A Mass Effect-fiaskó

  • Írta: InGen
  • 2012. március 21.
  • gamekapocs, mass effect 3
Link másolása
Visszatért a múlt hónapban, gondolatébresztő jelleggel elindított rovatunk, melynek célja, hogy én leírok dolgokat, amiről aztán a kommentekben Ti is elmondjátok a véleményeteket. Ebben a hónapban a témánk eléggé specifikus lesz, ugyanis a BioWare-ről, valamint a Mass Effectről szeretnék egy kicsit elmélkedni.

(A cikk kisebb-nagyobb spoilereket tartalmazhat a Mass Effect mindegyik részéből, így a harmadikból is, de a befejezésről nem!)

Hogy miért? Nos, egy ideje számomra nyilvánvaló, hogy valami nincs rendben a BioWare háza táján.

Mielőtt azonban rátérünk konkrétan a Mass Effectre, beszélnünk kell egy hölgyről. Őt úgy hívják, Jennifer Hepler, és senior writerként, vagyis az egyik legfőbb történetíróként dolgozik a cégnél. Azért kell róla beszélnünk, mert úgy tűnik, ő testesíti meg mindazt, ami probléma a mai BioWare-rel.

Tudjuk, hogy legjobb, leginkább elszánt játékfejlesztő csapatokba csak olyan embereket vesznek fel dolgozni, akiknek abszolút szenvedélyük a videojáték, ezzel kelnek és ezzel fekszenek, ez határozza meg az életüket. A Blizzard esetében például régóta kering a legenda, miszerint még a portás is hatalmas játékrajongó.

Nos, a Hepler körül kialakult botrány egy interjúval kezdődött, ahol a hölgytől azt kérdezték, mit szeret legkevésbé a játékipari munkájában. Találjátok ki, mit válaszolt? Nos, ezt: „Játszani a játékokkal.” Az interjú egy későbbi szakaszában aztán azt ecseteli, hogy be kellene építeni a játékokba egy olyan lehetőséget, amivel el lehet pörgetni a harcokat, hogy csak a történetet tudjuk élvezni, hiszen szerinte sokan vannak, akik nem akarnák „100 órát tölteni egy játékkal, főleg, ha a 100 óra nagy részében olyan dolgokat csinálsz, amit nem is élvezel.” – majd még hozzátette, ez olyan, mintha „a játékok gyakorlatilag bejönnének a nappalidba, és rákényszerítenének, hogy verekedd túl magad a harcokon akkor is, ha te csak a dialógusokat szereted”.

Azt hiszem, ezek alapján tökéletesen érhetővé válik, hogy az egykor hardcore játékairól ismert BioWare legújabb blockbusterében miért van lehetőségünk szinte teljesen kivenni a harcokat a játékmenetből.

Fontos megemlíteni, hogy Hepler nem tűnik kifejezetten jó írónak. Az általa komolynak, felnőttnek, és minden más szerepjátéktól eltérőnek tartott Dragon Age II valószínűleg örökre a BioWare szégyene marad, de tökéletesen megértjük miért sikerült ilyenre, hiszen J. K. Rowling és Stephenie Meyer munkáihoz hasonlította – főleg az utóbbi kétségbeejtő.

Mindezek után pedig pláne megértjük, miért indult ilyen erőteljes hanyatlásnak a Mass Effect

Jennifer Hepler, vagy, ahogy a dühös rajongók hívják: Hamburger Hepler

története. Pontosítok: megértjük, miért van az, hogy a reaperek, a galaxis megmentése és a karakterek történetének lezárása helyett lassan egy homoszexuális átverésbe ment át az újgenerációs konzolok egyik legnagyobb címe.

A rajongók jelentős hányadánál végül Hepler egy, a BioWare fórumra írt posztja verte ki a biztosítékot. Ebben hosszasan ecseteli, mennyire keményen dolgozik egy jeleneten, hogy Shepard végül bevallhassa homoszexualitását a legénység előtt, s, hogy valójában a katonai háttér egyáltalán nem teszi kevésbé lehetségessé, hogy a másik nemhez vonzódjon. Hepler a posztban leírja, a Mass Effect 3-ban egy egész fejezet fog arról szólni, hogyan fogadja el a csapat a homoszexuális Shepardöt, és hogy majd a játékosnak kell meggyőznie, és felvilágosítania a legénység azon tagjait, akik előítéletesek ezzel szemben.

Innen a dolog kicsit meredekebbé válik, úgyhogy inkább szó szerint idézném Hepler bejegyzését: „Rengeteg munkát fektettünk ezekbe a jelenetekbe. Erősen ajánlanám mindenkinek, hogy homoszexuális Shepardöt alakítson a Mass Effect 3-ban, de ha nem, akkor sem maradsz ki semmiből, mert alkalmanként véletlenül még a heteró Shepard is látni fog néhány intim homoszexuális együttlétet a Normandy fedélzetén, de ettől függetlenül sokkal élvezetesebb lesz a homoszexuális Sheparddel játszani. Azt hiszem, négy és hat között lesz az egynemű kapcsolati lehetőségek száma, és erősen ösztökélem az animációs csapatot, hogy mindegyiknek adjon egyedi szeretkezési animációkat.”

A homoszexualitás megjelenése egy komoly sci-fiben persze egyáltalán nem probléma, sőt, alapvetően még hitelesebbé, valóságosabbá is teheti a sztorit. De ennyire eltúlozva már érthető sok Mass Effect-fanatikusok felháborodása, akik szerint Hepler a „BioWare rákja, aki mindenbe beleerőlteti a saját ferde fantáziálásait”.

