E3 2016: Most akkor mi a helyzet a Scorpióval?

  • Írta: fojesz
  • 2016. június 16.
  • Hardver
Link másolása
Amikor azt hittük, Phil Spencer egyértelműen megmagyarázta, hogy kinek és miért lesz jó a Project Scorpio, kiderült, hogy még jobban összekuszálta a dolgokat. Most érkezett egy újabb nyilatkozat, amiben igyekszik helyesbíteni.

Történetünk előzményében Phil Spencer tegnapi interjúja játssza a főszerepet, itt találta azt mondani az Xbox-csapat főnöke, hogy a Project Scorpiót tulajdonképpen csak azoknak ajánlja, akiknek van 4K-tévéjük, mert egy full HD-felbontásra képes készüléken semmi pluszt nem ad majd az igen erős konzol.

A szavai szerint a jövő karácsonykor megjelenő masina egy 4K-s gép, 4K-s játékokkal, 4K-s gamereknek, ami tiszta sor lenne, ha a nyilatkozata nem mondana tökéletesen ellent egy korábbi interjújának, ahol már azt mondja, a fejlesztőknek nem muszáj a 4K-s felbontásra fordítaniuk a konzol 6 teraflopsos teljesítményét. Értsd: igenis készülhetnek olyan játékok, amelyeknél még egy full HD-tévén is előjönnek a Scorpio előnyei.

Spencer a minap a Giant Bomb interjújában igyekezte helyretenni a dolgokat. Mint mondja, a Scorpio elsődleges feladata, hogy kiszolgálja a 4K-ra vágyó játékosokat, és azért hangsúlyozzák ezt, mert próbálják egyértelműsíteni: a tökéletes Scorpio-élmény egy 4K-tévé segítségével érhető el. De:

  • A játékok Scorpio-verziói már egy full HD-tévén is jobban futhatnak, a dinamikus felbontásskálázást használó címek (például Halo 5) biztosan profitálnak majd a plusz teljesítményből.
  • Downsampling mellett is máshogy festenek ezek a játékok.
  • Azt is leszögezte, hogy nem kötelezik a fejlesztőket a natív 4K támogatására, "abszolút nyitottak arra", ha a fejlesztők full HD-felbontás mellett csinálnának valamit a konzol extra kakaójával.


Érdemes megemlíteni, hogy ez így még mindig nem egyértelmű: mit csináljanak a 4K-tévétulajok az 1080p-s, de látványosabb játékokkal? Remélem, lesz folytatása a dolognak, úgyis az a hobbim, hogy a Microsoft kommunikációját igyekszem kibogozni.

81.
81.
TomFate
http://www.gamesindustry.biz/articles/2016-06-15-why-scorpio-and-xbox-one-s-sales-dont-actually-matter

Érdemes elolvasni.
A fordítás pedig alant található:

http://xbox.gamer365.hu/cikk/Phil_Spencer_interju



76.
76.
DON GONDOCS
Egy kicsit a régi Sega-Nintendos időkre emlékeztem az MS helyzete amikor évente adtak ki új gépeket, amire ugyanannyi szükség volt mint a mostani remastered játékokra.
73.
73.
FrankBlack
#21: "...van egy elképzelésem a jövőről, amikor bejelentik a Halo8-at, Uncharted 7-et és Half Life 3-at (gonoszvagyok) és egyszerre ugrik fel tapsolva minden PS, X, és PC felhasználó örömében, hisz mindenkinek elérhető lesz"

