Tizenöt éves a Deus Ex

  • Írta: zoenn
  • 2015. június 22.
  • Érdekesség
Link másolása
Ki hitte volna, de éppen a napokban volt 15 éves az ION Storm FPS-RPG hibridje, a Deus Ex. A széria köszöni szépen jól van, a Square Enix fennhatósága alatt másodvirágzását éli. De tekintsünk most vissza a múltba!

Napra pontosan 15 éves lett a Deus Ex, minden idők egyik legjobb cyberpunk videojátéka, amely bebizonyította, hogy milyen jól megférnek a szerepjátékos elemek egy shooterben, és fordítva.

A sorozat első részét az ION Storm rakta össze az első Unreal Engine-nel, és 2000. június 22-én debütált. Sajnos a start nem sikerült túl jól, hibába volt rendben a mechanika, hiába volt érdekes a történet, a játék meglehetősen optimalizálatlanul került a polcokra, de ettől függetlenül kultjáték lett belőle.


Hiszitek vagy sem, de 2002-ben az eredeti Deus Exet kiadták PS2-re is, melyben új intro és outro filmek kaptak helyet, de az automata célzás és a konzol képességéhez igazított pályák miatt a port nyomába sem érhetett a PC-s eredetinek.

A folytatás 2003-ban került a boltokba Deus Ex: Invisible War címen, s habár akkor is Warren Spectorék dolgoztak rajta, a játék nem kapott olyan dicséreteket, mint az elődje, hiszen a "konzolos" megkötések miatt korántsem volt olyan összetett.

Több évet kellett várni, mire újra előkerült a sorozat, de megérte, hiszen az előzményeket elmesélő Human Revolutiont dicsérték a kritikusok.

2016 elején érkezik a folytatás, Mankind Divided alcímmel.

5.
5.
#4: https://www.youtube.com/watch?v=nWWrBt6xlWA&ab_channel=DigitalFoundry
4.
4.
godach
Öt éves a cikk és mivel igazából nincs a játékról teszt, azért írok most ide.
Nekem ha nem is teljesen ismeretlen, de nem ismerős a cyberpunk stílus.
A nagy CP77 lázban, gondoltam ránézek erre a Deus Ex-re, amit mindenki példaképp emleget nekem pedig kimaradt eddig az életemből.

A helyzet az, hogy három nap alatt 25 óránál járok és hiába Doom Ethernal (csak hogy felvázoljam mik futnak a gépen) vagy hiába PS, Xbox és Nintendo konzolok, egyszerűen nem bírom lerakni. Mindig, minden sarkon az jut az eszembe, hogy ebben az időben még tudtak és akartak is játékot fejleszteni. Délután, legalább három útvonalat találtam egy bejárathoz és imádtam a játékot, amiért nem fogta a kezem, nem mutatott nyíl arra amerre mennem kellett.
Naplót nyitottam meg és olvastam, hogy mégis mi a fenét kell csinálnom. Mert a játék elmondta, csak vakvezető kutyát nem adott mellém.
Túl vagyok a játék felén, 20 évig kimaradt de azt hiszem új rajongóval lett gazdagabb a Deus Ex széria. És elmondhatom magamról, hogy nekem még csak most jön a java (többi rész) :D
3.
3.
Gabesz86
Nekem azóta is a Nm.1 Fps/Rpg (a System shock 2-vel karöltve)
2.
2.
Kolompár Tarzan
Az első Deus Ex minden reklám és pormóció nélkül lépett ki a piacra, és az év játéka lett. Na így kell programot készíteni. Nálam azóta is benne van a top10 minden idők legjobb játékában.
1.
1.
giga321
A régiek kimaradtak (jöhetnek a kövek). De a HR anno pontosan a születésnapomon jelent meg a nagy nyári uborkaszezon közepén semmi játék nem volt az égadta világon a láthatáron kivéve ez. És úúúúúgy beszippantott, hogy kb ismét megszerette velem a cyberpunk stílust (Ghost in the Shell volt az első aki miatt imádom ezt a stílust is).

Azóta bárhol, bármikor ha éppen úgy adódik a helyzet, hogy felkerül téma gyanánt. Csak és kizárólag dicsérem. Várom a Mankind Divided-t
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...