Az írónőt minden létező fronton támadták. Kapott e-maileket, telefonhívásokat, és persze a Twitteren sem hagyták békén. Erre pedig nem a legjobb módon reagált, sem ő, sem pedig Aaryn Flynn, a stúdió vezetője. Utóbbi az egyik twitteres üzenőnek egyszerűen csak azt mondta: „Hagyjuk, te kib*aszott idióta”, míg Hepler azt írta, „a játékosok valószínűleg csak irigyek rá, amiért neki egyszerre lehet vaginája, és állása a játékiparban”.

Azt hiszem egyértelmű, hogy így nem lehet bánni sem a rajongókkal, sem a vásárlókkal, akikből a cég él. Ráadásul mindez egy olyan stúdiótól jött, ahonnan a fejesek rendszeresen elmondják: számít a játékosok véleménye, velük együttműködve, rájuk hallgatva alkotják meg termékeiket.

De még ezek felett is szemet lehetne hunyni, ha a Mass Effect története rendben lenne. De sajnos nem ez a helyzet.

Az eddigiek alapján úgy tűnhet, nagy Mass Effect- és BioWare-ellenes vagyok, pedig ez nem így van. A Mass Effect megjelenésekor úgy gondoltam, egy álom vált valóra. Ez volt a játékvilág Battlestar Galacticája, egy komoly sci-fi, egy igazi blockbuster. Myko Alto, a Gamekapocs egykori főszerkesztője akkor azt mondta, ilyennek kell lennie egy modern akció-szerepjátéknak, a teszteket író Ca$h pedig az aktuális generáció egyik leginkább meghatározó címének tartja. És ezekkel a véleményekkel nagyjából egyetértek. A Mass Effect egy „game changer” volt.

Azonban mindig is volt egy problémám vele: akadtak hiányosságai, és ezek valamiért nagyon fájtak. Persze, minden játéknak vannak, de jelen esetben valószínűleg azért fájtak ennyire, mert egyébként nagyon szeretem a Mass Effectet.

Ennek ellenére egyszerűen sosem tudtam elmenni amellett, hogy az első rész játékmenete eléggé közepeske. A lövöldözés nem valami kidolgozott, és nem különösebben élvezetes, a makós szenvedés pedig néha még mindig kísért rémálmaimban. S persze a sztori sem stimmelt: végig apró-cseprő dolgokkal vagyunk elfoglalva, miközben a lényegről alig derült ki valami, hogy aztán a végén egy rohadt hologram (vagy mi) mesélje el az egészet. Ez volt az egyik legolcsóbb írói húzás, amit videojátékban valaha megéltem. Kiábrándító.

Úgy tűnik, az írók az apró mellékküldetésekre összpontosítottak, ahelyett, hogy rendesen elkészítették volna a sorozaton átívelő sztoriszálat. Ez különösen igaz a második részben, ahol a fő történetnek abszolút semmi értelme. Valószínűleg soha senki nem fogja tudni

A hírhedt human reaper

megmagyarázni, miért kellett egy felsőbbrendű gépi fajnak, ami mélységesen lenéz mindenféle organikus lényt, embereket rabolnia, és azok masszájából elkészítenie minden idők legröhelyesebb játékfőellenségét, a hatalmas emberi reapert. Az egész olyan, mintha az írók szándékosan trollkodnának a játékosokkal, mintha meg akarnák tudni, mennyi idiótaságot tudunk elviselni. Kész csoda, hogy nem adtak rá valami baseball sapkát. Szinte lerí, hogy kitaláltak valami sztorit még az elején, a végét pedig gyorsan összecsapták utólag.

S persze a mako helyére megkaptuk az iszonyatos bányászós minijátékot. Tisztán emlékszem, ahogy szkennelgettem a bolygófelszínt, elgondolkodtam az életemen, és azon, mit vétettem, hogy nekem ezt kell csinálnom. Abba is hagytam, nem csoda, hogy a végén a fél legényég különböző látványos módokon elpatkolt.

Hasonló érzés kerülgethet minket a Mass Effect 3 esetében is. Az olcsójános kezdést látva már sokan kételkedni kezdtek, hiszen legalább azt vártuk, hogy Shepard tárgyalását átélhetjük valamilyen formában. De a BioWare íróira mindig lehet számítani, ha további filléres megoldások kellenek: évek óta mindenki azon agyal, miként tudja majd Shepard legyőzni a reapereket, amikor kényelmes módon éppen az invázió közeledtével előkerül egy régi fegyver tervrajza. Micsoda meglepetés! A dolog hasonló ahhoz, amikor 14-15 éves koromban papíros szerepjátékot toltunk, és a mesélő már sehogy sem tudta kihozni a karaktereinket az általa kialakított lehetetlen helyzetből: „… és akkor az asztal alatt ott fénylett a Mindent Megölő Kard…”

De itt még nincs vége, hiszen az utóbbi évek egyik legkérdesebb, és legrejtélyesebb karakterének leleplezése sikerült talán a legolcsóbban mind közül. Gondolom kitaláltátok, hogy

Tali arcának koppintása

Taliról van szó, akinek az arcát egy mindenki által hozzáférhető, ingyenesen felhasználható Getty Images fotóról másolták a készítők.

Azt hiszem, talán értitek már, mire gondolok akkor, amikor azt mondom, imádom ezt a játékot, és ezért nagyon fájnak a hibái. De kétségkívül, a rajongók tömegeinek szemében a harmadik rész befejezése a legnagyobb tüske. Ezt persze most nem fogjuk elemezni, hiszen hosszú játékról van szó, így lehet, hogy sokan még nem jutottak a végére, illetve az ME3 teszt alatt már úgyis hosszas viták mentek róla.

Úgy tűnik azonban, a BioWare ismét a gyors, utólag összetákolt megoldáshoz folyamodott, hiszen a fejlesztők saját bevallása szerint a befejezést még az utolsó pillanatokban is alakították. Az eredeti jelenetek nagy részét kidobták, így például az Illusive Mant alakító Martin Sheen hangfelvételeinek időpontját is el kellett tolni augusztusról novemberre.

