Ocean's 13 - A Játszma Folytatódik

  • Írta: Ca$h
  • 2007. június 20.
Reuben (Elliot Gould) és Willie Bank (Al Pacino) nagyon úgy néz ki, hogy életük egyik legnagyobb üzletét készülnek megkötni, mint társak, akik minden bevételben fifti-fifti osztoznak.

A gond csak akkor kezdődik, amikor a Bank - aki arról híres hogy idáig minden egyes üzlettársát átverte - túljárt Reuben eszén is. Hiába vannak egy korosztályban, hiába nagykutyák mind a ketten, hiába rázták meg mindketten Sinatra kezét, ez nem elég ahhoz, hogy Bank kivételt tegyen szegény Reubennel. Az üzlet megköttetik, az öreg cimboránk elveszíti minden vagyonát és jogát az üzlethez, teljesen kikészül, és végső elkeseredésében katatóniás állapotba zuhan. Danny Ocean és legendás csapata ezt nem nézheti tétlenül, mindent megtesznek annak érdekében, hogy Bank meggondolja magát, és jobb belátásra térjen. De a jó öreg csibész hajthatatlan marad. Az igazság az, hogy nem tudja kinek a levesébe köpött bele. A bosszú édes, és ha Ocean és csapata valamit eltervez, akkor annak semmi sem állhat az útjába…


Steven Soderbergh hatalmas sikerre tett szert az Ocean’s 11 című filmjével, szerintem ő maga sem gondolta volna, hogy a közönség ennyire szeretni fogja, és hogy követelni fogják a folytatást. Három évvel később el is készült az ötletes Ocean’s 12-re keresztelt második rész, ami sokak szerint nem volt eléggé méltó elődjéhez. A története túlságosan összetettre és bonyolultra sikeredett, sokan elvesztek a több szálon futó és kesze-kusza sztorivezetés rengetegében. Igaz, voltak benne nagyon eredeti poénok, mint mondjuk Julia Roberts karakterének a hasonlósága magához Julia Robertshez, de ez nem volt elég egy mindent elsöprő sikerhez. Úgyhogy Steven és társai úgy gondolták, hogy ha már két részesre bővült kedvenc alkotásuk, akkor mi lenne, ha egy trilógiát csinálnának belőle, és megpróbálnának visszatérni a gyökerekhez. Hogy ez mit jelent? Mindjárt kiderül.


Újabb három év után elkészült a nem biztos, hogy utolsó rész, az Ocean’s 13 és azt kell, hogy mondjam igencsak jóra sikeredett. Az egész forgatócsoport rájött arra, hogy ezeknek a filmeknek nem az a lényege, hogy olyan sok csavart és átláthatatlan fordulatot tegyenek bele, amit csak egy nyugdíjazott zseni érthet meg, hanem sokkal inkább a hangulat, a feeling, amit ezek a filmek képviselnek. A harmadik rész sokkal méltóbb a jó folytatás címére, mint a második rész volt. A történet könnyen nyomon követhető, a karakterek csak úgy sziporkáznak benne. Mindenki azt teszi, amiben a legjobb, például Brad Pitt jó szokásához híven ebben a részben is szinte állandóan eszik valamit. Érdemes ezt megfigyelni, nem véletlenül találták ki neki ezt a kis geget. Danny, mint mindig olyan szinten cool, hogy ilyen ember nem is létezik a világon. Kedvenc jelentem:

Bank: - Ismerek pár embert, aki nagyon tudja hogyan kell fájdalmat okozni, úgyhogy jól gondold meg hogy kivel ba**akodsz!
Ocean: - Ismerem azokat az embereket, akiket rám akarsz küldeni… és ők jobban szeretnek engem, mint téged…Akik egy picikét is elgondolkodnak azon, hogy vajon miért szereti minden ember ennyire ezeket a filmeket, azok rájönnek arra, hogy az egész produkciónak van egyfajta egészen egyedi és különleges hangulata. Igazat kell hogy adjak a bátyámnak, aki azt mondta, hogy ezek a filmek olyanok mint egy jó koktél egy kellemes szórakozóhelyen. Magával ragad az egésznek a hangulata, ami leginkább egy 70-es évekbeli akciókomédiához hasonlít, magával ragadnak a dallamos, ugyancsak 70-es éveket idéző zenei betétek, amik annyira a film részévé váltak, hogy a mai fiatalok már tuti hogy az Ocean filmekkel fogják azonosítani őket. Pedig régebben csak ilyen zenék szóltak mindenhol ugyebár. Az egész film egy hatalmas nagy hangulat koktél, amit imádunk, amiből sosem elég, amit újra és újra viszont akarunk látni a mozivásznon.


A Ocean’ 13 méltó folytatása a zseniális első résznek, és szerencsésen helyrehozza a második részből adódó apróbb hibákat, amiket ezúttal meg fogunk bocsátani a készítőknek. A színészgárda, akiket megszoktunk szinte egytől egyig benne lesznek a filmben, profin hozzák a tőlük elvárható egyenként fantasztikus egyéniségüket és stílusukat. Olyan jó viszont látni azt a rendíthetetlen profizmust, ahogy ez a csapat dolgozik. A rendezés és a történet parádésra sikeredett, ahogyan a betétzenék is hibátlanok. Egyedül talán csak azért nem adok rá 10 pontot, mert semmit olyan forradalmian különleges dolog nincsen benne, ami miatt megérdemelné ezt a ponthatárt. Viszont mint tökéletes folytatás talán még többet is érdemelne, de igyekeztem nem elfogult lenni. Mindenkinek csak melegen ajánlani tudom, jól fog szórakozni rajta, ezt garantálom!


Rendezte: Steven Soderbergh
Forgatókönyv: Brian Koppleman, David Levien
Szereplők: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Elliot Gould, Al Pacino
Zene: David Holmes
Játékidő: 122perc

IMDB:    7.5
Saját vélemény: 8.2


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...