HWSW: A Windows 10 már belelőzte a Win 7-et

  • Írta: zoenn
  • 2019. január 3.
  • Biznisz
Link másolása
Már a Windows 10 számít a legelterjedtebb asztali operációs rendszernek a Net Market Share adatai szerint is. A Windows 7 mellett még mindig nagyon sok felhasználó kitart, miközben a hivatalos támogatás egy év múlva megszűnik.

Három és fél évbe telt a Windows 10 számára, hogy átvegye a legnépszerűbb asztali operációs rendszer címet a Windows 7-től. Legalábbis a Net Market Share adatai szerint a Windows 10 tavaly decemberre érte el a 39,22 százalékos elterjedtséget, miközben a Windows 7 csak 36,90 százalékon áll. A harmadik dobogós helyet egyébként Windows 8.1 foglalja el nagyjából 5 százalékkal, amelyet a Mac OS X 10.13 és a Windows XP követ 4-5 százalékkal, míg a többi asztali operációs rendszer piaci megoszlása csak 1 százalékos vagy annál is alacsonyabb, köztük például a Linuxszal.

windows10_netmarketshare

Más webalapú elemzőrendszerek másfajta metodológiát használnak a méréseikhez, ezért adódhatnak eltérések, de a Microsoft is gyakran a Net Market Share adataira hivatkozik, ezért ez a vállalat által is elfogadottnak tekinthető. Ehhez képest például a StatCounter adatai szerint a fordulópont már egy évvel ezelőtt megtörtént a Windows 10 és a Windows 7 elterjedtsége között. A cég csak Windows operációs rendszereket bemutató grafikonja szerint a Windows-felhasználók több mint fele (52,4 százalék) használja az újabb verziót, míg kicsivel több mint harmaduk (35,6 százalék) a régebbit.

Kíváncsi vagy a magyarországi adatokra és a Windows 7 árnyoldalaira? Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

34.
34.
CJgabor
#26: 10/10 komment. A sok szerencsétlen hülye meg vigyorogva adja oda az összes személyes információját adathalász cégeknek, és még rád mutogatnak, hogy "tehüje konteós"!. Minden amit leírtál, egy 5 perces Google (heh...) kereséssel kideríthető.
Csak gratulálni tudok, a GK komment szekciója továbbra is hozza az elvárt színvonalat.
32.
32.
Ooorky
#31: Céges felhasználásnál repkednek a milliók ha lebuknak. Win 10 Pro kulcs számlával ~2000ft Malajziából vásárolva, aztán meg van oldva. Office is megvan ennyiből egy évre, ha kellene.
13.
13.
Heldengeist
#12: "nincs titkolnivalóm, úgyhogy nincs okuk, hogy nézzenek"
12.
12.
Heldengeist
#9: Igen, csak hétköznapi felhasználásra nem kell senkinek olyan OS, amiből az alapváltozata 25 ezerről indul.

Az pedig a valaha született legrosszabb érv, hogy "nem baj, ha néznek, nincs titkolnivalóm". Szerintem inkább "nincs titkolnivalóm, úgyhogy okuk, hogy nézzenek". A magánélethez való jog egy elidegeníthetetlen alapvető emberi, illetve alkotmányos jog.
9.
9.
godach
#2: "A hétköznapi működésével nekem sincs gondom."
Hétköznapi ember vagyok, hétköznapi felhasználásra mint a vásárlók 95%-a szerintem.
Nincs titkolnivalóm, hétköznapi ember vagyok tehát nem gondolom hogy a webcamomon a boxerben ülős képemet bámulják, szóval nekem nincs gondom vele.
7.
7.
Matt8888
Hát nem tudom, ki hogy van vele, de szerintem a Linux ág mára már eléggé komoly szintre hozta fel magát. Én anno windows-os voltam eléggé XP, win7 s bár kipróbáltam a win10-et is, tök jó letisztult meg minden, de tényleg a memória kezelése egyszerűen hát nem váltotta be nálam az ígéreteket.

Szóval már egy jó ideje az Ubuntu-n élek és azt kell hogy mondjam, hogy kb 3hónap aktív használat után meg lehet szokni. Ezen időszakok alatt pedig még volt OSx is, s az sem rossz amúgy, szóval unix és linux alapú dolgok nem igazán okoztak csalódást (legalábbis nekem). De ez megint olyan, hogy ki mire haszálja a gépét.

Nekem web dev-re beváltottak minden igényt sőt még többet is. De windows10 talán tényleg a játékok miatt nyer nagy teret. Viszont láttam már egészen szép megoldásokat is Linux alapon mint pl a wine is amik egyes esetekben még jobb eredményt is kihoztak egy adott game-ből mint egy windows-os környezet. De persze itt megoszlanak a vélemények is. Szóval nem szeretnék senki lábára lépni ezzel.

Viszont tartom a gondolatom ezzel a sorral, hogy a Linux szerintem lesz még vállalható platform játékok terén is. Na megyek kommentelek a másik cikkre is :D "Komoly gondokkal küzd a The Last Night izgató :)
6.
6.
strike19
#4: Én idén fogok áttérni Linuxra. Sajna a Windows 10 nekem se hozta el az olyan csodát amit vártam. Gaming szempontból a Linux nem zavar ,mert konzolon játszok.
Ami meg PC-tolok Counter Strike vagy Half Life azoknak meg van natív Linux verziója.
Egyébként a mai oprendszerekbe ami leginkább idegesít az a Rolling rendszer.
Naponta jönnek a frisíttések is ami müködött azt elrontja és utánna lévő frissítés kijavítja ,de hoz egy újabb hibát.(linux is megvan ez a hiba elég distrowatch-oldalon végig böngészni.)Ezért szerintem valami LTS-nél fogok kikötni.
5.
5.
Heldengeist
#4: Fél szemmel követem a linuxos híreket, mert csak kényszerből vagyok Windowson és sok jót olvastam róla.

A dualbooton viszont azért gondolkodom még, mert nem vagyok meggyőzve a kompatibilitásról, és volt már, hogy két évig Mint Mate-t használtam elsődleges OS-ként 4-5 évvel ezelőttig.
4.
4.
mestermagyar
#2: Nocsak a manjaro tényleg elég népszerű ha még itt is emlegeti valaki.

A Linux gaming röviden összefoglalva: Ha nincs DRM, anticheat vagy valami niche-store ami nem jött ki linuxra, akkor nagy eséllyel futni fog a játék.

Minden másra ott van a virtualizálás. Windowst partícióra mással nem rakunk.
2.
2.
Heldengeist
#1: A hétköznapi működésével nekem sincs gondom. A frissítések kezelése szerintem borzalmas, a memóriakezelés nem látszik fejlődni MS-éknél, viszont ami komolyan aggasztó, hogy ez a korábbiakhoz képest egy durván adathalász OS. Erőteljesen gondolkodom is azon, hogy a legközelebbi újratelepítéskor majd csak gamer OS-nek megy fel dual bootba, hétköznapi OS-nek meg inkább átállok például Manjarora.
1.
1.
godach
Nem is csodálom. A Win '98 és XP óta, amikről nagyon de nagyon nehezen tértem át újabbra, ez a legjobb oprendszer. Nekem nincs gondom a frissítéssel sem, türelmesen kivárom és nem is makacskodik. Semmi másban sem.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...