Amerikai toplista: a Nintendo vitte a tavalyi évet

 • Írta: fojesz
 • 2021. január 20.
 • Toplista
Befutott az amerikai játékpiac teljesítményét monitorozó NPD Group legutóbbi jelentése, ezúttal pedig a decembert, illetve a teljes tavalyi évet illetően is kaptunk számokat. Generációváltás ide vagy oda, a Nintendónak nagyon jól ment 2020-ban.

Kezdjük a decemberi összegzéssel! A tavalyi év utolsó hónapját 7,7 milliárd dolláros forgalommal zárta az amerikai játékpiac, ami éves szinten 25 százalékos növekedésnek felel meg - jól látható, hogy az év végi hajrá mennyi pluszt hozott az iparágnak.

Az összes szegmens erősödni tudott: a hardverek 1,35 milliárd, a játékok és egyéb szoftveres tartalmak 5,8 milliárd, a kiegészítők pedig 546 millió dollárt hoztak az iparági szereplőknek, ami rendre 38, 23, illetve 15 százalékos növekedésnek felel meg.

A játékeladási toplista így festett: a Cyberpunk 2077 a második, az Immortals: Fenyx Rising pedig a kilencedik helyen nyitott, érdekes látni viszont, hogy a lista felét így is a Nintendo uralja, holott a kiotóiak játékainál is nem számoltak a digitális eladásokkal az elemzők.

 1. Call of Duty: Black Ops - Cold War
 2. Cyberpunk 2077*
 3. Assassin's Creed: Valhalla
 4. Marvel's Spider-Man: Miles Morales
 5. Madden NFL 21
 6. Animal Crossing: New Horizons*
 7. Mario Kart 8 Deluxe*
 8. NBA 2K21*
 9. Immortals: Fenyx Rising
 10. Super Mario 3D All-Stars*
 11. Super Smash Bros. Ultimate*
 12. Just Dance 2021
 13. Hyrule Warriors: Age of Calamity*
 14. FIFA 21
 15. New Super Mario Bros. U Deluxe*
 16. Super Mario Odyssey*
 17. The Legend of Zelda: Breath of the Wild*
 18. Super Mario Party*
 19. Ring Fit Adventure
 20. Mortal Kombat 11

 

Az egész évet nézve is látványosak a számok. A teljes iparági forgalom 56,9 milliárd dollár volt, ami 27 százalékos növekedés - ebben már a koronavírus-járvány is vastagon közrejátszott. A hardvereladások 5,3 milliárd dollárt tettek ki (35 százalékos növekedés), míg a játékok 49 milliárdot (26 százalék), a kiegészítők pedig 2,6 milliárdot (21 százalék).

Az évet a Nintendo vitte el: hiába futottak be a next-gen konzolok, a legkeresettebb játékgép mind darabszámra, mind az eladások összértékét tekintve a Nintendo Switch volt. Az ezüstérem a PS4-é lett, ha a darabszámot nézzük, és a PS5-é, ha az eladások értékét. A játékeladásoknál szintén Nintendo-dominancia érződik, igaz, az élre megint a Call of Duty ért oda - immár zsinórban tizenkettedjére.

 1. Call of Duty: Black Ops - Cold War
 2. Call of Duty: Modern Warfare
 3. Animal Crossing: New Horizons*
 4. Madden NFL 21
 5. Assassin's Creed: Valhalla
 6. The Last of Us: Part II
 7. Ghost of Tsushima
 8. Mario Kart 8 Deluxe*
 9. Super Mario 3D All-Stars*
 10. Final Fantasy VII Remake
 11. Marvel's Avengers
 12. Marvel's Spider-Man: Miles Morales
 13. NBA 2K21*
 14. Super Smash Bros. Ultimate*
 15. FIFA 21
 16. Mortal Kombat 11
 17. Dragon Ball Z: Kakarot
 18. MLB: The Show 20
 19. Cyberpunk 2077*
 20. Tony Hawk's Pro Skater 1+2

A csillaggal jelölt címek esetében a digitális eladások nem szerepelnek az összesítésben.

5.
5.
Ooorky
#3: Meg aki az elején vette az most újítja meg olcsón eladva a leharcolt akkus, kissé lötyögős régit.
4.
4.
delphijos
#2: Ja, de azok meg már a “végüket járták”. Az hogy a gen váltás ilyen későn volt, igazából mindkét oldalról a Nintendo statisztikáját javította. Újat még nem tudott venni “senki” régit meg már vett aki akart, ilyenkor már jóval kevesebben akartak abba beleugrani....
3.
3.
Egyébként az, hogy ennyire megy a Switch eladás szerintem nem azt mutatja a gyártónak, hogy az én kedvemért feltétlenül növelni kéne a gyártási minőségen. Közben meg tuti, hogy megállás nélkül hülyére keresi magát a Nintendo az utóbbi 1-2 évben.
2.
2.
#1: De ha az egész évet nézed, akkor az egész évben kaphatókat is lenyomta darabszámban. Xbox One X, vagy bármi más.
1.
1.
delphijos
“hiába futottak be a next-gen konzolok, a legkeresettebb játékgép mind darabszámra, mind az eladások összértékét tekintve a Nintendo Switch volt”

Azért ez elég “szenzációhajhász” szöveg. A next-gen konzolok NOVEMBERBEN jöttek, plusz folyamatos a készlethiány. De még ha nem is lett volna, még jó hogy másfél hónap alatt nem azok vitték az egész évet....
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...