http://i.imgur.com/oh3Xsui.jpg
70.
70.
Ra1D3n
#68: Ha a kommented nekem szólt, akkor csak annyit jegyeznék meg, hogy ezt az irányt egyaránt jónak találom mind MS oldalról a project scorpionnal, akárcsak sony oldalról a neoval. Ideböfögheted, hogy foggal-körömmel védem a gépet, ahelyett, hogy elgondolkoznál azon, hogy valaki tényleg jó ötletnek tartja a választási lehetőséget a konzoloknál is.
69.
69.
godach
STEAM machinet hagyjuk már. Azon tudtok 360 játékokat kenni? Elhiszem én nektek hogy MS utálat meg minden, valamint a hozzám hasonlók egyből MS fanboyok, (ne zavarja senkit hogy gamer pcm, nintendoim, pseim vannak) de kicsit gondolkodjunk már.
Nem egy olyat lehet olvasni, aki még most is hondolkodik 360-ban, pótolni az exkluzívokat. Ergo ezeknek nem számít a grafo. Ergo ők jól meglesznek a FullPC beállítások nélkül is a multiplatform vagy MS exkluzív játékokkal is XO-n.
Hol is tartunk? Kap 200ért egy eszközt, amivel tud netezni, filmet nézni, játszani az új játékokkal, pótolni a 360 játékokat, (ha az MS meglépi és miért ne tenné,? pózolni a steames játékokat, blurayt, 4k videót lejátszani, facebookozni vagy sültkrumplit enni róla).
Nem az a gond, hogy az MSnek van igaza vagy nektek vagy nekem.
Az a gond, hogy egy olyan kelléktől beszélgetünk két táborban, ami az egyiknek kell a másiknak meg szükségtelen.
67.
67.
Ra1D3n
#66: Bazz, rányomtam telefonon a küldésre, de nem fejeztem még be. Szóval a steam machine egy mezei előre összeállított pc-s koncepció volt, steam os-el. Na már most én több gyártótól láttam több féle konfigurációval ellátott steam machinet. Ezt akárhogyis nézem közelébe sincs a konzolok egységes architektúrájához ahol 1 konfigra kell optimalizálni(közeljövőben 2-re).Szóval vagy én értettem félre a steam machine kommunikációját, vagy te tartod túl nagyra az előre összerakott pc-ket amin ott villog a steam machine matrica.
63.
63.
McDuff
Persze hogy ködösít,mert nem mondhatja azt ki, amit amúgy mindenki tud (az itt lévők többsége is):
Jobban futnak a játékok PS4-en? Nesztek b*zdmeg, itt a Scorpio!
Kéne jó minőségű, a Sony-énál jobb VR élmény (majd)? Nesztek b*zdmeg,itt a Scorpio!

Mindenki tudja hogy így van, mit nem értenek ezen az emberek?
Az MS már elmerte ismerni hogy ez a generáció gyengusra sikeredett, így hát léptek. Ennyi. Lehet hogy most egyesek nagyot néznek ezen, de 10 múlva meg lehet már bevett szokás lesz, mint az Apple-nél. Ott sincsenek hanyagolva a régebbi modellek, mindenki eldöntheti, melyiket akarja és melyikre van pénze...
61.
61.
delphijos
#49: "Phil Spencer nyilatkozta korábban, hogy ők a MS-nél abban látják a jövőt, hogy nem adnak ki új konzolokat" és "frissített hw-el új gépeket bizonyos időközönként"

Most az hogy nem variálják át az archtektúrát ( ami most hogy a konzolok gyak. pc-k, amúgy sem valószínű ) hogy "új konzolnak" hívhassák, ez valójában tök ugyanaz. Persze ne hívd a Skorpiót ( és a Neo-t se ) új konzolnak, hanem csak "frissített hw-nek" , és akkor tényleg "meseszépen kurvára egybevág" minden....
Ezzel a logikával a Ninintendo konzoljai is csak "hw frissítések" voltak, mert mindíg full kompatibilisek voltak az előzővel.


"Teljes mértékben nyit a PC felé az Xbox, periféria támogatás, meg anyám kínja."

Valaki már írta itt, hogy a Staem macineket hogy szidta mindenki, de ha a konzolból csinálnak egy fix hardverű pc-t ( mert lassan az lesz ) az meg csudálatos?

60.
60.
CitromH
#48: Nem érted... A 4K az egy LEÍRHATÓ szám, adat, stb. Ezt el lehet adni! Kit érdekel hogy hogy néz ki maga a játék, ha megüti az elfogadható szintet?

Én attól félek, hogy a 4K miatt veszik majd meg a konzolt, és a plebs majd fel fog háborodni, hogy az XY cím csak 1080p... Az tök nem fog számítani hogy sokkal de sokkal szebb lesz így még egy 4K tévén is, mintha valóban 4Kban futna. Nekik 4K kell, mert a grafika szépsége szubjektív, és nem lehet számokkal összehasonlítani.
58.
58.
CitromH
#21: "Lehet naiv vagyok, lehet hülye, de szerintem fél vagy háromnegyed év alatt, a semmiből nem lehet ilyeneket teremteni, mint a 360 kompatibilitás, crossplatform/multi, Steam, Bill+egér teljeskörű támogatás, stb amiket az MS most csinál. Hogy genyóság e, amiért nem alapból így jött. IGEN, viszont most ezzel így akkor is mi járunk jobban."

