PlayStation 5 - a visszafelé kompatibilitásról

  • Írta: szlav
  • 2020. szeptember 19.
  • Hardver
A Sony már korábban is elhintette, hogy a PlayStation 5 fejlesztésekor nem élvezett különösebb prioritást a PS4-es generáció előtti játékok támogatása. Most a SIE elnöke elárulta, hogy pontosan mit is jelent ez.

A Sony Interactive Entertainment elnök-vezérigazgatója, Jim Ryan a japán Famitsunak adott interjújában beszélt a novemberben érkező konzolról, s arról, hogy az új masinán miként játszhatjuk majd a korábbi konzolgenerációk játékait. Ryan elárulta, hogy érthető módon az PlayStation 5 tervezése során a legelső szempont az volt, hogy a konzol tökéletes élményt nyújtson az elkövetkezendő években, de fontos tényezőt jelentett a PS4-es játékok támogatása is, hiszen a 2013 novemberében piacra dobott konzol 100 millió főt számláló játékosbázissal rendelkezik.

A végeredmény tehát az lett, hogy a PlayStation 4-es játékok mintegy 99 százaléka problémamentesen futtatható az új masinán is, néhány korábbi játéknak pedig kimondottan jót tesz majd a töltőképernyőket szinte teljesen eltüntető SSD, illetve az új DualSense kontroller. Kifejezetten jól járnak majd azok is, akik kihagyták az előző generációt, hiszen a PlayStation Plus Collectionnel könnyen bepótolhatják az előző generációt meghatározó játékok számottevő részét.

A helyzet azonban nem ilyen fényes, ha ennél is messzebb szeretnénk visszautazni az időben. Ryan bevallotta, hogy a PlayStation 5 rendszere nem nyújt majd natív támogatást a PS3-as, PS2-es és az eredeti PlayStation játékainak. Ezen a fronton tehát egyértelműnek tűnik, hogy a Microsoft nyerte a csatát, hiszen az Xbox Series X - némi előkészítést követően - négygenerációnyi játék futtatására lesz képes.

