SimCity Social teszt

  • Írta: Daks
  • 2012. augusztus 3.
  • pc, simcity social, teszt
Link másolása
Te építetted az első aszfaltozott utat. Nézted, ahogy a főtér lassan megtelt élettel, családi házak, apartmanok épültek sorra, majd megérkeztek az első áruházak, s gyárak a városba. Rég volt mindez, mára egy milliós metropolisz élén állsz, siker, pénz, csillogás, ezt hoztad választóidnak.

A The Sims után újabb Electronic Arts játék költözött Facebookra. A SimCity Social azt adja, amire mindnyájan vágytunk, leegyszerűsített játékmenet, kedves, rajzfilmes látványvilág, és rengeteg közösségi élmény. A város a kezünk alatt formálódik egésszé, építkeznünk kell, beruházásokat indítani, a befolyt adót pedig visszaforgatni a fejlesztésbe, a feladat nemes, polgármesterként a siker csak rajtunk múlik.


A játék kezdetén gyorsan pörögnek az események. Alig csinálunk valamit, s már a miénk is egy hatalmas adag tapasztalatpont, tanácsadóink kövér feladatlistájának kell megfelelnünk, mialatt intézzük a lakosság apró-cseprő ügyeit. A városban mindig történik valami, lezuhan egy UFO, kiég egy ház, betörnek valahova, vagy egyszerűen csak fát kell vágni, hogy terjeszkedni tudjunk, a játéktér hatalmas, de ahhoz, hogy belakjuk az egészet, sok hónap munka szükséges.


A készítők zseniális módon oldották meg azt, hogyan váljon mindenki megszállottá. A SimCity Social nem igényel folyamatos játékot, sőt éppen ellenkezőleg, óránként öt percet kell foglalkozni vele, többet egyszerre nem is lehet. Minden cselekvés energiát használ fel, ha beszedjük az adót, ha fejlesztjük a gyárat, ha építünk valamit, vagy ha meglátogatjuk a választókat, az levon egy egységet a rendelkezésre álló készletből, az újratöltés ingyen van, viszont időbe telik, addig pedig a kezünk meg van kötve, semmit se tudunk csinálni.


A rendszernek köszönhetően sose unjuk meg a játékot, két energiafeltöltés között alig várjuk, hogy kedvenc városunkat újra madártávlatból szemlélhessük. S ha eljön az újabb kör, vágyunk csillapodik végre kicsit, megtesszük a fejlődéshez szükséges következő lépéseket, munkahelyen, suliban mindenki megenged magának ennyi pihenést, csak a főnök ne lássa meg.


Gazdálkodni kell, a lehető legokosabban. A játékmenet lényegét így tudnánk a legjobban összefoglalni, a két legfontosabb eszközünk pedig a vállalkozásaink által adóként befizetett pénz, és a gyárak által termelt nyersanyag. Mindkettőt építkezésekre, fejlesztésekre költhetjük, de vannak interakciókért cserébe bezsebelhető tárgyak is, melyeket szintén arra használhatunk fel, hogy városunk nagyobb, gazdagabb legyen. 


Természetesen nem maradt ki az igazi pénz se a játékból. A gyémánt a legerősebb virtuális fizetőeszköz, egy-két darabot mindig kapunk jutalmul, csak hogy érezzük, mennyire nagy szükségünk van rá, rendes mennyiséghez viszont bankkártyás befizetéssel juthatunk csak. 1150 forintért 35 gyémánt már vásárolható, a tranzakciós lépcső pedig úgy lett megalkotva, hogy az egyre komolyabb költésekhez egyre nagyobb kedvezmény járjon, a lista csúcsát a 900 darabos csomag foglalja el, 23000 forintért. A legtöbb bevételt hozó vállalkozások, és a legjobb épületek csak ilyennel vásárolhatóak meg, de a jól feltöltött egyenleg a szintlépést, és a tanácsadóktól kapott feladatok megoldását is felgyorsítja.


A SimCity Social platformja a Facebook, nem meglepő tehát, hogy a közösségi élmény mindennél nagyobb hangsúlyt kapott. Az oldal jelzi, hogy mely barátunk játszik még vele, a kiválasztottakat szomszédjainkká fogadhatjuk, megnézhetjük a városaikat, küldhetünk nekik ajándékot, vagy kérhetjük segítségüket. Ha gyorsan akarunk haladni, akkor a pénz mellett nem árt, ha sok barátunk is van, a hivatalokat és cégeket például személyzettel kell feltölteni, amiben rájuk lehet számítani csak. Ki van találva, de nagyon.


Érdekesség, hogy vannak szezonális események is a játékban. A free to play világban régi módszer ez arra, hogy mindig nyújtsanak valami újat nekünk a készítők, halloween, foci EB, karácsony, húsvét, nem unatkozunk soha, az EA gyermeke nem meglepő módon az olimpiával nyitott. Két hetünk van rá, hogy stadiont építsünk, és különböző műsorszámokban aranyat nyerjünk, utóbbihoz tréningezni kell emberinket, újabb sportlétesítmények építésével, a szorgalmas játékosok jutalma pedig nem marad el. Azon kívül, hogy izgalmasabb lesz a városunk, még egy rakat pénzt is kapunk mindig.