Nem vagy naiv, csak nem vagy tisztában mit jelent hogy PC-s alap. Ezek mind egyből adva lettek abban a pillanatban hogy az MS(és a Sony) az egyszerűbb és olcsóbb utat választotta. Sőt tovább megyek. Egy új generáció lefejlesztése már nem is feltétlen technológiai, hanem pénzügyi kérdéssé silányult, hiszen kész technológiát vesznek. A kérdés csak annyi, hogy: Mikor, mennyiért, kitől stb...
57.
57.
zozo76hun
#54: nekem is az a velemenyem hogy a scorpio erejet nem a 4K-ra kene elhasznalni mert akkor megint ott leszunk mint most hogy a XO/PS alig birja kinyomni magabol a FullHD koruli felbontast normalis framerataval. Legyen csak FullHD a scorpio de akkor ott stabil 60 vagy tobb FPS, ami ugy a VR orulet miatt igyis-ugyis kell majd. En egy SCORPIO+OCULUS RIFT kombot el birnek kepzelni magamnak, ott meg ugyis FULLHD kell meg vagy 90-120FPS.
55.
55.
CitromH
Na megcáfolta a nyilvánvaló hülyeséget. Már az elején sem értettem, hogy miért kell 4Kra pazarolni az erőforrásokat. A konzolnál a low res textúra a legnagyobb gond, ezt kellene minnél hamarabb orvosolni, és az erőforrásokat akár erre is lehetne használni 1080p mellett..

"Érdemes megemlíteni, hogy ez így még mindig nem egyértelmű: mit csináljanak a 4K-tévétulajok az 1080p-s, de látványosabb játékokkal?"

Várj segítek: Futtassák? Örüljenek a jobb minőségnek? Inkább te segíts, hogy ezen most mi nem érthető. Ha Ultra/4K-t akarsz akkor vegyél PC-t, mert nyilvánvaló, hogy konzolban ilyen sosem lesz csak hasolnó áron mint amennyibe egy PC kerül.
54.
54.
Tokodboy
#47: Tesztekbol lathato hogy a gtx 1080 keves a 4k 60fpshez foleg ha a fullod hrafikai beallitasokrol beszelunk ott jo ha megvan a 30.
53.
53.
godach
Az a baj, hogy insulatból kommenteltek. Legalább is a 90%. Még csak véletlen sem fontoljátok meg, amit más ír. Kérdezni? Hát az meg egyenesen szégyen. Nem beszélgetni, véleményt nyílvánítani jöttök ide, hanem leszólni a másikat. Ráerőltetni mindenkire azt amit ti gondoltok. Pedig minden nap tanul az ember. Itt sem a lehetőségeket vitatjuk meg, csak kesergünk... :/
52.
52.
zozo76hun
#49: "Sokan leszarják az exkluzívokat. Sokan azért vesznek PS-t vagy Xboxot, hogy tudjanak rajta fifázni, meg codozni, és ők fedik le az egyik legnagyobb vásárlóréteget a konzolvásárlók közül."

igy van. nagy HALO fan vagyok, de a multijat nem szeretem, igy csak akkor veszem meg ha elegge lemegy az ara (HALO 5), es igen, leszarom az exkuluzivokat. tehat van ilyen vasarloreteg. nem a kedvencem a tomb raider sem, igy az uncharted sem erdekel. siman vehetnek fullos PC-t de a hatamon felall a szor tole. szoval maradok konzolos, persze van benne racio aki meg ugyanigy a PC fele huz, es a konzol nem vonza. szal egyetertek veled.
51.
51.
zozo76hun
#34: ez aztan a jo pelda.

GTX 970 majd 100000ft
annyibol az egesz konzolt megveheted. vagy neked hogy fut a witcher a kartyan onmagaban, mas nem is kell hozza? se tap, se alaplap se CPU. ocsem, nem semmi vagy... :)
50.
50.
zimonyini
#49: Nagyon tetszik a kommented, egyetértek veled.
49.
49.
Ra1D3n
#41: Mondd koma, te helyből vagy ilyen ostoba, vagy nekifutásból? Van fingod a konzolok előnyeiről? Mert amiket ideböfögtél, az leginkább félelmetes ostobaságról tesz tanúbizonyságot.

