a fejlesztők szerint a Hatredben szereplő erőszak "nem olyan rossz", a nyelvhasználat pedig indokolt, nem válik öncélúvá.

A Hatred az első játék, amely Adults Only minősítést kapott, a PS1-re szánt Thrill Kill után. Sok más alkotásnak is ilyen besorolást szántak kezdetben, ám a fejlesztők azokat később megvágták, hogy beleférjenek az M-kategóriába. Lásd Manhunt 2, Grand Theft Auto: San Andreas és Fahrenheit (Indigo Prophecy).

124.
124.
necromanta
betiltani bármi ilyesmit (mindegy, hogy film, vagy játék), azt túlzásnak tartom. szerintem a korhatár-besorolással nincs probléma (bár játékoknál ez valamiért mindig szigorúbban működött,mint mondjuk filmeknél), csak semmi értelme nincs, ugyanis amíg egy 13 éves nem vehet cigit, hiába mondaná (az igazat), hogy a szüleinek lesz, de ugyanez a gyerek bemegy a boltba, és megveszi a 18+ jelölésű játékot, és az eladó mosolyogva közli vele, hogy a játék tulajdonképpen jó, de a környezet sajnos nem rombolható (megtörtént eset, azt a játékot kaptam tavaly karácsonyra a fiamtól)

az itt zajló "vita" (veszekedés) hevességét viszont nem igazán értem.
van olyan ismerősöm aki imádja a Fűrész filmeket (mindet), én undorítónak, és értelmetlennek tartom. VITÁZTUNK(!) már ezzel kapcsolatban, de még egyszer sem hallottam tőle, hogy begyepesedett lennék, és még én sem mondtam hogy pszichopata, tömeggyilkos, vagy hogy az lesz (még nem is lett! vagy csak még nem jöttem rá?).

még egy utolsó dolog
ha olvasok egy könyvet, én "látom" ami törénik, és szerintem nem egyedül vagyok így ezzel, mégsem láttam még korhatáros könyvet.
123.
123.
Extol
Utálom ezt a korhatáros kényeskedést
122.
122.
SP4C3F0X
Szinte minden játékban embereket kell ölni. Nem mindegy hogy milyen formában teszi ezt a játékos?
121.
121.
GAMEROD
Gondolom akkor 13 év lesz a játékosok átlagéletkora. A terroristákról meg annyit, hogy ok nélkül soha sem öltek, azt ki kell provokálniuk valakiknek.
120.
120.
DON GONDOCS
#114: Én nem nevezném vitának, mert se nem támadjuk se nem fogadjuk el egymás véleményét. Szerintem mindenki rendelkezik annyi érzelmi intelligenciával hogy helyén bírja kezelni a játékot és annak a célközönségét.
A filmet már beszereztem és hamarosan megnézem, a témája nagyon is érdekel. Mostanában különösen felkapottak ezek a filmek (Ender's Game, Maze Runner, Divergent, A burok) Nem tartom egyiket sem különleges filmnek, de mindegyik rátapint egy témára amit a maga módján, próbál szemléltetni, amit vagy befogad az ember vagy nem. Nekem meg gondolom nekedis maradandó élmény okozott a mehanikus narancs. A főszereplő mentes volt minden empátiától vagy affektív és szituatív normától. Miután kiölték belőle a bűnös hajlamokat az emberünk üressé és céltalanná vált. Most valyon az ilyen céltalan embereknek készült ez a játék vagy azoknak akik helyén bírják azt kezelni. (erre mondom minden csak nézőpont kérdése. De köszönöm az ajánlást mert biztos megnézem.
119.
119.
DON GONDOCS
#117: nincs igazság :) (nézőpont kérdése)
118.
118.
Spectrum
#113: Ebből a szempontból (is) nagyon tetszik nekem a GTA V. :-D

Aki azzal játszik, szerintem elveszíti az erkölcsi alapját arra vonatkozóan, hogy bármilyen játékot elítéljen öncélú erőszak vagy csúnya beszéd miatt. .-D

SPOILER:

Hiszen a GTA-ban konkrétan PSZICHOPATA az egyik játszható (és játszandó) karakter, akit úgy ismerünk meg, hogy megöl egy embert, és ezt az átvezető igen naturálisan meg is mutatja. Aztán a következő küldetései... egy teljes motoros banda likvidálása, egy farm felgyújtása (amit egy kis mesterlövész-tisztogatással kezdünk). Később meg kell ölnünk egy golfozót. Elrabolt sztárt hagyhatunk a vonatsíneken. Nem beszélve a jelenetről, amikor Trevorra egy nő pisztolyt fog, vagy amikor átveszi a night club működtetését.

