Pro Evolution Soccer 2015 teszt

  • Írta: fojesz
  • 2014. december 29.
  • pro evolution soccer 2015, ps4, teszt
Link másolása
A Konami valószínűleg mindannyiunknál jobban várta már az előző konzolgeneráció végét, most pedig eljött az ő ideje is. A Pro Evolution Soccer 2015-tel már az új platformokon bizonyítana, és ami azt illeti, eddig biztatóan áll.

Hol is hagytuk abba tavaly? A Pro Evolution Soccer 2014 tulajdonképpen előkészítette a terepet a következő generációs debüt előtt, és bár nem voltam maradéktalanul elégedett az előző résszel, abszolút előrelépésként könyveltem el a Konami próbálkozásait. Sok év után elkezdtem reménykedni, mert már akkor azt éreztem, hogy a készítők végre megint megcsípték a lényeget, azt, amitől a PES mindig az volt, ami: valódi focit lehetett benne játszani, küzdeni kellett a pályán, mindezt persze úgy, hogy közben a játék végig szórakoztató maradt. A FOX Engine behozása (már azon túl, hogy a Konaminak amúgy is könnyebbséget jelentett) telitalálat volt, ironikus módon a konzolgeneráció végére a PES PlayStation 3-on és Xbox 360-on is hívogatóvá vált.

Persze egy sor dologba bele lehetett kötni, meg is tettem, de titkon abban bíztam: oké, a nagy durranás csak most jön, 2014-ben a PlayStation 4-et és az Xbox One-t is beveszi a sorozat, és az alapok feltúrásán túl gurít valami extrát is... Így lett? Nos, az előrelépés megkérdőjelezhetetlen, és bár a Pro Evolution Soccer 2015 a legszerethetőbb darabja a sorozatnak az elmúlt évekből, ezzel együtt érdemes felkészülni arra is az indítás előtt, hogy látványos különbségek nem lesznek a tavalyi részhez képest. Alibizésről viszont nincs szó a Konami részéről, az ugyanis, hogy a srácok hibamentesen levezényelték a generációváltást, tükörsimára csiszolták a játékmenetet, és egy sor apróságot kijavítottak, mindenképpen pozitívum.

Ha a nettó játékmenetet vesszük alapul, a PES-sel nagyon jó élmény játszani - megint, ha úgy tetszik. Egész egyszerűen a Konami játékában több tér jut a taktikázásnak, a lassú építkezésnek és a cseleknek, mint az örök rivális FIFA-ban, ami nemcsak differenciáló tényező itt, de a motor képességei is felértékelődnek általa. Érzésre megint gyorsult egy kicsit a játék ugyan, ettől függetlenül végig mély marad, sőt megköveteli tőled, hogy figyelj oda rá, az ellenfelekre, és ne kapkodj, inkább járasd a labdát, próbálj ellavírozni a védők között, és csak akkor rúgd el, amikor biztos a helyzeted.

És az én szememben az a valódi kihívás, amikor a játék nem igazságtalanul és logikátlanul keményedik a nehézségi szint feljebb tolásával, hanem ellenkezőleg, inkább koncentrációt igényel. Ha kikaptam, vagy akár csak gólt kaptam, egyáltalán nem éreztem azt, hogy csalt a gép, mert be tudtam lőni, hogy hol rontottam, mit kellett volna máshogy csinálnom. Ami azt illeti, a mesterséges intelligencia is javult tavalyhoz képest. A gép szervezettebben védekezik, ha hosszú indításokkal próbálkozol, nem fog mindig összejönni, ha pedig náluk van a labda, akkor is igyekeznek megtartani azt, illetve úgy forgolódnak vele, hogy egy rosszul időzített becsúszás könnyedén sárgalapot eredményezhet. A csapattársaid is jobban teszik a dolgukat, ha úgy látja jónak, a kapus automatikusan is kiszalad, hogy kirúgja a labdát, illetve úgy általában véve is tudják a srácok, hogy hol a helyük - nem úgy, mint tavaly. Természetesen a felállást és a taktikát most is részletesen testreszabhatod, a saját igényeid és a játékosaid képességei szerint.