Fantasztikus játék a SimCity Social. Pont olyan mennyiségben igényli a törődést, hogy ne unjuk meg hamar, és éppen úgy adagolja a sikerélményt, hogy érezzük a lassú, de biztos sikerhez vezető utat. Lenyűgözően egyszerű, s mégis rettenetesen összetett, vigyázni kell azonban, mert nem csak ahhoz ért nagyon, hogy szórakoztassa mindennapjaidat, hanem ahhoz is, hogy pénzt húzzon ki a zsebedből. Mint egy barátnő. De ahogy a csajokat imádjuk, úgy ezért a játékért is rajongunk!

15.
15.
bendikee
14.
14.
SODor
Én is ráfüggtem erre SimCity-fan lévén, de azt mondom, hogy ugyanolyan, mint szinte az összes FB-s játék, és igen roppantmód zavarómódon hasonlít a CityVille-re. Ha jól tudom az EA most perli a Zyngát, mert az indít valami The Sims Social-höz hasonló valamit, akkor a Zynga meg perelhetné az EA-t, mert nagyon sok a koppintás. Persze vannak ebben ötletes megoldások nem tagadom. A problémám inkább az, hogy ismerősök kellenek ahhoz, hogy fejlődj. Ugye sok olyan küldetés van, hogy "látogasd meg 2-5-10-x város üzletét, polgármesterét, stb" és ha nincs ennyi szomszédod buktad a dolgot. Nem tudom, ki hogy van ezzel, de én egy játékért nem fogok vadidegen embereket felvenni a Facebook-ra "ismerősök" közé.
13.
13.
doncortio
Egy pillanatra azt hittem, hogy ez a CityVille megkésett tesztje. Nem sokat tévedtem, az EA logón és a nagyobb játszótéren kívül nem sok különbség van. Lehet ráfüggök, a komolyabb gamingre meg ott a dobozos SC4 Deluxe.
12.
12.
SanAndriska
Hát igen, ez leginkább egy olyan teszt volt, mintha elmetél volna egy új cukrászdába és kipróbálnál egy már másik helyről ismert fagyit, és azt mondanád róla hogy hogy ez igen, ez hideg
11.
11.
FitneszZsolt
Ajaj. Valaki készített játékot és az alap game ingyen van. Milyen egy lehùzós köcsög.
Bezzeg a bf3 10e+ az rendben van.
Egyébként a sims social csak egy farmville. Sajnos semmi ùjat bem rakott hozzá a facebook játékokhoz. A cikk igazán kitérhetett volna egy-két questre. Az olimpiás egész jó.
10.
10.
Scoo
#5: Jaja. Kb olyan lehet mint a többi hasonszőrű társa. Jobban tetszett volna a cikk ha azt emeli ki ami újdonság. Így nagyon ugyanolyannak tűnik. Biztos vagyok benne, hogy ha nincs elegendő a fejlődéshez szomszédok kellenek. Mindig is utáltam az ilyet és ezért nem játszom velük.
9.
9.
batmanlego
#7: Nem az de szinte minden jó vagy értelmes dolog gyémánt vagy ilyesmi én meg nem vagyok gyémántbányász vagy mi :D .Értem hogy ebből akarnak pénzt csinálni de akkor inkább úgy csinálják hogy nezavarjon bele a játékélménybe.Szarérzés az hogy ott a tuti szupercsarnok reklámja és mindig felvillan és mondja "lökd a zsét".Egyik haveromnak nagyon vicces a felfogása:mindenki csináljon ingyért mmorpg-t hogy neki
ingyen legyen és van egy blizzardos cimbim neki is mondta hogy a pénzéből csináljon ingyen mmo-t XD
8.
8.
markoci555
ez ugyanolyan mint a többi? rányomsz hogy építse azt egy óra múlva kész? mert akkor kösz nem
7.
7.
mephi
#3: Készítenek egy játékot (ez még tetejében igényesnek tűnik), ingyen lehet vele játszani. Hol itt a lehúzás? NEM kötelező fizetni...
Az meg, hogy pénzt is látnának a játékból valahol érthető, hiszen a fejlesztőket, marketingeseket, stb ki kell fizetni.
De ha Te ingyen vállalsz ilyen dolgokat, foglak keresni ha betonozás lesz nálunk :)
6.
6.
drakecsaj
#1: Szintlépésenként egy gyémántot kap az ember, csak hogy érezze a törődést :D
Egyébként jópofa gamma, de én sem fizetek érte, hülye azért nem vagyok.
5.
5.
Lacek896
Nem tudom van-e még a farmville meg a cityville a facen de ez szerintem ugyanaz. Ott is kellet ismerőst hívni különböző épületekhez, ugyanúgy kb 5percet tudtál vele foglalkozni egyszerre, voltak ajándék küldések stb. Szvsz egy kaptafára készülnek az ilyen játékok. A cikk amúgy nagyon jó lett.
4.
4.
killer13
#1: Ez ugyanaz a játék mint ami régebben megjelent simcity az prdig offline is játszható.
3.
3.
batmanlego
Igen szinte minden facebook-os játék eről szól.PÉNZLEHÚZÁS!!!
2.
2.
mephi
#1: Szerintem nem kötelező a fizetés, csak el kell fogadni a gondolatot, hogy lassabban haladhatsz, és bizonyos dolgokat nem érhetsz el. Ez más hasonló jellegű játéknál is így van. Egy próbát megérhet...
A teszt tényleg jó lett.
1.
1.
Isaac42
Ha a játék nem netes lenne, hanem offline(nem ilyen közösségi ...), akkor tennék vele egy próbát, de így hogy ilyen pénzhajhász....így már nem. :/
A teszt viszont nagyon tetszett :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...