A felháborodott játékosok mindenesetre gyűjtésbe kezdtek a gyermekeket segítő Child’s Play alapítvány javára, ahova már több, mint 74 ezer dollárt adományoztak, akik a játék befejezésének megváltoztatását kérik a BioWare-től. Egy másik, kérdéses elmeállapotú srác egészen odáig elment, hogy az Egyesült Államok fogyasztóvédelmi felügyeleténél és egy másik fogyasztóvédelmi szervezetnél is feljelentette a stúdiót, szerinte ugyanis a játék előtt kiadott előzetesek és interjúk félrevezették a vásárlókat.

Közben a BioWare fórumai izzanak, a történettel és annak lezárásával is foglalkozó témába már közel 7 ezer hozzászólás érkezett. Úgy tűnt azonban, hogy Casey Hudson, a Mass Effect rendezője, és a mögötte álló csapat kitart a döntése mellett, és nem változtatnak a befejezésen. Hudson elmondta, ők így látták jónak, ez az ő alkotásuk, és ez így is marad.

De már ez sem biztos.

A legfrissebb hír ugyanis, hogy a hivatalos Facebook-csatornán a BioWare közölte, nagyon komolyan hallgatnak a rajongók visszajelzéseire: „…aktívan és komolyan számításba veszünk minden visszajelzést a játékosoktól, és egyelőre semmit nem zártunk ki. Jelenleg még mindig gyűjtjük és gondolkozunk a beérkezett visszajelzéseken, és még nem döntöttünk azokkal a kérésekkel kapcsolatban, hogy megváltoztassuk a játék befejezését.”

S meg kell jegyezni, akár tetszik a befejezés, akár nem, ez súlyos dolgokat indíthat el. Ha ugyanis a BioWare úgy dönt, hogy készít egy alternatív befejezést a Mass Effect 3-hoz, akkor azt valószínűleg DLC formájában jelentetnék meg. Innen pedig már csak egy lépés, hogy a jövőben a játékfejlesztők az összecsapott, nem rendesen befejezett játékaikhoz később fizetős formában készítsenek és adjanak ki korrekt lezárást.

Ha pedig ez megtörténik, akkor a Mass Effect nem csak a jelenlegi generáció egyik meghatározó játéka lesz, hanem a következőé is. De sajnos negatív értelemben.

Kapcsolódó cikkek

188.
188.
dBLOOD
Nem egészen értem a cikkíró miért mondja hogy homoszexuális átveréssé vált a ME3, egyetlen homoszexuális jelenet van benne, és a játékosnak nem kötelező azt választania. Az átveréssel egyet értek, lásd 0-day DLC, nyilatkozatok a játék kiadása előtt vs. ending. Ráadásul sajnos nem csak a befejezés utal összecsapottságra a játékban, a küldetés-lista kezelhetetlensége is egyértelműen erre utal.
A "korrekt lezárást" tényleg utólag, DLC-ben kaptuk meg, bár ingyenes volt.
Azt a technikát alkalmazták, hogy ostoba (átgondolatlan vagy hozzánemértésből adódó, ki tudja) megoldásokat alkalmaztak, remélve hogy "átmegy a radar alatt", ami meg is történt, a játékosok egyik részének semmi baja a befejezéssel.
Nem tudtam erről a nőről, de egy másik hasonló név jut róla eszembe, Damon Lindelof. Hasonlóan ostoba megoldások, át is ment a radar alatt.
187.
187.
Dark Angel
#185: Úgy értem a Hepler Story.
186.
186.
Yolu
#185: Ha csak ezen van a baj akkór igazat adok annak a Prague Saga-nak vagy, hogy hivlyáknak.
185.
185.
Dark Angel
#181: Maga a gondolat király.De előbb tanulj meg írni.Ez még mindig jobb mint a homokos Shepard Story XD.
184.
184.
Yolu
De azzal remélem tisztában van, hogy itt Kárpátia Ukrajnai részén nem hogy a nyelvhelyesség de még az is kincs ha valaki beszél magyarul.Azt hiszi, hogy én tanulhatam a szerény 6 osztájommal magyarul.Saját magam tanultam meg úgy hogy ukránul és perfekt beszélek.Tehát kérem az erőviszonyokkal legyen tisztában.Sokan úgy élnek mint én.Erdélyben, A felvidéken, A délvidéken és Burgenlandon.
183.
183.
Yolu
Ok máskor jobban odafigyelek.
182.
182.
#181: Könyörgöm, legalább tanulnál meg írni! Én is sokat írok, de szerintem az legalább ki is néz valahogy, és reményeim szerint érthető is. Olvass még egy kicsit, gyakorold a fogalmazást, vagy tanulj meg magyarul mielőtt írsz!

Magához a témához így bő 2 hónap elteltével ismét hozzászólnék:
-Annak idején a Mass Effect játékok miatt szerettem volna Xbox 360-at vásárolni. Most, hogy rendelkezem a géppel, az ME már cseppet sem izgat. Miért? Végigtoltam korábban a 3. részt PC-n...

