Playstation Vita: Exkluzív teszt

  • Írta: Daks
  • 2012. január 22.
  • playstation vita, teszt
Link másolása
2012. február 22. A Playstation Vita hivatalos európai premierje. A Sony legújabb, forradalmi újításokkal bíró handheld játékkonzoljára egy kerek hónapot még kell várni, Utry Laci olvasónknak, és a Konzolok Szervize csapatának köszönhetően viszont mi már most kipróbálhattuk a gépet. Micsoda hétvége volt!

A zsebkonzolosok egy kicsikét mindig is kilógtak a sorból. Ők voltak a furcsa gyerekek. A srácok, akik az óraközi szünetekben a képernyőt bámulták, ahelyett, hogy fociztak, házi feladatot másoltak, vagy pornóújságot nézegettek volna. A legtöbben el se tudtuk képzelni, hogy egy ilyen konzol mennyivel tud jobb élményt nyújtani, mint egy rendes monitor, meg egy gamer pc, feledésbe merültek már azok az idők, amikor még a Tamagotchi, és a Tetris volt a divat. Az egyik nyáron aztán sikerült megvilágosodnom, az erdei iskolába menet elültettek a többiek mellől. A Csopakra tartó másodosztályon zötykölődve úgy 3 éves utazási idő elé néztünk, a négy új kabintársból egy folyamatosan nyomta a GameBoy-t, még a régi, fekete-fehér kijelzős típust, a többiek pedig figyelték. Jobb elfoglaltság híján én is csatlakoztam hozzájuk, 10 perc múlva szóltak is, hogy megjöttünk. Akkor megértettem. Hát erre jó ez.


Az 1989-ben megjelent GameBoy-t közel egy évtized múlva a színes kijelzővel rendelkező GBC váltotta, majd nem kellett sokat aludni, hogy beköszöntsön a GBA és az N-Gage aranykora. A Nokia már ekkor tudta, egy mobiltelefon többre rendeltetett annál, minthogy beszélgessünk, meg SMS-ezzünk rajta, a szárnyalásuk viszont nem tartott sokáig, 2004-ben már jött is a két trónkövetelő, a Nintendo DS és a Playstation Portable. Az előbbinek 3DS néven tavaly már megjelent az utóda, a PSP pedig 8 év után, idén februárban vonul végleg nyugdíjba, a valaha készült legjobb handheld konzoltól búcsúzunk, melyet egy minden tekintetben méltó utód vált.


A Playstation Vita technikai leírását átfutva rengeteg adattal fogunk találkozni. 960x544-es felbontású, 5”-os multitouch, kapacitív OLED érintőképernyő, 4 magos ARM Cortex-A9 MPCore processzor, szintén 4 magos SGX543MP4+ grafikai meghajtó, 512MB RAM és 128MB videómemória, hátoldali touchpad, Bluetooth, WiFi, GPS, 3G, digitális iránytű, sixaxis mozgásérzékelő. A Sony mindenből a legjobbat szokta nekünk adni, s ez most is így van, a konzolon vagy egy tucat játékot kipróbáltunk, Dark Quest: Alliance, Top Spin 4, Gravity Daze, Little Deviants, Dynasty Warriors: Next, Gyokugen Dasshutsu ADV: Zennin Shiboudes, Wipeout 2048, Ragnarok Odyssey, Uncharted: Golden Abyss, kivétel nélkül mindegyik fantasztikus cím lett. De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük a bekapcsolás mézédes másodperceivel.


Míg a PSP és a Playstation 3 feszültségre helyezése után az XcrossMediaBar fogad minket, addig a Vita teljesen egyéni felületet kapott. Az érintőképernyőre optimalizált, szépségét tekintve igen megosztónak ígérkező LiveArea buborékokban kínálja fel a menüpontokat, egy lapon tíz ikon jelenik meg. A sorrendet és a hátteret bármikor testre szabhatjuk, csak hagyjuk rajta valamelyiken pár másodpercig az ujjunkat, és már tologathatjuk is őket, a kínálatban fel-alá lapozhatunk, míg oldalirányba elhúzva a képernyőt, a futó alkalmazásokat böngészhetjük. 


