Jönnek a fizetős modok a Steamre

  • Írta: fojesz
  • 2015. április 24.
  • Bejelentés
Link másolása
Új fícsörrel bővül bővül a Steam Workshop, mostantól a támogatott játékok modderei pénzt is kérhetnek a munkájukért. Az újdonság a Skyrimben debütál, ami ennek apropóján ingyenesen tolható a hétvégén.

Gabe Newell régi vágya, hogy közösségi piacteret csináljon a Steamből, megvalósulni látszik: a Team Fortress 2-höz és a DOTA 2-höz ugyan eddig is lehetett fizetős tárgyakat készíteni, ezt a fícsört azonban most a külsős fejlesztésekre is kiterjeszti a Valve, ráadásul valamivel kötetlenebb formában.

Ez azt jelenti, hogy a támogatott játékokhoz készített modjaidat, legyen az bármi, pénzért is árulhatod mostantól a Steamen: te lőheted be az árukat, leakciózhatod őket, sőt Humble Bundle módra a vásárlódra bízhatod, hogy mennyit költ a munkádra. Ha többen dolgoztatok a modon, természetesen az egész csapat osztozik a bevételeken (a pénzügyeket a Valve intézi), illetve egyéb követelményeket is beállíthatok: megszabhatjátok, hogy az alapjátékon túl mely DLC-kre vagy modokra van szükség a kiegészítőtök megvásárlásához. Természetesen a mezei játékosokat is védi a Valve: ha valami nem klappol az új szerzeményeddel, 24 órán belül még visszakérheted az árát!

A dolog szépséghibája egyelőre, hogy csak egy játékot támogat a rendszer, ez pedig a The Elder Scrolls V: Skyrim, amely a Steam egyik legnépszerűbb játéka a modderközösség számára - jelenleg több mint 24 ezer kiegészítő szerezhető be hozzá. Ennek apropóján a hétvégén ingyenesen tolható a játék, illetve szokás szerint jelentős kedvezménnyel vásárolható meg a DLC-ivel együtt. A Valve hamarosan bővíti a támogatott felhozatalt.

Köszi, lesik20!

70.
70.
Extol
#62: Ha belementek, akkor nincs gond. Talán egy igényesebb magasabb szintre húzza a modolást ez a kezdeményezés.
69.
69.
hedzsooo
Nem fognak jönni azok, egy elvetélt ötlet volt csupán, hamar rá kellett döbbenniük.
56.
56.
Spectrum
Annak idején a fizetős DLC-re is azt mondták, hogy halott ügy. Az pont egy lópáncél volt az Oblivion-ba.
A fizetős mod játéktörténelmi pillanat, egyikünk sem tudja, merre billen a mérleg nyelve, de valószínűleg elterjed majd, mert pénz van benne.
55.
55.
randall13
#53: Pénzt kérni más munkájáért még kevésbé tisztességes. Mert eddig ha akartál kis pénzt a modból, akkor azt jogilag nem tehetted meg. Ha 3 évig dolgoztál rajta, akkor sem.
Egyébként meg tök fölösleges ilyen marhaságokon vitázni, mert több 10.000 mod van Skyrimhoz. Egyszerű skinektől kezdve a profi minőségű tartalmakig. Az emberek meg fogják válogatni a modokat, és a legnépszerűbb lesz legfölül a találati listákon. Egy pénzes mod pedig nem népszerű. Márpedig a modderek a népszerűségért csinálják azt amit, csak mert jó érzés, hogy millióan játszanak a Te munkáddal.
51.
51.
Formula1fanatic
#49: A te "gondolatmenetednek" az égvilágon semmi értelme. Miért kellene kényszerből bárkinek is elfogadnia egy ilyen ajánlatot?:D Miről beszélsz komolyan? Van más felület is nem csak a steam, nem mellesleg senki sem foglalkozik fő állásban mod készítéssel ebből nem lehet megélni, nem is arra találták ki és nem is ezért csinálja a többség. Több tízezer mod készült eddig amiért senki sem kért pénzt, nem gyanús ez neked egy kicsit?
49.
49.
l4cyk4
#44: Én úgy látom te nem vagy képesek megérteni, hogy azon amin eddig sem termelődött profit, a javakat ilyen arányban elosztani tisztességtelen és akkor is az lesz ha a mod készítője ezt önként (de inkább kényszerből) elfogadja. Én sem szeretném leírni még egyszer.

