Egységes digitális piacot akar az Európai Bizottság

  • Írta: zoenn
  • 2015. augusztus 3.
  • Biznisz
Link másolása
Az Európai Bizottság javaslata szerint az Európai Unió tagállamaiban a jövőben egységes áron vásárolhatnánk meg a digitális tartalmakat, azaz nem változnának országonként a Steam, az Xbox Live és a PlayStation Store árai.

Könnyen meglehet, hogy a jövőben nem fordulhat elő az, hogy például a magyar Xbox Live-on drágábban veszünk egy adott digitális játékot, mint mondjuk a brit boltban. Az Európai Bizottság ugyanis egy egységes és átláthatóbb digitális piacot szorgalmaz, amely szerinte "erősítené az ipart".

 

A javaslat szerint eltörölnék az árak régiónkénti változását, az Európai Unió mind a 28 államában egységes áron vásárolhatnánk meg a Steam, az Xbox Live és a PlayStation Store digitális tartalmait. A változás gyorsan végbemenne a tervek szerint, nem korlátoznák senki piaci jelenlétét.

"A kezdeményezés célja, hogy korlátlan európai piaca legyen a digitális termékeknek és szolgáltatásoknak mind a 28 tagállamban"  - árulta el az EB szóvivője az MCV-nek. "Egyszerűsített és modern szabályok lennének érvényesek a határokon túlnyúló online vásárolásokra, és tovább kell fejleszteni a játékok piacát."

A brit Kiss Games marketingese, Dave Clark támogatja a javaslatot, amely "felgyorsítja az elkerülhetetlen változást", hiszen az országonként változó árak "egyre nehezebben indokolhatóak". Az egységes digitális piac jót tesz a fogyasztónak, és jót tesz az üzletnek is.

21.
21.
markoci555
Nem értek én ehhez, de szerintem mi annyit érzünk az egészből megint, hogy a fizetések alacsonyabbak mint nyugatabbra, de a cuccok ugyan annyiba kerülnek...
20.
20.
#14: Te vagy masik penzugyi talentum...
18.
18.
#12: Figyelj eger maradja sajtnal mega jatekoknal.
Nem vedeni akarom ezeket de a forint nem azert van a beka segge alatt mert az rossz.
Meg ballibb (roan Peter) gazdasagi szekember szerint a 400 forintoos euro lenne a realis.
Azert jo a gyenge forint mert el lehet inflalni az adosagot vele.
Idiota...
17.
17.
mestermagyar
#12: És ez csak a PC. Bele se gondolj mi van konzolon.
16.
16.
simon 555
#13: Meg is értem őket, Playstationön UK storet használok és GBP-ben minden drágább mint eurót használó storen. Nevetségesek az UK árak a többi EU-s árakhoz képest.
Szóval ha nem a magyar/eurós árakat fogják az UK-hoz igazítani hanem az UK-t mihozzánk, akkor még jó is lehet.
15.
15.
simon 555
"Könnyen meglehet, hogy a jövőben nem fordulhat elő az, hogy például a magyar Xbox Live-on drágábban veszünk egy adott digitális játékot, mint mondjuk a brit boltban"