A főmenüből érhetjük el a Flickr, a LiveTweet és egyéb programokat, a trófeákat, az üzenetküldőt, a zene- és filmlejátszót, a content managert, és a beállításokat, de itt van a Playstation Store is. A Sony saját boltjából játékdemókat, alkalmazásokat, DLC-ket, videókat, PSP címeket és TurboGrafx-16 klasszikusokat tölthetünk le, a mi tesztgépünket Japánból hozták, így a boltban Yennel lehet fizetni, és a fene se érti, hogy mi van a képernyőre írva, a Magyarországon kapható változatban ez értelemszerűen euróra, illetve angol nyelvre vált majd.


Az iPhone és Android tulajdonosok tudják, hogy egy érintőképernyő mennyire fantasztikus játékélményt tud nyújtani, de abban is egyetértenek, hogy a klasszikus gombok hiánya még ennél is hevesebb érzelmeket válthat ki, persze negatív irányban. A Vita ezért nem is száműzte ezeket, a gépen van nyomogatnivaló bőven. A d-pad a megszokott bal felső részen kapott helyet, míg a túloldalt a jó öreg háromszög, kör, kereszt és négyzet gombokat köszönthetjük, felettük van az L és R jelű ravasz, a gép alsó harmadában pedig az elmaradhatatlan Select, Start, illetve Home button. A PSP nagy hibája volt a rossz helyre rakott, alulméretezett, és sokszor kényelmetlen analóg kar, a Vita tulajdonosainak ilyen panaszai viszont garantáltan nem lesznek.


A gép a kifogásolhatatlan minőség jegyében készült, a gyárban nem spóroltak az alapanyagokkal. A kialakítása masszív, mégis meglepően könnyű, a Vitát az iPhone 4-hez hasonlóan egy erős magabiztosságot sugárzó fémkeret futja körbe, a kényelmes fogás érdekében pedig hátul két markolatot találunk. A bekapcsoló- és hangerőgombok szintén fémből készültek, a játékgombok műanyagok. Masszívak, lehet őket nyüstölni nyugodtan, s a két analóg kar miatt se kell aggódni, a méretük pont megfelelő lett, az elhelyezésük tökéletesen sikerült, a felületük pedig enyhén gumírozott is, így az ujjunk se fog róla lecsúszni.


A brutális hardver, az érintőképernyő, a mozgásérzékelő, és a vadonatúj külső már önmagában is lehengerel bárkit, a Vita viszont emelte a tétet, mikor a hátoldali touchpadet, és a két új kamerát üzembe állította. Az előbbi új játékelemeket nyit meg előttünk, s csak a fejlesztők kreativitásán múlik, hogy mennyire tudják majd kihasználni, az Uncharted: Golden Abyss-ben például hősünk egy hatalmas sziklafalon kapaszkodik fel, és kötelet mászik a touchpad segítségével, s ezzel lehet az ereklyéket is forgatni, nem rossz, valljuk be. De nem kevésbé hasznosak a kamerák sem, míg a hátsó szem fényképezésre, és videofelvételre jó, addig az előlapi kamera a beépített mikrofonnal együtt videóchatre alkalmas, továbbá képes arcfelismerésre, illetve a fejmozgásunk, arckifejezéseink követésére is. Rettenetesen jó hír pedig, hogy legújabb kedvenc játékunk, az Uncharted már ezek használatára is kitalált valamit, a 15. chapter környékén van egy rész, amikor Drake talál egy öreg papírt, s csak úgy tudja elolvasni, hogy mi van ráírva, ha a fény felé fordítja azt. Fel kell kapcsolnunk a lámpát, majd pár másodpercig ott tartani a gépet, a rejtély megoldódott.