Ennyit a Mass Effect fiaskóról. Kár ezt túlragozni...
181.
181.
Yolu
Ne Féljetek Aggódó Barátaim. Még ezzel a csapnivaló befejezéssel is van kiút.Sőt úgy hogy Mrs.Hamburgert vagy hivlyam inkáb Mr./Lesbian/ Hamburgert is elzavarjuk úgy hogy nem hogy a Mass Effect-be nem ártsa bele magát hanem még a Total War sorozatba sem fog kotnyeleskedni.Legfejebb a Just Cause-hoz kerülhet úgy sem volt eddig még a káoszkodáson kivűl semmi története.Tehát úgy készüljetek Barátaim hogy a Just Cause 3-Nak a bevezető videója az lesz hogy Rico Rodriguez vallomást tesz a CIA-nak hogy ő bizony homoszexuális.De visszatérve az Aktuális Témához nekem van egy elkébzelésem.Mivel szerény személyem is nagy Rajongója a Mass Effect Univerzumnak papirra vetettem egy történetet amit most ha megengeditek leirok itt.Ez a Történet a Mass Effect-el kapcsolatos remélem tetszeni fog.Tehát jöjjön a Történet

Mass Effect. Albert Richter.A Fenevad Elszabadulása.
A Helyszin az a Föld,USA, Dallas eggyik általános iskolája.Ekkor még Albert Richter aki egy német bevándorló család sarja még csak az iskola eggyik 12-éves tanulólya aki izgatott mert iskolájukba különleges vendég érkezett
Tanárnő/Gyerekek Különleges vendégünk érkezett Donnel Udina Fellegvári nagykövet átadom neki a szót/
Udina/Gyerekek ti mint az Emberiség védelmezőji tudnotok kell hogy mi Emberek vagyunk a galaxisban a Kultúra és a Civilizáció utolsó és első védőbástyái a Shanxin történt dolgokat soha ne feledjétek/

Ekkor még a Fiatal Albert Richter figyelmesen odafigyel Udina nagykövetre és megjegyzi a szavait.Amikor kicsöngetnek az óráról akkor Albert Richter úgy ahogy mindik távol marad az osztájától és különc ként a lányokról és játékokról való másokkal folytatott beszélgetés helyett magányosan egy könyvet olvas.Néhány huligány gyerek amikor nem figyel oda az ügyeletes tanár odamennek Richter-hez és gúnyolódnak vele,odaszoritják a falhoz és dobálják a könyvét
Huligány gyerek 1/Kell a könyved mi elkapod darabokban te kis genyó nyomi segfej/