#48: Ezt gondold át te is! És moderáld magad, mert nem az óvodában vagyunk! Köszönöm!
47.
47.
Formula1fanatic
#39: Senki nem mondta, hogy ezentúl minden mod fizetős lesz, amúgy nem kötelező megvenned.
46.
46.
Extol
Arra senki nem gondol h Bethesda-nak is lehet ehhez egy két szava, hiszen a Creation Kit az ő termékük amit ingyen biztosítanak a játékosok részére, de arra valsz nem gondoltak h ami alapjában véve az ő szellemi termékük azt úgy fogják használni hogy ők abból nem látnak részesedést. Én rohadtul félek h ennek az elkövetkező TES részek isszák meg a levét ha Bethesda úgy dönt hogy nem ad ki hozzá Creation Kit-et és akkor a modderek eléggé be lesznek határolva.
44.
44.
Formula1fanatic
#36: Ha az illető mod készítő cég vagy magánszemély bevállalja a 25%-ot akkor mi ebben a tiszteségtelen a steam részéről? A modkészítő saját döntése, senki sem kötelezi, hogy a steamen értékesítse a termékét ha ebből pénzt akar csinálni. A steam ad egy ajánlatot/lehetőséget a modder vagy elfogadja vagy nem, mi ebben a rossz? Harmadjára már nem írom le ugyanazt. Ha nem érted nem érted.
41.
41.
strike19
#11: Nem lesz.Akkor ennyi erővel már 4 éve kellene lenni DLC/en és DLC/hu kategóriának.
40.
40.
strike19
#7: Meg megint majd megvesztegetik a játékosokat ,hogy jobb értékelés kapjon a módjuk.
Mint a múltkori játék ajánlós cikk.
39.
39.
Extol
Az a baj hogy a modok nagy része nem úgy működik ahogy azt az ember elvárná és ezért fizessünk? Sztem ez felháborító, inkább a Nexus.
38.
38.
randall13
Hát én marha sok ideig moddoltam, és tapasztalatból mondom, hogy az emberek szarér-húgyér képesek rengetek pénzt elkérni. A modderek többsége 15 év körüli, akik csinálnak egy modellt vagy valami tök primitív szkriptet és abból akarnak meggazdagodni. Steamen is ugyan ez lesz, nem kell aggódni.
A 75%-ot meg valószínűleg nem a Valve fogja egy az egyben bezsebelni. Amelyik játéknak van sdk-ja, annál le is van írva, hogy nem lehet pénzt kérni a moddolt tartalmakért. Feltételezem a kiadókat is meg kell győzni erről valahogy, azok meg csak a pénzből értenek.
Én bízom abban, hogy a közösség helyesen fogja megítélni a tartalmak reális értékét, és rövid idő alatt a modderek is rá fognak jönni, hogy az ingyenesség jóval nagyobb népszerűséggel jár. 100.000 letöltés, vagy 5€. Kinek melyik ér többet...
37.
37.
l4cyk4
#36: Elnézést a dupláért, nem irányút, hanem arányút szerettem volna írni.
35.
35.
Formula1fanatic
#23: Nem... A lényeg, hogy eddig is voltak jó modok INGYEN, ezután is lesznek mivel a készítőknek nem a pénz jelentette a motiváló erőt. Aki meg a pénz miatt akar modokat készíteni, de zavarja a 25% akkor ne tegye, keressen más pénzkereseti lehetőséget. Érdekes módon amig nem volt ez a lehetőség senki sem ugatott amiatt, hogy ingyen kapja a modokat.
30.
30.
Spectrum
#28: "te lőheted be az árukat, leakciózhatod őket, sőt Humble Bundle módra a vásárlódra bízhatod, hogy mennyit költ a munkádra"

Nem bűzlik itt semmi, nyilvánvalóan azért vezeti be a Valve, mert ez az üzleti érdeke. A modder számára ez egy lehetőség, de csak akkor tud élni vele, ha minőségi munkát tesz le az asztalra, különben a vevőt semmi nem ösztönzi a vásárlásra, vagy refund lesz belőle. Ha viszont a modder elég jó munkát készít ahhoz, hogy keressen vele, miért ne használhatná ki? Dolgozzon vele munkán kívül, éjjelente, hogy mindenki ingyen játszhasson? A 25 % kevésnek tűnik, de a teljes infrastruktúrát a Valve teszi alá, és mindent intéz a modder helyett. Sajnos lehet, hogy lejár itt is a "mindent ingyér" előbb-utóbb.
26.
26.
mestermagyar
#25: Hogy ne csak fizetős szart gyártsanak.*
25.
25.
mestermagyar
Semmi gond, még nem vettem modot, és mostantól is csak warezolom. :)

Ez nekünk, torrenteseknek jó, mert minőségi tartalom gyártására ösztönzi a moddereket, mi meg ezt ingyen megkapjuk.

TROLL OFF:

Ez a free to play netovábbja. Kösz valve, most aztán nehéz lesz leállítani a moddereket, hogy kizárólag fizetős szart gyártsanak.
21.
21.
Spectrum
Érdekes, ilyenkor milyen szemét a Valve, máskor meg a PC-s játékipar megmentője.
20.
20.
anarchoid
Aki felnez a skyrim workshopban lathat p[ar erdekes modot, pl ahol meg kell olni Gabent a fizetos modok miatt, vagy ezt a masikat:


"Enjoy Gaben's Genitals with my new premium skyrim mod for the dirt cheap price of 100 dollars!

Your skyrim experience will never be the same! "
19.
19.
Formula1fanatic
#5: Miről beszélsz, miféle kizsákmányolás? Hobbiból kezdtek el modokat gyártani, nem üzelti célból. Innentől arra is lesz lehetőség, hogy pénzt kérjenek érte, de nem kötelességük továbbra sem.
18.
18.
kryszisz
#1: Egy könyv szerzője minden 100 Ft-ból körülbelül 10-15 Ft-ot tesz zsebre, a többi kiadó, nyomda, borító, terjesztés stb...ezek után a 25% már végső soron egész korrektnek mondható.
17.
17.
anarchoid
Ha lehetne donate -olni a keszitoknek az oke lenne , de hogy a modokra rateszi a valve a kezet es ezert(is) nekik fizessek ? soha
15.
15.
zozo76hun
jo dolog ez, legalabb lehet ezert is fizetni. lehet hogy idovel at is allnak majd szepen a modkeszitok a fizetos valtozatra. :)
13.
13.
kalas
#8: Egyetértek, hulladék moddal tele van az éter, de minőségi, bug mentest úgy kell szinte vadászni, amiért fizetünk legyen ellenőrizve és hibátlanul menjen, ennyit megtehetnének.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...