Nitro Stunt Racing Stage-1 Demó teszt

  • Írta: Daks
  • 2008. január 3.
Link másolása
Nincs is annál pocsékabb érzés, mikor a nagy karácsonyi játékáradat után egyre-másra próbáljuk ki a „noname” címeket, kutatva valami megkésett tehetség után. Nézegetjük a katalógusokat, sorra töltjük le a demókat, de valahogy egyik se ér fel a novemberi sztárokkal.
Ilyen tesztalanyunk a Nitro Stunt Racing is. Egy délutáni vad netböngészés közepette találtunk rá eme darabra, és mivel egy friss CD sem pihent szerkesztőségünkben, gondoltuk jó lesz citrompótlónak. Utánagugliztunk, egy kellemes Stunts és Trackmania keveréknek tűnt, a promo képek pedig hatalmas ugratókról és égig érő spirálokról árulkodtak – rossz már nem lehet, gondoltuk naivan.


A Nitro Stunt Racing egy vad autóverseny, melyben az úgynevezett Formula Jet-ek (vagy F-Jet-ek) kapták a főszerepet. Ezek az egyszemélyes csúcsgépek a sportautók, a dragsterek és a vadászrepülők ötvözéséből jöttek létre, legfontosabb tulajdonságuk pedig, hogy piszok jól gyorsulnak, végtelen nitró tartja őket lendületben, és a levegőben is irányíthatóak. A Nitro Stunt Racing képzeletbeli járgányait 500 lóerős V10-es benzinmotorok hajtják, ezek mellett kerozinnal működő Turbo Jet Engine-k is segítik az észvesztő sebesség elérését. A kasztni alumínium és karbon elemekből áll, a pilótafülke pedig edzett acél, úgyhogy szinte azt lehet mondani, képernyőnkön a jövő autósportja!


Eddig szép és jó minden, a mi nagy bajunk viszont az, hogy egy épkézláb játékot nem sikerült mindebből kihozni. A három részes Nitro Stunt Racing első darabja, a Stage-1 háromféle pályatípust vonultat fel, egy hurkokkal teli Aerobatics-ot, egy saras Super Cross-t, és a demóban is kipróbálható Jump-ot. Ez utóbbi az ugratókra koncentrál, azonban nem kicsit okoz csalódást.


Ugratók ugyanis alig vannak, egy olyan átlagos curcuit pályán kell körözni, amibe beleépítettek 3-4 darab, autónkat elrepítő kis dombot. A dombok után ráadásul mindig pályát keresztező táblák vannak, úgyhogy néha még fékezni is kell az ugratóhoz érve, nehogy beleszálljunk egy ilyenbe – mert akkor bizony oda minden esélyünk. Ez a pár sor nagyjából fel is vázolta a kipróbálható pályát, ennél többet nem sikerült alkotniuk a programozóknak. A Stunts és a Trackmania rajongók elfelejthetik a pályaszerkesztőt, ez most sajnos nem erről szól.


A játékmódok se valami változatosak. A Training-ben tudunk szabadon körözgetni, az Arcade módban a checkpoint-okon való áthajtással tudjuk időnket növelni, és az nyer, aki a legtovább pályán van. A Race egy hagyományos versenynapot ölel fel kvalifikációs körrel, a Championship a bajnokság, a demóban szereplő Dual pedig az 1v1 elleni versenyek helye, ez utóbbiban egyre nehezebb ellenfelek állnak ki ellenünk. A cél nem több, mint elsőként beérni a célba úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb pontlevonást kapjunk, ám ez is csak akkor számít, ha be akarunk kerülni az online toplistába.


Eddig ott tartunk, hogy van egy jópofa autókkal teli unalmas, és lapos játékunk. Gyakorlatilag semmi kihívást és szórakozást nem nyújt a Nitro Stunt Racing, pont arra jó, hogy lenyomjunk vele három kört, aztán indítsuk az uninstall-t. Na de hogy ne legyünk vele ilyen kőszívűek, azért lessük meg a pozitív tulajdonságait is.


A gépigény mindenképpen megérdemli, hogy a jó dolgok listájába soroljuk. A cucc futtatásához elég egy 1,8 Ghz-es processzorral, 512 MB RAM-mal, és 64 MB-os DX8 videókártyával felszerelt masina, ami ugye nagyjából megfelel egy átlagos vállalati notebook-nak. A flash játékokkal töltött főnökmentes perceket tökéletesen kiváltja a játék, és még a grafika se sikerült rosszra! Ahhoz képest, hogy DirectX 8-at használ a motor, meglepően kellemes az összkép, és noha nincsenek csili-vili fényeffektek, meg ilyen-olyan árnyékok, azt semmiképp se mondhatjuk rá, hogy csúnya lenne. Nem nextgen feeling, de csalódást se okoz.


Emellett az irányítás se lett rossz, nem estek át az arcade ló túloldalára, az autó a padlógázas kanyarokban hajlamos elveszíteni tapadását, és a levegőben töltött másodpercek alatt is manőverezhetünk kicsikét, de hát ezt el is várjuk egy Formula Jet-től.


Mi a tanulság? Nem minden arany ami fénylik, és a Nitro Stunt Racing bizony vakítóan fénylett. Bizsura találtunk benne, mehet is a levesbe, és megtanultuk, hogy a december végi, január eleji szezon nem a jó játékokról szól – ráadásul a sorozat következő részeiben is csak pár új pálya meg autó lesz, esetleg 1-2 játékmód, Trackmania-s érzést senki se várjon a produkciótól.

7.
7.
botond92
azt most nagyravered magad mer van Box-od?
6.
6.
kenny22
nem is hiszed mennyire!!! :)
5.
5.
uszylaci
ezaz! akkor nem veszem meg! mert ha ps3-ra vagy360-ra kijött volna akkor megvettem volna... na de igy... biztos gagyi lehet....
3.
3.
uszylaci
2.
2.
uszylaci
melyik platformra jön ki ez a játék még? csak pc?????
1.
1.
Optimus Prime
Kipróbáltam a demót. A teszt előtt azt hittem úajbb autóversenyzős játék, de itt high-tech verdákkal lehet játszani - mindjárt érdekesebb!

De egyet kell értsek a 4-es értékeléssel. Maga a játék szép, viszont egyetlen pálya, egyetlen játék típus áll rendelkezésre. A kocsit rövid úton tönkre lehet végni, ha nem vigyázunk a kanyaroknál.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...