Albert Richter/Add vissza/
Huligány gyerek 2/na nézd csak főnök ki pofázik/
Huligány gyerek 1/Szóval pofázól/
És a Huligány gyerekek mind sorba hasbaverték ököllel Richtert majd szétszagatták a könyvét és elszaladtak röhögve.De Richter nem sirt csak egy könny hagyta el szomorú szemeit és nem panaszkodott a tanárnak mert ez vele minden nap megtörtént.
A következő helyszin és cselekmény 5 nappal az elöző hejszin cselekménye után játszódik a Richter család Dallasi panel lakásában.Albert Richter éppen a fürdőszobában valami csintalanságon töri a fejét hogy az iskolai huligányok iránti haragját édesapján vezesse le.Éppen wc-papirral tömi tele a toiletet ezzel eldugitva a lefolyását malyd gyorsan elmegy a saját szobájába videó játékon játszani.Édesaplya éppen indult a dolgát elvégezni a toiletten de mikor leengette a vizet akkor egyszere csak kifolyt a fürdőszobában a padlóra rengeteg viz.Ekkor édesaplya Hans Richter sejti már ki műve ez és elindul Albert szobálya felé.Mikor gyorsan bemegy fia szobályába hirtelen ad Albertnek egy akkora pofont, hogy Albert feje nekiesik erősen a falnak
Hans Richter/Ha még egyszer megtudom vagy meglátom hogy ezt csinálod olyat kapsz te csibész hogy megemlegeted még legény korodban is/
Albert ezt sirdogálva végighalgatta és tovább sirt.
A következő cselekmény 2 óra hossza elmultával játszódik a Richter család konyhályában vacsorázás közben.Albert Anyja Jane Richter igy oktatja eggyetlen gyermekét.
Jane Richter/Fiam szedd össze magad ki kell javitanod matematikából az 5 eggyesedet másképp évet kell ismételned/
Hans Richter/Nem baj ha nem tanul akkor most megizleli a Flensburgi bőr nadrágszijat a fenekén/
És Hans Richter már rohant is a szekrényhez hogy onnan kivegye a nadrágszijat, de amikor kivette hirtelen szédülni kezdet malyd elvesztette az eszméletét Jane és Albert hivták a korházat és probáltak Hans-on segiteni de mind hiábba.Mikor odaértek az orvosok már késő volt
Orvos/Sajnálom Asszonyom de a férje Szivrohamban elhunyt részvétem/
Jane sirva odafordult a könnyező Alberthez és ezt mondta
Jane/Édes fiam most mi lesz velünk/
Albert pedig nagyon sirt.
A következő jelenet 7-évvel az előző jelenet után játszodik a Richter család lakásában
Albert Richter/Édesanyám elmegyek New Yorkba és belépek a katonaságba mink emberek vagyunk a Kultúra és a Civilizáció első és utolsó védőbástyái az egész világegyetemben/
Jane Richter/Biztosan ezt akarod fiam ne feledd hogy ott élnek nagy számban idegenek és azokról meg tudod milyen gerinctelen lények/
Albert Richter/Ne félj édesanyám ember vagyok és ez itt a föld itt én vagyok othon nem az idegenek/
Jane Richter/Akkor menj isten hirével fiam és ne feledd ha az idegenek bántanak ithon mindig itt lesz a te kedves ember édesanyád/
Albert Richter/Köszönöm Édesanyám/
Jane Richter/Ezt hogy most elmehetsz messzi földre szerencsét probálni ezt is édesapádnak köszönheted az örökség nélkül nem birnál elmenni/
Albert Richter pedig el is ment New Yorkba és ott pedig elment hogy jelentkezzen a Rendszerek Szövetségének haderejébe.
A következő jelenet 3 óraával Albert Richter Dallasbol New Yorkba való indulása után játszódik.Albert Richter most a Katonai bázison van és a jelentkező adatokat már oda is adta egy katonatisztnek aki pár perc mulva igy értesiti Richtert.
Katona tiszt/Bocsájson meg uram de a maga iskolai végzettsége és fizikai állapota nem elfogadható a katonaságban az elégséges nem azt jelenti hogy kitűnő jó lenne ha ezt az eszébe vésné nem olyan időket élünk hogy a katona az az aki él és mozog ismételten bocsánatot kérek de még sok jelentkező adatait át kell vizsgálnom tehát ha nincs más dolga távozzon/
Albert Richter/Igen uram/
Ekkor Richter szalutált és elment. Richternek az összes pénze az örökségből elfogyott az utazásra és nincs hol aludnia.Hajléktalan lett
A következő jelenet fél órával késöbb egy parkolónál játszódik ahol Richter a többi hajléktalannal van egy helyen és ahogy meglátják hogy a repülő autó leszál és 3 jól öltözött Turian szál ki belőle ekkor az eggyik hajléktalan odafordul Richterhez rámutat a Turianokra és igy szól.
Hajléktalan/Ezek tehetnek mindenről megfertözték a hazánkat elveszik azt ami jogosan a miénk nemrég valami idegen banda egy Shepard nevezetű ember kapitányt használ fől bábnak és arra kényszeritik hogy vonják be az embereket a háborúba nekünk embereknek ezt nem szabad türnünk/
A következő jelenet a Mass Effect 3 kezdetekor játszódik mikor a Kaszások megtámadják a földet Albert Richter megijed és a padról ahol aludt onnan az útja egy kis gyülekezőbe siet ahol egy ember szónok biztatja az embereket hogy fegyverkezzenek a hazájuk érdekében
Szónok/Emberek nézzétek mi történt/
És a szónok rámutat a közönségnek egy háttérben pusztitó kaszásra.
Szónok/Háboruznunk kell a fennmaradás érdekében fogjunk össze és egy nagy kard ként zuzzuk szét az ellenséget nem szabad félnünk mert győzni fogunk/
És erre a szónok is meg a tömeg is és Albert Richter is elkezdték mondogatni.
A tömeg és a szónok/Győzni fogunk győzni fogunk győzni fogunk győzni fogunk/
És ezt még mondogatták sokáig.
A következő jelenet 4 óra mulva játszódott New York utcáin.Albert Richter éppen egy 10 tagú felfegyverzett felderitő osztag tagja.Ahogy sétáltak és kutattak a romok közt hirtelen az utca sarkon egy csapat Cannibal jött és lelövöldöztek mindenkit Albert Richteren kivül mert ő beugrott a romok közé.Mielött mentek volna a Cannibalok Richtert is megölni az elött hirtelen a másik sarkon egy csapat egyenruhás felfegyverzett ember jelent meg akik lelövöldözték a Cannibalokat Albert Richter előbujt a romok közül és az egyenruhás emberek közül megkérdezett egy magas kigyurt szőke kékszemű embert hogy ők ki.
Albert Richter/Köszönöm hogy megmentették az életem de maguk kik/
Magas Kigyurt Szőke Kékszemű katona/hogy kik hát a nép megmentőji nem pedig önző pénzéhes alakok mint Hacket vagy Anderson/
És ezzel ezek az ismeretlen eggyenruhás ember katonák el is tüntek.Richter pedig vissza ment a kaszárnyába ahonnan jött a felderitő egységével.A kaszárnya az eggyik metró alagutban volt.Ahogyan Richter beért a kaszárnyába találkozott egy parancsnokkal.
Parancsnok/Maga hogy van itt mi lett a felderitő bajtársaival/
Albert Richter/Mind meghaltak csak én éltem túl igaz emberek a nép védelmezőji menteték meg az életem/
Parancsnok/Szóval a biotik király megint aktiv maga menjen és egyen egy új osztagba teszem magát.
Albert Richter erre szalutált és elment enni.Innentől Albert Richter minden harcban részt vett New Yorkban és csodával határos módon mindet túl is élte.3 hét telt el és Albert Richtert átszálitották Londonba.És most éppen egy Londini kaszárnya ebédlőjében van és a háta mögötti helyen éppen a hires Turian Garrus Vakarian ül és készül egy nagy akcióra Shepard kapitánnyal.Shepard most éppen elbeszélget minden katonájával.Albert Richter elég halhatóan evés közben igy motyog magában
Albert Richter/Salarianok, Turianok és Asarik most fellegvárnak hivlyák magukat gyáva egy banda mi emberek a kultúra és a civilizáció első és utolsó védő bástyái vagyunk csak képesek igazságot tenni ha a Shanxin a Turianokat elöbb észre vettük volna még mielőtt hátba támadtak vólna minket győztünk volna/
Garrus/Hallom ám amit beszél honvéd és nincs igaza én is itt vagyok hogy megvédjem a kultúrát és a civilizációt és én Turian vagyok/
Albert Richter/Mond csak miért akarsz most is Shepard Kapitánnyal menni azért hogy meg öld azért hogy a pusztitó tervetek megvalósuljon ne nézzetek minket embereket hülyéknek tudjuk hogy ti hivtátok ide a kaszásokat/
Garrus/Én Shepard kapitány jó barátja vagyok úgy hogy egy ideig tűröm amit mondasz de késöbb erőszakhoz kell folyamodnom ha nem halgatsz el és nem eszel/
Erre Albert Richter felált éshangosan mondta
Albert Richter/Ez itt a baj a minket embereket ezek az idegenek a saját hazánkban fenyegetnek de nem baj minden betegségre van gyógyszer tehát mink emberek a kultúra és a civilizáció utolsó és első védőbástyái a világegyetemben harcolni fogunk/
Erre néhányan tapsoltak néhányan már ropogtatták az öklüket és felkeltek Garrus pedig egy poharat vágott Richter felé de Richter kikerülte és nem találta el a pohár.
Az eggyik ember aki fenyegető ököllel közeledet Richter felé majdnem megütötte Richtert.De amikor Richter emlitette a Turianokon és a Kroganokon kivül a Salarianokat is eszébe jutott ennek a dühös embernek egy emlék amikor még gyermek volt őt és az annyát a lakbérben fiztett lakásukból a ház tulajdonos Salarian rakta ki aki nem engedett egy kreditet sem le a lakbér árából.Ekkor ez a dühös ember nem is volt dühös hanem elggondolkodó képpel leült és gondolkodott azon amit Albert Richter mondott.Majdnem veszekedés lett de ekkor Shepar hivatott mindenkit mert egy beszédet mondott egy beszédet a nagy bevetés elött.Albert Richtert pedig kiküldték a frontvonalba.Harcolt Albert Richter ahogy csak tudott és nem is sejtette hogy a nemrég elmondott beszédjét megleste az a Szőke Kékszemű magas kigyurt ember aki a furcsa egyenruhás embereivel legutoljára is megmentették az életét.Ahogy harcolt Albert egyszer csak észre veszi hogy a Kaszásokat egy kék sugár elér és furcsa módon elmennek.Albert nem értette de gondolta hogy Shepard kapitány véghez vitt egy hősi cselekedetet. A következő jelenet 2 évvel játszódik a Mass Effect 3 vége után Shepard hősi halált halt a Normandy eltünt eggyes pletykák szerint maguk a Kaszások vitték magukkal a Mass Relayek elpusztultak ezért az emberiség rendszerébe rengeteg Idegen maradt.Albert Richter pedig egy kávéházban tartotta meg a beszédjeit amit egyre többen tapsoltak és New Yorknak a Pete Cafe House kávéházának közkedvelt személye lett.Egyszer az eggyik beszédje után az a Kigyurt szőke kékszemű ember hivta magával hogy beszéljenek aki megmentette őt a háborúban.
Kigyurt Szőke Magas Kékszemű Katona/Üdvözlöm az én nevem Henry Edwardson és én vagyok a SSV Verdun legénységének a kapitánya/
Albert Richter/Örvendek uram/
Henry/Tudja volt nekem ez a bizonyos halyóm a legénységemmel eggyütt és nagyon sok küldetésben részt vettünk de egyszer amikor a Cerberusnak valami relytjes nagy űrálomására bukkantunk alig tudtunk megmenekülni a hajóm roncs volt mikor elmenekültük a legénységem fele meghalt és ez még nem minden mikor visszaértünk a földre akkor a halyómat elvették és azt mondták túl drága lenne felújitani ezért beleépitették a müködő részeit a SSV Normandy-ba amit a gyüjtögetők le is löttek.És a legénységem maradványait meg engem tartalékba hejeztek mi pedig elhatároztuk hogy az emberi népért fogunk élni és a Kaszásokkal való háborúban sokat meg is mentettünk de a legénységemnek már csak egy százaléka él maga jó szónok gyüjtsön embereket a katonáimhoz cserébe mi pedig mint egy pár elismerjük önt pártvezérnek mit szól/
Albert Richter/Benne vagyok az Usan-nak feltétlenűl ki kell válnia a rendszerek szövetségéből a Rendszerek Szövetségét az idegenek elkorcsositották/
És minden müködött Albert Richter elérte azt hogy Ő mint az Usa elnöke függetlené tegye az Usat a rendszerek szövetségétől.Henry meghalt akkor amikor kitört a forradalom Washingtonban.A Rendszerek Szövetsége félt attól hogy Albert Richter pártja tönkre teszi azt amit a kaszásokkal fojtatott háború után felépitettek ezért engettek neki.Albert Richter rengeteg idegent küldött az Usa területén kivégző táborokba.És itt még nincs vége ugyan is az Usa készül egy nagy világott meghoditó hánorúra.
180.
180.
Novotsik
Voltak olyan idők amikor kiadtak egy játékot,"tökéletesre" megcsinálva, kibaszott 8600 DLC nélkül. Mostmár sajnos annyira a pénzről szól minden hogy nem is arra koncentrálnakh jó játékot tartalmas játékot készítsenek hanem azt nézik hol mennyit lehet az emberekről lehúzni. Nem is próbálnak jó játékot készíteni,mert majd kidobjuk a DLc-t meg alternativ ending meg apámfasza. Mi történt gusztustalan?!
178.
178.
KicsiYapo
Fizetés formában alternatív, vagy éppen teljes befejezés? Igen, sajnos fennáll ez a veszély. DLC-k javarészt a játékosok lehúzásáról szólnak. Nem sok olyan letölthető tartalommal találkoztam aminek értelme van. Pénzt kiadni nem fogok érte. Inkább megnézem YouTube-on :)
173.
173.
adamsfamily
#161: Mr.legnagyobb mass effect fan azt az apró részletet elfelejti a történetből,hogy a reaper-ek részben organikusak és valószínűleg ezért kellenek az emberek nekik.Az viszont tényleg elég nagy baromság,hogy leküldik a husk-okat meg a többi genyót,hogy irtsák a népet,holott ennyi reaper fél nap alatt végigpusztítana egy bolygót a rohadt nagy lézereivel.
172.
172.
#171: A bölcs mondás szerint: röptében a legyet is... Ezek után bármi lehetséges!

