HWSW: Megérkezett a Google szupertelefon

  • Írta: Daks
  • 2010. január 5.
  • Érdekesség
Link másolása
Hivatalosan is bemutatkozott a Google telefon, a HTC által gyártott Nexus One, mely szinte minden tulajdonságában veri a jelenlegi okostelefon mezőnyt.
Hivatalosan is bemutatkozott a Google telefon, a HTC által gyártott Nexus One, mely szinte minden tulajdonságában veri a jelenlegi okostelefon mezőnyt.


A mobil első felét nagyjából kitölti a 3,7 hüvelykes AMOLED kijelző. Éles kontrasztok, csillogó színek, WVGA felbontás. A gépház belsejében természetesen az 1 gigahertzes Snapdragon processzor duruzsol, a mobil hátulján pedig egy 5 megapixeles kamera bújik meg egy LED-vakuval együtt. A mobil támogatja a szokásos GSM-frekvenciákat, nem hiányzik belőle sem a Wi-Fi, sem a GPS, sem a HSDPA, sem a sztereó Bluetooth támogatás, a HTC csúcskészülékeihez mérten teljes felszereltséget kapott. A Snapdragon erejéből futja hardveres 3D gyorsításra is. Tárhelyből fél gigabájt belső flash-memória és ugyanennyi RAM jutott, microSD-ből pedig gyárilag egy 4 GByte-os jár hozzá, de ez szabadon bővíthető.

És ez még semmi! Érdekel mit tud még a kicsike?
Irány a Nagytestvér, ahol minden részletre fény derül!
45.
45.
X-Master
#43

Kösz az infókat, amúgy meg az én véleményem, hogy azér utálja most mindenki a WM-et mert ez a divat.Meg mivel sokat késik a 7-es megint lehet szidni.Azt meg be kell látni hogy átlagfelhasználói szemmel nézve tényleg nem a legjobb rendszer, de úgy gondolom hogy a WM inkább a professzionális kategóriába tartozik, az android meg az iphone os meg széles rétegnek van kitalálva.Az nem igaz hogy azér mondom hogy a legjobb mer nekem az van, hiszen próbáltam én jó sok másféle mobilt is, de amióta ezt megláttam a tesztekben, azóta ez volt A PDA, A TELEFON. Még mielőtt valaki mondaná, próbáltam iphone-t is nem is egyszer, de 2 percnél tovább nem bírtam használni. a menüje nekem tökre nem tetszik, meg akkor inkább 3gs, mint a sima, az meg drágább, mint a hd2, különben meg nem bírom ha mindenfélét korlátoznak a telefonban.A másik meg hogy nem azért védem a WM-et mert fizetnek nekem, hanem mert lehet hogy meglepő, de elégedett vagyok vele, és szerintem jogtalanul szidják agyba-főbe már csak divatból is.Lehet hogy sokak számára nem a legjobb rendszer, de azért nem is egy szemét.

Különben meg azt látom a telefonoknál is mint a játékoknál : a legtöbbeknek csak a csilli-villi grafika számít, meg hú de szép hú de gyors , de a sok lehetőség, a szabadság senkit nem érdekel, és a WM rengeteg funkcióját és határtalan lehetőségeit SOHA nem fogja felülmúlni semilyen más rendszer.Lesznek persze, szebbek, gyorsabbak, de ennyi lehetősége soha nem lesz.És nekem tetszik, ha majdnem ugyanúgy működik a mobilom mint a gépem oprendszere.



Egy példával is alátámasztanám ezt a trendet:



A GTA San Andreas nekem még mindig a number one, és jött a GTA 4 a gyönyörű grafikával, fizikával, jön majd az 5 még jobbal, a San ANdreasé sehol nincs és nem is lesz grafikailag olyan mint a GTA 4, de azt a határtalan szabadságot, lehetőségeket, hangulatot, változatosságot soha nem fogja megadni semmi más. (BÁR TÉVEDNÉK)



Ja és ha 1-2 év múlva meggondolnám magam, a HD2-re még mindig nagyobb esélyem van androidot tenni ha megunnám a WM-et, de a nexusra a büdös életbe nem lehet majd WM-et tenni a Google hatama miatt.
44.
44.
dareal
44: nézz utána. nincs winmo-ra online store? hányat adjak? :D



pár cím, persze a telefonon elérhető kliensekkel, szal mint az appstore, vagy cydia (a warez store-okat nem linkelem, az is van pár):



(ez gyárilag a winmo része)



http://www.microsoft.com/windowsmobile/catalog/cataloghome.aspx


http://www.cabxpress.mobi/


http://www.handango.com/app-store/Home.jsp




egyébként minden platfromra van sok mocsok hulladék, de jelenleg iphone-ra és winmo-ra van a legjobb szoft ellátottság, android még gyengélkedik.

de az masszív csúsztatás és túlzás, hogy winmo-n csak szemét lenne :D

kb mint iphone-on a sok ifart, itoilette stb, van jó sok tényleg zseniális szoft és van rengeteg hulladék.

hálózat résszel semmi baj nincs winmo készülékeken, én lazán megyek ipsec+radius hálózatra is, automatán felkúszik a free hotspotokra. talán érteni kéne hozzá? lehet :)

összességében azért az iphone os tényleg jobb, nem is mondtam, hogy nem, de azért a winmo-t sem kell lehúzni és butaságokat írni róla.

amúgy szerintem idővel az android tarolni fog, lazán.
43.
43.
TwIleK
#38: én windows mobile ra fejlesztek, de iphone om van, most vettem egy HTC Hero-t, és nézegettem (már amennyit lehetett a Nexus One-t is, és sok sok mindent) ...