És jelenleg ez a világ egyik legjobb játéka. Én is sokat ökörködök vele, mégsem akarok olyan lenni, mint Trevor. :-)

Szóval lehet, hogy a Hatred egy undorító és sokakat megbotránkoztató játék lesz, de semmi újat nem fog mutatni egy Postal 2-höz képest. Amúgy meg, aki azt mondja, hogy "igen, de hova fajul mindez?", az biztosan nem hallott még a perverz japán megerőszakolós "játékokról", amik 10-15 éve folyamatosan kint vannak a piacon.
117.
117.
kopic
DON GONDOCSNAK, godachnak van igaza.
116.
116.
Dreadlox
#114: Equilibrium tiniváltozat
115.
115.
Dreadlox
Ezt a játékot egy módon lehet attól megmenteni hogy teljesen értéktelenné váljon, az pedig a karakter építés és fejlődés(sztorira gondolok, nem rpg-re mielött még valaki félreértené.) Ha tudnának egy olyan sztorit aládobni hogy bemutatja mi az ok és ugye az okozatot aztán már mi teremtjük meg, de ha hozzádobnak egy kis mindfuckot(pl a főszereplőt bűntudat, hallucináció gyötri) akkor még egy groteszk elgondolkodtató darabot lehet kihozni belőle. De ha szimplán leragad a casual szinten ami valószínübb nem marad más mint egy olcsó, botránygeneráló hulladék. Emlékszünk még a Spec Ops: The Line-ra? Ott is kellett civileket ölnünk, node hamar kiderült miért és hogyan.
114.
114.
randall13
#112: Úgy látom ezen vitatkozhatnánk napestig, ezért inkább ajánlanám figyelmedbe Az emlékek őre c. filmet. Nem kapcsolódik a témához, de ha elég érett vagy hozzá, meg fogod érteni miért írtam.
113.
113.
godach
#106: Egyszerűen nem tudom felfogni, miről is akarsz illetve próbálsz beszélni.
Lentebb már megbeszéltük, hogy nem a besorolással van gond, hanem azoknak az embereknek a hozzá állásával, akik pszichopatázzák azokat a felnőtt embereket akik esetleg kíváncsian, érdeklődve állnak a stuff előtt.
Nem azért mert ferde hajlamaik vannak, csupán mert ilyen megközelítésből, ezt a témát még nem lehetett látni.
Természetesen én sem gyerekeknek, vagy gyenge jellemű könnyen befolyásolható embereknek ajánlanám.
112.
112.
godach
#107: Nem lehet mindent arra fogni. Persze hogy nem. Nem is kell rá fogni.
Alapjában véve, el van cseszve a beszélgetés mert olyan témán rágódunk, amin felnőtt értelmes embereknek nem is lenne szabad, hogy potenciális vita téma legyen.

