DNF - Az igazság egy volt fejlesztő szemszögéből

  • Írta: Ghost
  • 2009. május 8.
  • Érdekesség
Link másolása
Charlie Wiederhol, a 3D Realms egykori munkatára előállt az igazsággal, elmesélte, hogy miért is tartott ennyire hosszú ideig a Duke Nukem Forever fejlesztése.
Charlie Wiederhold, a 3D Realms egykori munkatára előállt az igazsággal, elmesélte, hogy miért is tartott ennyire hosszú ideig a Duke Nukem Forever fejlesztése.


Charlie Wiederhold a blogján (Gaming is Stupid) közölt egy történetet, amelyből kiderül, hogy miért is tartott ennyire hosszú ideig a Duke Nukem Forever fejlesztése. Az úriember 1998-tól 2006-ig dolgozott a 3D Realms műhelyében, így talán tudhat egy-két dolgot, ami mások előtt rejtve maradt egészen mostanáig.


Az egész a 2001-es E3-on kezdődött, ahova meghívták az Epic és a 3D Realms néhány emberét, valamint azokat, akik eddig nem dolgoztak a DNF-en, csak az előző epizódon. A titkos találkozón jelen volt Scott Miller, George Broussard, Cliffy B, Mark Rein, Tim Sweeney, Levelord, Allen Blum, Keith Schuler, Charlie Wiederhold,  Brandon Reinhart, Mike Wilson, Todd Replogle és Ken Silverman.


A terv egyszerű volt...el kellett készíteni a történelem legtovább fejlesztett játékát, amely megjelenésekor még sikeres is lehet. Ezen a projekten tudtak gyakorolni a fejlesztők, megoszthatták egymással tapasztalataikat, észrevételeiket. A 3D Realms dolga annyi volt, hogy az itt megszerzett tapasztalatokat más játékokban kamatoztassam ezzel pénzt teremtve, az Epic dolga pedig az volt, hogy szorosan együttműködjön a céggel, ennek köszönhetően ott tesztelte a különböző motorjait. Ez mindkét cégnek kedvező üzletnek bizonyult, fenntartották a fejlesztés látszatát, elhitették a közönséggel, hogy itt bizony kemény munkálatok folynak.


Wiederhold bejegyzése alapján a jelenlévők nem riadtak vissza az erőszaktól sem, ugyanis mindenkinek alá kellett írni egy szerződést, hogy hajéandó ebben az üzletben részt venni és nem fognak szólni senkinek sem a találkozó történtektől. Ha valakinek bármilyen kivetnivalója támadt az összeesküvés ellen, akkor a testi sértéstől sem riadtak volna vissza az ott jelenlévők. Charlie írása alapján kénytelen volt aláírni a papírokat, s egészen 2006-ig dolgozott is projekten, ám úgy érezte, hogy nyilvánosságra kell hozni a titkot. A titkot, amellyel sokunkat megtévesztettek.


Vajon igaz, amit Charlie Wiederhold leírt, vagy pedig csak kitalálta az egészet? Valóban összefogtak a fejlesztők, és 12 éven keresztül fenntartották a látszatát annak, hogy fejlesztik a játékot? Létezett valaha a Duke Nukem Forever játszható verziója, egyáltalán dolgoztak rajta? Ha igen, akkor ez az egész ismélt egy reklámfogás? Rengeteg kérdés felmerül az emberben ilyenkor, de talán egyszer fény derül az igazságra, hacsak nem ez az.
47.
47.
Necros
http://forums.3drealms.com/vb/showpost.php?p=868276&postcount=660


"It's an old joke by Charlie Wiederhold."

Joe Siegler - 3D Realms Staff
46.
46.
Horvi14
45.
45.
mz/x 2009
Sosem értettem, hogy miért foglalkoznak az emberek és a média ezzel a DN játékkal. Azért az nem volt ennyire jó.

Ma már lehet csak a "futottak még" kategóriába férne bele ha megjelenne akármilyen néven.



