Ez történt a Microsoft első meghallgatási napján

  • Írta: pandaril
  • 2023. június 23.
  • Biznisz
Link másolása
Az első nap során számos olyan érdekes részletről tettek vallomást a Microsoft vezetői, amelyről valószínűleg más körülmények között nem szereztünk volna tudomást.

Az első meghallgatási nap hozadékaként legalább négy dologról szerzett a nagyközönség tudomást. Az első, hogy a Bethesda és a MachineGames készülő Indiana Jones-játéka eredetileg egy multiplatform cím lett volna, azonban most már biztos, hogy Xbox-exkluzív lesz (ami azt jelenti, hogy konzolokra és PC-re is megjelenik majd).

A második, hogy az Activision Blizzard az eredeti ajánlatnál jobb bevételi részesedést harcolt ki magának. Sarah Bond Xbox alelnök vallomása szerint Bobby Kotick azzal fenyegette meg őket, hogy nem teszi elérhetővé a Call of Duty játékokat az Xbox platformjain, ha nem kapnak nagyobb részesedést. Hogy az Activision Blizzard CEO-ja az új, még meg nem jelent címekre gondolt-e, vagy pedig a meglévő címek Game Passben való megjelenésére, nem tisztázott. Az viszont igen, hogy a Microsoft belement az egyezségbe.

Szintén az első nap hozadéka az, hogy Microsoft elismerte, hogy a 2001-es konzolpiaci debütálásuk óta folyamatosan elvesztették a konzolháborút, legalábbis az eladások tekintetében, erre pedig az április konzoleladási statisztikák is ráerősítenek. Az FTC meghallgatásra készített dokumentum szerint az állandó harmadik hely minden nagyobb piacon azt eredményezte, hogy a cég gyakorlatilag elengedte a konzoleladásokban való versengést, helyette inkább a szoftverre és a szolgáltatási modellre helyeztek nagyobb hangsúlyt. Eddig utóbbi kapta a nagyobb hangsúlyt, a 2022-es adatok szerint (frissebbet nem közölt a cég) több mint 25 millió aktív előfizetője van az Xbox Game Pass szolgáltatásnak. Nem kizárt, hogy ennél már lényegesen több van, azonban pontos statisztikák hiányába ez csak találgatás.

A Microsoft felé döntheti a mérleget az, hogy Jim Ryan kiszivárgott privát e-mailje szerint a Sony nem tart attól, hogy a Call of Duty a felvásárlást követően Xbox-exkluzív cím lenne. Ryan meglátása szerint az Xboxnak "ennél nagyobb tervei vannak", és még hosszú ideig jelen lesz a Call of Duty a PlayStation konzolokon. Ez azért is visszás, mert eredetileg ez volt a Sony fő ellenérve az egész felvásárlásra. Ezt később arra módosították, hogy bár elérhetőek lesznek a játékok, valószínűleg alacsonyabb minőséggel szállítja az Activision őket a PlayStation konzolokra, mint PC-re vagy Xboxra.

Természetesen ezek alapján az egész meghallgatás végkimenetelét megmondani lehetetlen, így nem árt a következő napokat is figyelemmel kísérni.

2.
2.
crytek
A perben kiderült hogy a ms ezeket a cégeket "figyeli" erről az jutott eszembe ,hogy pont ezeket?

https://duet-cdn.vox-cdn.com/thumbor/0x0:1269x693/1080x590/filters:focal(635x347:636x348):format(webp)/cdn.vox-cdn.com/uploads/chorus_asset/file/24754094/Screenshot_2023_06_26_at_1.27.47_PM.png

Meg van egy ilyen is Sega-t eleve sokat emlegette már mindenki...

"Az FTC kontra Microsoft tárgyaláson készült belső dokumentumok szerint a Microsoft a Bungie és a Sega felvásárlását is fontolgatta. Egy, a The Verge által látott e-mailben Phil Spencer, az Xbox vezetője mind a Microsoft vezérigazgatójának, Satya Nadellának, mind a Microsoft pénzügyi igazgatójának, Amy Hoodnak írt, és stratégiai jóváhagyást kért a Sega Sammy megkeresésére a Sega játékstúdióinak lehetséges felvásárlása ügyében.
"Úgy gondoljuk, hogy a Sega kiegyensúlyozott játékportfóliót épített ki a különböző szegmensekben, globális földrajzi vonzerővel, és segíthet nekünk felgyorsítani az Xbox Game Pass-t mind a konzolon, mind azon kívül" - írta Spencer a 2020 novemberi e-mailben."
1.
1.
delphijos
A másodikat nem igazán értem hogy kapcsolódik ide. Az még a felvásárlás előtt volt. Nem hiszem hogy ez utána felmerülne. Vagy ez arra érv, hogy ha nem sikerül a felvásárlás, akkor többet kell fizetniük a COD-ért ? Elég érdekes érvelés.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...