Carmack: a mobilok gyorsan utolérik a konzolokat

  • Írta: zoenn
  • 2011. július 9.
  • Érdekesség
Link másolása
Ha csak nem behunyt szemmel éltél az elmúlt években, láthatod, hogy az okostelefonok teljesítménye ugrásszerűen növekszik. Ami régen álom volt, az mára nem meglepetés. John Carmack, az id Software programozója szerint pár éven belül a mobilok még a konzolok tudását is túlszárnyalhatják.

Pár éven belül eljön az az idő, amikor nem csak Angry Birds-szintű mókás és megmosolyogtató grafikájú játékokkal nyomulhatunk okostelefonjainkon. Mindennél beszédesebb az a tény, hogy már az Unreal Engine 3.0-t is portolták iOS-re és Androidra, pár hónapja pedig az első kétmagos processzorral felvértezett mobil is forgalomba került. A teljesítmény merdeken ível felfelé. John Carmack az id Tech engine-jeinek megálmodója nemrégiben azt nyilatkozta az IndustryGamersnek, hogy a fejlődés nem áll meg, és rövid időn belül ezen eszközök az asztali konzolok fejére nőnek:

"Kétségtelen, hogy rövid időn belül a hordozható mobileszközök erősebbek lesznek, mint a jelen generációs konzolok. Az emberek viszont eltúlozzák az erőviszonyokat: az iPad 2 nem erősebb, mint az Xbox 360. Sok tényezőt tekintve jóval gyengébb. De tény, hogy nagyon gyorsan megközelítheti - ez azt jelenti, hogy majdnem biztosan két év múlva a konzolok nem lesznek erősebbek a mobil eszközöknél. Mi mindegyikre fogunk mesés játékokat készíteni."

Carmack kicsit ostorozta a cloud gaming szolgáltatásokat is, elmondása szerint becsapva érzi az ügyfeleket, hiszen csomó kényelmi funkció hiányzik az OnLive-ból és társaiból: a sebességük késik, és számos grafikai hiányosság csorbítja az élményt.

42.
42.
Quent1n
Hiába no nem hülye Carmack továbbra sem, bár ezt azért mi is tudtuk amit most elmondott, és azért ez nem két nap lesz. :) Az igazi különbség a játékélmény lesz, mert egy mobil kijelzőjén tapicskolással sosem lesz akkor élmény játszani mint egy 100centis fullhd plazma TVn, vagy akár egy kisebb monitoron. :)

