HWSW: Játéktervező képzést indít a BME

  • Írta: zoenn
  • 2015. július 7.
  • Hír
Link másolása
Két féléves képzést indít a BME, összefogásban a hazai szakma neves képviselőivel. A programban neves hazai szakemberek tartanak majd előadást, a képzés ennek megfelelően a gyakorlati oktatásra fókuszál, írja a HWSW.

A képzés analóg és digitális játéktörténeten, kapcsolódó társadalomtudományi ismereteken vezeti végig a hallgatókat alapozásként, a játékelmélet, a játékpszichológia, a környezetpszichológia és a játéktervezés már a következő szintet jelenti. A játékfejlesztés folyamatai, grafika, felület és felhasználói élmény, programozási és játékmotor-alapismeretek jelentik a technológiai részt, a játékforgalmazás és -monetizálás, produkciós ismeretek, piackutatás, reklám- és marketingismeretek pedig teljessé teszik a csomagot.

A képzést befejezve a hallgatók játéktervező, játékelemző, játékproducer vagy game artist pályát kezdhetnek (vagy folytathatnak). "A globális piac azon szereplői foglalkoztatnak majd titeket, akik tevékenységük eredményeinek megjelenítéséhez – vagy szolgáltatásaik üzemeltetéséhez – olyan szakemberek közreműködését igénylik, akik jártasak az új technológiákban, ismerik és felismerik a felhasználói igényeket és vonzó, esztétikus, innovatív produkciókat képesek létrehozni. Ilyen területek lehetnek a művészet, tudomány és technológia interdiszciplináris területei a globális játékiparon túl a tudományos kutatások, marketingkommunikáció, telekommunikáció, kultúra, élmény- és kommunikációipar nagyobb vállalatai" - ígéri a képzés oldala.

Kíváncsi vagy a képzés időszakára és a piszkos anyagiakra is? Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

51.
51.
Tokodboy
Igy van, ahogy irod.
En arra akartam ravilagitani hogy a papir mit sem er tudas nelkul.

A bajtarsiadsag is igaz. Bar en azokkal nem tudok egyutterezni akik 8 ev alatt vegeznek el egy 3 eves szakot.
50.
50.
ADMlN
#47: "Programozáshoz is hülyeség a papír mert valaki vagy tud programozni vagy nem."
A mondandód azon részével teljesen egyetértek, hogy a papír nem csinál senkiből programozót, viszont ennek ellenére egyáltalán nem hülyeség a papír.

Vannak olyan helyek pl. ahol a diploma a beugró. Természetesen nem kapsz csak azért állást, mert van papír, de ha nincs akkor gyakran be sem hívnak tesztet írni.

Aztán nagyon sok helyen magasabb bért kapsz csak azért mert van papírod. Ott ahol én dolgozom egy IT-s BSc diplomáért 30%-kal, egy IT-s MSc diplomáért 50%-kal magasabb bért adnak ugyanabban a pozícióban mint egy olyannak akinek csak érettségije van.

Továbbá van egyfajta közösségépítő szerepe is az egésznek, mert akik végigszenvedik a felsőoktatást azokban kialakul egyfajta bajtársiasság a többiek felé.
Valahogy úgy mint anno a sorkatonák között.
Ha összezársz egy rakat katonaviselt embert egy szobában, némi sörrel akkor seperc alatt elkezdenek katonatörténeteket mesélni egymásnak.
Ez a diplomás fejlesztők között is pontosan így van, hisz mindenki van 1-2 jó story-ja a professzorairól. Ez segít beilleszkedni az új munkahelyeken a csapatba.
48.
48.
mesterolasz
#42: Hol dolgozol? Az Iron Galaxy Studios-nál?
47.
47.
Tokodboy
#46: Ez így van. Szakemberre szükség van, de csak diplomásra nincs.
400 embert felvesznek amikor indul a szak és ebből 40 az aki diplomát szerez és 10 aki ért is valamihez.

Pont ezt mondtam én is, hogy egyetemen nem lehet megtanulni semmit, maximum egy szemlélet módot ad.
Programozáshoz is hülyeség a papír mert valaki vagy tud programozni vagy nem.
46.
46.
ADMlN
Sejtettem, hogy egy ilyen hírnél össze fog gyűlni a sok félművelt delikvens. :D

Az egyetem az nem egy programozó gyártó gép. Aki azt várja, hogy beül és 3 év után mindenféle plusz (az egyetem elvárásain kívüli) munka nélkül programozó lesz, az hülye. Ehhez a szakmához elhivatottság kell, és ha te arra nem vagy képes, hogy az előadásokon elhangzott dolgoknak autodidakta módon utánamenj, akkor meg is érdemled ha a a diplomád átvétele után egy Hello World-öt is alig tudsz megírni.

