Digitalizálódnak a játszóterek

  • Írta: fojesz
  • 2007. október 29.
  • Hír
Az NRC Piackutató megvizsgálta a gyerekek internetezési szokásait. A kutatás eredményeiből kiderült, hogy már a 6 évnél fiatalabbak is interneteznek.
Hiánypótló felmérést végzett az NRC Piackutató, amikor megvizsgálta a gyerekek internetezési szokásait. A VMRkids 2007 kutatás eredményeiből többek közt kiderült, hogy már a 6 évnél fiatalabbak is interneteznek - elsősorban játékra használják a világhálót.

Az NRC Piackutató az Egyszervolt.hu gyermek és családi portállal együttműködve 2007 júliusa és szeptembere között felmérte a 15 évesnél fiatalabbak internetezési szokásait. Hasonló vizsgálat korábban nem készült hazánkban.
 
Az összesen 2 500 internetező gyermek megkérdezésével lezajlott kutatás eredményei szerint, míg a 11-14 éves internetezők több mint fele évek óta használja a világhálót, a 7-10 évesek kétharmada az utóbbi egy évben kezdett internetezni, az ennél is fiatalabbak 55 százaléka pedig az elmúlt pár hónapban lett internet-használó. Ez jelzi, hogy az internet használatát viszonylag korán, jellemzően már 10 éves kor alatt elkezdik a gyerekek.

„A VMRkids célja, hogy megismerjük a gyerekek internetezési szokásait. Az idén először elvégzett kutatás megmutatta, hogy sok igen fiatal, 6 év alatti gyermek is aktívan használja a világhálót. Ez nem csupán a reklámpiac számára vet fel új kérdéseket és lehetőségeket, de az internetes biztonságtechnikai szoftvereket – így például a szülőfelügyeleti eszközöket – is a figyelem középpontjába helyezheti” – emeli ki Kurucz Imre, az NRC kutatási igazgatója.

A legtöbben játszanak

A VMRkids 2007 eredményei szerint a gyerekek leginkább játszani szoktak a világhálón. A 6 éves, illetve ennél fiatalabb internetező gyerekek 80 százaléka játszik, 71 százaléka látogat gyerekeknek szóló oldalakat, 56 százaléka hallgat és néz meséket az interneten.

A 7-10 évesek többsége – 96 százaléka – szintén elsősorban játszik a neten, de 49 százalékuk e-mailezik is. A 11-14 évesek között pedig már 81 százalék az e-mail használók aránya, de a többség – 92 százalék – még az esetükben is játszik az interneten.

A gyerekek többsége nem szörfölhet szabadon a világhálón, mivel szülei ellenőrzik és korlátozzák internet-használatát. Míg azonban 6 éves korig ötből négy gyermek csak szülői felügyelet mellett internetezhet, addig a 11-14 évesek körében már csupán 44 százalék a korlátozás mellett internetezők aránya, és 79 százalékuk leggyakrabban egyedül ül a gép elé. Emellett a 7-10 évesek 19, a 11-14 évesek 51 százaléka gondolja úgy, hogy szüleinél jobban ért a számítógéphez.

A jövő generációja, a jelen fogyasztói

Az NRC kutatásából kiderült az is, hogy minden második internetező gyermek kattintott már internetes hirdetésre, az iskoláskorú gyermekek több mint fele pedig szokott idegennyelvű weboldalakat is látogatni. Emellett a 7-10 évesek 32 százaléka, a 11-14 éveseknek pedig 63 százaléka iskolai feladatok megoldásához is használja a világhálót. Chatelni szintén a nagyobbak szoktak: a 11-14 éveseknek már 66 százaléka „beszélget” az interneten.

A VMRkids kutatás kérdőívét a gyerekek szülői felügyelet mellett, többnyire otthonukban töltötték ki, így az eredmények az otthoni internet-kapcsolattal rendelkező gyermekek internetezési, fogyasztási szokásairól, valamint reklámattitűdjéről adnak felvilágosítást. A felmérést nyeremények felajánlásával támogatta a Microsoft, a Logitech, a Stabilo, az UHU, a Tessloff Babilon és a Kolping Hotel. A VMRkids 2007 eredményeit részletesen bemutató tanulmány megrendelhető az NRC Piackutató honlapján.
7.
7.
tombar
7: ott bf2 in-game volt, de lahat, hogy csak kamu az egész.

a nyelvre annyit, meg hogy nem hiába tanítják suliban.

persze a filmekből is lehet tanulni.
6.
6.
Obi1
tombar: UT 2004-el játszik.Nyelvtanulásra a net szerintem inkább alkalmas, sokkat többet lehet tanulni eredeti nyelvű filmekből/sorozatokból, amiket a netről lelehet szedni.Az más kérdés hogy a 6 éves gyerek biztos hogy nem angolul nézi a filmeket(kivéve ha amerikai).
5.
5.
tombar
ja igaz. egy kis youtube keresgélés azt m ár jönnek ki a videók.

pl a német kiscsávó bf2-zk. na az még röhejes.
4.
4.
tombar
én kb 4-5 éve vagyok netközelbe, de csak 1-1,5 éve kezdett el érdekelni.

bár engem ez a kutatás kicsit se lep meg, de azért elgondolkodtat.

a net csomó minden jóra alkalmas (pl nyelvre, de annak ott nyelv tanár, élőben sokkal jobb), azonban a véleményem szerint 4-7 éveseknek nem kellen olyan sokat netezni.

ez nem olyan dolog, hogy csak én ezt azért mondom, mert az okosabbak is ezt regélik, hanem mert ilyenkor a gyerek nagyon befolyásolható. ekkor alakul ki benne a családon kívüli emberekkel való kapcsolat, amit leginkább személyesen és nem a neten keresztül kell átélni. meg játszani nem csak a neten lehet. én kiskoromban jobban szerettem kint a kutyámmal, vagy a barátokkal játszani, mint a gép előtt ülni és nfsezni, vagy doommólni. bár igaz ami igaz vasárnap reggelenként beiktattam egy 3-4 óra játszást. :D
3.
3.
huszti
én 2000 óta netezek...vagyis igazán 2001 óta, emrt 2000be még nem tudtam olvasni (asszem:D:D)..és sokat tanultam rajta, legfőképp én is a nyelveket...
2.
2.
Glek
Hát bárminemű játékot ami internetelérést kíván... gondolom.

Hát én az angoltudásomat játékokból szedtem, de azért sok mást szedtem a netről... :D

Hát szerintem elég bonyolult az emberekre egységes egészként tekinteni... Mivel mindenki más nem mondhatjuk hogy ezt betiltjuk mert van 3 hülye... (persze most nem ilyen Dragonball szintű drámai hatásra gondolok xD) Véleményem szerint az internet nagyon hasznos dolog, mikor baj ha széles a látókörünk és bármilyen informácót azonnal megkaphatunk... Persze az ha valaki balf*sz az tök mind1 hogy honnan fejleszti tovább a balf*szságát... xD utcáról vagy netről... :P Remélem van aki érti is amiről karattyolok :D
1.
1.
Obi1
Hogy lehet játszani a neten?Vagy ebbe e multiplayert értik bele, vagy az ilyen flash alapú játékokat..?

Én 99' óta aktívan netezek(nem gamelés), innen ered az angoltudásom háromnegyede, szóval bátran lehet hagyni a gyerekeket internetezni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...