Az igazi gond, hogy a mobilok hardvere mellett elsorvadnak a telefonok alapvető funkciói lassan. Sok okostelefonnak kifejezetten szar a hangminősége, hogy a térerőről és az akksi üzemidejéről ne is beszéljünk. Szerintem rossz irányba megy a fejlesztés, és oda jutottunk, hogy már nem egy teló 1 napot se bír ki a közepesnél kicsit komolyabb nyúzás mellett. Én örülök az Androidnak a kétmagos erőműveknek, a fain grafikus gyorsítóknak de sokkal jobban örülnék ha mindezeket a minimum 3 napos üzemidő, a kristálytiszta hangminőség és stabil térerő megelőzné a fontossági sorrendben.
41.
41.
Qbász
#39: Te jól elolvastad mint mondott Carmack? "Az emberek viszont eltúlozzák az erőviszonyokat: az iPad 2 nem erősebb, mint az Xbox 360"
40.
40.
gamma
1 iphone-al lehet netezni meg mondjuk gps aminek még van értelme, a többi mind rongyrázás és divat mocsok senkik felesleges agymenése, pénz pénz pénz hát a hc gémerek sose voltak elkényeztetve mert az nem sokat hoz a konyhára
39.
39.
megalonagyix
37#Carmackról beszélünk? Csak mert úgy gondolt át mit mondasz, hogy amit mai fosokat pl. Halo, meg COD játszol, az mind az ő munkájára épül. (FPS játékok bevezetése, forradalmasítása, hálozaton keresztüli játék, mod, 3D-s spriteok, stb.) És ha elolvastad volna a korábbi kommenteket, nem feltétlen kell 3-4colon játszani. Abban hogy erőben pedig utolérik a konzolokat, ez nem is kérdés. Valamelyik mobil már a 360 szintjén van, ha nem erősebb. Nézzük már még 3 éve mit játszottunk, meg ma mit játszunk okostelefonon.
38.
38.
dzsiádzsó
Szerintem is gyorsan, hiszen már a 95-ben kiadott ps1 játékok is majd 10 évvel játszhatók voltak nem de...?
37.
37.
givi6
#17: ez a kis karmen ezekből akar meggazdagodni...
ha nem csak ilyen kis kockaságokkal foglalkozott volna hanem kicsit jobban nézne ki is karizmatikusabb lenne tlán hinnék is neki
.... nem is tudom, csak nem akarok kis szaros telefonokon játszani és filmet nézni, meg netezni, és nem vagyok egyedül...
36.
36.
givi6
nem értitek mire célzom,
a mobil nagysággal nincsen semmi bajom, dehogy arra a kis 3-4 colos képernyőn játszani és filmet nézni, méghozzá nem is olcsó áron :P hülyeségnek tartom
vannak rá jó játékok mint az infinity blade, és nekem volt szerencsém kipróbálni mert van pár haverom akik vettek ipodot, és hülyeségnek tartottam hogy erre költötték a pénzüket egy box vagy ps helyett !! arról nem beszélve hogy az irányítás nagyon idegesítő tud lenni, (bár olykor nagyon szórakoztató)
nagyon is tisztelem az okostelefonokat, nekem is az van...
és az apple minőségéről annyit hogy olyan árból szintén minőségi , és erősebb cuccot tudok kihozni ...
35.
35.
amd33
Én nem is hiszem el ez úgy fasság ahogy van még hogy a telefonok :D...
34.
34.
princeps27
#32: de sok embernek az is elég, hogy 10 centis képen játszik naponta egy fél órát, és ők többen vannak, mint a hcgamerek
33.
33.
Nathan
lahet h jobbak lesznek de 200 ki vesz telót ????:D:D:D:D
32.
32.
l.rics16
30 szerencsétlen vita még ki se jött honnan veszed hogy feledésbe fog merülni lehet hogy fejlődnek a mobilok meg minden de soha nem lesz olyan a játékélmény egy kis 10 centis képernyőn mint egy monitor elött vagy psp vel van okostelefonom angry birds meg minden jó buli de közel nincs psp hez a psp me közel nincs számitógéphez vagy konzolhoz
31.
31.
Bisur1996
Na jó azért lássuk be, itt a Gamekapcson van egy rakat (mindenki majdnem) HC gamer... és lehet, hogy a casual réteg (ami a pénzt hozza) teljesen másképp látja... a cégek pedig a pénz után mennek. Úgy, hogy nem kell irkálni szerintem, hogy minek? meg felesleges, meg PS4 kellene stb... mert úgyis a pénz dönt, a HC réteg meg szép lassan fogy majd. Ettől függetlenül szerintem minden marad a régiben egy jó ideig. És ahogy a 18. reagban is írtam, ez a jövőről szól igazán.
29.
29.
KenyeresB
Sziasztok!
Lehet, hogy már írta valaki, de nekem erről a témáról egyből az ugrott be: hogy mi a rákért akar az okostelefon játékokat futtatni? Illetve meg kellene fordítani a szitut!!! A kézikonzolba kellene csak a telefon funkcióit beépíteni, nem hinném, hogy olyan nehéz lenne :) Probléma megoldva. :) Hát most nem? Hát most de! :)
28.
28.
jookrisztian
Sziasztok.