Én amikor egyetemre mentem már sokat tudtam a szoftverfejlesztésről, érdekelt a dolog és sok kis otthoni projektet túl voltam már. Olyan nagyon sok újat ezen a téren nem tanultam, de sok általános informatikai tudást magamra szedtem, mint például hálózatok tervezése és működése, számítógépi grafika, magas szintű matematika, rendszer adminisztráció, architektúrák és így tovább...

Aztán a tanulásnak az egyetem után sincs vége, sőt ott kezdődik igazán. Akiben nincs elhivatottság az nem lesz képes minden nap több órán keresztül bújni a dokumentációkat és a szakirodalmat. Aki viszont nem teszi amellett elszalad a világ és esélye sem lesz a versenyszférában, jó esetben mehet kókányolni egy állami céghez...

Az meg, hogy nincs szakember hiány, az nettó baromság. Az persze más kérdés, hogy ha szar szakember vagy ,akkor nem hiányzol a kutyának sem.
Én már az egyetem elvégzése előtt egy évvel dolgoztam. Annyira szükségük volt emberre, hogy teljes bért fizettek, pedig csak délután tudtam bejárni.
Jelenleg nem keresek aktívan munkát, mégis havonta 5-10 megkeresést kapok csak azért, mert LinkedIn-en fent van profilom.
44.
44.
Tokodboy
43.
43.
Tokodboy
Szakemberekre tényleg szükség van és keresik is őket, de attól, hog valakinek van egy diplomája még nem lesz szakember.
42.
42.
Tokodboy
#40: Ha feljösz este itt lesz a link, otthon lefényképezem és feltöltöm. A melóhelyemen nincs bent csak a diplomamunkám.
41.
41.
Hirosima-chan
#37: De ugye nem magyarországon ?
39.
39.
Tokodboy
#38: Teljesen mindegy, hogy melyik egyetemre mész, ugyanazt tanítják mindenhol egy adott szakon belül.
Egyébként én győrbe jártam, nem titok, vannak ismerőseim akik győrből mentek át a bme-re és olyan is aki a bme-ről jött át győrbe, Egyik munkatársam pedig eltes volt. Teljesen ugyanaz a helyzet ott is..........
Na jó túlzás volt a Hello world példa, de lényegében erről van szó, komoly programhoz hozá sem tudnak szagolni.

Aki tud programozni annak nem kell egyetem, Egyetemen nem tanítanak meg rá, max megutáltatják veled az egészet.
Tudod számtalam embert felsorolni aki vezető fejlesztői pozícióban van és nincs meg neki a diplomája mert otthagyta az egészet a picsába, ugyanis egytől egyig rájöttek, hogy lófaszt nem tanítanak és már 19 évesen többet tudtak a doktor tanárjaiktól.

Vagy mondok még példát: volt több szaktársam aki penge volt programozásból és mégsem tudta elvégezni azt a rohadt egyetemet mert a tanárok állandóan szívatták őket, ugyanis szúrta a szemüket hogy sokkal jobbak mint ők és mindig elkaszálták őket, hülye ürügyekre hívatkozva amikor a vizsga programot a rendelkezésre álló idő töredéke alatt megírták, tökéletesen hibamentesen futottak, csak éppen nem tetszett a tanárnak, hogy olyan függvényeket és logikát használtak amit a tanár nem ismert ezért elkaszálta őket.
És igen az idióta marha aki a hello worldot vért izzadva rakja össze meg megkapja a 2-est. Erről ennyit.
A nagy programozók közűl meg lehet nézni hánynak van róla papírja.

Programozónak születni kell, akinek a suliban kell megtanulnia annak már régen rossz.
Akit érdekel a programozás és jó is benne, már ovodás korukban programoztak és ez nem vicc tudok mutatni ilyen embereket.

Lehet itt ELTE-zni meg BME-zni, de a tény az, hogy a 19 éves papírja nincs gyereket vették fel az 50 jelentkező közűl.........