Fényképezésre azonban egyik kamera se valami jó. A kép homályos, a színek fakók, még természetes fénynél se lehet vele jó képeket csinálni, s amint lemegy a Nap, már használhatatlanok is, egy nagy fekete pacát fogunk látni a képernyőn, semmi mást. Nem hiszed? Csináltunk pár tesztfotót. 

       

 

Némileg szomorúan vettük továbbá észre, hogy a Vitának nincs videokimenete, így a játékokat nem tudjuk közvetlenül a tévén élvezni, illetve cserélhető erőforrást se kapott. Ez utóbbi hátrányát egy hordozható gépnél nem kell sokat ecsetelni, a 4-5 órás játékidő hamar el tud repülni, a Sony szerint később vehetünk majd hozzá külső akkumulátort, ez viszont nem sokat javít a dolgon. A gép rondább és nehezebb lesz tőle, meg amúgy is, úgy már nem az igazi az egész.


Jó hír viszont, hogy a böngésző fantasztikus lett. A kis gép tökéletesen jeleníti meg a weboldalakat, a GK és a HWSW is hibátlanul bejön rajta, rendelkezik saját Google keresővel, zoomolni két ujjal lehet, scrollozáskor pedig nem törik össze a képernyő, nem kell várni a betöltésre, gyors és felhasználóbarát az egész. Flash és YouTube kliens nincs rajta egyedül, így online videókat nem tudunk nézni, minden másban viszont teljes értékű internetelérést kaptunk, a 3G-vel szerelt változat egy mobilnet előfizetés segítségével bárhol felcsatlakozik a világhálóra, az olcsóbb, WiFi kiadáshoz pedig hotspot kell, de cserébe havidíj sincs.


Fantasztikus kis masina lett. A Playstation Vita a brutális hardverének és a remek képernyőjének köszönhetően eszméletlen játékélményt kínál, a teljesítmény lenyűgöző, egy pillanat alatt betölt minden, s olyan simán futnak a játékok, mintha egy nagykonzol adná az erőforrást. Ámulatba ejt, és rabszolgává tesz, az öreg PSP olcsó kvarcjátéknak tűnik mellette, ez nem csak egy ráncfelvarrás, ez igazi generációváltás!


A Playstation Vita előrendelhető a Konzolok Szervize webáruházában.
S ha a gép mellé néhány játék is kell, erre tessék!

Kapcsolódó cikkek

62.
62.
floax
Amióta kis infó kiszivárgott róla még anno , hogy tényleg lesz , azóta karok venni !
De szerencsére nem tettem meg , nagyon kevés játék felhozatal , maga a gép jó de ez olyan mint kasi nélkül az okos telefon :D !!!
De aki megvette annak azt üzenem,hogy jó játékot :D !!!
61.
61.
Nin3ds
Helyeslem amit ABLABL írt, én nintendo párti vagyok, de abban egyetértek, hogy mennyivel jobb a ps vita, még a 3ds xk-nél is jobb
60.
60.
ABLABL
KUmite hallod ha csak kritizálni tudsz akkor szerintem kussolj és játszál a kis fostalicska nintendóddal :/
59.
59.
ricsboy007
#58: ferikesz én tudom erre a választ
A válasz az hogy a bluetooth a konzoloknál csak arra jó hogy ha az egyik barátodnak is van egy olyan konzola mint neked mint (ps vita) akkor átmegy hozzád és bluetooth-on keresztül tudtok multizni.
58.
58.
ferikesz
én azt nem értem vele hogy hogyan tudom használni a bluetooth-t mert nem tok vele zenéket se semmit se küldeni....vagy egyáltalán ha nem lehet küldeni akkor mire jó???mármint a bluetooth
57.
57.
Én inkább maradok a megszokott PSP-mnél.
56.
56.
reptile110
nekem még mindig psp-m van :DD és nem is akarok erre még váltani 1 darabig :P
55.
55.
Yanez
#54: A kulcsszó itt a "drágább"!
54.
54.
dvs00
Mindannyian jobban jártok ha ezt a pénzt elteszitek inkább iPad 3-ra. A 4 mag, a háromszor ekkora kijelzőfelbontás, a videókimenet valamint az elöl-hátul jobb kamera garantált (és még sorolhatnám)... Nem mellékes a több százezer app sem amiknek darabja nem 10 ezernél kezdődik... Rögtön ott a GTA III aki teheti próbálja ki, garantáltan lefossa majd a bokáját. Valószínű még a Vita itteni premierje előtt bemutatja az Apple. Nem utolsó sorban remekül használható az oktatásban főiskolán, egyetemen amióta van azóta rengeteg kacatot otthon tudok hagyni hála Istennek szótárak, számológép.. stb...

