Batman: Arkham Knight - részletek a DLC-kről

Link másolása
A hét közepén derült ki, hogy elég sokat kell majd fizetni a Batman: Arkham Knight szezonbérletéért, ráadásul nem sok részletet tudtunk meg róla. A Warner most megosztotta, milyen DLC-k kapnak majd helyet a csomagban.

Sok kritika érte a sajtó és a rajongók részéről is Batman: Arkham Knight szezonbérletét, mivel sokallták érte a 40 eurós árat. Az áron kívül nem sok információt osztottak meg a csomagról, így sok rajongó zsákbamacskának érezte a vételt.

A Warner látva a felháborodást úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza, milyen extra tartalmakat kapnak azok, akik leszurkolják a 40 eurót a szezonbérletért, íme:

  • Batgirl: A Matter of Family - egy előzménytörténet, melyben a szériában első alkalommal Batgirlt is irányíthatjuk. A DLC-ben egy új helyszín is helyet kapott, fent pedig egy képet is megnézhettek a hölgyről.
  • The Season of Infamy - sztori DLC, melyben Batmant irányíthatjuk. Új főellenfelek, küldetések és játékmechanikai elemek is lesznek.
  • Gotham City Stories - Batman szövetségeseit irányíthatjuk majd, akik saját sztoriszálakat és küldetéseket kaptak.
  • Legendary Batmobiles with Themed Tracks - ahogy a címből is sejthető, ebben a csomagban a Batmobilok kapták a főszerepet. Batman ikonikus járgányai közül többet is kipróbálhatunk majd. A száguldáshoz több pálya is került a csomagba.
  • Crimefighter Challenge Maps - egyedi pályák lesznek ebben a DLC-ben, melyeken különféle kihívásokat teljesíthetünk majd Batmannel és a többi karakterrel.
  • Character Skins - a cím itt is magáért beszél: a játékban szereplő karakterek extra skinjeit tartalmazza a csomag.


A Batman: Arkham Knight június 23-án jelenik meg PC-re, PS4-re és Xbox One-ra.

69.
69.
Spectrum
#66: Én egy DLC-től elsősorban nem azt várom, hogy hosszú legyen, hanem hogy emlékezetes. A The Last of Us DLC sem hosszú, mégis fel tudom idézni, annyira különleges és hangulatos.
De nincs értelme előre elítélni olyan DLC-ket, amik még meg sem jelentek. :-) Majd meglátjuk, mit ad pluszba a Batman-hoz a DLC, a rajongók gondolom megveszik, a többiek meg a youtube/tesztek és vélemények alapján eldöntik.
66.
66.
godach
#62: Azért a Borderlands-ot és a Bethesda DLC-it ne vegyük egy kalap alá ezzel.
:)
Szívből gyűlöltem a Borderlands szériát, de amit az egyhez is adtak, majdnem még egyszer annyi. Két kieget toltam csak ki belőle, az plusz tíz óra volt.
És itt azért egy multis címről beszélünk, ahol érthetőbb a tartalom növelése időnként.
Ha minden olyan lenne, mint annak a DLC-i akkor egy szavam se lenne.
De mikor adnak 4 pályát, ahol még szétcsaphatom betmehnnel a rossz fiúkat .... Na az pofátlan.
65.
65.
#62: Hát jah, az Evolve az már tényleg kicsapta a biztosítékot. Elvenni az embertől az egyéniség minimális jogát is nem éppen okos döntés. Bár a COD-al sem, sem az Evolve nem játszottam ugyanis nem vagyok multi rajongó, ugyanakkor tudom, hogy a rajongóknak ezek milyen fontos dolgok. Skinek, ruhák, fegyver extrák kiválasztása. A COD-ban jó, hogy legalább megnézheted, meg ha alapból is sok dolog van hozzá, tehát nem is biztos, hogy kelleni fog neked az adott cucc.
Ez a Dead or Alive-os érdekes dolog. Kiderül miért vannak manapság ekkora javítások. Kösz az infókat, felkeltette az érdeklődésemet hisz ilyenre még nem is gondoltam.
63.
63.
Mr.Dead
#61: Azok csak skinek lesznek, story DLC kettő lesz és ahhoz is perkálni kell.
62.
62.
Spectrum
#60: Igen, a Borderlands is kitűnő példa. Engem például az a világ kevésbé szippantott be, így a DLC-k is hidegen hagytak, de egy barátom, aki imádja, állandóan arról áradozott, hogy jön az új kiegészítő. :-)

Ahol a DLC nagyon lehúzásnak tűnt kezdettől fogva, az Evolve. Ott éreztem azt, hogy mintha már kicsit zsarolás-szaga lenne: ha egyedi huntert akarsz, fizesd meg. Az új CoD-ban is vannak fizetős felszerelések, de ott legalább bőségesen kapsz ingyen is a játékon belül, ahogy haladsz előre, így nincs meg ez az érzelmi nyomás, ráadásul megnézheted az adott szettet a karakteren, eldöntheted, megér-e párszáz forintot, hogy unlockold.