A videojátk fejlesztés meg pont az a szakma aminél a papír csak a segg kitőrlésére való, kreativitást nem lehet tanulni az vagy megvan benned vagy nincs.
38.
38.
ÁtlagosEmber
#33: Amikor kijöttél örültél neki, hogy meg tudtál írni magadtól egy hello world programot? 10/10 az egyetemednek :D
Volt több szaktársad aki úgy jutott be info bsc-re úgy jutott be hogy matekból 2-es? ismét 10/10 az egyetemednek :)
Összesítve, igenis különbséget kell tenni az egyetemi képzések között, mert, ahol a frissen végzett mérnök informatikus egy hello world-del szenved az gáz! Ez most nem a BME a legmenőbb posztocska, mert tudok más helyeket is, ahol jobban/gyakorlatiasabban oktatnak, de amíg Magyarországon léteznek olyan egyetemek, ahol olyan a helyzet ahogy leírtad, addig mindig lesznek szar mérnökök is :)
37.
37.
Tokodboy
Nekem? De van. Mernok infos. Bescanneljem?
36.
36.
ayreon
#35: Csak egy tipp... Ugye neked nincs diplomád?:)
35.
35.
Tokodboy
Egyik alkalommal mikor voltam allasonterjun a teszt elott beszelgettunk a tobbiekkel boltak nmen meg elten vegzett informatikusok is illetve ehy srac erettsegivel. A sok sznob pocs rogton ki is nezte hogy mit akar itt amikor jott a teszt a bmes es eltes okosgyerekek fingani nem tudtak. 1 ora volt ra a kozepsulit vegzett srac 5 perc alatt megcsinalta es ot vettek fel nem az mecs papirjat lobalo bmeset. Nekik papurhl volt hogy programozok csak eppen programozni nem tudtak.
34.
34.
Tokodboy
Meg a masik az hogy kinek kell olyan "mernok" aki a szaros 3,5 eves kepzest 8-10 ev alatt vegzi el mert annyira hilye hogy minden targyat 20szor kell felvennie. Es ez nem azert van mert szopatnak a tanarok hanem mert seghulyek a hallgatok, erdekes modon mindig vannak paran akik egybol azmennek 5ossel es nem 29adjara egy szaros 2essel.
Ma mar csak az nem megy egyetemre aki nem akar minden hulyet felvesznek valahova.
Volt tobb olyan szaktarsam aki ugy jutott be informatikus bsc kepzesre hogy minden evben potvizsgauott matekbol a kozepsuliban es 2esnel jobbat soha nem kapott. Kinek kell ilyen "szakember"??????
33.
33.
Tokodboy
Persze az ujsag tele van hulyesegekkel. Mernok hiany? Aki valamikyen mernoki szakon vegzett sz tudja jol hogy rohadtul nem konnyu munkat talalani. Ja hiany van csak eppen nem frissen diplomazottakbol hanem olyan emberekbol akik 10 eves rapasztalattal rendelkeznek. Amikor kijottem en is a programozoi diplomammal sok tarsammal egyutt orultem ha megtudtam irni magamtol a hello world programot. Fontos a mernok kepzes de nem olyan fosadek mint ami az orszagban zajlik.
32.
32.
randall13
Te jó isten, most nézem a képet, hányezer éves az? :D
"A héten jelenik meg konzolokra az első Call of Duty"
31.
31.
patka21991
Miert nem vegzel el valami kepzest, hogy legyen rola papirod?
Amugy nem hiszem en, hogy olyan sok diplomas dolgozna mekibe. Bar az igaz, hogy rengeteg hallgato diakmunkaskent ott dolgozik.


Lejebb: amiket irtal szakok jok, el lehet veluk helyezkedni. Ami szerintem felesleges, az a bolcsesz kar.
30.
30.
medson
#29: *hallgatják, nem mer a Gk egy szerkesztés gombot kirakni.
29.
29.
medson
(valami hiba) persze aki lenyomott egy OKJ t azt előbb halogatják mint engem, mint akinek több év CNC tapasztalata van, de hát ilyen ez, ha nincs papírod beszoptad...
28.
28.
medson
Én meglátásom szerint egy CNC programozó kibaszott jól eltud leni, sajnálom is hogy nincs róla papírom, pedig értek hozzá, ebben az országban csak a papíre számít. Pers
27.
27.
rappit
#10: Kuporodj vissza a sarokba ahonnan jöttél. Az alufólia kalapod itt ne hagyd! :D
https://c1.staticflickr.com/3/2001/2258345996_a5fe2f9ced.jpg
21.
21.
patka21991
En mernoknek tanulok, amit magolassal nem lehet elvegezni.
Altalanositani meg nem kellene Vannak olyanok, akikrol beszelsz, de tapasztalatom szerint lenyegesen kevesebben, mint ahogy te irod.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...