Íme, a Microsoft windowsos tervei

  • Írta: fojesz
  • 2015. január 21.
  • Bejelentés
Link másolása
Lezajlott a Microsoft Windows 10-es bemutatója, ahol a cég a korábbi ígéreteinek megfelelően a PC-s játékosokkal is foglalkozott. A showt végül a korábban Fortaleza néven emlegetett Microsoft HoloLens projekt lopta el.

Az alábbi összefoglalónkban nem térünk ki minden, a bemutatón elhangzott infóra, inkább a játékos szemszögből is fontos híreket emeljük ki. Minden másra ott a HWSW, ahol kövér cikkel jelentkeztek a témában. Ha szeretnétek, itt visszanézhetitek a teljes műsort.

Első körben érdemes megemlíteni, hogy a Microsoft megerősítette azt, amire lehetett számítani egy ideje: a várhatóan idén esedékes megjelenése utáni egy évben ingyen frissíthetnek a Windows 10-re a Windows 7, a Windows 8.1 és a Windows Phone 8.1 operációs rendszerek tulajdonosai. Mindez összefüggésben van azzal, hogy a Microsoft mostantól, mint "a világ legnagyobb internetes szolgáltatásaként" tekint a Windowsra, és az ígéretek szerint, minden olyan eszközt folyamatosan támogatnak majd, amelyik ezt a rendszert fogja használni. (Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a Windows előfizetéses lesz!)

A korábbi pletykáknak megfelelően a Windows 10 egy Xbox alkalmazással érkezik majd, ezt a bejelentést már Phil Spencer, az Xbox atyaúristene ejtette meg. Az Xbox alkalmazás teljes értékű, a Microsoft-platformokon átívelő közösségi szolgáltatás, barátkozhatunk, beszélgethetünk másokkal, böngészhetjük majd az achievementjei(n)ket és azt is, hogy mit csinálnak épp. Az Xbox alkalmazás beépített videórögzítő funkcióval érkezik, amivel az Xbox One-on látottakhoz hasonlóan vehetünk fel, vághatunk és oszthatunk meg gameplay jeleneteket - a bemutatón egy 30 másodperces szösszenet gyors elmentését mutatták be. A Steam-kompatibilitás kapcsán Spencer annyit mondott, hogy "a Steam szuperül működik a Windows 10-en".


Ami érdekesebb újdonság, hogy a Windows 10-en az Xbox One-játékok is játszhatóak lesznek, igaz, a PC-sek ilyenkor sem ússzák meg egy konzol beszerzését: igen, az Xbox One-unkról tudjuk majd streamelni a játékot a Windows 10-es PC-nkre vagy tabletünkre. A bemutatón egy Surface Pro 3 tableten futtatták a Forza Horizon 2-t, Spencer az Xbox alkalmazásból tudta indítani a játékot, és Xbox One-kontrollert használt.

A Microsoft emellett bejelentette: PC-re is megjelenik majd a Fable Legends, a számítógépes és az Xbox One-os verzió között ráadásul a keresztplatformos játék is elérhető lesz - a bemutatón a Lionhead Xbox One-on játszó lánykája hívta be egy kör játékra a PC-n játszó Spencert.

A DirectX 12 rövid méltatása mellett a Microsoft azt is bejelentette, hogy hamarosan az Xbox One-ra is megjelennek az első univerzális Windows-alkalmazások - ezek olyan közös nyelvre épülő appok, amelyeket a fejlesztőknek nem kell külön portolniuk, hiszen az összes Windows-eszközön és Xboxon is futnak.

A showt végül - bár Phil Spencer Battletoads-pólója is esélyes volt rá - a Microsoft HoloLens lopta el, amely egyébként nem más, mint a korábban sokat pletykált és Fortaleza néven emlegetett projekt. Ahogy arról már hallhattunk, a Microsoft a VR-rel szemben (de az sem kizárt, hogy a VR mellett!) az AR-rel, vagyis a kiterjesztett valósággal kísérletezik, egy olyan szemüveget tervezett, amely a Skype-tól kezdve a Minecrafton át mindenféle alkalmazást képes kivetíteni a felhasználói szemei elé, mintha azok hologramok lennének.


