HWSW: 14 millió Windows 10 az első napon

  • Írta: zoenn
  • 2015. július 31.
  • Hír
Link másolása
Ami az Insider-tábor korábbi ötmilliójával együtt értendő. Ez volt a disztribúciós rendszer globális, éles, de fennakadásoktól messze nem mentes stressztesztjének első napja, és a telepítés körül sem volt minden egyértelmű.

A Microsoft egy blogbejegyzésben közölte, hogy a megjelenést követő első nap végére világszerte mintegy 14 millió eszközön futott Windows 10. Ez az jelenti, hogy az eddigi tesztelőkön kívül körülbelül 9 millióan próbálták ki az új operációs rendszert a megjelenés napján. Ez a szám kifejezetten alacsony ahhoz képest, hogy a vállalat mekkora kampánnyal támogatta meg a Windows 10 ingyenes frissítési lehetőségét. Az alacsony számot valószínűleg nem is az érdeklődés hiánya, hanem a szándékosan visszafogott, hullámokra bontott ütemezés okozta, a cég egyszerűen ennyi frissítést engedélyezett első körben.


A nagyon hosszú felkészülési időszak ellenére azért voltak kisebb-nagyobb fennakadások már az első nap során is. A technikai problémák Észak-Amerika "felébredésekor" kezdődtek, a letöltés számos felhasználónál látványosan lelassult, délután pedig több órára szinte teljesen feladták a harcot az aktivációért felelős szerverek, ami legális Windows 7 vagy 8.1 birtokában is aktiválatlan Windows 10-eket eredményezett. Valószínűleg az sem segített, hogy a Microsoft kiadott egy olyan alkalmazást, melynek segítségével a haladó felhasználók meg tudják kerülni a cég által meghatározott ütemtervet.

A technikai probléma elhárításával később az aktiváció megtörtént, de a szakfórumok alapján a telepítés körül akadt jónéhány tisztázatlan kérdés, melyekben az elakadt felhasználók saját tapasztalataikkal és innen-onnan szerzett információkkal próbálták egymást segíteni. Gyorsan aktívvá vált például a Windows 10-es Reddit, de égnek a fórumok és hatalmas forgalmat generálnak a különböző egyedi hibákkal foglalkozó cikkek is. Súlyos probléma, hogy a Microsoft a szaklapok megkereséseire sem tud érdemi hivatalos válaszokat adni a frissítés kapcsán felmerülő kérdésekre, a cég belső kommunikációja jelenleg nem áll a helyzet magaslatán.

Akadt még egy bosszantó hiba: a frissítési folyamat akár órákra megállt (de nem fagyott le), és olyan is előfordult, hogy a frissítést belakott rendszeren sehogy nem lehetett sikerrel végrehajtani, viszont ugyanazon a gépen egy tisztán feltelepített Windows 7-re már felment a Windows 10.

De mi a helyzet azokkal a felhasználókkal, akik tiszta telepítést szeretnének? A részleteket a HWSW cikkében találod.

