Thelomeris - az első magyar 3D-s sci-fi

  • Írta: InGen
  • 2011. május 6.
  • bemutató, thelomeris
Link másolása
Drága főszerkesztőnk félreolvasta a sajtóközleményt, így azt hittük, Mark Hamill Magyarországra jön látogatóba. Csak azért mentem el a sajtótájékoztatóra, hogy élőben láthassam. Aztán kiderült, hogy nem jön, de az is kiderült, hogy nélküle is érdemes volt elmenni: megtudtam ugyanis, hogy a Thelomeris lesz az első 3D-s magyar steampunk sci-fi, és bizony nagyon ütősnek tűnik!

Ha reméltük is, hogy Magyarország előbb-utóbb betör a nemzetközi (és főként az amerikai) közönségfilmek piacára, biztos nem az első gondolataink egyike lett volna, hogy mindez egy erősen számítógépes grafikára támaszkodó steampunk sci-fi segítségével valósulhat meg. Pedig egyre inkább úgy néz ki, hogy ez tény, és nem pedig fikció, ugyanis már hosszú évek óta készül egy ilyen projekt Magyarországon: ez a Thelomeris, és bizony kőkemény, hollywoodi-szintű és minőségű anyagot kalapál egy tehetséges fiatal író-rendező, és a mögötte álló végletekig lelkes és odaadó brigád.


A bizonyos író-rendező srác nem más, mint Hatvani Balázs. Ne jártassátok rajta nagyon az agyatokat, hogy ki lehet ő, úgysem ismeritek, mint ahogy mi sem ismertük eddig. Egy dolog azonban biztos: valószínűleg az ország egy legjobb arc embere lehet, mert lássuk be: mennyire cool dolog már, hogy ha egy feltörekvő magyar filmesnek egyszer az életében lehetősége van elkészíteni egy igazi mozit, akkor nem a viszonylag biztonságos és Magyarországon bejáratott fél-művészfilm (Kontroll), vagy vígjáték (minden más) vonalhoz nyúl, hanem egy igazán hardcore, sötét sci-fi anyagot próbál összehozni Dörner György főszereplésével.


Egy steampunk sci-fi Dörner Györggyel. Elég csak kimondani, és végigfut a hátamon a hideg. Valószínűleg senki nem gondolt, vagy nem mert gondolni még ilyenre itthon, pedig kellett volna, mert fantasztikus az ötlet. Sőt, már sokkal hamarabb kellett volna, bár ahogy Balázsék sajtótájékoztatójából kivesszük, elképzelhető, hogy majd most, Andy Vajna felügyelete alatt végre fellendül kicsit a magyar filmkészítés, és lehetőséget kapnak a kibontakozásra a hazai tehetségek is. Csakhogy a fiúk-lányok nem álltak meg itt: újabb lehetetlen küldetés elé állították magukat (elmondásuk alapján szeretik az ilyeneket), s egy csapásra nemzetközivé tették a produkciót.


Dicséretes módon ez nem azt jelenti, hogy eladták a lelküket a külföldi tőkének, hanem külföldi tehetségek bevonásával igyekeznek növelni a film potenciálját, főként az Egyesült Államokban. Így a kezdetben kizárólag olyan magyar színészeket felvonultató szereplőgárda, mint Dörner György, Rudolf Péter, Viczián Ottó, Kerekes József, Szakácsi Sándor, később elkezdett hollywoodi nevekkel bővülni. Ezek között is az első a sci-fi legenda Mark Hamill (alias Luke Skywalker) volt, aki nem csak színészként, de kreatív közreműködőként is beszállt a projektbe. A lista pedig azóta olyan nevekkel bővült, mint a zseniális Christopher Lloyd (a Doki a Vissza a jövőbe-sorozatból), Gillian Anderson (Scully az X-aktákból), James Purefoy (Róma, Solomon Kane), Lance Henriksen (Aliens), vagy DJ Qualls (Cooltúra).


Ez eddig nagyon szép, és nagyon jól hangzik, de szerintem mégsem ez a legdurvább a Thelomerisben. Hanem inkább az, hogy a film nagy része zöld háttér előtt készül, s Hatvani Balázs elmondása szerint körülbeül 80%-ban CGI-ből fog állni, ráadásul ez lesz az első magyar 3D-s film is. S ha már a 3D-ről beszélünk, érdemes hozzátenni, hogy a srácok nem a James Cameron-féle módszerrel csinálják a dolgot, tehát nem 3D-s kamerákkal veszik fel a filmet, hanem az utómunkálatok során háromdésítik azt. Ami némi aggodalomra adhat okot, eddig ugyanis nem láttunk ebből jót kisülni, de a producer, Kiss Levente szerint az ILM-nél járva ők már tapasztalták, hogy működhet ez a dolog rendesen is. Egyébként is úgy tűnik, hogy az egyszeri átlagembernél „kissé” komolyabb bejárásuk van a LucasFilm legendás birtokára, a Skywalker Ranch-re - valószínűleg Hamill közbenjárásával -, ahol a legjobbaktól leshettek el trükköket.