Fantáziátlan vagy! :D

(Jajj ne, Hepler sulykolt ááá)
171.
171.
Giggsy
#170: Mondjuk ami nekem furcsább, az a különböző fajok közti szex. Mármint az Assari-kkal való szex adja magát (hisz az ő szaporodásuk más alapokon működik), de az már furcsább, hogy az emberi és Turian, emberi és Drell illetve emberi és Quarian genitáliák kompatibilisek.
170.
170.
kevinbutler
#169: Akkor biszexuális? Nem tudom melyik a rosszabb xD
169.
169.
Giggsy
#167: Téééves. Kiadan románcolható mindkét nemmel, szóval nem homokos. Azt hiszem úgy van, hogy Férfival románcolható: Miranda, Jack, Ashley, Tali, Cortez Nővel: Jacob, Garrus, Thane, Traynor. Közös: Liara, Allers, Kaiden
167.
167.
kevinbutler
http://www.youtube.com/watch?v=ZAoWkEuQzTw&feature=related Nem Cortez az egyetlen homoszexuális. Róla pedig egyáltalán nem gondoltam volna, hogy az, ez a nő egy beteg állat....
166.
166.
#164: "A Sucker Punch-csot konkrétan büntetésvégrehajtási intézetekben kellene fenyítési módszerként alkalmazni annyira szar."