Amúgy sokszor az unlock is úgy működik, hogy maga a content nincs a játékban, hanem egy patch-el később tolják bele, ezért tűnik úgy, hogy a DLC már csak feloldja a tartalmat. Pl. a Dead or Alive-ban a costume catalog tartalmazza a ruhákat, így ott maga a vásárolható DLC "csak" 100 kB, mert maga a ruha a 60-70 MB-s ingyenes catalog-ban van.
Szóval előfordul, hogy egy játékon belül már kezdettől "megágyaznak" a DLC-nek, de maga a tartalom egy 2-3 GB-s patch formájában kúszik fel, így a később megvett DLC valóban csak egy unlocker, de nem kezdettől fogva a végleges formájában létező tartalmat tesz hozzáférhetővé.
61.
61.
Gamerdavid
Pfejjjjj. Hányingerem van! Az EA féle üzletpolitika itt is megvan rendesen. A játék negyedét kivágják majd teljes áron kiadják DLC-ként. A Battlefield 4-nél is ez volt, hónapokig játszhatatlan volt de a prémium tagság meg a Limited edition az ment dögivel. Megvárom a GotY-t szerintem, addig Witcher 3 lehetne, ott 16 DLC lesz és mind ingyenes ráadásul.
60.
60.
#59: Igen. A Mass Effect szerintem is a legjobb példák közé sorolható. Egyértelműen sikerült megtalálni azt ami ott mindenkinek megfelel. De még ide tudnám sorolni a Borderlands-et is, ahol már alapból is tudsz játszani 50-60 órát. Persze ez olyan dolog, hogyha már valaki ennyit lenyom egy játék mellett a DLC-ket is akarja. Ezt is írtad lejjebb, hogy sok DLC végső soron a hardcore rajongóknak készül. De azok többnyire csak ilyen élményfokozó, kiteljesítő plusz-ok. A rajongók kiváltsága, csak az élvezi aki a sztorit is vágja. Régebben a Resi 5 dlc-i-azok lehet, hogy rövidek voltak mégis nagy örömmel fogadtam őket.
A baj ott kezdődik, hogy a DLC ipar már átláthatatlan, én már nem tudok kiigazodni a több száz pack között.
Az ára manapság sajnos mindennek megvan, egyre többen élünk a világban és egyre nagyobb az a réteg amelyik egyre többet akar.
59.
59.
Spectrum
#57: Igen, a film egy jó hasonlat, ott is sok az ambíciózus projekt, aztán gyakran elhasal az egész valamin. Emlékszem Kevin Costner bukására a Vízvilággal (vagy mi volt), ami a karrierjét is kettétörte. És így van ez a játékiparban is, csak itt nem egyes sztárok buknak, hanem stúdiók zárnak be.

Szerintem a DLC-k kezdettől a játék részének vannak tervezve, hiszen házon belül pontosan kell kontrollálniuk, hogy mi történik. Szóval a kritika jogos, hogy ezek "kivagdosott részek", de ha nem lenne a DLC modell, akkor ugyanezek a részek valószínűleg el sem készülnének.

Annak idején, amikor Stephen King megírta a Végítéletet, a kiadó visszaküldte a kéziratot azzal, hogy húzzon ki belőle, mert ebben a terjedelemben nem jelenteti meg. Jóval később King kiadta a "rendezői változatot", ami már tartalmazta ezeket a korábban kivágott részeket is. Nyilván a DLC modellt is üzleti megfontolások diktálják, néha nehéz megmondani, mi a lehúzás és mi nem.