Az ígéretek szerint a szemüveg egy önálló eszköz, nem kell PC-hez vagy mobilhoz csatlakoztatni használat közben, és drótokat sem használ. Van viszont beépített hangszórója, a mozgás- és helyzetérzékelőinek köszönhetően pedig lehetővé teszi, hogy a nappali közepén kézzel építsük fel a Minecraft-várunkat, és minden oldalról körbejárjuk azt. Érdekesség, hogy a projekt munkálatainál a Kinect fejlesztését vezető Kudo Tsunoda is közreműködik.

(A fotókat a The Verge-től nyúltuk.)

58.
58.
l4cyk4
#56: Meglátásom szerint félreérteni csak azt lehet, aki félreérthetően fogalmaz, de örülök, hogy nem állt szándékodban kioktatni. Általában nem csak egy médiumból tájékozódom, de ebben az esetben valóban ez történt, így nem tehetek mást, mint belátom a hibámat és elnézést kérek emiatt! Elsőre tényleg a cikkben olvasottak alapján ítéltem meg a Microsoft PC-s terveit, de akkor inkább helyesbítek és azt mondom, majd meglátjuk mi sül ki ebből az egészből.
57.
57.
Pain
Hát ez a szemüveg maximum a vr mellett állja meg a helyét. Ellene, játékok terén nagyon nem. Szvsz ötletes, el tudnék szórakozni vele, de ez megint olyan mint az illumiroom. Nem játékra való. Vagyis a lakásban lévő bútorok miatt komolyabb játékot ezzel sem lehet nyomatni. Viszont a minecraftos dolog bejött. Az úgy nagyon ötletes.
56.
56.
Benjago
#33: Szia!
Bocs nem akartam leereszkedőnek hatni, bár már megszoktam, hogy mindig félreértenek...
Amúgy meg pontosan azért írtam, hogy olvasgass máshol is, mert innen nem tudsz meg mindent.
55.
55.
Gykrizsi
#53: Hát szerintem is inkább munkához használható. Egyébként meg úgy is a gazdag amerikaiak játékszere lesz, biztosan nem az enyém.
53.
53.
McDuff
a streamet elég jó dolognak tartom bármilyen windows-os eszközre (fityisz PSTV!), továbbá érdekel hogy mennyire lesz használható játékra a szemüveg. tervezéshez, CAD projektekhez inkább tartom valószínűbbnek.
50.
50.
randall13
#41: Ezzel teljesen szembe megy az az állításuk, hogy ugyan az az office fog futni mobilon és desktopon is. Gondolom a Win10-zel együtt jönni fog valami reszponzív GUI is.

Az enegiaellátáshoz meg ott a konnektor, nem kell aksiról mennie... Én a legcélszerűbbnek még mindig egy dokkolót tartanék, amin van 2-3 usb és egy hdmi port. A telefont belepattintod, az felismeri a perifériákat és már minden megy is.
47.
47.
D.Sz
45.
45.
jó lenne ha lenne hozzá start gomb.
41.
41.
Yetikoma
#15: Nem véletlenül kihagyott ziccer. Én úgytudom, hogy azért nemlépték még meg mert vannak olyan dolgok amiket azért máshogy szokott csinálni az eember egy telefonon mint egy PC-n így kicsit lebutított programok jobban kihasználják a telefon képességeit mintha olyan funkciókat is bekéne töltögetnie amiket nem használunk mert pl kényelmetlen.

Ahoz pedig hogy egy eget billenytyűzetet és másik monitort kezelejen és teljes értékű oprendszerfusson rajta kevés lenne a kraft így is 1-2 nap és lemerülnek emellett baromi kényelmetlen is mindig külön egereet billentyűzetet meg töltőkábelt hurcibálni.

Ennek ellenére nekem is nagyon teteszene egy ilyen teló :) és nagyon várom mit is tud majd az új win. Azt viszont biztos hogy megjelenés után kivárom az első sp megjelenését :)
40.
40.
crytek
Valami forza, halo, vagy fable 2-nek jobban örültem volna pc-re!
34.
34.
l4cyk4
#33: Elnézést a dupláért, a hsz. második felét természetesen Benjagonak szerettem volna címezni reagálva a #28-as kommentjére.
33.
33.
l4cyk4
#24: A hozzászólásod első mondatában érzek némi igazságot, de ezeket, ha jól tudom nem most jelentették be hivatalosan!? Ráadásul a DX12 az eddigi hírek alapján AMD részről a GCN architektúrára, míg az NVIDIA-tól a Kepler és annál újabbra épülő kártyákat támogatja majd hatékonyan. A játékokról szóló rész nyilvánvalóan egy provokatív túlzás amire különösképp nem is szeretnék reagálni.