Irtózatos mennyiségű számítógépes grafika, amerikai színészek, 3D. Az első kérdés, ami felmerül, hogy mégis mennyibe kerül mindez? Habár pontos számokat egyelőre nem mondtak a srácok, úgy néz ki, hogy nem sokkal többe, mint egy sztenderd magyar mozifilm. Ami tehát azt jelenti, hogy okosan működve kevés pénzből is rengeteget ki lehet hozni. És higgyétek el, lesznek itt spéci dolgok: Mark Hamill karaktere, a Stranger például félig CGI – félig valós színészi játék megoldással kerül a vászonra, tehát itt már Karib-tenger kalózai-, s így ILM-szintű dolgokról beszélünk.

Mit tudunk elmondani a történetről? Nos, egyelőre a szinopszis nem sokat árul el. Adott egy Thelomeris nevű város, ami tipikusan sötét, kegyetlen és steampunk, s ahol mindenki a nagy óragyárban dolgozik, és gyártja az órákat. Senki nem tudja miért, látszólag a szabad akarat már rég beleveszett a fény nélküli város homályába. Aztán váratlanul az óragyár vezetője úgy dönt, hogy elég volt ebből, s leállítja a gyárat, aminek nyomán „sötét, nem evilági erők ébrednek fel évezredes álmukból, és már nem csak a város a tét, hanem maga a Sors és az Idő is” – hogy pontosan idézzem a hivatalos összefoglalót.


Láttunk egy rövidke előzetest is, s annyit elmondhatok, hogy az alapján iszonyatosan hangulatosnak, izgalmasnak és profinak tűnik az egész. Persze egy jó teasert gyakorlatilag bárki össze tud hozni, így ez alapján még nem ítélhetünk, de azt maximálisan elérte, hogy már most alig várom a végleges film megjelenését. Ami valamikor 2012 elején esedékes, ha minden igaz. S, hogy ha sikerül a lehetetlen küldetés, utána mit hoz a jövő? Nos, úgy néz ki, hogy Magyarországon vagy csak művészfilmeseket képeznek, vagy csak olyanokat, akik ismeretterjesztő műsorokat tudnak készíteni az M1-nek. Balázsék ezen változtatni szeretnének, s át akarják adni tudásukat egy új magyar filmes nemzedéknek, akik majd nyugaton is eladható, szórakoztató közönségfilmeket tudnak készíteni a Thelomeris által kitaposott ösvényen. Reméljük így lesz.

