Phil Spencer: védjük közösen a régi klasszikusokat!

  • Írta: Baloo
  • 2021. július 18.
  • Homo Nobilis
Link másolása
Az Xbox fejese nemrég egy podcast adásán belül dicsérte a PS5 DualSense kontrollerét, valamint azt is elmondta, hogy reméli, közösen sikerül megvédeni a kihalástól a régi klasszikus videojátékokat.

Phil Spencer, az Xbox fejese a héten a Kinda Funny Gamescast egyik adásának a vendége volt, ahol amellett, hogy ismét elismerően nyilatkozott a Sony eredményeiről a PlayStation 5 irányítójának megalkotását illetően, a klasszikus videojátékokról is megemlékezett.

Az Xbox-divízió vezetője újból megragadta az alkalmat, hogy megdicsérje a DualSense-t, és hozzáfűzte, hogy bár VR-headset vagy más egyéb komolyabb hardver fejlesztése nincs a terveik között, az Xbox Series X/S kontrollerét igenis szeretnék még jobbá tenni a konkurencia ötleteiből merítve. Természetesen Spencer is tisztában van vele, hogy a haptikus visszajelzés és az adaptív ravaszok nem olyan dolgok, amit egy szoftverfrissítés segítségével meg tudnak oldani a mérnökök, így ezeknek az esetleges integrálásához egy teljesen új eszközre lenne szükség.

Az úriember emellett arra is kitért a podcastben, hogy szerinte a játékiparnak közösen kellene arra törekednie, hogy megóvják a videojátékok történelmét. Spencer itt arra gondolt, hogy kicsit fél attól, hogy a régi klasszikus címek elérhetetlenek lesznek a jövőben, és szerinte ennek az elkerülésére is megoldás lehet a felhőalapú játék. Elmondása szerint ez az egyik indok, amiért kiemelt figyelmet fordítanak a visszafelé kompatibilitásra és az xCloudra.

22.
22.
crytek
#20: Mivel így a sony orra alá tudja dörgölni bezzeg ők tosznak a ps3 címeket megoldani ps4-5--ön... (felhő nem játszik)

Mondjuk azon az oldalon meg az a szégyen hogy ps3 game több van amit tolnék mint ps4 meg ps5-ön összesen..
21.
21.
delphijos
#19: Ja, a 6-7 százalék az aki egyáltalán bármit kipróbált. ( Az 1 meg valószínű aki rendszeresen használja )
20.
20.
delphijos
#19: Hát kicsit szkeptikus vagyok hogy az MS “presztízsből” csinálta a BC-t, tartok tőle ha szárnyalnak az eladások nem foglalkoztak volna vele , bár igazából ennek nincs jelentősége ma már, megcsinálták. A lényeg hogy szerintem kicsit magunkból indulunk ki, és a játékos társadalom többsége tényleg szarik a régi cuccokra ( lehet nem is ismerik őket )
19.
19.
crytek
#18: Na akkor az a szám elég jó én legutóbb 1%-os számot láttam csak a BC-ről és látod a MS mégis megcsinálta. Ha csak prestizsből is ,de nekünk jó. Pláne aki GPU előfizető főleg a "mokolos" fajtából mert azok havi szinten folyamatosan ezekből a címekből 2db kapnak...(és ezek a bc-s címek ugye nem előfizetéshez kötöttek)