Én azt nem láttam. :D (Szerencsére?)

A képregény fergeteges, az emberi természetet, annak erőszakosságát vizsgálja, ami nem csak a világvégét hozhatja el egy nap egy atomháború, vagy más tömegpusztító fegyverekkel vívott háborúban, hanem a képregény műfaj megszületéséért is felel.

Éppen erre világít rá a Watchmen:

1. Miért pont Amerikában lett ennyire felkapott a műfaj?
2: Vajon ezek a szuperhősök képesek lennének normális civil életre is?
3: Hova vezet az emberek egyre nagyobb elidegenedése egymástól a társadalomban?
4: Hogyan lehetne véget vetni a háborúknak a Földön?
5: Hova vezet a megállíthatatlan technológiai fejlődés?
6: Vajon egy isteni hatalommal rendelkező ember is ember?

Ezekre a kérdésekre keres választ a történet saját keretein belül, néhánnyal pusztán azzal a kifogással foglalkozik (a képregény műfaját érintőekkel) hogy maga a történet is egy gyanúsan képregényekére hajazó világban játszódik :)

(A képregényben meg is említik, hogy a szuperhősök való életbeli felbukkanásával a szuperhős képregények azonnal népszerűtlenekké váltak, hiszen a hősök immáron köztünk jártak :) )

NEM LEHET ELMONDANI MI A WATCHMEN.

Rácáfol mindenre amit az ember előítéleteitől hajtva a képregények műfajáról gondolt. Intelligens, magával ragadó. Története mély nyomot hagy. Karakterei egytől egyig tragikus figurák, mely a képregényben néha borzongatóan hat, néha keserűen, de a film gyakran elvicceli a dolgokat. A képregény más. Sokkal lassabb, sokkal többet törődik a karakterei lelkivilágával. Nem hiába sorolják a legnagyobb angol nyelvű irodalmi alkotások közé, mint írtam.

A Motion Comic iszonyatosan jó, ajánlok egy egész fejezetet megtekintésre. (természetesen angol nyelv ismerete szükséges.)

Bárki, aki csalódott a Watchmen filmben, és az alapján leírta az eredeti képregényt, nézze meg a mozgóképregényből ezt a két részt, és megérti miben rejlik a történet zsenialitása. (A film szerény véleményem szerint úgy 5%-át hozza át az összes mondanivalónak. Nem sok. A most következő jelenetsor a filmben 10 percet kapott. A képregényből készült animációs filmben ez fél óra...)


Watchmen Motion Comic - Chapter 6 1/2:

http://www.youtube.com/watch?v=0i111vOZLUQ


Watchmen Motion Comic - Chapter 6 2/2:

http://www.youtube.com/watch?v=l0YgbCja37c
165.
165.
#163: Miért az Istenített Metal Gearben is több az átvezető, mint a tényleges játék. :D
164.
164.
Giggsy
#162: A Watchmen-t én sem szerettem. Szerintem egy végtelenül elnyújtott, unalmas film. Az első perctől kezdve arról van szó, hogy hú valaki öldösi a hősöket, tenni kéne valamit, mégis Roarsach-on kívül mindenki csak hereverézik másfél órán keresztül és a múltba réved. A karakterek nagy része unalmas érdektelen, vagy csak szimplán ellenszenves. Nem tudom a képregényben ez mennyire volt így, de nekem a filmet fizikai szenvedés volt végignézni. Mondjuk Snyder-ért amúgy sem igazán vagyok oda, kábé a 300 az egyetlen nézhető munkája szerintem. A Sucker Punch-csot konkrétan büntetésvégrehajtási intézetekben kellene fenyítési módszerként alkalmazni annyira szar.
163.
163.
subz
különben belegondoltam a csaj ötletébe. átgondolta ez vajon miről beszél? :) egy gombot belerakni amivel átugrod az akció részeket... mégis hány ember lenne aki megvenne 10k+ -ért egy olyan játékot amivel alig néhány órát játszana maximum? (átvezető videók+ beszélgetések) az ilyen egyének nem fognak leülni játszani hanem beülnek a moziba filmet nézni ... nagyon el van ez a nő tévedve.

érdekességképpen ezt lessétek meg:
http://i.imgur.com/XIpjT.jpg
(főleg Ree hozzászólása a végén mutatja mennyire nincs helye Hepler-nek a játékiparban)
162.
162.
#158: Adaptációknál néha a kevesebb több. Jó példa erre az egyébként zseniális Watchmen képregény ("minden idők legjobb képregénye") és a belőle készült Zack Snyder film. Én, aki már számtalanszor olvastam angolul / magyarul (megvettem mindhárom kötetet) a képregényt + megnáztem többször a motion comicot - hát én remekül szórakoztam a filmen.

Azonban környezetemben a legtöbb ember nem élvezte a Watchment, mert vagy a túlzott erőszakosságot, vagy a morbidságot, vagy a túlságosan terebélyes és kevésbé szerteágazóan bemutatott univerzumot panaszolták nekem, mint a film legnagyobb hibáit.