29.
29.
marabuganaja
Szerintem a film létezhet, de hogy nagy durranás? mark hamill akinek a legjobb filmje a csillagok háborúja óta a Jay és NémaBob volt, amiben egy 6 perces jelenete volt Dákónvágó-ként ??? Dörner György (pfff) ? A magyar szárnyasfej és far-hát vadászat elkezdődött
Égés lesz ez kérem , égésecske - annnak is.... Csak a Rudolf Petit féltem tőle kicsit
28.
28.
gondolkodó
A Thelomeris kb. 5 éve készül és várhatóan 2012. év elején lesz a premier. Hurrá! Igaz az egyik szereplővel (Mark Hamill) még csak az idén vették fel a kapcsolatot és Christopher Lloyd-ot még el sem érték, de szeretnék, ha ő is szerepelne. Hangsúlyozom(!) bő fél év múlva tervezik bemutatni a filmet, azaz már majdnem teljesen kész van a teljes produkció. Az ebből adódó kérdést le sem írom, de felmerül számtalan további kérdés is, pl.: Ki lehet a producere ennek a filmnek? Mark Hamill, Christopher Lloyd, malibui megbeszélés... nyilván nem egy kis költségvetésű alkotásról van szó.
Ugyanakkor, ha ilyen luxust megengedhetnek maguknak, akkor miért nem készült el eddig a film? Miért halljuk évről évre, hogy majd jövőre lesz kész. Ez a szűkös eklézsiával rendelkező amatőr filmesekre jellemző, de nem túl életszerű, hogy ők Mark Hamill-el forgatnak. Ugyanakkor, ha ez egy tényleg akkora durranás, akkor a rendezőn kívül miért hallgat róla mindenki más a stábból? Pl. ki lesz Mark Hamill-el egy jelentben? biztos egy mérhetetlenül szerény színész, ezért nem nyilatkozott még. Egyáltalán kikből áll a stáb, már a rendezőn kívül? Nyilván nem két-három vagy tíz-tizenöt cimborával dolgozik egy ekkora produkción. Ha az eddigi információk alapján, a bulvár tartalom mögé nézünk, egy már-már zseniális blöff körvonalát láthatjuk. Annyi már most borítékolható, hogy jövőre gratulálhatunk Hatvani Balázsnak vagy a film, vagy az átverés miatt, ami a maga nemében majdhogynem lenyűgöző.
27.
27.
peternagyonnagy
#1: mellesleg o nem az eggyetlen aki magyar produkciot csinal. a galaktika egy regi reszeben volt egy funky koval nevu kepregenysorozat amit valami magyar szarmazasu producer vett meg (roland von ciel) itt van ra egy link: http://www.funkykovalmovie.com
remelem ezekkel fellendul a magyar filmgyartas a nemzetkozi piacon mert szerintem sok tehetseges alkoto van magyarorszagon
26.
26.
AssaX
és hol van csubaka és dzsabba es dzsardzsar ?
24.
24.
shooter1234
Nem számítottam volna arra, hogy még az én életemben készülhet egy jó magyar sci-fi film. Bár a Halo 3 nemtudom melyik kiegészítőjének élőszereplős kisfilmje elég jó volt, amit szintén magyarok csináltak.
23.
23.
Giggsy
#21: Antal Nimród-ot tehetségesnek tartják kint és szerencsére felkarolta egy olyan neves rendező, mint Rodriguez, szóval esélyes, hogy igazán komolyan befuthat majd. Viszont sajnos a két említett mozi erősen B kategóriás lett, ahogy az Elhagyott szoba is. A Predators-nak ugyebár mindenképp A kat címnek kellett volna lennie, de hogy nem lett az, az semmiképp sem rendezői hiba, egyszerűen silány volt a forgatókönyv. Az ötlet jó, de sajnos nagyon kidolgozatlan maradt és hemzseg a logikai buktatóktól. Mondjuk az AvP második részénél még így is fényévekkel jobb lett...
22.
22.
Quent1n
#21: Az oké, hogy magyar de ez a két film nem magyar film. Az meg, hogy mennyire jók elég szubjektív szerintem annyira nem :) Lényeg, hogy nem a magyar filmipar termékei ezért nem írták be őket a cikkbe sem szerintem.
21.
21.
giga321
Hát meglátjuk mi sül ki belőle. Mert hát Antal Nimród is magyar s tudott jókat rendezni ( Predators , Szállítmány).
20.
20.
Split
#15: Biztos büfés lesz az óragyárban. :D Am. a fantasy az én szívemhez is közelebb áltt volna. ;)
19.
19.
Split
Ha tehetném, tuti a Digic Pictures kezébe adnám a CGI munkálatokat. Mondjuk az aztán tényleg megdobná a költségvetést! :D
Am. csak annyit mondok, hogy üdvözlöm a projektet. Ez egy kitörési lehetőség a Magyar filmipar számára, de lehet egy markáns bomba is. Ha elsül, olyan mély árkot váj magának, amiből a Magyar filmgyártás soha nem fog tudni kimászni. Óvatosan fiúk, és sok szerencsét!
18.
18.
Bundik
http://www.youtube.com/watch?v=lCeqPbXopTE ezt most találtam.Nézzétek meg!
Címe: Thelomeris Teaser 1
17.
17.
szabad hajdú