Az élményhez az is hozzátesz, hogy a játék tükörsimán fut PlayStation 4-en, sőt Xbox One-on is, ott még a felbontást is beáldozták a 60 fps érdekében. A PES 2015 precízen irányítható, a passzok és a kapuralövések pont akkor és olyan erővel dördülnek el, ahogy eltervezted. Ezúttal is bebizonyosodott a FOX Engine jó választás volt a készítők részéről, ami persze a derék Róka rugalmasságának is köszönhető. A focisták mozgása baromi jó, olyan finom mozdulataik vannak, amilyeneket még nem láttunk focis játékban, a fizikát - ha eltekintünk egy-két röhejes bukdácsolástól - nem érheti panasz, és egyre vállalhatóbbak lesznek a játékosok arcai is, ahogy a stadion közönsége is egyre kevésbé statikus. Ugyan összkép tekintetében nem vagyok maradéktalanul elégedett a látvánnyal, a motor az elsődleges feladatát tökéletesen ellátja, és maximálisan kiszolgálja a játékmenetet.

Játékmódok terén ezúttal is széles a kínálat, sőt még bővült is a játék. A szokásos gyorsmeccseken túl természetesen menedzselheted a csapatodat a Master League módban, koncentrálhatsz egy játékosra a Become a Legendben, egymás után falhatod a bajnokságokat, a Bajnokok Ligája-, az Európa Liga- vagy akár az AFC-kupákat, és természetesen megméretheted magad online is - már abban az esetben persze, ha a Konami szerverei is így akarják. Az “újdonságot” a myClub jelenti, így idézőjelben, mert tulajdonképpen a FIFA Ultimate Team helyi megfelelőjéről van szó, épphogy kártyák nincsenek benne: a cél itt is az, hogy alulról indulva, egyenként halászd össze a csapatodba a legjobb játékosokat. A meccsek megnyerésével pénzt kereshetsz, ebből finanszírozhatod az ügynökeidet, akik azután folyamatosan toborozzák neked a tehetségeket - utána rajtad áll, hogyan legózod be őket a lehetőleg egyre eredményesebb csapatodba. Sokat lehet szidni az EA-t, azt ugyanakkor kár lenne vitatni,hogy az Ultimate Team óriási találmány volt a részükről: a Konami hasonszőrű próbálkozása nem is különbözik ettől túlzottan, igaz, a srácoknak már csak a rivális sikere (és persze a mikrotranzakciók) miatt érdemes volt beszállniuk ebbe a buliba.

Viszont. Ami miatt különösen vártam az idei PES-t, az az, hogy végre nemcsak japánok dolgoztak rajta, hanem egy brit fejlesztőstúdió is - és sajnos ebből egyelőre nem sok látszódik. A Konami korábbi nyilatkozatai szerint elvileg a britek felelnének azért, hogy az egyébként Ázsiában és Dél-Amerikában rendkívül népszerű PES mások mellett az európai közönség számára is elsődleges kedvenc legyen, és bár ehhez mindenképpen szükség lenne a prezentáció felturbózására, itt még bőven lesz dolga a srácoknak. A finomítás érezhető, a menürendszer például - bár még mindig nem az igazi - megörökölte az EA Sports-játékok csempés elrendezését, a soundtracket teletömték ismertebb dalokkal, és a tavalyi rész után végre a meccsek alatti hangkeverést is eltalálák. Még szerencse, mert a kommentátoroktól még mindig meg akarok egy picit halni, a magam részéről tudnám értékelni, ha a készítők keresnének valakit Jon Champion és Jim Beglin helyére. És természetesen nem lehet elmenni szó nélkül a licencek hiánya mellett sem: nem azért mert kötözködni szeretnék, hanem mert meggyőződésem, hogy ezek nélkül egy ponton túl nem tud majd előrelépni a Konami.

