Siggraph-on a magyar Chaos Theory

  • Írta: Daks
  • 2007. július 29.
  • Hír
Link másolása
Idén is megrendezik a legrangosabb számítógépes animációs filmfesztivált, a Siggraph-ot, melyre ezúttal egy magyar induló is kijutott!
Idén is megrendezik a legrangosabb számítógépes animációs filmfesztivált, a Siggraph-ot, melyre ezúttal egy magyar induló is kijutott!

A Magyar Demoscene Egyesület közleménye: "Idén augusztus 5. és 7. között rendezik meg San Diego-ban a legrangosabb számítógépes animációs filmfesztivált, a Siggraph-ot. A fesztivál rangját mutatja, hogy a több ezer nevező munkáinak csak töredékét mutatják be, a legjobbnak ítélt animációt pedig automatikusan kvalifikálják az Oscar-díjra a legjobb animációs rövidfilm kategóriában. Ezúttal magyar induló is bekerült a fesztivál programjába, mégpedig a Conspiracy nevű demócsapat Chaos Theory című animációja, ami többek között olyan neves indulókkal versenyez, mint a Pókember 3, a 300, a World of Warcraft vagy a Half Life 2 animációs jelenetei.

A Chaos Theory fiatal alkotói (Buza Barna, Szabó Zoltán és Szelei Kis Gergely) a több millió dolláros költségvetéssel és hatalmas számítógépparkkal gazdálkodó professzionális animációs cégekkel szemben animációjukat szabadidejükben, otthoni számítógépekkel készítették. A Chaos Theory további különlegessége, hogy az alkalmazott speciális technikának köszönhetőn az alkotás mérete mindössze 64 kilobyte (ez nagyjából 1-2 másodperc hosszú MP3 zene méretének felel meg!), így bárki megtekintheti egy otthoni középkategóriás PC-n.

A Chaos Theory eddigi sikerére jellemző, hogy az Aniboom fesztivál kísérleti film kategóriájának illetve a Scene.org Awards Best 64kB Intro kategóriájának győztese, továbbá M. Tóth Géza Maestro című Oscarra jelölt kisfilmjével együtt vett részt a Nemo filmfesztiválon. Ezeken kívül a Prix Ars Electronica fesztiválon különdíjban részesült.

A magyar animáció a Siggraph programjába való bekerülését Paul Debevec-nek, a számítógépes animáció egyik úttörőjének köszönheti. (A Pókember és a Matrix filmek is az általa kifejlesztett technikákkal készültek.) Debevec tudomást szerezve a számítógéppel nem profit orientáltan alkotó fiatal művészek underground nemzetközi szubkultúrájáról és közösségéről, a demoscene-ről, felhívta az ott alkotókat, hogy nevezzenek animációikkal. A számos országból érkező rengeteg demoscene-en belül készült alkotásból a Siggraph zsűrije a Conspiracy animációját tartotta a legjobbnak, így ez indulhat a fesztivál világszínvonalú programjában."

2.
2.
Trishtan
Hát nem tudom, szépnek szép, meg minden, de a DemosCenen egy halom látványosabb alkotás volt, a tavalyiakról nem is beszélve :-)
1.
1.
Sacagold
Nekem tettszett látványos....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...