De pl. ott a Mass Effect. Az első rész végigjátszása 15-20 óra, vagy maximum 30, de akkor mindenhová benéztél. És ez még épp a DLC-éra előtti játék. Ugyanakkor a harmadik Mass Effect már a kiegészítők nélkül is simán több, mint 40 óra, ha elszőrözöl vele, és ebben nincs benne a multi, amivel tényleg bármennyit elvagy, mert nagyon jól sikerült. Lehúzás lenne a tucatnyi kiegészítő a ME 3-hoz? Szerintem abszolút nem, mert az alapjáték is jóval gazdagabb, mint az első rész volt. És mégis, a ME 3 a DLC-kkel válik teljessé, úgy a leggazdagabb az élmény. Sajnos megvan az ára ennek is.
58.
58.
#57: Bocs a sok hibáért, gyorsan gépeltem. Máskor átolvasom majd :)
57.
57.
#55: Igazad van sok mindenem. Dercsi-vel értenék egyet, mindenkinek fél igazsága van ebben. Aki más körülmények tapasztalt meg régebben az nehezen szokik hozzá ehhez az új globális trendhez. Túl nagy lett az elvárás, ez valóban így van. Angry Joe-t amúgy szeretem, mert humoros viszont, hogy már nagyon bedurvult és nem minden tekintetben értek vele egyet. Önmagamon is észrevettem, hogy megnőttek az elvárásaim, vagy éppen csalódás ér amikor nem kapok 100%-ot. Az ember hajlamos a készítőket okolni, ha mondjuk egy DVD-n semmi extra nincs, viszont a háttérben sokkal bonyolultabb dolgok zajlanak. Egy csomó olyan eset van, hogy egy rendező zenei hangsávot, (esetenként linket még a forgatókönyvhöz is) meg sok minden akar a cuccra mégse lesz belőle semmi. A játékiparban is ez van. Valószínű, hogy ennek a Batman játéknak a direktora és látványtervezői, egyéb szakemberei ezeket a DLC-ket az alapjáték részeként tervezték, viszont a stúdió, kiadó meg sem hallgatta. Azok után, hogy a Silent Hills így lelőtték, meg ahogy megalázták a zseniális alkotókat már nem bízom ezekben a mocsokban. pedig múltkor még a Hollywoodreporter 1 órás, stúdiófőnökös részét is végignéztem hátha érdemi magyarázatokat mondanak. Amit leszűrtem az a nagy semmi volt. A rendezői részben bezzeg egy halomnyi tudással gyarapodtam. Persze a játékipar más, a rendezők és tervezők itt csak noname figurák a legtöbb esetben, ki néz manapság végig egy credits-et??? Én végig szoktam, de a többség mégis úgy néz a játékokra (játékosok is) mintha azokat nem is emberek készítenek. Persze jönnek a fejlesztői videók, stúdiótúrák-viszont mégsem az igazi. Szeretném komolyabb szinten megismerni a játékkészítőket, érzelmi szempontból is. Miként kötődnek az adott játékhoz stb; Nyitottabbá kéne tenni az ipart és akkor talán nem érné őket ennyi negatív vélemény. Persze ez csak szubjektív vélemény, a játék készítőkről mindenki azt gondol amit akar :)
55.
55.
Spectrum
#53: Ebben az az ellentmondás, hogy a játékokat így is (kezdettől fogva) alig a játékosok 10-20 %-a játssza végig. A DLC a hardcore-nak van, a casual megelégszik azzal, amit az alapjáték ad.

Érdemes megnézni egy-egy játék achievement-jeinek a statisztikáját. Chapter1 achit megszerezte 87 %, Chapter2-t már csak 76... és így tovább, még a legkomolyabb címeknél is. Ha ki is platináztad, a legfelső 3 %-ban vagy. Így viszont melyik fejlesztő/kiadó van arra motiválva, hogy az alapjátékot fejlessze, miközben tudja, hogy a legtöbben félreteszik, ahogy kijön a következő várt játék, és a feléig sem jutnak el? A DLC ezért a hardcore réteg megfejése, értem én, hogy felháborító meg minden, de ez egy ipar, ami profitért termel, nekik ez így éri meg.

És ez nem a DLC korszak óta van így, hanem mindig is így volt, csak a régi játékok egyszerűbbek voltak és nem volt annyi elvárásunk feléjük (fullHD, 60 fps, legyen sandbox de profi egyjátékos kampánnyal, legyen jó mutija, stb). Ma az elvárások alatt szinte minden játék azonnal összeroppan, mert nem tudja mindenki igényét kielégíteni, és az elégedetlen hang mindig sokkal hangosabb, mint az elégedett. Youtube-on is ott az AngryJoe, ma ez a trendi, véleményem szerint ezek sokkal többet ártanak a játékiparnak.