Mindezeket az egyébként évről évre felemlegetett negatívumokat leszámítva, bátran ajánlom a Pro Evolution Soccer 2015-öt. Lehet, hogy nem annyira színes és szagos, mint az aktuális FIFA, de a játékmenete baromi jó, ami összességében képes a hiányosságokat ellensúlyozni. Habár a tavalyi epizódhoz képest nem kaptunk túl nagy változtatásokat, az alapok megvannak, innen már csak fejlődni lehet. Jó évek várnak várnak a PES-rajongókra!

25.
25.
Sakee
#22: már bocs,de az eredeti FIFA Soccer a legjobb :P
23.
23.
Face88
2006-ig óriási PES fan voltam...imádtam a játékot a kiszámíthatatlansága és a játékmenete miatt.
Az új PES nem eléggé lüktet,kicsit üresnek érzem, de a játékmenet alakul csak így tovább.
Ami nagyon idegesítő, az a háló mozgása, egyszerűen kritikán aluli:)
21.
21.
milo04
Az mindent elmond a játékról, hogy a barcelona ellen a kapusommal végigmentem a pályán és gólt rúgtam, SUPERSTAR fokozaton...
20.
20.
patka21991
#19: De, benne van, London FC néven (ha a Chelsea a kedvenced). :)

Én nagy PES fan vagyok, de gyerekek, ez a játék - szinte - évről évre rosszabb... Azért mondom, hogy szinte, mert az előző részhez képest jobb ez a PES.
A grafika csodálatos, de a játék élmény számomra egyre rosszabb. Az egész kezd Fifásodni. A védők és kapusok hulladékok (nehéz védekezni a Fifa 15-ben, bár abban jól védenek a kapusok), a gyors játékosok előnyben (Fifa 15-ben is így van), ebből következik, hogy a kiugratás jól működik (a Fifa 15-ben is rengeteg a kiugratás).
Egyéb hiba még a taktikai beállítások (possession game, counter attack, all out attack, stb). Évről évre csökken a repertoár, amiből két dologra következtetek:
a) fokozatosan kiveszik a játékból, s egyszer már csak annyit módosíthatunk, mint a Fifában, azaz csak a felállást.
b) fokozatosan kiveszik, s pár év múlva vissza rakják őket és beállítják óriási fejlesztésnek.
A b)-re tippelek... Ugyan ez volt a Master ligánál is. A PES 2013-ban tökéletes volt, már csak az hiányzott, hogy válogatottat menedzselhessünk, illetve eligazolhassunk abból a csapatból, amelyben dolgozunk (najó, még egyéb apróságok, pl. klub vb, olasz, spanyol stb. szuper kupa döntők). Erre... a PES-2014-ben egy teljesen kezdetleges Master ligát kaptunk. A 2015-ös fejlődött, de messze van még a 2013-ashoz...
19.
19.
Chelseafan1989
Én Ps4-en Fifazok de nagyon sok benne a hiba főleg UT-ben nagyon gondolkodok a Pesen főleg hogy most a Store-ba levan árazva 8000Ft-ra.
Ami a Pes hátránya hogy az én kedvenc csapatom nincs benne.
17.
17.
keiji maeda
#13: hát öreg te valamit nagyon bénázol , akkor nyugodtam játszhatsz tovább az egekig magasztalt full automata fifához na abban nem lehet passzolni teljesen ő dönti el mit hova meg hogy átveszi e a labdát vagy nem , a PES-t csak a fifa fanatikusok és a cső látásuak szidják , én nem vagyok egyiknek se a rajongója de volt szerencsém mind a kettőhöz , a pes kimagasló a fifához képest idén
16.
16.
Giggsy
#13: Ha a kacsa nem tud úszni, nem feltétlenül a víz a hülye...
14.
14.
fat_alex
Amíg nem lesznek normális licenszek (és nem lesznek) addig mindig is gagyi hatású lesz ez a játék. Egyébként véleményem szerint mind a hangulat mind a játékélmény messze elmarad a FIFA-tól. Hatalmas csalódás.
13.
13.
milo04
Kipróbáltam ezt a "csodás" játékot és hatalmasat csalódtam. EZ A JÁTÉK SZAR!
A legnagyobb probléma vele, hogy darabos, nagyon darabos. A passzolás valami iszonyat, még rásegítéssel is borzalmas és ti ezt élvezitek. A foci alapja a passzolás amit a pesben ellehet felejteni, ha gyengén passzolok erősen passzol, ha erősen akkor gyengén, az indítások szinte teljesen reménytelenek ha ki tudok ugrani 1x egy meccsen az számomra egy katartikus élményt jelent. Utoljára a FIFA 2003-ban! volt ilyen iszonyat a passzolás, hihetetlen, hogy a pes még ezen a szinten van. A pes hibáiról könyvet lehetne írni annyi van, egyszerűen élvezhetetlen. Ha nem lenne BL és EL akkor ez a játék szart sem érne.
Én megpróbáltam, adtam neki rengeteg esélyt, én lettem volna a legboldogabb ha tudtam volna élvezni de neeeem. Ha nem tudnám becserélni más játékra már rég darabokban lenne.
10.
10.
RangerFox
#7: Tedd ki nyugodtan, abból baj nem lehet! :)
9.
9.
KeXxX
Carrick miért kancsal? Na és Rooney-nak az a fej?!
Amúgy ebben is "csalnak" online?
8.
8.
respectpele10
#7: Az angol kommentár amúgy a PES-ben és a Fifa-ban is nagyon unalmas. Már évek óta ugyan az, mindig csak a ,játékosok neve meg egy két mondat változik. Lassan már fejből tudom az összes szöveget a Fifa-ból.... :)
7.
7.
TheNick
Elkezdtem írni róla egy beszámolót a blogszekcióba, de nem tudom kirakom-e. Mindenesetre röviden pár dolog:

Pozitívum:
- a játékmenet, zenék, menü sokkal élvezhetőbb, stílusosabb
- egyértelmű fejlődés a tavalyihoz képest, nem beszélve a 2006 utáni borzasztó epizódokhoz
- sajnos az új generációs konzolokon nem, de a többi platformon gyorsan orvosolhatók a licenszgondok
- apróságok: az eredményjelző, az átvezető mind jó lett ezúttal, tetszetős a szemnek

Negatívumok:

- száraz, kihasználatlan játékmódok; a 'menedzser mód' pl. nagyon unalmas, egyedül a játékmenet miatt játszom vele tovább
- kevés pálya: licenszeltből alig van, de mondjuk azt, hogy érthető. A fantasykból miért nincs legalább több? Vagy miért nem lehet normálisan testre szabni őket? (Ja igen, a stadionszerkesztő is borzalmas)
- gyengébb taktikai repertoár: a tavalyi annyiban volt egyedül jobb, hogy részletesen hozzátudtál adni a játékodhoz különböző elemeket. Itt pár alap dolgot lehet módosítani és ennyi.
- fizika, fizikai kontaktusok. Nagyon rosszak. Egy idő után irritáló lesz, hogy ha leakarod gyűrni a másikat, elakarod venni tőle a labdát, csak elkezdenek totyogni métereken át, és azt érzed, hogy ez a végtelenségig fog tartani. A becsúszásokon is illene majd fejleszteni.
- az angol kommentár: Jon Champion és Jim Beglin rettentően unalmas, semmilyen atmoszférát nem tud teremteni, csak szokásosan lehangolnak
- konzol vs PC. Mérföldekkel szebb a környezet, a fények, akár a mozgások PS4-en/XO-on, még ha a karakterek közelről furák is, főleg mikor interakcióba lépnek egymással

Van mit csiszolni még, az biztos, de azért többnyire a játékmenet tényleg megmenti.
5.
5.
respectpele10
Demo-t próbáltam, az alapján PES 2014 - 2.
4.
4.
valti61
2.
2.
laktaz
A teszt alapján az író meghozta a kedvemet hozzá, hogy beszerezzem lemezen ezt a fenomenális játékot... jó lesz a billegő asztal lába alá :D
Viccet félre téve... ez nem vicc.
1.
1.
strike19
Az új PES én is csak pozítívan tudok mondani.A demóját próbáltam is szerintem idén a Fifá-ra rá vert,Mondjuk a pre-gen konzolokon lehet jobb a Fifa.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...