20.
20.
SLi
#19: Köszönöm, igen USB-re gondoltam gondoltam.
19.
19.
Harkov
#18: Lehet. Én USB telepítőt csináltam belőle, annál legalábbis engedi. Külön meg fogja kérdezni, hogy melyiket szeretnéd.
18.
18.
SLi
#9: off:
32 bit-es rendszerrel lehet 64 bit-es telepítőt csinálni?
(tőlem kérdezték én meg nagyon hülye vagyok hozzá)
17.
17.
Dio papa
#1: Ami vicces, mivel az is MS termék már :)
16.
16.
Bisco
Írják sokan itt, hogy i5 vagy i7procival is 1órát szöszöl a gép, de sztem inkabb a fájlműveletek miatt lassú. SSDvel lehet, hogy gyorsabb lenne.
15.
15.
xSHx
Jó lett ez a W10. Pofás nagyon. Én tabletra telepítettem, és sokkal jobban van optimalizálva a bevitel mint w8.1 nél. Nekem az Edge is bejön, szép flat es lett, de a Chrome marad az alapértelmezett, mivel bevagyok rá rendezkedve és több mindent is tud. (pl. Fordító)
Kiv vagyok milyen lesz telóra a w10. Ha megoldják a könnyű portolást robotról és almáról, és meg is lesznek a portok akk maradok wp s, de ha nem.... Akk váltok
13.
13.
shooter1234
#12: Sokak inkább maradtak a Chrome -nál, mert igazából az a hír járja, hogy nem sokkal jobb az explorernél. Én mindenesetre maradtam a firefoxnál, az nekem tökéletesen megfelel.
12.
12.
br1Koo
Arra válaszoljon valaki pls, hogy jó ez az új böngésző az Edge?
11.
11.
szenye
#10: Oké megvan a válasz a fent linkelt HWSW cikkben. Elsőre mindenképp frissíteni kell, így ad új termékkulcsot, amit aztán ki kell írni gondolom, és onnantól már mehet a tiszta telepítés.
10.
10.
szenye
#9: Igen eddig képben vagyok, meg is csináltam. Csak amikor kéri a termékkulcsot, akkor mi van? Frissítésnél látja ugye, hogy egy meglévő legális win 8.1-re megy fel. De ha bootol usb-ről, és nincs kulcsom win 10-hez, hogy aktiválom?
9.
9.
randall13
#6: Leszeded a telepítőt és kiválaszthatod, hogy ráfrissítesz a jelenlegi rencccerre, vagy usb-ről bootolsz. Utóbbinál bedugod a pendrive-ot, és meg is csinálja neked a bootolható eszközt.
8.
8.
Neo1989
#6: Én úgy tom telepíthető ISO-ként is USB-röl.
7.
7.
markoci555
Ja már utánaolvastam hwsw-n is a hullámos cuccba, azért nincs még egy halom embernek... inkább legyen hullámokra oztva és töltődjön, minthogy szétrobbanjon az egész és senkinek ne legyen.
6.
6.
szenye
Csak frissíteni lehet? Tiszta telepítést nem lehet megoldani még? A meglévő 8.1 termékkulcsával esetleg.
5.
5.
shooter1234
#1: Én is csodálkoztam hogy a frissítés alatt ennyit tököl a gépem az i7 -es proci ellenére, ugyan órát nem néztem, de nálam is kb. 1 óra lehetett a folyamat. De a fájlok legalább megmaradtak és nálam is tökéletesen klappol minden. A legnagyobb gondom az hogy a gadgetek közül az árfolyam és az időjárásos cucc nem működik.
De úgy az összkép tetszik és a játékok is futnak rajta úgy ahogy eddig 8.1 -en.
4.
4.
mestermagyar
#3: Kösz, mindenképpen megpróbálom. :D
3.
3.
Füles
#1: Ha a "worlderror.io" hiba jön elő a Windows 10-e Minecraftnél készíts egy teljesen új Windows felhasználót majd jelentkezz be az Áruházba a Microsoft accountoddal és töltsd le újra. Nekem ezek után működött. Később persze társíthatod az offline accountodhoz a Microsoftosat.
2.
2.
simon 555
#1: Egyetértek, baromi jó lett és sima az átállás.
Bár nekem volt egy kis gondom a wi-fivel, nem találta a sajátomat, csak mindenki másét a környéken. De megjavult magától pár óra után.
1.
1.
mestermagyar
Nekem az i5-ös gépem vagy egy óráig döcögött és fabrikált, ki-be kapcsolgatott. De a végeredmény valami fantasztikus. Minden tökéletes, nemhogy a fájlokat és programokat, de még a cracket is tökéletesen futtatja. Egy kirohasztott alkalmat nem tudok felidézni, hogy valami ne működött volna a 8-ból átrakva.

Legnagyobb gondom a win10-es minecraft create world errorja.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...