Egyre nő a digitális játékvásárlások aránya

  • Írta: fojesz
  • 2011. június 12.
  • Biznisz
Link másolása
Legalábbis Amerikában, de a helyzet hasonló máshol is. Az E3-at is szervező Entertainment Software Association legújabb kutatásából számtalan érdekesség derül ki, így többek között azt is megtudjuk, hogy az amerikaiak majdnem minden negyedik játékot digitális úton vásárolnak meg.

Az adatok egytől-egyig az amerikaiakra vonatkoznak, de ettől függetlenül számunkra is érdekesek lehetnek, főleg, hogy ebben-abban azért hasonlítunk - lássuk szépen, sorban a 2010-es év eredményeit:

  • A játékipar húzóágazattá válik, közvetve és közvetlenül 120 ezer embert foglalkoztat átlagosan 90 ezer dolláros bérért.
  • Az amerikai háztartások 72 százalékában játszanak számítógépes vagy videojátékokkal.
  • Az átlagos játékos 37 éves, a játékosok 53 százaléka a 18-49 év közötti korosztályt erősíti. Idén a játékosok 29 százaléka volt 50 évnél idősebb.
  • A játékosok 42 százaléka nő.
  • Az átlagos játékvásárló 41 éves, a férfiak vásárolnak gyakrabban játékokat. A legfőbb okok, amiért megvesznek egy játékot: tetszik nekik a grafika minősége vagy az érdekes sztori, a kedvencük folytatásáról van szó, mások mondták nekik, hogy érdemes (szájreklám).
  • A játékosok 33 százaléka mondja, hogy a játék a kedvenc szabadidős tevékenysége.
  • A játékosok 19 százaléka játszik online, 47 százalékuk puzzle és kártyajátékokkal játszik. Egyre többen játszanak személyesen a többiekkel: immár 65 százalékos ez az arány.
  • A játékosok 55 százaléka játszik mobilon vagy kézikonzolon is.
  • A játékosok átlagosan 12 évig játszanak.
  • A szülők az esetek 91 százalékában ott vannak, mikor gyermekük játékot vesz, a gyerekek pedig 86 százalékban kapnak engedélyt játékvásárlásra.
  • A szülők többsége úgy véli, hogy a játékoknak pozitív hatása van a gyerekekre, 59 százalékuk azt mondja, hogy több fizikai aktivitást követelnek meg, mint 5 éve.
  • A szülők 45 százaléka játszik együtt a gyermekével, az esetek többségében azért, mert megkérték rá, vagy csak a szórakozásért, a felügyeletért, esetleg a gyerekkel való szocializálódásért.
  • A legtöbb eladott videojáték (21,7 százalék) akciójáték volt - PC-n a stratégia dominál (33,6 százalék).
  • A legnépszerűbb videojáték és számítógépes játék a Call of Duty: Black Ops és a Starcraft II voltak.
  • A játékipar 25,1 milliárd dolláros forgalmat generált, az eladott játékok 24 százaléka digitális úton kelt el.
31.
31.
Gábor36
Én is szeretem a dobozos játékokat. Ha már fizettem érte, akkor legyen is valami a kezembe, ahogy itt korábban elmondták, az meg hogy veszek egy tokot, nyomtatok borítót meg kimásolom a lemezt, az teljesen más. Abban nincs semmi jó, ellenben ha a kezedben tarthatod az eredeti tok, kézikönyv, netán még extrákat is. Az igaz, hogy jobban megy tönkre, de ha az ember már egyszer megveszi vigyázzon is rá. Persze balesetek történhetnek. Ha elérünk oda, hogy minden digitális lesz, én nem fogok emiatt háborogni vagy hasonlók, de én jobban szeretem a dobozos kiadást.
30.
30.
Berencsit
énis szeretem a dobozos gameket.. DE azt ne feledjük el, hogy a lemezek könnyen tönkremehetnek, és digitális úton, (Pl.: steamen), tényleg sokkal olcsóbb.
29.
29.
X-Master
Szerintem mindenki vegye meg digitálisan, ha úgy olcsóbb, de csakis akkor. Ha fontos neki a doboz, vesz egy DVD tokot, kiírja a játékot, nyomtat neki borítót, beleteszi, kiteszi a polcra, oszt jónapot. Megvan a dobozos kiadás.
28.
28.
Hubert Cumberdale
#27: Én dobozosba, most meg nem tom eladni a kutyának se. :S :D
27.
27.
gucho
én a Crysis 2-t vettem így 19 euro volt
24.
24.
Lordnekroseth
