Kimaradtak a Persona 3 és 4 fordítói a stáblistából

  • Írta: pandaril
  • 2023. január 24.
  • Hír
Link másolása
A európai lokalizáción dolgozó fordítók maradtak ki a stáblistából, azonban vélhetően ez nem a Sega hibája.

A problémára Katrina Leonoudakis hívta fel a figyelmet, aki 2022-ig lokalizáció koordinátorként dolgozott a Segának. Távozásáig vezette a Persona játékok új kiadásának francia, olasz, német és spanyol nyelvű fordítását. Távozásakor meghagyta utódjának, hogy kiket kell a stáblistába rakni, azonban a fordítók közül senki sem kapott nyilvános elismerést a munkájáért.

Leonoudakis szerint a probléma nem a Segánál van, ugyanis első kézből tudja, hogy a japán cég minden egyes embert, aki valaha is dolgozott egy játékon, beletesz a stáblistába, sőt nem ritka, hogy felkeresik a személyt, hogy a nevét biztosan helyesen írták-e le. A gond azonban az, hogy a nyugati kiadások és lokalizációk kapcsán a fordítást végző személyek nem a Sega alkalmazottai, hanem egy másik cég, a Keywords munkavállalói, alvállalkozói. Ez a cég, szemben a Segával, saját irányelvei alapján azt preferálja, hogyha egy projekt stáblistájában csak a cég neve szerepel, esetleg a főbb projektvezetők neve. Azok, akik ténylegesen fordították a szöveget és hosszú hónapokat, esetleg éveket töltöttek a projekttel, nem kapnak nyilvános elismerést.

Ez nemcsak elvi okokból problémás Leonoudakis szerint, hanem szakmailag is. Ha egy fordító munkáját nyilvánosan nem ismerik el, úgy azt az adott AAA címet nem írhatja be az önéletrajzába sem, ami jelentheti azt is, hogy tapasztalatlan fordítóként fogják kezelni, és nehezebben kap újabb munkalehetőségeket.

A hölgy szerint a Segának kellene lépnie, hogy a Keywords változtasson a dolgon, ugyanis magától a cég nem fog tenni semmit sem. Sajnos a fordítók munkája, ha jól végzik azt, láthatatlan, hisz azt a játékos nem is veszi észre, természetesnek hat a szöveg. A játékfejlesztőknek is érdeke, hogy megfelelően elismerjék a fordítókat, akik elérhetőbbé teszik a játékukat egy adott régióban, tette hozzá.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...