#23: Én a cikkben említett bejelentésekre reagáltam, tehát nem értem miért hozod fel most az Office-t és a Marketplace-t!? Ígérem utánaolvasok ezeknek is, de még egyszer mondom, én az irományban szereplő bejelentésekre reflektáltam. Egyébként te is csak találgathatod a "tisztességes" Windows-felhasználók arányát és az újítások felhasználói bázisának a méretét, de veled ellentétben én nem akarom ezeket tényként közölni. Amennyiben hiányosnak vagy félrevezetőnek ítéled meg a cikket kérlek azt a szerzemény írójának jelezd és ne engem oktass ki leereszkedő stílusban, hiszen én sem alkalmaztam ilyen retorikai eszközt veled szemben. És még mielőtt félreértés lenne, nincs sértődés, csak szeretem azt visszakapni amit adok, illetve következetes vitát folytatni.
32.
32.
kanguru
Ez mind szep es jo de konyorgom arrol semmi szo nincs hogy tablet/mobil/asztalra telejsen mas vezerles GUI kell egy alkalmazasnak. Majd hiszem ha latom hogy fog menni a Win10 mindegyiken hasznalhato szinten.
A vegyel konzol 400dollarert meg hozza jatekot 60-80-ert es aztan streameld a PC-re okorseg meg kesz vicc.

Ez mind hir jopofa meg minden de majd jonnek lassan a reszletek, hogy xy verzio frissitheto csak, meg monduk, hogy vmi alap win10-re stb.

Meg mondjuk kell Xbox elofizu ha pl hasznalni akarok ezt vagy azt a Win10-en stb.

A fizetos oprendszerek piaca tovabbra is el, eladnak neked egy 500-5000 dollaros kutyut azzal a felkialtassal, hogy ingyen van az oprendszer lol vicces, hogy ennek vki bedol.
28.
28.
Benjago
#23: Nem veszem gorombaságnak, nyugi elmagyarázom.
A 24-es hozzászóló randall is említette a DX12-őt, ami mit nem érint, mint a játékosokat? Erre várunk évek óta, és végre van fejlődés.
Ingyenes lesz a tisztességes Windows 7 és Windows 8.1 felhasználóknak a Windows 10 (egy évig, ami bőven elég, hogy mindenki tudjon váltani). Ez a PC társadalom saccperkábé 3/4-ét érinti, méghozzá örömtelien, hogy ingyen megkapod a legújabb Windowst. A Windows Marktplace egységes lesz, sőt mi több az Xbox is ezalá a tartozik, így végre eltűnik majd a sokakat panaszkodásra gerjesztő alkalmazás-hiány. Igaz ez főleg a Windows Phonosokat érinti, de mivel a PC szerves része is, ezért a PC gamereknek is fontos lehet.
Továbbá, az új Windows Office-val érkezik ALAPBÓL, ez sem érint senkit ugye? :)

Legközelebb olvasd el figyelmesen, vagy tájékozódj máshonnan is, mert nem állja meg a helyét az a kijelentésed, hogy "a legtöbb PC-felhasználó és -játékos számára ezek hanyagolható dolgok", mert nem az.
26.
26.
"Windows 10-en az Xbox One-játékok is játszhatóak lesznek, az Xbox One-unkról tudjuk majd streamelni a játékot."

Tehát nem lesznek játszhatóak.
25.
25.
crashlord
#24: Fable és a Halo folytatásait is ugye? :)
24.
24.
randall13
#23: Mér, egy Win10 és DX12 kiket érint, ha nem a PC felhasználókat? Vagy te komolyan azt vártad, hogy majd bejelentenek 20 pc exkluzív játékot? XO-ra jóformán már nincs is exkluzív, mert előbb-utóbb mindent elhoznak pc-re is.
23.
23.
l4cyk4
#19: Kérlek ne vedd gorombaságnak, de nem értem ezen mit nem értesz. Egyik sem olyan bejelentés, amiről el lehetne mondani, hogy a legtöbb PC-felhasználót és -játékost érinti.