Őszintén megvallom. A modernitás híve vagyok. Ott tartunk lassan hogy plazma lessz a falon és nem tapéta. Egy gombnyomással úgy nézhet k ia falad ahogy akarod. De legalábbis 2-3 nagy lessz a szobákban a képek helyett és azt"lógatsz" ki a faladra amit akarsz. A mai nagy tv-k már így is elég nagy részét töltik ki a szobának és egy jó háttérképpel többet dobok a szobámon mint limmel lommal. A másik hogy ANNYIRA helyhiány van manapság hogy hülye színes papyrdobozokat amik a polcon porosod(nának ha nem lenne üveges ajtaja)-nak 2-3 évig hogy aztán kidobd. Nemsok értelmét látom. Van egy halomnyi ne értsetek félre,de ha azt akarom valami jól nézzen ki...biztos nem papírdobozokkal díszítem a szobám. Akkor már inkább veszek egy szép üveges ledes polcom ami kurva jól néz ki,vagy egy buddha szobrot,vagy simán egy szép füstölőt. Szal nem értek egyet azzal hogy szép dobozokat olyan faxa kirakni....és én erre már a starcraft 1 es b-net chestel ami kruva nagy és szép volt jöttem rá. A végén már csak pakoltam jobbról balra a nagy baszott üres kartont.
23.
23.
p3ti
#11: Sztem is elvesztené a "varázsát" az eredeti game vásárlása ha minden digitális lenne . Pl. van mikor sikerül régebbi gyűjtői kiadásokat be szerezzek egészen elfogadható áron . De attól félek hogy rá szoknak a letölthető tartalmakra , aztán már csak elektronikus store-ok lesznek .. :(
22.
22.
daenath
#12: "A legnépszerűbb videojáték és számítógépes játék a Call of Duty: Black Ops és a Starcraft II voltak."
latszik eleg rendesen, csak egy jol csengo/zengo nev es mar veszik mint a kokot :D
21.
21.
daenath
En megertek minden tisztelt gamert, de egy jatek (nekem) akkor az mikor ott diszeleg a polcomon (foleg gyujtoi kiadasban). De kellenek a digitalis boltok, mivel sokkan igy jutnak hozza a jatekhoz, sokkal olcsoban (tisztelet a kivetelnek)
20.
20.
Jinbobo
#11: Én is egyetértek. Egy eredeti játék legyen kézzelfogható. Ennyi.
Én egyébként szeretek a Store-ról is gyűjtögetni ezt-azt, de a teljes játék az maradjon meg a dobozos kivitelezésben.
19.
19.
Cooper911
18.
18.
turleysqt
#17: Jajó,most realizálta a kis szemem, hogy két darab 11-es komment van. Előző bekezdésem lényegtelen akkor.shit happens :)
11.
11.
Dollface
Hmm...érdekes statisztikák,érdekes számok. Mindenesetre a magam részéről úgy vagyok vele,hogy pont azért veszem meg az eredeti játékokat 11-13 ezer forintokért,mert látom hogy kapok valami értéket a pénzemért. Szeretem kirakni a polcra a dobozokat,szeretek gyönyörködni a díszdobozos kiadásokban,és ilyenkor úgy érzem,hogy drága volt ugyan,de kaptam is valamit a pénzemért. Ha évek múltán esetlegesen csak digitális formában lesznek elérhetőek a gamék,akkor én nem adok többet pénzt játékért. Tudom,nem törvényes,de nem fogok pénzt adni egy ugyanolyan "adathalmazért",mint amit ingyen is leszedhetek. Onnantól kezdve nekem már mindegy lesz hogy hivatalosan,pénzért van a vinyón a játék,vagy épp a torrentről szedtem le ingyen....Ha megszűnik a doboz,megszűnik a lemez,megszűnnek a játékok "fizikailag létezni",és úgyis csak egy pár gigás adathalmaz lesz a gépemen,akkor már számomra nem lesz különbség a hivatalos és a torrentről beszerzett játék között.És szerintem ezzel nem csak én vagyok így...
10.
10.
lackosor6
#8: "A legnépszerűbb videojáték és számítógépes játék a Call of Duty: Black Ops..."
Nem azt mondták, hogy a legjobb, hanem vásárláskor a legnépszerűbb! Ráadásul a felmérés az USA-ban készült szal...júeszé dominét!!! :D

Én szvsz a dobozosat részesítem előnyben, de csak azért, mert jól néz ki a polcon, gyakorlati előnye nem sok van ez nagy igazság! Battle.net-en is úgy van, hogy miután beaktiváltad a játékot, letöltheted, nem számít, hogy megvetted már lemezen is! (mint ahogy minden igényes online szerveren lásd: Stream stb.)