55.
zozo76hun
Azert a Mirror's Edge Xbox One X-en nativ 4K-ban, HDR-el rendesen odabaszott! Kar hogy a Catalyst mar semmilyen patch-et sem kapott se xox-en, se ps4pro-n...
54.
delphijos
#52: Az RDR nekem is “jól jött” és X-en egész pofásan is néz ki. A másik aminek örültem az Alan Wake volt ami kimaradt. Bár azt nem tudom SX-én tényleg akarnék még 360-as játékokkal játszani. Persze jó ha van lehetőség, de 1 gen nekem amúgy elég. És az hogy a váltáskor már rögtön lesz, az meg hasznosabb.
53.
Kawada
#48: Szerintem senki zsebében sem nyílt ki semmilyen bicska. ;)
52.
ADMlN
Szerintem az MS és a Sony megoldása között valahol fél úton van a helyes válasz a visszafelé kompatibilitásra. Azzal egyetértek, hogy a PS1-2 vagy original Xbox játékokkal már valószínűleg igen kevesen játszanának, de a PS3/Xbox 360 korszak a videojátékok egy aranykora volt, és a grafikájuk sem volt már olyan rossz. Én különösen örülök, hogy pl. a Red Dead Redemption-t volt lehetőségem kijátszani a 2 után az Xbox BC segítségével, mert sajnos nem volt egyik konzolom sem amire anno megjelent.
51.
kryszisz
#48: Csak ártalmatlan trollkodásnak szántam nyugi:D mennék én már ma ha tehetném, bőven elég volt ez a lassan 1 év mo-ból, de mivel most ott is 2 hét karantén van az újonnan beutazóknak, így egyelőre cseszhetem az egészet:/
48.
Ramirezx
#42: Nem akartam kötekedni, építő jellegű kritikának szántam. Sajnálom, hogy bárkinek is egyből a kötekedés jut eszébe.
Viszont az Anglia és Egyesült Királyság példája pont nem állítható párhuzamba. Ha jössz valamikor, ugorj be egy sörre.
47.
Ramirezx
#41: Ha ismered Ramstein-tól az Amerika-t, az jó pont!
44.
MűszálasLőrinc
#33: Az ismeretlent előrendelgetni nem a világ előrehaladása, hanem a merketing totális győzelme az egyre ostobább emberi agyakon.
Meg sem lepődök azon hol élsz.
43.
MűszálasLőrinc
"néhány korábbi játéknak pedig kimondottan jót tesz majd a töltőképernyőket szinte teljesen eltüntető SSD,"
Ezt azért kétkedéssel fogadnám.
Ps4-en a hdd-t ssd-re cserélve se csökkentek egy tizedmásodpercet sem.
Pedig a 2,5 hdd és a sata ssd közt nagyobb a szakadék mint a sata ssd és az állítólagos überbaszó új marketing ssd közt.
Ha meg így lesz akkor bebizonyosodik, hogy a ps4 io-ja háttértár felé kevesebb volt mint egy rakás szar.
Amit igazolhat az is, hogy néhány játék a gyári hdd-t usb-n bekötve gyorsabban töltött mint a belső buszról. (gyáááá)
Mondjuk ehhez képest tényleg nem nehéz gyorsulni.
Kiváncsi vagyok a ps5-ben mi lesz a bóvli.
42.
kryszisz
#40: Vagy mert én Angliába szeretnék visszamenni, nem pedig az Egyesült Királyságba:P ez tényleg eléggé "köss a betonba" jellegű hsz. volt tőle...
41.
Kawada
#39: Szétnézek a neten és ha nem találok kommentet, ahol beszólsz a Ramsteinnek és Trumpnak is, továbbá pár nyelvésznek, akik merik az "american english" elnevezést használni, nagyon morcos leszek.
40.
Johnny007
#39: te direkt akarsz kötekedni? Mintha nem tudnád mire gondolt mindenki... mint akik leállnak hisztizni amiért finnországot is beleértjük skandináviába kb
39.
Ramirezx
#36: Amerika egy kontinens.
38.
kryszisz
Mondjuk ezen az áron rugózás nekem továbbra is magas, egyrészt nem volt meglepő, hisz jóideje lehetett tudni, hogy emelkednek, másrészt aki eddig megtehette, hogy day1 vesz játékot, az szerintem most is meg fogja, aki meg várt egy ~50%-os dealre, az most is ki fog várni. Annyi ex meg azért nem jön egy évben, hogy akkora érvágás legyen a 30K, pláne, ha azok minőségiek lesznek. Szerintem sokkal nagyobb para (persze gémer szempontból irreleváns, de akkor is), hogy az élelmiszerek árának növekedése miatt az ember már akkor sem ússza meg a vásárlást 10K alatt, ha leugrik mondjuk 4 dologért a sarki közértbe. Ez talán némileg jobban befolyásolja a mindennapi életünket. A "hatalmas" teljesítmény többletből fakadó látványbeli különbségeket meg szerintem csak az fogja észrevenni, aki nagyítóval számolja a pixeleket, legalábbis nem hinném, hogy a fejlesztők annyit dolgoznának pluszban, hogy X-en kardinálisan szebb legyen a látvány. Persze lehet, hogy így lesz, de meglepne, elvileg a PS3-X360 között is volt dif, ami kb. annyiban mutatkozott meg, hogy mások voltak a színek, nabumm...
37.
NemecsekErno
#2: Legfeljebb vársz még 3-4-5 évet a PS5 Pro-ra, ami több lóerővel fele akkora lesz.
Addig nekem nekem meg ott fog állni az első generációs XBX meg a (ha tényleg megjelenik) a második generációs Switch mellett.
36.
Yanez
#35: Itt élek amerikában, már sehol sem lehet előrendelni. Hiába mennék sorba állni, ha nem érkeztem előrendelni az egyetlen dolog amit kapok max egy kis nátha. Iphone ugyanúgy hiánycikk szokott lenni, ha nem rendelik elő, mert arra is óriási a kereslet. A sonynak csak jó hír ez az érdeklődés, csak aztán nehogy elkényelmesedjenek!
35.
Johnny007
#33: érdekes, az iphoneért mégis minden évben kilóméteres sorok vannak. Amúgy ugye tudod hogy a netes rendelés olyan mint a kutya vacsorája ilyenkor? Boltonként nagyon kevés számban érkeznek ezek a cuccok, főleg most, és időrendi rendelési sorrendben adják ki. Ne azt nézd itthon mi van, hanem mondjuk amerikában vagy angliában ahol ész nélkül vesznek minden ilyesmit. Ha a megjelenés napján akarod kézben tartani biztosabb a sorban állás
34.
adamsfamily
#23: A Dead Rising 3 Xbox one nyitócím volt.
33.
Yanez
#31: Net rendelés, halad a világ. Annyira nem megy nekik, hogy 24 óra alatt hiánycikk lett és sehol sem lehet már előrendelni. Ezt jól bebukták.
32.
Marcus88
#31: Azért mert most megrendeled a netről és hozza a futár,akkor meg még net se nagyon volt sok helyen.Jó hogy sorba álltak meg sátrat vertek!
31.
Johnny007
#29: hát már nem azért de nem tették valami nagyra a lécet... emlékeztek amikor az emberek napokig sorban álltak hogy elsőként vehessenek ps2-t? Ott is aludtak :D Én erősen kétlem hogy most bármi ilyesmi is lenne... Ezért nem értem mi ez a nagy hype, mert nagyon egyik se tud olyan sokat nyújtani, és ilyennel vívnak már mint a visszafelé kompatibilitás. Azért még meggondolom hogy vegyek-e bármit is :D Főleg az a 180 ezres kezdő ár nem túl kecsegető...
30.
Marcus88
#29: Na most felnyitottad mindenki szemét,vissza is mondják a konzol előrendeléseket!
29.
Yanez
#23: Akkor győzött a PC! Gamepass ott is van, sony exek oda is jönnek, kontrollerrel is lehet játszani. Ezt jól bebukta a nextgen! Mehetnek a piacra szotyit árulni.
28.
Yanez
#27: Hát én sem venném elő, az biztos! Nemrégen elkapott a retro láz, előkaptam a kontrollerem és az emulátort, és csapattam a nes/snes/sega játékokkal egy darabig. Kitoltam pl a Donkey Kong első részét. Amúgy meg évekig nem veszem elő az emut. Nekem elég amit a mai bőség zavara nyújt. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...