HWSW: Innovatív-e a Microsoft?

  • Írta: fojesz
  • 2011. augusztus 4.
  • Érdekesség
Link másolása
Sokan már temetik a Microsoftot, leírják a céget, azt mondják, nem innovatív, képtelen a megújulásra. Még olyanok is vannak, akik Steve Ballmer távozását követelik vagy a feldarabolást sürgetik. Hogy jutott el idáig a világ legnagyobb szoftvercége? Elemzés a HWSW-től.

Az elmúlt 10 évben az IT-piac nagyot változott, a vállalatok helyett a lakossági felhasználók kerültek a középpontba, ahogy az elektronikus készülékek bárki számára hozzáférhetőek lettek és a világ mind nagyobb részén vált a mindennapok részévé a szélessávú internet. Ennek a fordulatnak azok a cégek voltak a nyertesei, amelyek a kezdetektől a lakossági igényekre céloztak (pl. Apple), vagy amelyek az online forradalmat lovagolták meg (Google, Facebook).

A Microsoft története összeforrt a PC-kével, a PC-k története pedig az ezredfordulóig jobbára a vállalatokról szólt - Redmond számára történelmi örökség a vállalatok igényeinek kielégítésére való törekvés. A Microsoft-termékek túlnyomó többsége vállalatoknak készül, csak kevés akad közöttük, amely kimondottan a lakosságra céloz - ilyen például az Xbox 360, a Windows Phone 7, a Hotmail, illetve a Live szoftverek és szolgáltatások. A cég öt nagy üzletágából három (Windows, Business Division, Servers and Tools) főképp a cégekre koncentrál, még ma is ezek adják a Microsoft bevételének több mint 80 százalékát és az üzemi eredmény több mint 90 százalékát. (Bár a Windows és Office jelentős bevételt generál a lakossági szegmensben is, mégse lehet mondani, hogy ezek lakossági termékek lennének, a fejlesztésük irányait legalábbis nem az otthoni használat határozta meg eddig.)

Jó ez az irány? A HWSW-n olvasható teljes cikkből minden kiderül!

11.
11.
shooter1234
#6: Nem a Windows hibája, de még mindig van.
10.
10.
Quent1n
#9: +1. Múltkor menet közben kihúztam a hangfal jackjét a hangkártyából majd bedugtam és máris kékhalál... Ilyen azér XPn nem volt. :)

wardprod: Nekem Professional OEM van de valóban elég lófütty különbségek vannak, bezzeg árban... A dobozos verziókról nem is beszélve..

Nekem bejött a Win7 64bit maximálisan eddig. Túl innovatívnak nem nevezném, de nem is feltétlen van rá szükség, hogy az legyen. Biztonságosabb, gyorsabb, stabilabb, összességében modernebb mint az elődei. Nálam a legjobb Win továbbra is az XP marad de ebbe nagyon kellemeset csalódtam. Linuxal semmi bajom megvan a maga piaca. MS esetében inkább az Office-al nem vagyok megelégedve, szerintem nagyon áron felül adják és én nem látom azt a hűdenagy fejlődést sem.
9.
9.
pucu9011
#1: Azért azt nem mondanám, hogy a Windows 7-nél nincs kék halál.
8.
8.
wardprod
#7: Csak azért hoztam fel, mert ha jól tudom, akkor az meg valami Ubuntu strip szerűség, tehát debian-ra épül az is. Csipkelődés volt, de megbántam :(

Így, hogy szóba került a deb-ezés, szedek is egy "smaller img"-et, meglessük ~1 év után hogy alakult :)
7.
7.
Ooorky
Új ram is lehet rossz... Nekem eddig csak hibás ram-okkal sikerült kék halált előidézni a 7-esen.

wardprod: ChromiumOS amegminek? Én a tabletemre is ráerőszakoltam a Debian-t, elmehet a google a *-ba.
6.
6.
wardprod
#4: Tessék, akkor a te kedvedért: A DEBIAN innovatívabb, mint egy Windows.

