Jövőre már a Steam sem támogatja a Windows 7-et és 8-at

  • Írta: szlav
  • 2023. március 28.
  • Hír
Link másolása
Fontos tudnivaló azok számára, akik valamilyen okból a Microsoft korábbi operációs rendszereit használják: 2024 januárjától a Steam sem lesz elérhető Windows 7-en és Windows 8-on.

Alaposan eljárt már az idő a Microsoft 2009-ben, illetve 2012-ben piacra dobott oprendszerei felett - mára számos játék és alkalmazás végleg ejtette a Windows 7, illetve a Windows 8 támogatását, és jövőre így tesz a világ legnagyobb játékáruháza, a Steam is. A két operációs rendszeren 2023. december 31-ig lesz futtatható a Valve szoftvere, január 1-jén azonban a legutolsó retro-harcosok is kénytelenek lesznek Windows 10-re vagy annál újabb operációs rendszerre frissíteniük.

A Valve nyilatkozata szerint erre több okból is szükségük van. Az első és legegyértelműbb ok az, hogy a régi operációs rendszerek egyre több biztonsági kockázatot jelentenek a felhasználók számára, melyeket a Valve csak olyan védelmi megoldásokkal tud kiküszöbölni, amelyek a Windows 10 szerves részét képezik.

Emellett maga a Steam kliens is bővülni fog néhány új funkcióval, melyek a Google Chrome beágyazott rendszereire épülnek, ezek a funkciók azonban nem működnének a Windows korábbi verzióin.

13.
13.
Extol
#12: Adom ezt, valóban így van
12.
12.
Heldengeist
#11: Szükségtelen, de nem felesleges. A retró közösségben két tábor van, az emulátoros és a valódi hardveres. Ha az autentikus retró élményt keresed, azt nem fogod modern Windowson emulációval és API wrapperekkel megkapni, ha viszont csak a játékok érdekelnek, akkor az emuláció általában rengeteg "nyűgöt" vesz le a nyakadból.

Viszont egyik sem felsőbb rendű a másikhoz képest, mivel két teljesen más megközelítésből fakad.
11.
11.
GAMEROD
#10: Retro játékokhoz teljesen felesleges régi Windows-okat és retrogépeket használni. Maga a Windows 11 is sokkal több régi játékot elindít mint a 7 és a 8, azokkal vergődni kellett. Ha pedig 3Dfx, DX5-9 korabeli játékot akar valaki elindítani, ahhoz ott van a dgVoodoo, ami emulálja a Glide környezetet, így a noname játékokon kívül minden elindul ráadásul tűélesre be lehet lőni a grafikát és felbontást dgvoodooval, így ezerszer szebbek lesznek mint régen. Még a G-Police t, Midtown Madnesst is sikerült futásra bírni, pedig legendásan nem indulós volt újabb gépeken (mint kiderült azért, mert sok hibás verzió kering belőle a neten, azt lehet elindítani ami rendes iso fájlban van és nagyobb méretű)
10.
10.
Extol
#3: Semmi divat nincs ebben. Pláne az nincs. Használok XP-t is egy egy olyan géphez amit retro játékokhoz használok, természetesen offline. Nekem Win 7-el sosem volt bajom, és sosem éreztem hogy divatból cserélnem kéne, vagy azért mert valaki azt mondja.
Okostelefonom sincs, és sosem volt rá szükségem, nem azért mert boomer vagyok.
De sebaj, viszlát Steam, hello Proton
9.
9.
Chdz
#8: Igen. Ahogy a Steam kivezeti a régebbi Win támogatást, azzal a lendülettel megy a DX11 is vele, a jövőben már szerintem, csak az explicit API-k (DX12, Vulkan) lesznek támogatva minden új játéknál, gondolom én.
8.
8.
GAMEROD
#7: Valóban DX11.1 a tető, de Win 7-nél az sem teljes értékű már. Felmegy rá, de hardver fronton nem sok vizet zavar.
7.
7.
Chdz
#6: Elvileg DX11.1 a tető a 7-nél. RT-t (DX12 Ultimate) nem tudsz használni W10 build 1903 alatt, mert attól felfele van support, viszont a sima DX12 elérhető.
6.
6.
GAMEROD
Mondjuk láttam már egykét elvetemültet akik a drága DirectX 12-es videokártyájuk mellett Windows 7-et használtak, ami ha jól tudom 10-ig támogat DirectX-et. De el kell fogadni, hogy vannak olyan emberek, akiket lehetetlen megérteni.
5.
5.
Chdz
Én már 8 éve elengedtem a Win7-et, amikor kijött a 10. Modern játékra 7-et használni az felér egy AR15-ös térdenlövéssel.
4.
4.
Muttikulti
#1: Hamarabb? Mikor 3 éve? Van egy éved. Amúgy meg ki a fene használ win7 win8 rendszereke?
3.
3.
Doomsayer
#1: Ezt most nem értem. Nagyon elfeledett már a Win 10 így a Win 11 nem tudom hányadik frissítésénél és annál még régebbibb a Win 8.1. Az előtt volt még a Win 8 és csak azon a verziók előtt a Win 7. Nem értem ezt az egész kommentet, hogy mi megy jól? Vagy mi van? De aztán lehet, hogy csak én nem értem a poént. ??? Win 95 + Win Vista + Win 3.11 Master Race ??? vagy lemaradtam valami aktuális tiktok szerű divatról?
1.
1.
Extol
Ez gond, erre nem számítottam, szólhattak volna hamarabb, de sebaj, befejezem azokat a címeket amiknek nincs felhőmentése és jobban megy a 7-en
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...