De nagy kár hogy azok között sokkal de sokkal több jó game van amikkel tolná az ember viszont nem kaptak BC-t :(
18.
18.
delphijos
Kicsit magam ellen beszélek, mert én is régi motoros vagyok , szóval én is szeretek nosztalgiázni, a Vita-t pl. a kedvenc PSP RPG-im miatt tartottam meg. Ugyanakkor volt olyan statisztika hogy pl. ONE-on a felhasználók 6-7 százaléka használta a BC-t. Persze most hogy már gen. váltásnál van, és nincs is nagyon “csak nextgen” cím, ez persze más, de kiváncsi lennék hog 360 címekkel hányan játszanak az új gépeken , vagy hányan játszanának ( ha lehetne ) PS3 címekkel PS5-ön. Tartok tőle hogy amit Chdz irt , azért a nagy többségre igenis igaz. Az itteni társaság azért nagyrészt játékőrültekből áll össze ( baromi sok ember játszik, és szerintem ma már több az olyan aki inkább “casual” , vagyis csak “játszogat”, az olyanok mint mi egyre kevesebb van ) ja és PC-n is egész biztos előbb indít el valaki egy régebbi címet , mert sokkal több a lehetőség. De ott is azokra jellemző akik AKKOR játszottak vele. Egy ÁTLAGOS mai tízen, huszonéves nem. Így is annyi game van, azokkal se “bír el”. Egy remaster egész más, szerintem azt nem is érdemes idekeverni.
17.
17.
adamsfamily
#6: Ja,látszik,hogy az emberek nem ülnek le 10-20 éves játékokkal játszani.Biztos csak hiba a Mátrixban,hogy a 10-20 éves játékok remaster kiadásai olyan faszán szoktak fogyni.
15.
15.
kryszisz
#6: Hááát...nem tudom, csak pár példa, hogy mennyivel jobban szeretem a régi játékokat, iderakom azt, hogy "kedvenc", alant pedig, hogy az adott szériából melyiket értem ezalatt. Szóval,
Kedvenc:
GTA: Vice City
NFS: Underground 2/MW holtversenyben
Far Cry: 1
Doom: 3
Wolfenstein: Return to Castle Wolfenstein
SW: KotOR 1-2, Jedi Academy
Elder Scrolls: Morrowind

És ezek most csak azok, amik így hirtelen meló előtt eszembe jutottak, szerintem lenne még több is. De még egy kis extra: legkedvencebb játékom a KotOR, kedvenc FPS-em a HL2, kedvenc RPG-im között pedig olyan őskövületek vannak, mint a Gothic 2-3, vagy a Bloodlines. Már csak a fent említett címek miatt is megéri majd beruháznom egyszer egy Steam deckre, de ha zömük most így hirtelen bekerülne Cloudba, hát szerintem menne is az éves előfizetés. (Bár 1-2 amennyire tudom így is benne van, Doom 3, Morrowind legalábbis biztosan). És persze aláírom, hogy sok cím ezek közül nem öregedett túl jól, de így is azt mondom, hogy rengeteg játékos kaján vigyorral ülne le eléjük a modern vasakon is:)
14.
14.
crytek
#12: Az biztos ha van a világon legjobban kihagyott ziccer akkor az a Silent Hill kollekciónak a remakelése pc, ps,xbox, switch platformokra. Atom siker lenne.Elég megnézni a capcomot ezekből a régi cuccokból tartja el magát szinte fullra.
Lehet a konami tele van pénzzel de nem értem ezt miért nem lépték már meg rég.
12.
12.
Guba32
Mindenre megvettem eddig a régi Resiket,az 1-et Switchen is vegigvittem,(a 0 és a 4 még vár),mert azt az élményt mikor először bóklásztam a Spencer kúriában semmi sem tudja visszaadni.A Silent Hill remake-ért odaadnám az összes jövőben készülő horor játékot.
11.
11.
#10: Az életkorunk, az akkori körülményeink és az addig megélt játékélményeink is befolyásolják azt, hogy melyik játéknak "adunk lelket". Nem azt mondom, hogy egy játéknak nincs lelke, de tudom miről beszélsz. Viszont, ha egy játéknak *igazi* lelke van, akkor azt mi adtuk neki kölcsön akkor, amikor először játszottunk vele. Ahogy akkor megéltük és ahogy az óta megmaradt, de bármikor visszakaphatunk ebből egy darabot, amikor játszunk velük.

Az viszont nem kap vissza semmit, aki nem fektetett bele semmit. Ne mondja már senki, hogy ő 20 éve játszik és "fegyvert tartanának a fejemhez sem ülnék már le egy öregebb játék elé". Ez az én játékos énemnek is tökéletesen ellentond.
10.
10.
crytek
#8: Pontosan. Élő példa vagyok én is hiába minden hónapban a 3-4-5 game a bundlekból ami újdonság game pass ultimate stb azon kapom magam hogy mér megint a Far Cry 1-el tolom kb 15x-re vagy a Dead Space 1-el egy Condemneddel stb...