Valamit elég pofátlan a PS3-mas árakkal azonos áron adni a játékokat de persze nem adok egy hónapot és ezek is elárasztják majd az Ncore-t és társait... Persze csúnya dolog ezt mondani de mindenki tudja a PSP-nél is így volt. És akkor még légyszi vegyél már 20 ezerért memóriakártyát is mert a bika hardver mellett már nem fért el egy integrált papírvékony lapka...

Lényegében érdemes átgondolni és kevésbé engedni az agymosásnak én ezt mondom, még hogy ha az iPad 3 valóban drágább lesz mondom ezt úgy, hogy nem vagyok elvakult Alma párti, csak hogy gondoljátok végig mielőtt hülyeséget vesztek.
53.
53.
cannondale
Fat:) akkor most ez a PSVita Fat:D es jovore kijon a Slim valtozat TV-re kotve...stb talan kicsit hajszalnyit megbrutalabban:D
Mint anno psp-nel:)
52.
52.
Yanez
Két dolgot szeretek:a szilvapálinkát meg a Sony-t.Mindkettő élvezetet és néha nagy meglepetést tud nyújtani a maga módján!Eddig mindegyik Playstation megvolt és ez sem marad ki!Az egyetlen ami kissé elszomorit,az az hogy a kamera fos minőségű képeket okád.Pedig reménykedtem,hogy eldobhatom a fényképezőgépemet(ami szintén Sony!),no mindegy.Grat a teszthez!
51.
51.
The Lone Drow
Furcsa dolog ez. Egyik oldalon ott van az amegmagyarázhatatlan "akarom, most azonnal!" érzés, a másikon meg "minek? ezért vettél Xperia Play-t". nagyon tetszik ez a cucc, de szerintem nem használnám, maximum egy ideig. De úgy érzem, hogy ennek ellenére beszerzek egyet wifis kiadást még az idén. Bár a PS 3-ra is kellene még költenem.
50.
50.
randall13
Olyan szakma hogy játéktesztelő nincs. Így ne is várja el senki, hogy a pontozás a valóságot mutassa minden szempontból. Ezek nem is tesztek, hanem élménybeszámolók, amik a szubjektív véleményt közlik az olvasókkal. Lehet vele egyet érteni s nem érteni, a tesztelő saját ízlése alapján osztja ki a pontszámokat.
49.
49.
Füles
#44: Te hallod, amit olvastál az egy GTA IV villámteszt. [[moderálva]] http://www.gamekapocs.hu/cikk/937/grand_theft_auto_iv_megateszt

És honnan tudod, hogy nem reális a pontozás. Nekik nagyon tetszett, külön extázis, hogy 1 hónappal próbálhatták ki hamarabb. Ha nem tetszik a cikk akkor pedig csendben is lehet ülni.