Akkor kéne vele foglalkozni, ha megjelenik, addig meg kit érdekel. Az ígéret ingyen van, a kiadónak nem kerül semmibe!

Valószínüleg jót röhögtek azokon akik írtak róla, hogy most majd mindjárt megjelenik...persze...

Dobtak az újságoknak (netes, papír) kis csontot amin ők jól elrágódtak. Közben azok akik tényleg letettek játékot az asztalra 10-ed annyi publicitást nem kaptak mint ez a szar DNF.
44.
44.
Hycker
ez csak hype lesz gyerekek semmi más. ezután jönni fog a cáfolat aztan meg a nagy durranás bejelentés aztan meg a késés kb...
43.
43.
Bloodrose
Ez egy 2007-es poén. Azóta meg lett cáfolva. Ergo a csapat most beugratott egy rakat embert.
42.
42.
felegyi
47# Szarkavarás lenne, az egy dolog hogy a gamerek mit gondolnak erről, az még egy hogy hiteles-e vagy nem?!
41.
41.
Bloodrose
Alighanem kirakhatnátok egy tisztázó hírt...
40.
40.
Bloodrose
Mégegyszer. Ez egy 2007-es poén. Nem igaz. Pont.
39.
39.
RedScyther
44: Gyanús, hogy a terv holnap kezdődik.



Amúgy kicsit erős, amit Charlie Wiederhold mesélt, de végül is minek kellett ehhez egy soha el nem készülő játékot bejelenteni?
38.
38.
WillTraveler
RedScyther: Tényleg??? Mikor???
37.
37.
RedScyther
Összeesküvéselmélet! A játékgyártók világuralomra törnek! Szerintem egy hatalmas idegeninváziót fognak szimulálni hatalmas 3D-s kivetítőkkel (ez lesz a Duke Nukem Forever projekt), és csinálnak egy hatalmas Duke robotot, ami egy hatalmas nagy ágyúval kiirtja a hatalmas idegeneket, és akkor a világ hatalmas vezető emberei mind egyesülnek és megválasztják a hatalmas Duke-t az Egyesült Föld első elnökének. De valójában a 3DRealms irányít árnyékkormányként. (Csináljanak ebből játékot: The Evil Duke Will Control The World Forever, ha már A DNF nem jelenik meg)
36.
36.
jeti93
Ez nektek kicsit sem gyanús? Nem hasonlít ez is a Need For Speed-hez? Ott is azt mondták, hogy abbahagyják, erre meg most 3 részt csinálnak egyszerre. Szerintem ez is hasonlítani fog ahhoz, csak mivel már 12 éve készül a játék, így a többség már gondolom elfelejtett mindent róla. Ezért fel kellett kavarni a vizet egy ilyen hírrel, hogy mindenki ismét ismerje a DNF-t. Most az összes újság ír róla egy dicsőítő cikket, és mindenki újrajátssza, vagy elkezdi végigvinni, mert midnenhol azt írták, hogy nagyon jó játék. És a végén HUPP bejelentik, hogy mégis kiadják a DNF-t. És a világ valaha volt legjobb játéka lesz, és mivel már bejelentették, hogy befejezik a munkálatokat, ezért nem is lesz akkora elvárás tőle. Már most sokan könyörögnek egy alfáért, hogy legalább, ha tele hibákkal is ,de végigvigyék a játékot.