Lehet közhely meg minden de sok régi játéknak "lelke" volt. "láttuk/éreztük" rajta ,hogy abban a szív és lélek benne volt.
Most meg tolom a mai n+1 folytatást és csak azt látom copy paste előző részhez képest hogy minél előbb meglegyenek vele és kiadhassák... Nem véletlen nem toltam végig napjaink egyik játékát se 2x abszólút nem húznak be annyira mint pl egy dead space pedig elhitetitek kb 15. alkalommal végigjátszani valamit már mocskos unalmasnak hatna ,de mégsem az pont ez benne az überség.
9.
9.
DragonBleacPiece
#6: Szerintem nem mindenkinél dominálnak a jelen kor játékai, legalábbis számomra mint gamer, semmiképp nem. Egyszerűen a mai címek közül mondjuk 10 játékból 1-et találok, amit végig is viszek és élvezem, és a többit megvettem potyára mert jól nézett ki videón, de elé ülve jönnek elő a hibái. Viszont akármikor le tudok ülni a ps 2-es dark chronicle elé és órákon át járom a dungeonoket meg managelem az inventorym. De való igaz hogy a mai fiatalokról ne is beszéljünk, úgyérzem nincs kifejlett agyuk 26 év alatt, tisztelet a kivételnek, ha lenne akkor nem szapulnának zseniális játékokat mert csak 800x480 felbontásban megy.
8.
8.
#6: Nem akarok nagyon beleszólni ebbe az eszmefuttatásba, hiszen mások vagyunk és máshogy gondolkodunk. Úgyhogy inkább nem is szólok bele és elfogadom, amit írsz.
(***)

Nagy hazugság volt az első bekezdés. Ha nem vagy gamer, akkor ne vegyél minket egy kalap alá magaddal. Ha meg gamer vagy, akkor meg neked is van régi kedves játékod. Nekem pl ha azt mondanák, hogy holnaptól csak a Uplay-en játszhatok, akkor előbb venném elő a Commodore 64-emet. Senki nem mondja a gamerek közül sem, hogy csak a régi játékokkal kell játszani, vagy, hogy azok jobbak, de (amellett, hogy sokszor többet érnek a mai cuccoknál pl Street Rod, The Last Ninja), nekem nem fogja tudni senki megmagyarázni, hogy te a 2000-es évektől játszol és a "kutyát nem érdeklik a 10-20 éves játékok".

*NINCS* olyan gamer, aki 20 éve tolja és nincs semmi olyan játék, ami annyira kedves neki, hogy (főleg ha már anno megvette), akkor ne akarna soha többé egy percre sem ránézni.

0ffbb0f5b6e8ce16ec707bb799d0c542.jpg
7.
7.
crytek
#6: Mindig ez jön elő ha BC-ről van szó érdekes mégis megcsinálta a ms sokszáz játéknál.. De biztos azért mert a kutyát nem érdeklik..

Én inkább végigviszem a sok régi cimet 10-edjére mint sok mai szarral jétszak akár másodjára. Sőt mivel én pc-s vagyok eleve nekem az acsik úk kihivások lévén pc-n nem is voltak akkoriban
6.
6.
Chdz
#5: A kutyát nem érdekli már a 10-20 éves játékok. A jelenkor játékai dominálnak, nem egy 97'-es FO1 érted.. Ha fegyvert tartanának a fejemhez sw ülnék már le egy pár évestől öregebb játék elé. A többséget már kijatszottam (még megjelenéskor), a maradékhoz meg már nem tudnék leülni. Nem hiszem, hogy tömegeket mozgatna meg egy nagyon régi cím. A legtöbb mai fiatal még nem is élt, mikor én már nagyba toltam a 2000-es évek előtti játékokat. Egy mai fiatal le sem tudna ülni elé, fájna a szemének... :D
5.
5.
crytek
#4: Mondjuk számomra total érthetetlen miért nem adja bw a derekát sok fejlesztő a bc ügyben.
Nem lenne már egyik cím se akkora kasszasiker, de több pénzt hozna mint xbox 360 storeban hagyni őket...
4.
4.
Anti4730
Jo ez a visszafele kompatibilitas, de az jocskan felbaszott, hogy mar nem frissitik az xbox360 cimek listajat, holott meg rengeteg cim hianyzik, peldaul a project gotham szeria, es meg sorolhatnam.
3.
3.
delphijos
A gond jópár játékkal hogy vagy korlátosan vagy sehogy se játszható a szerverei nélkül, azokat meg nem hiszem hogy újra beüzemelnék ha már egyszer kihúzták a konnektort.
2.
2.
crytek
Akkor hajrá minden storeban ma még kapható xbox 360as címet tegyenek elérhetővé one és series - es gépekre is:)
1.
1.
markoci555
pc-n nem igazán van ilyen veszély, de igen, konzoloknál simán megy a süllyesztőbe akármelyik játék, és általában a fanok szoktak tenni ez ellen
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...