#54: ez a dolog a kereslet-kínálat függvénye. Persze, ha sokan veszik a DLC-t, akkor ez a modell sikeres, tehát a jövőben is életképes lesz. Más területen, ha lakást akarsz venni, most éppen mennek fel az árak, mert az emberek lakást vesznek. A játékiparnak látszólag az tenne jót, ha senki nem venne játékot, mert ez levinné a játékárakat.

A DLC a lemezen van. Na igen, tudom, miről beszélsz. Mass Effect 3, első napi prothean DLC. Én is kiakadtam rajta. de ha a kiadó at mondja, hogy a játék ára 15000+3000, vagy azt mondja, hogy a játék ára 18000, akkor végülis ugyanott vagyok. Azt kell megértenünk, hogy ha nem lenne DLC, akkor a játékok ára alapból lenne magasabb.
54.
54.
Igjoe
#51: Persze akárki akármikor akármennyiért is megveheti a DLC-ket, de joggal szólnak bele egyesek, mert ezzel a játékipar üzletpolitikáját rontják az illetők. Ha a múltban nem támogatták volna a fizetős kiegészítéseket, akkor most esélyes hogy megkapnánk az alap csomagba, vagy külön ingyen. Engem egyedül csak az zavar, hogy a játék még ki se jött és máris ennyi sz@rt bejelentenek hozzá. De mindezt még el is néznék az emberek és velük együtt én is, hogy ha nem kerülne ennyibe. Egyébként meg kíváncsi lennék, hogy ahhoz mit szólnak a támogatók amikor a DLC is megtalálható a kiadott lemezen és fizetni kell értük, hogy feloldhassuk. Mert erre is volt már példa nem egyszer. Utána lehet nézni.
53.
53.
felegyi
#47: Azért ez erős túlzás, de vannak kivételek... anno miért nem volt így? Unlocker, és akkor mond azt hogy munkaidőn kívül készültek el vele... ha meg a szerződési időn kívül is eset (valahogy valamiért), akkor is inkább pluszként adják. Több tartalom az alapjátékban, lehet több potenciális vevőt jelent... vagy erre hajtanak, pár kiadó hanyagolja a DLC-t és az alapjátékba rakja bele, oda ahova tartozik. Lehetséges hogy már csak "jófejségből" is többen fogják venni.
52.
52.
eldergirl
#51: Végre valaki érti:)

#49 Sajnos jól látod:(
51.
51.
Dercsi
Én úgy gondolom, hogy itt most mindenkinek van egy fél igazsága... Aki szereti a sorozatott, és megtiszteli ezzel a kiadót, a fejlesztőt, hogy nem virágbolti verzióval játszik az első nap, és már megvan a sp-ja maximálisan megértem, a wd-ig én is ezek közé tartoztam... Azokat is megértem, akik most a sp árán és a"kivágott" tartalmakon höbölögnek, nekik azt üzenem: semmi nem kötelező, azt és annyiért veszel, amennyiért akartok, de azért más játékos hadd döntse már el, hogy mikor és mennyit add a hobbijára, szórakozására. Azért azt is tegyük, hozzá jelenleg egy olyan játéknál megy a "kikérem magamnak" akinek az elődjei nem keveset tettek le az asztalra. Nálam szintén előrendelve, de a sp még várat egy kicsit... :)
45.
45.
felegyi
Nem kötelező megvenni se letölteni, de nélküle mégsem kerek egész... valamiért sosem érzem hiányát a DLC-nek, addig amíg fel nem teszem... akkor rájövök h lehúzták a "vevőt", aki a teljesért fizetett és ezt nem kapta meg hozzá... hanem unlocker b+, unlocker formájában letolták a torkán kétezeré... cigányság!
44.
44.
Chester0211
Ez egyébként szerintem eredetileg mind az alap játék részét képezte. Csak ugye látják a fejlesztők hogy rá harapnak a játékra. Hát igy elkezdték bocolni... Ez szerintem picit gusztustalan.
43.
43.
crytek
Ezt is ugyanúgy szerzem majd be mint szinte mindent évek múlva GOTY-ba max 5 dolláért!
40.
40.
Spectrum
#14: Az igazság az, hogy itt ár/érték arányról beszélünk. Sokan azért vannak kiakadva, mert összeadták a 60 és a 40 dollárt és elfogadhatatlannak tartják, hogy egy játék 100 dollárba kerüljön.