A Chromium OS-nél is ilyen lelkesen promoztad a Debiant, vagy csak az én mondókámra kaptál rá?

#5: Ettől még nem a windows hibája a kék halál, ha jól értelek :)
5.
5.
shooter1234
#1: Nekem nem egyszer sikerült már kék halálra bírnom a windows 7et. Ezt a RAM -ok kicserélésével értem el. Ugyan az volt, mint XP alatt. Az új 4GB ram -omat még máig nem tudtam működésre bírni, pedig már pár hónapja megvettem. A megoldás egyszerű lenne: Alaplapcsere, mivel már kicsit gyötört szegény, elvileg bírnia kéne 8gb -ot is, meg ezt a mhz -et is, de a gyakorlat az más.... Hiába állítom át a frekvenciát bios -ban, semmit sem ér. De ha új alaplap, akkor már új gép.....
4.
4.
Ooorky
Debian package-in élősködő Ubuntu-t felhozni, hogy innovatívabb mint a Windows azért khmm...
3.
3.
Én egyszerű otthoni felhasználó vagyok, játszom, videót szerkesztek (youtube-ra feltöltéshez), hangfájlokat szerkesztek, hangot veszek fel, levelezés, ilyesmi...tök átlagos. Így ebben a körben nem bánom, hogy nem annyira innovatív a microsoft. A terméke szerintem átlátható, könnyen kezelhető, nagyjából mindig hasonló, tehát nem akadok fenn ha xp-hez ülök, vagy ha win 7-hez, megtalálok mindent gyorsan. Ilyen szemszögből nézve, jó is, hogy állandó a cucc. Néha zavaró a sok innovatív lépés, amiket persze ki lehet kapcsolni, de a gmail-ben is időnként, na most Buzz, na most kösd össze a youtube-al, na most már telózhatsz is, ide kattints...nem éredekel, köszi, csak levelezni szerenték. Ha közösséget akarok majd megye a facebookra.
2.
2.
Pont ezen gondolkodtam, hogy milyen olyan softwaret használok ami nem "opensource" vagy legalább GPL, mert sokkal jobb vagy használhatóbb, mint az idevonatkozó fizetős (vagy zárt) változata ?! A window7-et leszámítva (ami mellett van fenn Slackware is :) igazából majdnem semmi :)
1.
1.
wardprod
A Facebookot ide sorolni... hát :D

Egyébként a cikkel egyetértek, elég megnézni az épp aktuális windows verziók közti különbséget...

A legtöbb windows disztribúciónak az a baja, hogy rendkívül elnagyoltak az egyes kategóriák közti takarítgatások. Értem ezt arra, hogy megnéz valaki egy Home Premiumot és megnéz egy ultimatet milyen különbséget lát? Bit Locker, korlátlan nyelvi választá, emuláció? Vicc.

Minden disztró kb 2-300MB-ttal kissebb a körülötte levő kategóriától. Tele van szeméttel, optimalizálatlan.

Félreértés ne essék, az eddigi legjobb OS-nek tartom a Windows 7-et a Windowsok közül, mert a driverek kezelése, kék halálok teljes megszűnése azért eredmény. Amit nehezményezek az az, hogy megveszem teszem azt 30k-ért GBP-ért mondjuk a rendes, nem OEM Win7 Ultimatet és még csak azt sem választhatom ki, hogy mit telepítsek a sok szarságból.

Minden egyes lemezen ott van 10 évre visszamenőleg az összes nyomtató drivere, a modemek (egy 14 éves tudja még mi az a modem?), blablabla.

Sajnos a Win8-ra sem fog ez változni, csak kapunk egy Érintőképernyős edition-t a mostaniból.

Arról nem is beszélve, hogy innováció terén az open szoftverek törnek fel, mint a talajvíz, elég megnézni egy 10.04-es ubuntu-t + a rajta futtatható programokat. Ha az átlag ember nem sajnálná az időt némi próbálgatásra, ismerkedésre, akkor a Linuxos vonal méltó ellenfele lehetne a Microsoftnak :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...