Szerintem a telefont egyenlőre telefonálásra kellene használni, pláne mert ahogy Tilla25 is leírta elég gyengusz az akksia a mai okostelefonoknak, ha nem is játszól vele csak telefonálsz, meg esetleg fut rajta 1-2 alkalmazás 1kkor 1 napig bírják, ha játszol vele, akkor 1-2 óránként töltheted, és pár hónap alatt vehetsz egy új akksit!!
Ennek akkor lesz értelme ha a napellemes készülékek elterjednek, de ezt nem fogjág a gyártók siettetni!!!!
27.
27.
Tilla25
Hogy a telefonok gyorsan fejlődnek az biztos. Viszont a megbizhatóságukról lehetne vitatkozni. Először is az akumátor élet tartalmát hosszabitság meg. Ezzel kéne foglalkozniuk. Tesóm 6 hónapja vásárolt egy samsungot de jövő héten viheti is szervizbe mert nem akar neki bekapcsolóni és már nekem is nem egyszer vagy kétszer fagyot le.
26.
26.
simon 555
előbb utóbb grafikailag biztosan elfogják érni a JELENLEGI generációt de akkora már megint jól elhúznak majd.gondoljatok bele.Ha eljön az az idő,hogy 1 telefonba bele tudnak gyömöszölni mint most egy PS3-ban van akkor annál már sokkal erősebbet tudnak beletenni egy konzolba.ha egy telefon eléri azt,hogy 5-6 magos processzor lesz bennük kitudja mennyi GB rammal akkor egy konzolban(PC)-ben már 12-13 magos vagy még erősebb processzorok lesznek több 10 GB rammal.
22.
22.
Vopesz
#21: Sajnos odáig már eljutottunk. Jelenleg jobban megéri telefonokra fejleszteni, illetve arcade játékot kiadni. Pl Angry Birds, Farmville, Castle Crashers, ezek kenterbe verik bevételben akármelyik nagy konzol játékot.
21.
21.
princeps27
#18: ,#17 igazatok van, és még annyit hozzá, hogy a telefonos játék sokkal több emberhez fog eljutni mint a konzolos és a nem hcgamereket el tudja szedni a konzoloktól. Eljuthatunk még oda, hogy telefonra jobban megéri majd játékot fejleszteni mint konzolra.
20.
20.
bledzer
1. Carmack egy olyan ember aki tudja hogy mit beszél, ami lássuk be ebben a szakmában igencsak ritka. azonban itt jön a 2-es pont, hogy hiába erősebb elméletileg egyik készülék a másiknál (mondjuk high end pc, konzol) de a konzol játék specifikus, tehát egy bizonyos cél érdekében készült, és nem kell figyelembe venni sok más tényezőt és így a kevesebb is lehet több egy adott helyzetben.
19.
19.
Vopesz
#13: Jaja, ülök a fülkében, megkérdezem a nénit, hogy nem zavarná-e, ha lekapcsolnám a világítást, és ha ezeket ide most letenném (5 hangfal - 4 a sarkokba 1 a táskatartóra, kettőnk közé meg a mélynyomó), majd elkezdenék Dead Space-ezni... :)
18.
18.
Bisur1996
#17: Igen, de gondolj bele, ha mondjuk chipek terén jönnek nagyobb fejlesztések azokat PC-re is bevethetik. Mondjuk azt is lehetségesnek tartom, hogy egy mobiletelefon méretű egységbe ugyan olyan technológia lehessen mint egy PC-ben mert a hely és az energia fogyasztás illetve a hőkibocsátás teljesen egy szintre kerül, akkor a mobil máris fejlettebb, mert hordozható + kiegek, értem mit mondasz.