Nekik üzenem, hogy ébresztő! :-) Már minden játék ennyibe kerül. Sőt, ez egy szolíd ár a CoD vagy BF Hardline komplett kiadásához képest. De 30 rugó a MK X gold is. Meg a Far Cry 4 teljes kiadása. Úgy savazzátok a Batman-t, mintha valami kirívóan gonosz dolog történt volna, holott a beárazása jelenleg standard-nak tekinthető és ahhoz képest a DLC-csomag elég sokat ad.

És lehet, hogy mi, játékosok és fogyasztók vagyunk a hülyék, de én már ma adnék 15 ezret, ha ezen múlna, hogy a Bloodborne kapjon még DLC-ket, illetve adnék még 15-öt csak azért, hogy fejlesszenek még Mass Effect játékokat Shepard parancsnokkal.

Ez van, senkinek sem kötelező, az meg komolytalan, hogy a Batman kiherélve érkezik, ezt majd eldöntjük, MIUTÁN megjelent. :-)
36.
36.
l4cyk4
#29: Szóval nem teljes erőbedobással és odaadással fejlesztik az alapjátékot, hanem erőforrásokat csoportosítanak át már ez idő tájt a letölthető tartalmak gyártásához? A végeredmény megint nem valami fair és nagyon hasonlít ahhoz, amit godach írt. Persze, ha a plusz tartalom elkészítésére vesznek fel még embereket, akik csak ezért felelnek vagy kiszervezik külsős cég(ek)nek a munkát, úgy még akár tisztességes is lehet. Az utolsó gondolatod teljesen ésszerű, de ugye ez esetben a szezonbérlet létjogosultsága, akárcsak az előrendelésé, fogyasztói szempontból finoman szólva is kérdéses.
33.
33.
godach
#32: Felőlem úgy húznak titeket ahogy akarnak. Én megvárom a goty-t vagy ha nagyon elkap a gépszíj akkor letorrentezem. De azért hogy:
"Szeretném a történetet,eseményeket egészben látni" -by eldergirl
biztos nem fogok fizetni, plusszba egy mocsok kiadónak.
Egyezkedhetünk erről napestig. A hozzáállásotokkal, majd megnézem a játékipart 10 év múlva.
Bár.... már most meg lehet nézni.
32.
32.
barackostej
#31: Viszont lesznek sztori DLC-k, melyekért nagy eséllyel már fog.
31.
31.
godach
#29: Igen. Igazad van a GTA4 esetében. Meg is lepődtem rajta.
Viszont az én figyelmemet kerülte el, hogy ezt az üzletpolitikát elkaszálta a R* vagy tényleg egy korrekt mód összepakolt multit adott az ötödik résszel, amiben egy árva vasat sem kér a tulajoktól pluszba?
29.
29.
barackostej
#19: Persze benne van mindenkiben, hogy a DLC-kben lehet az alapjátékból kivágott tartalmakat adnak el, de ez nem jelenti azt, hogy minden játék esetében így van.

Esetünkben is láthatod, hogy kiadó először nem is árulta el milyen DLC-k lesznek, hogy a vásárlókban ne merüljön fel az, hogy csak szimplán kivágják a játékból. Viszont így ugye az volt a probléma, hogy senki sem szeretett volna olyan dologért pénzt kiadni, amiről nem is tudja mi az.

Attól, hogy egy DLC-t elkezdenek már az alapjáték fejlesztése alatt elkészíteni, még nem jelenti azt, hogy kivágták. A GTA IV DLC-i elképesztően tartalmasak voltak, melyek remekül kiegészítették az alapjátékot. Ennek ellenére látszik, hogy a Rockstar már a fő történeti szál megalkotása közben kitalálta, hogy lesznek DLC-k. Ez pedig nem azért volt, mert kivágták az alapjátékból, hanem azért, hogy koherens legyen a sztori.

De igazából ez ugyanúgy fordítva is igaz. Attól, hogy egy-két hónappal később rántják le róla a leplet - és azt a hitet keltik benned, hogy ez friss anyag -, még ugyanúgy lehet kivágott tartalom.

Szerény véleményem szerint érdemes megvárni még megjelennek, és megnézni megéri-e az árát az adott DLC. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...