A vörös kereszt az életerőcsomag, ugye? Nem!

  • Írta: fojesz
  • 2017. január 17.
  • Érdekesség
Link másolása
Tanulságos történetet meséltek el a Prison Architect fejlesztői, akik gyakorlatilag mindenki máshoz hasonlóan vörös kereszttel jelölték a játékukban a mentőket. A probléma csak az, hogy ezzel megsértették a genfi egyezményeket.

Biztosan találkoztatok már olyan filmmel, képregénnyel és persze videojátékkal, amiben a vörös kereszttel jelölték az életerőcsomagokat, az orvosokat vagy a mentőket. Így tettek a Prison Architect fejlesztői is, akik a mentőautókra és az orvosok táskájára rajzolták fel a jól ismert emblémát, hogy azok még a játék sajátos látványvilága mellett is felismerhetőek legyenek.

Nem kicsit meglepődtek tehát, amikor a Brit Vöröskereszt megkereste őket, hogy távolítsák el a jelzést a játékukból, a vörös kereszt (valamint a vörös félhold és a vörös kristály) használatát ugyanis a nemzetközi jog, így a genfi egyezmények és a kapcsolódó jogszabályok szabályozzák. Ahogy a Magyar Vöröskereszt honlapján is olvasható, a vörös kereszt embléma háborús időben "valamennyi humanitárius tevékenység alapja, amelynek védelmeznie kell mind az áldozatokat, mind azokat, akik segítséget nyújtanak részükre".

Ezért szabályozzák szigorúan a használatra jogosultak körét - a tévhittel ellentétben a gyógyszertárak, az orvosok és a mentők sincsenek köztük. Az emblémával való visszaélésnek a bitorlás az egyik formája (ez történt itt is), és természetesen azért probléma, mert "az emblémával jelzésként történő visszaélés a közvélemény előtt aláássa a jelképet, és ebből adódóan háborús időben csökkenti annak védő erejét".

Ennek ellenére számos játékban jelöli vörös kereszt az életerőcsomagokat (egy egyszerű Google-keresés a bizonyíték rá), csakhogy ez illegális. A Kotaku találata szerint az újabb Halo-játékoknál már le is szoktak erről a fejlesztők:

22.
22.
NECROSMOKE
Pffffffffffffffffffffff o_O"
21.
21.
Őrnagy
Szerintem meg pontosan pozitív hatása lenne annak, ha a játékokban felhasználnák a vörös keresztet.
20.
20.
Thor Vath
#1: Egyszerűen nem akarnak azzal *szkolódni, hogy mindig utánajárjanak, hogy nem egy sátánista főgonosz fejére rakták-e rá a vörös keresztet. Nem használhatja más, és passz. Joguk van hozzá, az övék.
17.
17.
patka21991
Pl a gta-ban is zöld doboz volt fehér kereszttel. A háborús játékokban lehet vörös kereszt. ;) Ez csak egy sima börtönös játék.
13.
13.
Juha
#10: Az én autómban vöröskeresztes mentődoboz van. A buszokban szintén. Magyarországon élek. Tudom, hogy a tömegközlekedésre ráférne némi segítség, de én sohasem akartam adományt gyűjteni a mentőládámmal.

Keress rá, hogy mentődoboz, és rögtön szabadalomhágások sorával találod szemben magad.
12.
12.
A Fénybenjáró
És így már nem segíti a rászorulókat? Dehogynem! Mégis mi hátrány származhat egy piros kereszt használatából?
11.
11.
GAMEROD
#9: A közúti jelzések világszabványok, ezeket bárki felhasználhatja. A vöröskereszt nem az, és sose volt az.
10.
10.
GAMEROD
Egyáltalán nem hülyeség, sőt ideje volt már. A Vöröskereszt célja mindig is a rászorulók megsegítése volt akár egészségügyi, akár anyagi szempontból. Halvány ótvar köze nincs az elsősegély dobozokhoz, esetleg csak annyi hogy odakint Afrikában rányomtatják az emblémát a dobozokra amiket a szervezet adományoz. Már vagy 20 éve a mentőautókról is levetették az emblémát a félreértések miatt.
9.
9.
Juha
Azért kíváncsi lennék a Magyar Közútnak (vagy bárki is rakja ki a táblákat) van-e külön engedélye. Vagy az elsősegély-ládákat gyártóknak.
Svájc az inverzét használja zászlónak, az jogszerű?
Egyébként a nagy "H" a kórházakat jelöli, a "P" a parkolót még háborús övezetben is, senki ne merje használni, még mondatkezdésként sem!

Most megyek és levédetem a kis és nagy a-betűt...
7.
7.
GAMEROD
Várható volt hogy megelégelik azt hogy minden jöttment szabadon használja az emblémát. A vöröskereszt jelzés is magántulajdont képez, sokan tévhitben éltek azzal kapcsolatban hogy ez egy alapjelzés mint például egy stop tábla.
6.
6.
Nothing
Sebaj, majd lesz helyette horogkereszt...azt szabad?
4.
4.
Extol
Meg se tudom számolni, hogy a múltban hány játékban láttam vörös keresztet, ennyi erővel ezer más dologba bele lehetne közni
3.
3.
dcba
Komolyan haboru van, ehinseg, nepvandorlas, gyilkossag gyilkossag hatan es egyeseknek erre van idejuk, h iylen idiotasagokon porogjenek. Egyszeruen sosem fogom megerteni, h miert kell minden idetlen baromsagot 120x problemava novelni.
2.
2.
csongor1996
És miért pont őket támadták ezzel le? Vagy más játékfejlesztőket is zargatnak, csak arról nem hallani?
1.
1.
_NMI_
Nevetséges... "az emblémával jelzésként történő visszaélés a közvélemény előtt aláássa a jelképet, és ebből adódóan háborús időben csökkenti annak védő erejét"

Aláássa a jelképet? Mivan? Akkor ásná alá maximum, ha egy sátánista főgonosz homlokára lenne tetoválva, aki nőket erőszakol, de ilyenről nincs tudomásom.
Viszont az, hogy olyan cuccokra van rátéve, ami életerőt ad (!!!), az aztán tényleg nagyon aláássa a jelképet. Félreértés ne essék, nem a jogosulatlan használaton pörgök, hanem azon, hogy szerintük ezzel a fajta használattal aláássák a jelképet a közvélemény előtt. Hogyan?

Az meg már beteges kijelentés, hogy háborús időben csökkenti annak védő erejét... miafasz, de most komolyan, MIVAN? Nem egy jelképen fog múlni, hogy egy szervezet milyen segítséget tud nyújtani egy háborús övezetben.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...