#15:
Azért te véleményedben is van igazság, sokan nem használják ki az okostelefon adta lehetőségeket, valamint ha igazi HC gamera vágyunk, jelenleg a konzol a jobb, és fizikai tulajdonságaiból (irányító, TV stb) sokáig az is marad. De ez az egész a jövőről szól... és ha bele gondolsz, hogy a mobilodhoz majd tudsz kontorollert vezeték nélkül csatlakoztatni, játszhat hihetetlen játékokkal, filmezhetsz, a TV-hez is vezeték nélkül csatlakozhatsz, és mindent tudsz amit egy szuper géppel is + akármikor zsebedbe rakhatod... máris máshogy fest a kép nem?
17.
17.
Lordnekroseth
a lényeget nem értik sokan. A mostani konzol is pc részekből van öszerakva. Innen csak egy lépés hogy a telefonba tegyék, ne csak a konzolba. Sőtt sokkal közelebb áll a dologhoz, mert míg ezeket a konfigurációkat főként konzolra vagy egy kompakt rendszerre fejlesztik ki...mint pl egy telefon vagy konzol....előbb lehetséges hogy egy telefon tud annyit min egy konzol mint egy pc.....

Az ilyen okostojásozók mint Givi pl...kicsit elgondolkodhatna hogy ez a szemüveges faszfej akkor fizikai motort hegesztett mikor mi még azt sem tudtuk lehetne akár ilyen is.
Az hogy a telefon nem fog felérni egy pc vel? AJAJ még sokkal többet is tud majd. Sokan itt sokkal szemellenzősebbek a technikával mint a középkorban. A bevált és a megszokott minden más szar. Pedig nemtudom sokan tudják e hogy van pl lézeres billentyűzet. 2-3 év jön a vezeték nélküli töltő. Sok mobil dokkoló már kivetítővé tudja tenni a mobilt. Sőtt vannak telefonok amik lézeres vagy infra portal térdetektorosak és 3d egérrel rendelkeznek. Nemnagyobbal mint 2 gomb amivel kattintani lehet. HA öszekombinálod akkor már ott tartasz hogy egy mobiltelefonnal és egy konektorral van egy pc-d kivetítő méretű képernyővel,törhetetlen billentyűzettel és egérrel. Amibe alapból net is van blutooth meg gps stb..minden ami egy mai telóba.

Szóval egy kicsit el van itt szálva aki azthiszi hogy ez akkora baromság. Carmack lehet már olyat tud amit a nagy cégek nem akarnak a pofánkba lökni mert akkor nem vennénk meg a nekünk most supercsúcs tech 2 magos telójukat,mer elavult szar lenne ahoz amit épp fejlesztenek. Majd azt kiadják 2-3 év múlva mire eleget fogyott ez és mr fejlesztik az akkor kiadottnál 3 szor jobbat-_-
15.
15.
givi6
EZT AZ OKOSTOJÁST :P a jelen (2005-06 ban kiadott dolgokat) konzolokat méregeti a{z} ("jövőbeli") okostelefonokkal, na ne már :P
ha bármi komoly is történne , még AKKORSE vennék telót egy box vagy ps helyett !!!!
eleve utálom hogy tök kicsi a kijelzőjük, és hogy ha gameről van szó akkor teljesen 0
jelenleg olyan szarok rá a játékok, hogy jujj, párat kivéve, mint az angry birds és a többi, de mint a modern kombat , vagy a zombie nem tom mi, szörnyű az irányítása, és még megejegyezném, hogy ez telefon? nem , szaros hordozható , és béna cuccok, higgyétek el, nem éri meg, jelenleg egy ipod, vagy iphone 100.000 felett van, legalábbis az iphone, aminek lenne értelme ha, az apple nem adná ilyen sznob és megfizethetetlen áron, hisz ma egy iphoneból tudnék venni egy htc evo 3d-t, fele áron :P aki gazdag megveheti az iphonet, de feleslegesnek tartom... Na jó, ez végülis csak az én véleményem, ne vegye senki magára
14.
14.
Bisur1996
Valakik nem olvassák végig. "jelen generáció" "mobil eszközök"
13.
13.
NinjaNorb
#12: Körberakod magad a vonaton az 5.1el és élvezkedsz a kis lófasz képernyőre a tenyeredbenxD sztem is inkább a konzol a nyerő ez kb reklám...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...