Rád lenne olyan hatással a Hatred, hogy aztán ölni akarj? Mert ha szerinted 100%-ig nem, akkor miben érzed azt a különleges tulajdonságot, ami miatt más sem tudna ellen állni neki? Mert hogy rám nem lenne hatással, az tuti.
Ha valaki annyira elbaszott figura, hogy tömeggyilkos akar lenni vagy azon élvezkedni, akkor ezer módot talál rá, hogy élvezkedjen. Beszélhetünk itt a macskagyilkolgatástól megkezdve egészen a merényletet megörökítő, interneten fellelhető videókig.
Pont annyira kell komolyan venni, amennyire egy játékot lehet. Semennyire.
111.
111.
Exorcist
# 106: Nézd, ha szerinted a kukába való, dobd oda.
Ha nem szeretnéd hogy otthon játszon vele a gyereked, ne engedd neki,
ha nagyon akarja akkor majd játszik vele máshol.
Max csak neked nem meri majd elmondani. Én sem azt mondom
hogy ezt a játékot reklámozzuk a gyerekeinknek, de ha te, mint egy
beszámítható családapa leülsz játszani, senkinek nem ártasz vele.
Ha pedig nem tudsz külömbséget tenni a valóság és a játék között, akkor
ne játsz vele. Nekem a játék az csak játék.
110.
110.
DON GONDOCS
#107: Szerintem teis meg énis nem egy erőszakos játékkal találkoztál. Énis szemrebbenés nélkül játszottam végig egy soldier of fortunet vagy egy postal 2-őt, meg 8-10 évesen is vígan játszottam olyan játékokkal mint a contra-terminator-monster bash és hasonlók. Soha nem voltak rám különösen pozitív vagy negatív hatással ezek a játékok, kikapcsolódás egy része. Személyes véleményem hogy semmi féle lelki torzulást nem okoz bármilyen virtuális kegyetlenség amit a játékban tapasztal a játékos. Amit példaként felhoztál az már nagyon szélsőséges példa. Nem tartom valószínűleg hogy ilyet bevállalnak, de ha igen, hát mit mondjak, ilyen romlot világban élünk. Ez borzasztó és elkeserítő, de sajnos igaz.
Ma a dragon age origin játszása közben amikor a megszállt valamint megszabadított gyerek sorsa felől kellet döntenem. Megöltem hisz nincs konkrétanl jó döntés. Nem érzem magam több vagy kevesebbnek hogy ezt választottam. Gondolom te se veszed a szívdre amikor egy állatot vagy egy idős nénit lekaszabolsz a gta-ban. Jó persze nyílvánvaló hogy a botránykeltés a jáék célja, de rosz reklám is reklám. Mindenki döntse el maga hogy mit bír a lelke-gyomra. Én nem ellenzem ezt a játékot.
109.
109.
hedzsooo
#107: +1 Eddig szerintem is csak ennyi volt leszűrhető az előzeteseiből, de ne legyen igazunk.
108.
108.
hedzsooo
#94: Persze, ne írjuk le előre teljesen, de amit eddig mutattak meg nekünk belőle, azért még igencsak kár lenne isteníteni ezt a játékot...
107.
107.
randall13
#102: Tudod nem lehet mindent arra fogni, hogy "de hát ez csak játék". Jövőre meg majd jön a folytatása, amiben 10 éveseket kell elrabolni, megerőszakolni, fejbe lőni aztán elásni? Aztán majd ott is lehet arra hivatkozni, hogy "de hát ez csak játék", meg különben is, az idegesítő gyereket a Skyrimban ugyanúgy le lehet kaszabolni.
A fejlesztők hozzáállását meg kifejezetten gusztustalannak tartom. 100%-ig biztos vagyok abban, hogy a játék szándékosan úgy lett kitalálva, hogy kialakuljon körülötte valamilyen botrány. Zseniális marketing, a módszere azonban mélyen elítélendő.
106.
106.
hedzsooo
#97: Persze, részemről ugye a te felfogásod szerint az sem érdekel, ha a te házadban, a te gyereked ezzel játszik... Szóval csak hajrá, te csak hagyjad majd a gyerekeidnek, jobb játékot keresve sem találhatnál nekik! ;) Szerintem még ajánljad is nekik, meg dícsérjed őket, ha ezzel játszanak majd jó sokat. (Ja, ha nincsen gyereked, akkor próbáld csak képletesen értelmezni az egészet. Tudod, mint ha lenne. Vagy mintha érdekelne téged, hogy esetleg másoknak vannak gyerekei, akik igenis nem örülnének, ha a gyerekeik ennyire 1 szemétre való játékkal játszanának. Mert amit eddig legalábbis a készítői mutattak nekünk ebből a játékból, az egy nagy nulla, kukába való finoman szólva...)
105.
105.
kopic
Kommentszekció ismét hozta a formáját. Gratula.
De legalább nevettem páron.:)

#88:
:D
104.
104.
godach
#100: Értem én hogy nem vagy egy vadállat. És persze azt is, hogy nem egyezhet az ízlésünk. Na de hogy egyre rosszabb?
És, Én és a fajtám? ;)
103.
103.
DON GONDOCS
Megyek is virtuális énemmel, kiírtani az arra hivatott virtuális sorstársakat a BO2-ben
102.
102.
DON GONDOCS
Valahol megkell húzni a határt? Nézőpont kérdése, már sokkal elfogadottabbak ezek az öncélú beteges játékok, mint ezelőtt. A Mortal Kombat, Sniper elite 2-3 vagy akár a GTA felett is szemethuny az egyszeri játékos, hisz ez csak JÁTÉK. elítélendő bármilyen virtuálisan elkövetett kegyetlenség, nem hinném, addig még az erőszak és annak megjelenítése, nem ütközik vallási és erkölcsi, vagy etnikai nézetekkel addig ne ítélkezzünk a játékon, ez nem nekünk készült. Bisztos vannak emberek akik a maguk módján élvezik ezt a JÁTÉKOT.
100.
100.
randall13
#96: Egyre rosszabb... :D
97.
97.
Exorcist
Emberek, mi van veletek? Ez csak egy játék.
Akit érdekel játszik vele, akit meg nem az nem.
Ezt ilyen egyszerűen kéne kezelni. Tudjátok a valóságban
sokkal szörnyűbb dolgok megtörténnek nap mint nap.
Persze erről a híradó nem mesél. Lásd Palesztínát.
De nem kell messzire menni, van bőven igazságtalanság itt is.
Az miért nem zavarja a többséget? Az igazságtalan, hazug rendszer
miért nem zavar? Lehet pár házzal arrébb tőled egy gyerek éhezik, fázik.
Az miért nem zavarja a többséget? De bezzeg ez a betyár játék......
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...