BTW: Szerintem ha már jön a Scorpion, ez új távlatokat nyit a vásárlók előtt, és egy új réteget is megtud célozni vele az MS. Sokan olyan szinten elvannak itt tévedve, hogy olyat még a büdös életben nem láttam. Racionális gondolkodást várna az ember, de sokaknak olyan szinten habzik a szája az MS-re, hogy fenomenális.
1: Sokan leszarják az exkluzívokat. Sokan azért vesznek PS-t vagy Xboxot, hogy tudjanak rajta fifázni, meg codozni, és ők fedik le az egyik legnagyobb vásárlóréteget a konzolvásárlók közül. True Story...
2: Full HD-ben akarod nyomni a címeket, mindent csontra tekerve, esetleg 4K-ban? A Scorpion ha a 4K ultrára nem is, de a FULL HD ultrára mindenképp egy opcionális választás, és a fix hw miatt akár időtálló darab is lehet, és nem kell 300-400-at kiköhögnöd egy gépre, hanem tippre úgy 150-200-250ezret. Emlékeztek még a sok nyilatkozatra, hogy ez lehet az utolsó konzolgen? Meg arra, hogy Phil Spencer nyilatkozta korábban, hogy ők a MS-nél abban látják a jövőt, hogy nem adnak ki új konzolokat, hanem frissített hw-el új gépeket bizonyos időközönként, netán cserélhető alkatrészekkel? Minden olyan meseszépen kurvára egybevág, de sokak nem képesek felfogni.
3: Teljes mértékben nyit a PC felé az Xbox, periféria támogatás, meg anyám kínja. A mostani PC-sek komolyabban elgondolkozhatnak azon, hogy hosszabb távon lehet jobban megérné a Scorpion, mint mindig a PC-t fejlesztgetni, vagy esetleg a 0-ról építeni egy újat, és mégis fullos élményben van része.

Ezután lehet nekem jönni, hogy 4k-t úgy sem viszi, meg ilyenek, de én úgy vagyok vele, hogy a 4k-t hajszolni badarság jelenleg.3-5 éven belül esetleg már jobban elterjedtek lesznek a 4k kijelzők, de addig is, szerintem gamingra kurva felesleges, meg drága. 100-ból 1 gamer van kb aki otthon 4K-s kijelző mellett játszik pc-n, vagy 4db Full Hd-s kijelzővel éri el a 4K-s felbontást(ezt a 4db monitoros megoldást mindig is undorítónak találtam, mert undorítómód zavar a monitorok összeillesztése játék közben/filmnézéskor/bármikor). Amúgy a gép ezzel az erővel vinni fogja a játékokat 4K-ban a véleményem szerint, hasonló minőségben mint a mostani játékokat jelenlegi körülmények között.
48.
48.
Stranger
Szerintem túl korán akarják ezt a 4k-t, ebből tényleg az lesz hogy pár év múlva már nincs csak 1080P vagy megint 5 éven keresztül stagnál majd a grafika. Megnézték mi kell PC-n a 4k-hoz és úgy lőtték be az XO-t? Hát ma már lehet 4k-ban játszani ha pár éves játékokat veszünk elő vagy újabbakat és alacsonyabb beállításokon játszunk. Csak akkor semmi értelme 4k-t megcélozni konzolon, ha ebből butított grafika lesz.

"mit csináljanak a 4K-tévétulajok az 1080p-s, de látványosabb játékokkal?"
Miért régen mit csináltak az emberek a FullHD TV-n X360 játékokkal? Vagy ezt a kérdést én értettem félre...

Inkább az a kérdés, hogy az XO-val mi lesz ha egy fejlesztő csapat nem a 4k-t célozza meg hanem jobb grafikát. Butítanak 720p-re XO-n?
47.
47.
simon 555
#41: Ezen most jót derültem :D
Te mi a halál faszáról beszélsz?
A GTX 1080-on úgy fognak szaladni a játékok 4K-ban, hogy csak na. Még a 4K 60 fps sem kizárt.
Ha nem értesz valamihez akkor jobb lenne nem magyarázni róla.
42.
42.
KopyAti
A Sony, bár ők sem Makulamentesek, legalább egyenesen, félrebeszélés nélkül és kristálytisztán elmondták, hogy hogy is lesz a Neo. Ezek meg... Ecsém!
41.
41.
Lorthirash
#38: Ez nem jövőbelátás csupán realitás.
Ha lenne benne 2 db GTX 1080 akkor volna értelme 4k-ról beszélni ezek csak üres igérgetések, én még az 1080p 60 fps-ben is kételkedek...
40.
40.
Lorthirash
#37: Na ne vicceljünk már, talán az Uncharted
39.
39.
KopyAti
#30: Akkor töröld ki a csipát a szemedből! ;)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...