A #17-es kommentem Fable Legends-ről szóló részét helyesbíteném, mert az még meg sem jelent, viszont a fentebb leírtak erre is vonatkoznak.
22.
22.
21.
21.
Stewe balmer lerugta a ceget a beka segge ala.
De miota ott ez a Satya gyerek jonnek fel mint a talajviz.
Lehaltam amikor egy wines atom z3xxx-es, 2 gigas tablan (45e-tol felfele) lattam, hogy jatszhatoan fut a crysis.
Namarmost az nem egy kategoria az androidos "csucs" game-ekkel amik jo esetben grafikailag kb 2004-5 szint.
Jatekilag meg kb 1991...
20.
20.
Gykrizsi
#18: Ez ugyan olyan lesz (gondolom), mint a psTV. Ha foglalt a tv, mész a géphez, hogy folytasd a játékot.
19.
19.
Benjago
#17: Nem nagyon értem a logikádat :/

"úgy gondolom, hogy sajnos a legtöbb PC-felhasználó és -játékos számára ezek hanyagolható dolgok"

?
18.
18.
godach
Nos eléggé felcsigázott ez az új win, bár eddig igen konzervatív voltam ilyen téren.
Nagyon nehezen tértám át anno '98-rol Milleniumra, majd XP.-re. Arról meg még nehezebben Win7-re. Vistát még csak nem is láttam. A 7.-re is csak hardweres kompatibilitások miatt, és meglepően az elején amennyire utáltam annyira megszerettem. Most a Win 8.1-re ugrottam rá, és bár nem igazán szoktam használni a csempés megoldást, bőven kezelhető és el vagyok vele, valamint úgy látom a sok Lumiás háziasszony akikhez szoktam járni szervizelni, sokkal könnyebben és jobban boldogulnak rajta. Bár nem érzem, hogy váltani kellene mégis ez az első olyan Win ami érdekel is a lehetőségek miatt.

Egyébként ez az XO kompatibilitás csak nekem olyan értelmetlen? Mert mégis ki az a hülye, aki csak azért etet egy 500 wattos gépet óránként, hogy az amúgy is bekapcsolt gépe (XO) mellett PC-n játsszon? Mivel Streamr így gondolom az X számolja a gémet, ezért még azt a lehetőséget sem látom benne, hogy öcsi Forzázik a konzolon, bátyus meg Halozik a PC-n. Vagy én nem értettem jól valamit?
17.
17.
l4cyk4
Azért én kicsit többre és szélesebb felhasználói bázist felölelő PC-felhasználó és -játékos támogatásra számítottam. Egy Xbox-app a gépünkre, egy már a piacon lévő játék PC-s portja, egy Microsoft-os, gondolom multiplatform kiegészítő, az ingyenes Windows-frissíthetőség és az Xbox One-játékok streamelése a számítógépünkre. Ezek lennének tehát a Microsoft "nagy" PC-s tervei. Szomorú vagyok és egy kicsit becsapva érzem magam. Nem erre számítottam amikor újból a PC melletti kiállást hangoztatták, bár bizonyos szempontból magamnak köszönhetem, nem tudom miért vártam valami igazán nagy volumenű és innovatív bejelentést. Kérlek ne kövezzetek meg, de úgy gondolom, hogy sajnos a legtöbb PC-felhasználó és -játékos számára ezek hanyagolható dolgok.

Még egy észrevétel, a játékos szempontból talán legfontosabb feature-ről, a DX 12-ről érdemben egy szó sem esett a cikkben. :(

#14: Egyenlőre a VR is nagyon nagyon gyerekcipőben jár és sok bukkanóval tarkított az út a fejlesztők előtt.

http://prohardver.hu/hir/toredezett_lehet_virtualis_valosag_elso_nekifutas.html
15.
15.
randall13
Akkor most a mobilos Win10 használható teljes értékű PC-ként is akár? Csatolhatok hozzá bluetoothon egeret, billentyűt? Vagy akár monitort is, ha van hdmi portja? Csak mert 3 éve ezt szajkózom hogy mekkora kihagyott ziccer az összes óriás részéről. Instant dobnám is ki a laptopom és futnék Win telefonért a boltba.
Állítólag a DX12 is lefelezi a fogyasztást, míg a teljesítmény nő. Fasza én lesz ez a 2016. Na meg talán a Steam is kap végre valami említésre méltó konkurenst.
Meg a Cortanára leszek még kíváncsi, hogy tudni fog-e magyarul. Mondjuk nem fűzök hozzá sok reményt, meg a Bing amúgy sem ad valami jó találatokat a Google-höz képest.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...