Bocs, hogy ilyen sokat írtam...
35.
35.
Bloodrose
Már majdnem elhittem... De ennél kicsit jobban figyelhetnétek... Még jobban ismerhetnétek az ipar pár szereplőjét... Szóval kamu.
34.
34.
Baluka
ennél undorítóbb dolgot nem is hallottam még... a kedves "fejlesztők" legyenek szívesek és nyomjanak fel maguknak valamit ami a kezükben van... kb ez a véleményem
33.
33.
scaryman
Kiss Ádám utóérzés :D
32.
32.
felegyi
Az egész játék egy vicc... már a neve is az! FOREVER... kezdettől fogva szopatták a népet, és élvezték. Tudták előre hoyg mi lesz, és nem tettek semmit! Ez olyan mint amikor Gyurcsány... "hagy vezessem én a buszt, de amikor a szakadék felé megyünk akkor vezesse más"...
31.
31.
LordPeti12
Hogyha igaz is szerintem akkor is elkészül a DNF!! Mert valszeg kapkodni fognak a kiadók a névért és megcsináltatják majd a sáját fejlesztőcsapatukkal. Egy olyan név mint a Duke Nukem nem tünhet csak el úgy a süllyesztőben.
30.
30.
Ghost
Javítva. Másoltam a neveket, és az benne maradt :)
29.
29.
klemid
29:Énis észrevettem de mivel nemtudtam miaz inkább nemfoglalkoztam vele.
28.
28.
JcGross
végigsuhantam a Hsz-eken, és úgy látom, hogy ezt a baklövést csak én vettem észre: "Keith Schuler, myself, Brandon Reinhart, Mike Wilson, and even Todd Replogle és Ken Silverman." Itt a "myself" és az "and even" at érdekes. ha valaki már beírta akkor bocs, de sietek.
26.
26.
Rabit Wars
Nos szerintem megérdemelték hogy feloszlott ez a tárgya játék cég szó szerinte . Az volt szerintem leegyszerűsítve b......tak dolgozni mert link tróger az össze várják a nagy pénzeket ,de dolgozni azt egyiksem akar és manapság már az összes nagyobb játék cégnél valami kisebb csúszás mindig be esik a játékok megjelenésével kapcsolatban ez be tudható annak hogy nagy a linkség a cégeknél mindegyik csak ül a babérjukon mondván úgyse sürgeti őket senki na mikor hoppá kevés a della gyerek dolgozni kéne na akkor van a nagy kapkodás és a hanyagság ugye bár O.o persze tisztelet a kivétel nem mindegyik játék cég ilyen ,de akad sajnos ilyen is még most 2009-ben is ami szerintem igen csak szégyen!!!!!
25.
25.
cemi
és ha igaz ez a dolog?csak játszon el mindenki fejben ezzel a gondolattal, mert ha igaz lenne akkor nyertünk is meg nem is,-pl:-mennyire jó hogy a burnout mégsem maradt techdemo, de mindegy, csak egy ötletet akartam fel vetni, mégha hülyeség is lenne
24.
24.
megalonagyix
Vaporware = Soha meg nem jelenő játék :D
23.
23.
dzsiádzsó
Oltári hülyeség, mégis mi értelme lenne ennek, azt hiszitek, hogy nincs egy csomó játék ami techdemo szinten van, és csak tesztelnek rajta, és sose fog megjelenni, de nem is tudunk róluk. Mégis mit nyertek azzal, hogy ezt bejelentve tették volna, ráadásul egy duke-ot ezért föláldozni na jooo neee jo hülyeség nem kell....



Az az igazság bénák voltak, 6 millo duke változatot adtak ki GB-re ps-re meg mitomén mire, ahelyett, hogy a lényegre koncentráltak volna. Annyira lassuak voltak mire valamit elértek, kb elavult lett a játék, programozni meg nem ment az uj motorokra :P .....



Érdekes az EPIC kiadott 2 GOW részt ami odabasz mindent, ennyi idö alatt DUKE-bol 2 screent, és 2 trailert sikerült prezentálni, ugyhogy ne magyarézkodjanak.



A téma meg kb unalamas, már rég volt DUKE annyira már nem is érdekel jött jobb, és sokszor jött jobb, mig ezek csak néhány kitudja ingame shootot prezentáltak.. ennyii
22.
22.
GOalie
"fenntartották a látcatát"



nem vagyok egy nylevész, de ez még az én szememet is szúrja :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...