PaRappa The Rapper

  • Írta: Ca$h
  • 2007. augusztus 27.
Link másolása
Nemrég a Traffic támogatásával egy újabb PSP-s játékot kaptunk tesztelésre ami nem más mint a Parappa the rapper. Mikor beraktam az UMD-t villámszerűen csapott belém a felismerés, hogy annak idején a konzolozás hőskorszakában, amikor a Playstation 1 még csak bontogatta a szárnyait én már toltam ezzel a kis játékkal rendesen.
Emlékszem az akkor még óriásképernyősnek számító 60 centis TV előtt nyomtuk a haverokkal és majd meghaltunk a nevetéstől annyira tetszett. Egy igazi stílusteremtő alkotásról beszélünk itt, mivel akkoriban még nem volt jelen a piacon ilyen típusú játék. Azóta már meghódította a világot, főleg Japánt, de az itthoni játéktermekben is lehet találni bőven amolyan zenére lépkedek vagy nyomogatom a gombokat stuffot. Elérkezett az idő hogy már kedvenc kézikonzolunk is megtehetjük ezt, a kérdés már csak az hogy egy 10 éves játék megállja-e a helyét a mostani farkastörvények között?!


Főhősünk Parappa az ifjú rapper, akibe mint minden korabeli srácba belecsap a szerelem kegyetlen villáma. Sunny, a kis virág meghódítása nem ígérkezik valami könnyű feladatnak hiszen valami oknál fogva feltűnik a színen a híres (és tenyérbemászó) Joe Chin aki mindig sokkal többet tud nyújtani kiválasztottunknak mint mi. De a szerelem ereje mindennél erősebb, úgyhogy bármilyen akadály is jön közbe (harcművészet kitanulása, jogosítvány megszerzése, pénz keresése munkán keresztül, sütemény sütése, nyilvános vécébe való bejutás és végül egy híres rap sztárral való verseny) Parappa leküzdi azt.


Mint azt már említettem a játék abba a bizonyos zenére nyomogatom a gombot kategóriába tartozik. Viszont sajnos rögtön ezzel kapcsolatban jön elő az első negatívum, mégpedig az ezzel járó nehézségek. Hiszen a játékmenet úgy van felépítve hogy a képernyő tetején láthatunk egy csíkot amin bizonyos időközönként el vannak szórva a megnyomandó gombok, (amik egyébként nemcsak a négy funkcióbillentyűk lehetnek hanem a bal és jobb ravasz is, sőt ha jól emlékszem akkor a D-Pados irányok is a végefelé) amiknek sajnos nem elég az időben való lenyomása, ez még nem elég a pontszerzésre, még arra is figyelni kell hogy Parappa helyesen, ritmusba illően ejtse ki a szavakat. Ez a nehezítés azt eredményezi, hogy igaz hogy mi remek ritmusérzékkel rendelkezünk és minden gombot időben megnyomunk, de ha az nem illeszkedik magába az adott rapbe, akkor pillanatok alatt a „What?" képernyővel fogunk találkozni. Ami pár órás próbálkozás után erőteljesen rontani fogja a morálunkat. Ezen kívül azt is eredményezni fogja, hogy végérvényesen az agyunkba fognak égni az egyébként elképesztően jó és dallamos zenék.


Hogy ez pontosan mit jelent? Hát kérem szépen azt, hogy nem túlzok ha azt üzenem minden kedves próbálkozónak, hogy lehet akár egy hétig is a fejükben fog menni az adott pálya dallama. Komolyan, NEM viccelek! A megoldás sajnos az, hogy egy fél másodperccel hamarabb kell nyomni a gombokat, éppen azelőtt, hogy a mutató a megadott helyre érkezne. Ez sajnos nagyon megnehezíti a játékot és sokakat el fog riasztani az újrapróbálkozástól.


Szerencsére a játék lehetőséget ad nekünk szinte minden típusú több játékos üzemmódra. Van benne game share opció, és 4 játékos ad hoc mód is. Sőt! Lehetőségünk van új zenék letöltésére is, de sajnos mindenkit el kell keserítenem, mert ezek csak az eredetieknek a remix változatai, amik ráadásul eléggé gyengére sikeredtek. A 4 játékos opcióban is csak egymással versenyeznek a játékosok, hogy ki tud több pontot szerezni, semmilyen befolyással nem vagyunk a többiekre, úgyhogy igazából ez sem valami hasznos lehetőség. Ami viszont nagyon tetszet az a replay opció. Elmenthetjük egy-egy sikeresen elvégzett pályán nyújtott teljesítményünket és ezeknek a visszanézésekor fogjuk megérteni, hogy miért bánik olyan szigorúan az időzítéssel a gép. Ekkor fogjuk hallani, hogy még egy majdnem hibátlanul teljesített rappelésnél sem mondtuk tökéletesen ütemre a válaszokat.


A Parappa the rapper egy rendkívül egyedi és szerethető produktum, de sajnos már eljárt felette az idő. Igaz hogy csak platinum árban van, de mégsem tud olyan sokat nyújtani a vásárlónak ami miatt megéri a pénzét. Persze vannak olyan emberek, akik rengeteget fognak majd vele nyomulni, azoknak 100% hogy felkerül a best of lista tetejére. De a legtöbb ember fel fogja adni a hihetetlenül nehéz játékmenet miatt. De ne felejtsük el, hogy ez a stuff stílusteremtő volt annak idején, és hogy a kiadása igazából csak egy ajándék a rajongóknak. Én örültem neki és jó volt újra hetekig szenvedni a fejemből kitörölhetetlen dallamok miatt!

Köszönet a Traffic támogatásáért!

Memóriakártya: 128 KB
Wireless Kompatibilis: Igen
Game Share: Igen
Wireless Network: Nem
PSP Danger: * * * *

4.
4.
Ca$h
Nem nem, egyáltalán nem szar, nekem nagyon teccet, csak a mai piacon nem igazán állja meg a helyét ennyi. Nézzél rá egy Naruto vagy egy Ghost Recon3 PSP-s változatára és akkor megérted, hogy miért voltam ilyen szigorú...
3.
3.
felegyi
Nem is olyan rossz!Ca$h tényleg annyira szar?
1.
1.
Mast3rmind
Érdekesssss... Nem tudom mennyire élvezetes lehet ez főleg a kézikonzolon :S Maradok a "dance floor"-nál :P
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...