Szvsz jó a teszt, igaz nem vagyok híve a kézi konzoloknak, valószínű soha sem fogok ilyet a kezembe, hiszen (biztos nem vagyok egyedül) még életemben nem játszottam ilyenen. Okostelefonom sincs, hogy azon játszam. Kétlem, hogy annyira bejönne egy Androidos telefonon a GTA3 mint a számítógépemen.
48.
48.
volkornka
#46: Az eredeti ár 83-102 ezer. Nem tudom ,hogy ehhez kap e a vevő memória kártyát. Nekem furcsa az a 69 ezer, de én is láttam, hogy előlehet rendelni.
47.
47.
Kumite
#46: És amikor eldöntötted, hogy megveszed 69 000-ért és bemész ezt megtenni, akkor mik a tervek: a kötelezően vásárolandó memória kártyát pusziért fogod kérni, vagy maguktól odaadják a két szép szemedért?...
46.
46.
lukaka
#29: Milyen 85-105 ezer?? Mo.-n is 69 000-ért lehet kapni wifiset 3G-set meg 75-80 000-ért
45.
45.
logoffmeister
Nagyon tetszetős masina, Sonyék megint minden tutisággal ellátták az új generációt, mint ahogy azt eddig mindig tették. Kíváncsi vagyok, hogyan fog nemzetközi szinten teljesíteni az eladásokkal, meg milyen lesz a jövőbeli játékfelhozatal. Máskor (meg most is) úgy sajnálom egy ilyenre a pénzt kiadni, de biztos nagy élmény lehet rajta nyomni számtalan hosszú utazásaim egyikén, esetleg egy-egy unalmasabb órán :-)

Amúgy nagyon jó lett a teszt, bár a szerző eléggé szuperlatívuszokban ír a gépről, de ha azt vesszük, szerintem én is el lennék ámulva-ájulva, ha a saját kezemben markolnám, az biztos! :-)
(ó, és külön tetszik, hogy egy ilyen, szerintem megosztó témánál normális hangnemű és tartalmú kommenteket olvasok)
44.
44.
Mathia$
#40: GK pontozást sose lehet megérteni, mert mindig egy ember véleménye.
Az más kérdés, hogy 60%-ban eltér mások véleményétől.

Az igazi teszt az lenne ha minimum 4-5 ember összeülne és megbeszélné a játék minden jó s rossz tulajdonságát, közösen pontoznák, majd egyikük cikket írna belőle.

Én a mai napig ki vagyok akadva az első GTA4 teszten.
10-est kapott és negatívumként ez van beírva: Ez hihetetlen, a játék hibátlan!

Az más kérdés, hogy a MGS4 pl. 11 pontot kapott a maximálisan elérhető 10-ből.
Aki ismeri a sorozatot, játszott minimum 2 előző részével és nem is olyan nagy fan; az tudja, hogy miért van.

On: Ez a cikk nem lett rossz, a pontozás sem. Annyi a hiba benne, hogy a menü-t leszólja a teszt írója. Ez is annyira egy szubjektív vélemény...
Inkább azt kellett volna feltütetni, hogy a 3G-s változat 50 dollárral drágább, holott a Sony-nak úgy is megérné ha 20 zöldhasúval értékesítené többért.
Na meg az is egy negatívum, hogy nincs ütős felhozatala megjelenéskor.

Én biztos beszerzem - DE NEM MA - meg nem is az elkövetkező fél évben.
Nyár közepe-vége fele elgondolkozok rajta.
43.
43.
Daks
#42: nincs, csak 3g net
42.
42.
adriano28
ebben amúgy van mobil is beleszerelve?
41.
41.
adriano28
#40: mert ha 9.8 lenne akkor a kutya sem venné meg:D
40.
40.
MoRT2195
Azt nem értem, hogy ha van 2 negatívum is akkor, hogy lehetett a maximális 10 pontot megadni?
39.
39.
Batman
#36: Igen.A te esetedben 100%-ig megértem a vásárlás okát.

Viszont nekem már értelmetlen lenne vennem :/
38.
38.
csonti02
Azért a Napiszar befigyel a böngészőbe :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...