Amiatt nem kell aggódni, hogy elbasszák a 3D-t. Sima moziban úgysem látszik, amelyik film szar, azt pedig a 3D sem menti meg..
16.
16.
sowsminimal
Nahát! Csatlakozom a várakozók soraiba.
15.
15.
vytros
Mondjuk azt megjegyezném hogy máris elröhögtem magam amint megláttam Rudolf Péter nevét :D Kíváncsi vagyok hogy milyen szerepet kap.
14.
14.
vytros
Őőőő...hát én is vártam hogy a magyar filmipar fellendüljön, de ez a sztori kicsit cink nekem...Na mindegy, majd meglássuk :) Én inkább fantasy-t kezdtem volna, de sok magyar ismerősömből kiindulva talán tényleg a steampunk illik az első darabnak a nyakéken.
13.
13.
Xy-on
Nekem nagyon tetszik és remélem nagy sikere lesz nemzetközi porondon. A szereplő gárda nagyon jónak ígérkezik.
10.
10.
Józsi_Doe
Csak nehogy egy olyan gyalázatos hulladék szülessen megint mint a kisvuk.
9.
9.
Mortis
Tudtam. Tudtam, hogy készül valami monstre produkció. Éreztem s lám, csoda! :)
Ha igazak a leírtak, akkor ezeknek az államokbeli színészeknek tényleg tetszhet az ötlet, ha miatt idejöttek hozzánk. Mondjuk az megdöbbentő, hogy egy magyarok számára ennyire ismeretlen területre tévedtek, de akár kisülhet jó is belőle. Ugyanúgy rossz is.
A "háromdésítés"-sel és magával a CGI-vel vannak nekem is fenntartásaim. A 3D tök felesleges, a színvonalas látványvilág pedig nagyon drága. A történetre remélem azért még ugyanúgy nagy hangsúlyt fektetnek, mert azért a magyarok nem rossz filmesek. Csak a büdzsé hibádzik( Mondjuk ennek is van jó oldala--->kreativitás). De a szócséplést félretéve, nagyon örülök ennek a hírnek. S meg is könnyebbültem kissé, hogy kitapossák az utat a következő generációnak. :)
8.
8.
tabu3x
hát, ha vmi ekkora körül ekkora a felhajtás (pl duna tv-ben is ment) és a produkció még csak félkész, akkor annak csak egy oka lehet: kéne még némi lóvé a befjezéshez...:-)
mindenesetre elismerés a készítőknek. óriási kockázatot vállaltak, de ezek szerint hisznek benne.
hogy siker lesz-e? szeretik-e az emberek a sötét, elgondolkodtató sci-fit? szerintem, túl sokan nem, sajna.
ha időközben kiderül, hogy szar lesz, akkor is meg fogom nézni, mert jómagam a kivételek közé sorolom:-)
7.
7.
galmat
Hát én elég szkeptikus vagyok, le is írom miért. Legelőször is a költségvetés. Egy magyar átlag filmnek a büdzséje van itt is betervezve, ami kb 100-200 millió forint. Na már most a bökkenő ott jön, hogy a film tele lesz CGI jelenetekkel, ami jókat tud dobni a gyártási költségén. Hogy mire gondolok? Egy nem épp mai, és nem feltétlen CG-re építkező Gladiátorban csak a vizuális effektek kerültek 8 millió dollárba, azaz kb 1,5 milliárd forintba. Na már most ez kb a 10x-ese a komplett Thelomeris-büdzsének. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ennyi pénzből a projekt mögé tudnak rakni olyan technikát, amivel elérhetik a céljukat, hogy a legjobb sci-fi filmek közé kerüljenek.
És a 200 millióba (sztem max 300) belekell férjen nem csak a CG, hanem a színészek fizetése, a technika bérlése, és minden egyéb felmerülő költség.
Na majd meglátjuk, jó lenne egy klassz filmet látni 1-2 év múlva a mozikban.
4.
4.
Sheodon
Pont tegnap néztem egy műsort erről a DunaTV-n. A film nagyon ígéretesnek látszik, és valószínűleg ez lesz az első olyan magyar film, ami akár a nemzetközi sztárfilmek mellett is minőséginek fog számítani. Nekem ott van a várólistámon, a látottak alapján nem fog csalódást okozni.
3.
3.
alratar
Nagyon szurkolok a srácoknak, hogy tényleg valami jó dolog süljön ki ebből a dologból.
A rengeteg B kategóriás vígjáték, és dráma után, talán új erőre kaphat a magyar film ipar.
2.
2.
Quent1n
Várós film eléggé. Végre valaki be mert vállalni valami igazán egyedit nálunk. Úgy kell a magyar filmgyártásnak egy ilyen film mint egy falat kenyér. Nagyon drukkolok, hogy sikeres legyen! Én biztos megnézem moziban!
1.
1.
Scoo
Le. Vagyok. Döbbenve. Én már rég eltemettem a magyar filmgyártást. Nagyon szurkolok a készítőknek és remélem tényleg összetudnak hozni egy olyan filmet amire érdemes lesz beülni a moziba. Egyébként biztos vagyok benne, hogy az animációt nagyon olcsón, valami hazai cég fogja csinálni, ami persze nem zárja ki, hogy jó minőségű lesz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...