Microsoft: csatlakozik a Game Passhez, de nem lesz exkluzív franchise a Call of Duty

  • Írta: fojesz
  • 2022. szeptember 1.
  • Biznisz
Link másolása
A brit versenyhatóság mélyebben is kivizsgálná a Microsoft és az Activision Blizzard fúzióját, mire a redmondiak megnyugtatásul megerősítették: habár csatlakozik a Game Passhez, multiplatform franchise marad a Call of Duty.

Fontos fejlemény történt a Microsoft és az Activision Blizzard gigászi, 68 milliárd dolláros üzlete kapcsán: a brit versenyhatóság az első körös vizsgálat eredményeként arra jutott, hogy egy második fázisban mélyebben is kielemezné az akvizíciót, mivel fennáll az esélye, hogy az "jelentősen csorbíthatja a versenyt a játékkonzolok, a játékelőfizetések és a cloud gaming-szolgáltatások piacán".

Nem meglepő módon a Call of Duty merült fel első számú fegyvertényként, amely különös hatással lehet a rivális platformokra, így különösen a PlayStationre; a hatóság a Sonyt nevesítette elsősorban, amiért a piac jelenlegi állása ellenére kifejezetten közeli versenytársa a Microsoftnak, hiszen hasonló tartalmakkal és technológiával lőnek ugyanarra a célcsoportra. A legnagyobb veszélyt pedig természetesen az jelenti a hatóság szerint, hogy a Call of Duty Microsoft-exkluzív sorozattá válik, amire fenyegető példaként hozza fel a The Elder Scrolls-széria és a Starfield esetét.

A hatóság azt is megjegyezte az értékelésében, hogy a Microsoft végső stratégiája az, hogy az előfizetéses szolgáltatások piacán győzedelmeskedjen, márpedig ez a szegmens gyerekcipőben jár még, így ez a fajta koncentrálódás ellehetetlenítheti a jövőbeli versenytársakat.

A Microsoft természetesen reagált a versenyhatóság értékelésére formálisan is (Brad Smith Microsoft-elnök és Bobby Kotick, az Activision Blizzard vezetője is megszólalt a témában), illetve kevésbé formális módon egy Phil Spencer-blogbejegyzés is megjelent erre az alkalomra időzítve, amely arra igyekszik rávilágítani, hogy miért lesz jó a játékosoknak, ha a konzolgyártó megveheti az óriáskiadót.

A poszt legfontosabb konkrétuma talán az, hogy Phil Spencer megerősíti, hogy a terveik szerint az Activision Blizzard játékai, így az Overwatch-, a Diablo- és a Call of Duty-franchise is csatlakozik majd a Game Pass kínálatához ("ezzel is növelve a játékosok választási lehetőségeit"), ugyanakkor megmaradnak multiplatformnak: Spencer a Call of Dutyt hozza fel példának, amely a jövőben "ugyanazon a napon jelenik meg PlayStationön is, mint mindenhol máshol".

Az Eurogamer egyébként megkérdezett egy játékiparban jártas ügyvédet a témában: Richard Hoeg szerint a brit versenyhatóság mindezek ellenére végül nem fogja elkaszálni az üzletet, és úgy látja, az jövőre ténylegesen lezárulhat majd.

17.
17.
Őrnagy
Szerintem a Micro stúdióitól már csak ilyen mikrotranzakciós pénznyelő sorozatokat várhatunk. (1-2 kivétellel)
Köszi, Phil.
16.
16.
Fooxfire
#4: Pc-n is van ám game pass de mindegy...
15.
15.
crytek
#11: Ezek a cégek hosszútávban gondolkodnak... Ott az epic ha már veszteségekről beszélünk. Szerinted a store hol éri meg nekik?? Sehol fizetik azok is a milliókat az pc-s exklúzivitásért meg az inygen osztogatáés miatt a bevétel onnan meg picsafüst mivel mindenki steamen vásárol.. Mivel másból nekik is visszajön ez a veszteség ahogy a ms-nak is így tolják ezerrel. Később ha már lesz 600+ millió felhasználójuk az ingyen szarok miatt jobban fog a store is pörögni (elvileg) ők erre építenek.