Zack Snyder hűségesen kezelte a képregényt vizuálisan (bár a szuperhősök "vagányabb" jelmezeket kaptak, és elég sok hősi pózolás is helyet kapott a filmben, ami teljesen szembemegy a szuperhős legenda dekonstrukciójával) - de pont a moziba kevésbé való, filmben nehezebben megtűrt dolgokat hagyta meg, és pont azt vetette el az eredeti műből, ami a képregény magját képezte: a tökéletes tempót, amivel a történet kibontakozik.

Tény: a Watchmen Motion Comic 6 órás, 12 részes. Tény az is, hogy ennyi ideje nem volt Snyder-nek, és az is tény, hogy több részben leforgatni a filmet nem biztos hogy kifizetődő lett volna.

Így azonban megtartotta a történet és univerzum bonyolult felépítményét, a tökéletesen kidolgozott alternatív 80-as éveket, de a tempót felpörgette, feltöltötte Snyder féle lassított akciójelenetekkel, a film sokkal de sokkal gyorsabb, így képtelen olyan finoman vázolni a világot mint a képregény, de tele van töltelékjelenetekkel. Sajnos hamar elunhatja magát, aki nem csupán az általa már ismert történet vizuális megvalósítására kíváncsi, hanem egy teljes értékű filmre.

Amikor olvastam a Gyűrűk Urát (amit sosem fejeztem be) - már láttam a filmet. Fejet kell hajtanom a film készítői előtt, csodás munkát végeztek. Bár a Watchment (nem vicc!) szintén nagyszerű irodalmi alkotásnak tartják (az egyetlen képregény a világon, ami szerepel előkelő helyen szerepel több angol nyelvű best of irodalmi listán!) végül áldozatául esett az azóta készült képregényfilm trendeknek.

Dicséretes ahogyan Peter Jackson és csapata mindezt elkerülte a fantasy műfaján belül, és képes volt egyedit alkotni. (Pedig a fantasy a LOTR regények óta önálló életre kelt a vásznon is.)

Néhol persze a Gyűrűk Ura filmekben is találni töltelék akciójeleneteket, de szerintem ez elnézhető egy hollywoodi filmnél, főleg egy mesénél. (Mindig ezen van a vita: szerintem egy nagy, sok-sok munkával megírt mesevilág Középfölde.)
161.
161.
TorzonBorz
Azt írod nagyon szereted a játékot!

Aztán ezt:
„Ennek ellenére egyszerűen sosem tudtam elmenni amellett, hogy az első rész játékmenete eléggé közepeske. A lövöldözés nem valami kidolgozott, és nem különösebben élvezetes, a makós szenvedés pedig néha még mindig kísért rémálmaimban. S persze a sztori sem stimmelt: végig apró-cseprő dolgokkal vagyunk elfoglalva, miközben a lényegről alig derült ki valami, hogy aztán a végén egy rohadt hologram (vagy mi) mesélje el az egészet. Ez volt az egyik legolcsóbb írói húzás, amit videojátékban valaha megéltem. Kiábrándító.”

Meg ezt:
„Valószínűleg soha senki nem fogja tudni megmagyarázni, miért kellett egy felsőbbrendű gépi fajnak, ami mélységesen lenéz mindenféle organikus lényt, embereket rabolnia, és azok masszájából elkészítenie minden idők legröhelyesebb játékfőellenségét, a hatalmas emberi reapert.”
Meg ezt:
„Hasonló érzés kerülgethet minket a Mass Effect 3 esetében is. Az olcsójános kezdést látva már sokan kételkedni kezdtek, hiszen legalább azt vártuk, hogy Shepard tárgyalását átélhetjük valamilyen formában.”
Beidézhetném az egész cikket. Egyszerűen nem értem a mit leírtál. Fiaskó! Ugyan már! Két fajta játékos húz le így egy játékot. Az első aki nem szereti. Bár szinte semmi nem tetszik benne, de te azt mondod szereted. Rendben. A második a nagy fan, akinek határozott elképzelése van mindenről, és ami attól eltér az hiba.
Amúgy lehet kritizálni a játékot, de ez amit írtál egy koncepciós eljárás nem több. Ja és a nem csak a kiadók tehetik tönkre a nagy brand-eket, hanem a fanok is, akiknek semmi nem elég jó. Például Stargate, aki ismeri tudja miről beszélek.
160.
160.
Bulldogbaby
A disznófejű kurvának még a gombot, billentyűt is nehezére esik lenyomni. És ez egy videojáték készítő cégnél dolgozik. Na ilyenekkel van tele a játékipar. Ilyenek készítik manapság ezt a rengeteg "kitűnő produkciót". Csoda hogy egyre többen leszarják az új játékokat inkább nosztalgiáznak. Hájas kurva menny inkább egy disznó ólba oda való vagy a leszbi kocák közé.
159.
159.
subz
#158: ez tény, az átlagos hollywood-i normához képest bőven elmegy ennyi változtatás.
abba meg már bele se merek gondolni mi lett volna belőle ha egy Uwe Boll nyúlt volna hozzá ... :)
a könyv pedig szerintem valóban akkor a legélvezetesebb ha valaki "hardcore rpg fan", aki a legapróbb részletekben is el akar merülni és nem csak a light-os szerepjátékokat szereti.
158.
158.
Giggsy
Egyérszt a Gyűrűk ura mint feldolgozás az eredetihez leghűbbek közé tartozik. Elég ha megnézzük, hogy Hollywood miket csinál a képregény és videójáték adaptációkkal, ahol rendszerint a karakterek nevén kívül mindent átírnak. A Gyűrűk ura megőrizte az eredeti szellemiségét és ez dicsérendő.
Ami a könyvet illeti: nos biztosan kell hozzá egy habitus, hogy az ember élvezni tudja. Nekem az vele a bajom, hogy gyakran iszonyatosan elvesz olyan részletekben, amik igazából hozzá nem tesznek a sztorihoz, viszont legalább kizökkentik a történetet a ritmusából.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...