Egyébként az új játékokat továbbra is torrent-ről szedem, mert nem bízok a kiadókban, csak ha legalább egyszer végigtoltam! Ha tetszett, akkor pár év múlva, amikor már olcsóbbak, akkor majd megveszem eredetiben is! Ez alól kivétel volt a SC2 (Blizzardékban még nem csalódtam) és a Diablo3-at is tuti megveszem! A többi kedvencem meg megvár a boltban: Batman AA, SW:RC, HalfLife Orange Box, GRID stb.
9.
9.
dareal
#6: cserélj szolgáltatót, 2 szolgáltatónál vagyok (iroda és otthon), egyik sem szűri.
8.
8.
Optimus Prime
Én nem csodálom, a múlt hétvégén kevesebb, mint 700 Ft-ért vettem meg a két Red Faction-t. Steamen vagy GOG-on meg szépen lehet gyűjteni a játékot, GOG-on pl. szép polc is van meg extrák a játékokhoz. A röhejes árat és az az új OP-kel való kompatibilitást már ne is említsem. LIVE Marketplace-n valószínű soha nem vennék semmit, max DLC-ket.
A dobozos cucc se nagy szám. Legalábbis amilyeneket én vettem. Mind budget kiadás volt, "keretes" borítóval és PDF dokuval. És bosszantott mikor ezek ellenére nem volt már patchelt verzió vagy kiszedve belőle az átkozott CD check.

"A legnépszerűbb videojáték és számítógépes játék a Call of Duty: Black Ops..."
Ez meg epic fail.
7.
7.
HerodPK
én jobban szeretem az online storémat:) dvdk nél foleg régebbi darabokan adatvasztés miatt hasznalhatatlan:S a gyarto meg nem valal mar érte garanciat 4-5 éves gaménal:S szoval jobbnak tartom az online stort amig azt biztonsagos..account thiefek vannak boven:) ne bizz senkiben
6.
6.
Lordnekroseth
Ja igen....ha már ott tartunk még inkább fogom és a torrent helyett megveszem 5-8000 ért és fullextrásan kihasználhatom,sokszor bétázhatok si ha elő rendelem. Mint leszedem és fél napot szarakodok hogy hogy kell feltörni,keressek crackot,nemtudom patchelni ha szar,várhatok új cracket és amúgy is buzi isp ek szakítják a netet állandóan ha torrentezel. Amiért amúgy kibaszottul picsán rúgnám őket mert kicsit jogszabály ellenes.
5.
5.
Lordnekroseth
Szerintem sokkal jobb dolog. Vagy 100 dolog szól melette és 1 ellene. Hazamész,megveszed,letöltöd->gogo. Nem veszted el,akárhol leszedheted,steam pl még frissíti is állandóan,neked nem is kell. Sokszor olcsóbb,több a akció,nincs "megérkezés" várás. Nem fogy el a boltban. Nemkell hogy magyarországra szállítsák. Azonnal lehet játszani vele mihelyst kijön. Melette max anyi szól hogy 2-3 havonta felmész Pestre mozizol egy jót megveszed a gamet eszel és jól érezted magad,de ha már pl csak a játékért utazol egy napot úgy hogy amúgy sincs sok szabadidőd már pont ellene is szólhat ez a dolog. SZal ja szerintem KURVÁRA ennek van jövője.!
4.
4.
MistaPriest
#1: az online letöltő kódnál mennének a kereskedések.. 2 játék egy áráért..
3.
3.
PeACeY
Én már a Bad Company 2 óta, csak így vásárlok. Steamen és Originnen. Ebben nagy szerepet játszik az, hogy elég sok helyről jóval olcsóbban be lehet szerezni a kulcsokat:) Persze megértem a dobozosakat is, mert ugye azt ki lehet tenni a polcra.
Ezért nálam is vannak kivételek, a Battlefield 3-at ugyanis muszáj dobozos Limited formában magamévá tenni, hiába már most féláron lehet Origin kulcsot vásárolni:D
2.
2.
themagott
#1: Amugy Steam-en igy müködik, legalábbis én aktiváltam a FEAR2-et amit még dobozosan vettem, és azóta nem hajlandó DVD-ről telepiteni, hanem mindig amikor fel akarom rakni letölti a játékot Stemröl :)
1.
1.
strike19
Sok amcsi lusta elmenni a boltba.Remélem elhíznak!Én jobban szeretem a dobozt.Főleg a könyv ha van a dobozba.Én jobban bízok dobozba.Mondjuk a dobozba rakhatnánk egy online letöltő kódot ,ha tönkre menne a lemez.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...