A MS is egyre több embert akar a game pass "rabjává" tenni. Sokan ott ugy vannak letolják a game passba és meg is veszik később. Ezzel ők jobban jártak mintha csak egyszer megvette volna az user.
Nem mellesleg eladásokat nagyon de nagyon kevesen szoktak közölni,pedig sok embert érdekelne ez a dolog.
14.
14.
zoli12i
#12: Mondjuk ez lehet egy jogos érvelés ha van benne.
13.
13.
Ooorky
#11: És mennyi fizetős DLC van hozzá?
Paradox is ezért hozza ki day 1 a játékait GP-ben mostanában, úgy DLC-kben van a nagy lóvé.
12.
12.
Jarl Balgruuf
#11: Mert a nagy lóvé a mikrotranzakcióban van benne gondolom.
11.
11.
zoli12i
#9: Figyu én elhiszem, valószínűleg nektek van igazatok, ha tévedek elismerem. De ha ennyien játszanak vele, akkor miért éri meg nekik GP-ben pár százezer dollárért és miért nem értékesítik simán Steman pár dollárért vagy bárhol ha a teljes bevétel az övéké lehet.
Üzletileg nem értem de biztos van rá magyarázat. update: A cooking szimulátor most akciósan steamen pont 1 havi Gp előfizu ára :D
10.
10.
zoli12i
#8: Jah és még ott vannak a stúdió felvásárlások milliárdokért, az 500-600 millióra rúgó játékfejlesztési költségek az MS-nél (pl. HALO meg majd Fable stb).
9.
9.
Ooorky
#8: Az a gagyi főzős szimulátor elég népszerű amióta Josh több részt is szentelt neki (legnézettebb 15,5 millió), többi kis csatornáról nem is beszélve...

Van egy sanda gyanúm, hogy többen tolták, mint a sony exkluzívok nagy %-át.
Pl. én is instant felraktam ahogy bekerült GP-be :-P
8.
8.
zoli12i
#7: De hogy szedsz be több millió dollárt ha az MS-nek kurva nagy pénzeket kell fizetni minden egyes címért, hogy a szolgáltatásban szerepelhessen ? Te komolyan azt hitted, hogy ezek ingyen kerülnek be vagy mi ? :D

Most derült ki hogy a leggagyibb főzős szimulátoros indie játékért, amit pár ember fejlesztett poénból, csak az 600 ezer dollárba kerül az MS-nek. És ez csak a legszarabb játék. ÉS akkor van még 100 cím. (egyébként erről a indie stúdió szólta el magát)
MS soha nem büszkélkedik a bevétellel érdekes módon, csak az előfizetők számát merik közölni.

7.
7.
crytek
#6: Ennyi erővel a sony ellen miért nem megy a vizsgálodás vagy a nintendo ellen mert sok cím csak azokon tolható azaz kell venned konzolokat hozzá..Érdekes ez nem zavar senkit,de bezzeg ha xboxox kell venni bármi miatt akkor már szar szemét a ms. Kicsit se vagytok nevetségesek ááááááá

Nem mellesleg ha gondolkoznál mit is jelent egy előfizetés leesne hol éri ez meg..Tudod százezrek vannak de lehet olykor pár millió is lehet akik fizetik TELJES havidíjat úgy hogy se nem multiznak se nem tolnak semmit a game passban..Nos szerinted mi érte meg jobban a msnak nulla codok eladni 70 euroért vagy beszedni a több millió dollárt a semmiért..?? Na ugye hogy van ebben pénz..
6.
6.
zoli12i
Még mindig nem értem mi ebben a biznisz, hogy egy 28 ezer forintos játékot bebasznak a GP-be és szinte ingyen játszhatók vele. Értem én, hogy a MS megteheti, hogy égesse a pénzét de na.
Game Pass ellen miért nem megy a vizsgálódás ? Ráadásul ezzel a sz*rsággal a konkurenciát is belekényszerítik ebbe a hülyeségbe.
5.
5.
Zuzmo
#3: Nem muszáj ám feltelepíteni, és akkor nem foglal semmit.
Amúgy meg a Super Mario és a Tetris után a legtöbbet eladott videójáték franchise-ról beszélünk, amiből az elmúlt bő egy évben is eladtak 25 millió példányt. Ja, kell a francnak...
4.
4.
crytek
#1: Itt nincs tuti.. Minden ami elhangzott 100%-ban várható volt. A saját játékosaik fillérekért tolhatják majd a címeiket a ps userek meg csengethetik majd a 70$-okat/game mint a kisangyal :)

Ez a vizsgálat meg egy bohóckodás...
3.
3.
JinjeR
"multiplatform franchise marad a Call of Duty"
Sajnálattal hallom! :DD kell a francnak,ez csak szemét!,csak a helyet foglalja..méghozzá rengeteget!!
2.
2.
Grabowsky30+
Hülyék lennének, nem eladni a playstation játékosoknak is. Nem a legjobb ha konkurencia is tőled veszi a játékokat? Ha tehetnék game pass is lenne playstationra tuti! :D
1.
1.
NathanDrake
Mindjárt jön Crytek, és megmondja a tutit.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...