Ja, ahogy az sem, hogy a magyar storen olcsóbban szerezhetünk be valamit, mert jelenleg ez a helyzet. Azért váltottam Magyar storera XO-n mert UK-n sokkal drágábbak voltak a digitális címek. EA Access is olcsóbb magyaron, de sok más játék is.
14.
14.
Extol
Független elemzők szerint a magyar gazdaságnak 105 év kell mire beéri a nyugatot. Szívni fogunk még nagyokat ez idő alatt és nemcsak a játékpiac terén, örülhetünk ha 3 év múlva még lesz gáz.
13.
13.
Itt igazabol az angolok sirnak, mert ami ugye mashol 17 rugo az naluk 19. De igazabol csak az uj jatek eseten, kesobb baromi jo akciok szoktak lenni uk store-on...
12.
12.
Grabowsky30+
Nem hiszem, hogy mi ebből jól jöhetünk ki! Forint a béka segge alatt, köszönhetően okos kormányunknak! Viszont szólok előre, hogy ha átmennek pofátlanul éhesbe, a torrent oldalak még mindig élnek és virulnak! Az elmúlt években legalább 30%-al emelkedtek a játék árak! Tudom, hogy ez a cikk az online kereskedelemről szól én meg a dobozos termékekről beszélek, de szerintem nálunk főleg a dobozos termékek mennek jobban, a steamen inkább a leértékelt akciós cuccokat veszik! A 8000-es kategóriából lett 12000es kategória (PC-ről beszélek) amire már húzom a számat, nagyjából ez az a határ amit még kiadok egy játékért! Ha ennél magasabbra szöknek az árak nem fogom megvenni! Nagyon nagyon kevés játék van ami ennél többet ér számomra! Tudom, hogy a konzolos játékok ennél magasabb áron mennek, de ott amit nem fizetsz be a hardware-re azt otthagyod a játékra! Okoskodjanak, próbálkozzanak, de ha elszállnak az árak a kiadókkal basznak ki és megint a warez felé terelik az embereket!
11.
11.
joshfeed
Steamen csak a CS:GO-t vettem meg. Marad a bundle ár meg a kulcs csere.
10.
10.
mestermagyar
#7: Több bajt hozna ha télleg kierőszakolnák az emberek a használtjátékot
9.
9.
randall13
#7: Oszt Oroszországnak mi köze van az EU-hoz? Az árakat sem a Steam lövi be. Az oroszok egyszerűen nem fizetnek 60€-t egy szarért, ezért inkább olcsóbban adják őket, mintsem ne adjanak el semmit.
8.
8.
randall13
És ez mégis kinek lenne jó? Az árak pont azért nem egységesek, mert az adott ország GDP-jéhez igazítják őket. Ez pont visszavetné a piacot, másfélszer annyiba kerülnének a játékok. A Steam pont nem jó példa mondjuk, amennyire én tudom, eddig is ugyan annyiba kerültek a játékok EU-n belül. (csak a $-€ átváltás nem megy nekik, bár amennyire balfasz a ferde szemű matolcsy, nekünk magyaroknak ez úgyis mindegy)
Nekem, mint fogyasztónak, miért lenne jó az egységes piac? Látom a magyar árakat, mit érdekel engem, hogy mennyibe kerül külföldön? Ha életbe lépne a javaslat, az egészből annyit vennék észre, hogy minden drágább lett.
Szerintem itt csak annyi van a háttérben, hogy valami EU-s köcsög most fektetett be egy műanyagtok gyárba.
7.
7.
Kolompár Tarzan
#3: Így van! A köcsög Steam ukrajnában meg az Oroszoknál olyan nevetséges összegekért adja a játékokat, aztán nem hagyja, hogy más országban használd őket. Sztem ez köcsögség.

Ezen kívül a használt játékok értékesítésének lehetőségét is ki kellene erőszakolni ezekből a szemetekből, mert erre nem ad lehetőséget, pedig jogilag megtehetnéd.
5.
5.
myrte
#4: Így van. Az árakat valamelyest mérték a magyar gazdasághoz. Így csak rosszabbul fogunk járni...
4.
4.
negyven2
Playstation Store-on és Xbox Live-on forintban vannak az árak és sokszor olcsóbbak ezek az árak mintth €-ból lenne átszámítva (anno a Cysis magyar Liveon ~400 ft volt €-os árban pedig 5€-volt).
3.
3.
crytek
2.
2.
zsocwargear
És azt is tegyük hozzá, hogy itt csak a nettó árról beszélhetünk, hiszen az ÁFA tagállamonként eltér...
1.
1.
Ooorky
Wat?

Egyetlen különbség Nagy-Britannia és az EU többi része között van, mivel rajtuk kívül mindenkinek az Euro-ban meghatározott központi árat kell fizetnie.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...