Iphone, Andriod azoknak akik élvezni akarják, hogy okos telefonjuk van, Windows Mobile meg azoknak, akik nem értenek a dologhoz és boldogak egy rakás szeméttel is :)

A program mennyiségekről. Windows Mobile hoz semmiféle online (értsd telefonról elérhető) marketet nem láttam még (hozzáteszem a hálózat kérdést is nyögvenyelőssen kezeli), míg iphone, andriod ezeket képesek voltak megoldani ... apple store ban pedig nem kevés alkalmazás van ám!



A windows Mobile nak leáldozott. Drága (andriod hoz képest), lassú (mindenhez képest), csúnya. Annyira nyílt, hogy a rá való fejlesztés egyszerűen már nem éri meg (sok az iphone, sok lesz az android). Minden wm hez külön külön supportok vannak, össze vissza, nem csak a DX el, de tök alapvető dolgokkal kapcsolatban is! Nem véletlenül van hogy a másik két platformra sokkal sokkal nagyobb mennyiségben jönnek ki az új alkalmazások. Wm már sok sok éves ezért van hozzá sok minden, ami már lehet lassan kevesebb mint az 1-2 éves applehöz ...
42.
42.
dareal
#40: tény, hogy a hd2 a legjobb winmo készülék, de közel nem a legjobb készülék. speciel a nexus one rommá alázza. nézd meg a teszteket. hiába azonos a felépítés (részben, minimális eltérések vannak), ha a rendszer jóval rugalmasabb.

nézd meg pl a flash lejátszást (google->tesztek), a google készülék valami hihetetlen jó, hd-vel sincs gondja (mondjuk nem csoda, lévén a google-nek érdekeltsége is van benne, így nyílván, hogy saját dolgaikat erőltetik leginkább), lazán megkajálja a 10.1-es cucukat is, mindenféle akadás és blur/blurry nélkül.



ne érts félre, csak nem szeretem azt a mentalitást, hogy azért mert valakinek x van, azért x a legjobb. itt masszívan ezt érzem.



jó a hd2, de nem a legjobb.

egyébként ajánlom figyelmedbe az xda-dev fórumot (htc fejlesztői fórum, ill külső htc hackerek fóruma), ahol számos új driver van már a hd2-höz, amivel a hiányosságokat, hibákat orvosolják, hivatalosan ezek a patchek, módosítások még nem léteznek, de ott már fellelhetőek. sőt, onnan lesz érdemes beszerezned a rom frissítéseket, illetve az újabb kiadású winmo rendszereket.



igazából akinek htc gyártmányú (szóval nem htc jelzésű, hanem htc gyártmányú, mert pl a sony is a htc-vel gyártatta az x1-et, mint a google a nexust) készüléke van, az mindenképp menjen fel az xda fórumra, megéri!
41.
41.
huszti
basszus ez nagyon durva lett :O
40.
40.
X-Master
#35: A snapdragon (Qualcomm qsd8250) a jelenlegi leggyorsabb mobil processzor és chipset.Ezért a hd2 a windows mobile ellenére az iphone sebességét nyújtja
38.
38.
X-Master
#18: Nem rakok fel rá semmi frissítést csak majd a wm7-et, mert minden magyar és tök gyors, nem akarom elcseszni.
37.
37.
X-Master
#15: Hát szerintem pont nem.A WM a legnyíltabb rendszer, hiszen tudtommal arra van a legtöbb program , ha meg olyanoknak csinálnák, akiknek meg kell mondani mi a jó, akkor azok nem is tudnák kezelni, mert azér' annyira nem egyszerű.Én azt mondanám inkább, hogy android mindenkinek, wm meg a hozzáértőbbeknek.
36.
36.
dawe001
35.
35.
dareal
33: gondold át újra:

http://www.1800pocketpc.com/2010/01/06/htc-hd2-vs-google-nexus-one.html


egyébként az amcsi verzió nem mtouch, az európai az lesz (usa-ban apple szabadalom miatt nem lehet mtouch, viszont egy kis hack rátöltésével már az is mtouch)
34.
34.
kondi
Mi az a snapdragon ? Bocs h. ilyen hülye vagyok xD
32.
32.
ThomasKoller
Nem azért ,de a HTC Touch HD 2 mindenben veri;) és jobban is néz ki,sőt a kijelzője sem ekkora.. Az egy éves HD nak is nagyobb kijelzője van..mondjuk annak a processzora nem snapdragon:S:P
30.
30.
dareal
én is imádtam, jó az, csak pöppet túlhájpolt, annyit azért közel sem tud, mint amennyire túlmisztifikált és istenített.

én imádok buherálni, ott ez azért elég hiányos volt. ill nekem fontos, hogy legyen egy kicsúsztatható billentyűzet, mert hát a touchkeyboardok közül az iphone a legjobb (bár már ugyanaz elérhető szinte minden platformra, de ezt ők hozták be), de vakon nem lehet vele gépelni, sokat levelezek, így meg a gép bámulása nélkül is lehet gépelni. persze ez már egyéni ízlés és igények kérdése.

nexus nagyon tetszik, de én maradok az x1-nél, a billentyűzet miatt (vagy nekiesek egy android telepítésnek az x1-en, XDA-DEV fórumon már cseréltek winmo rendszert androidra, kérdés, hogy megéri-e, müxik-e minden, avagy sem :))

viszont ha lenne nexus-ból billentyűzetes, kérdés nélkül cserélném (azért cégen belül bohóckodok vele, de nem kérek cserét, ez szinte biztos)
29.
29.
dflt23
#28: Persze értem. És igen igazad. Az már más dolog hogy nem hiszem hogy átkell alakitani az egész telefont xD. Amugy sztem nagy hiány a multitasking az iphone-ba. Vagy hát valamilyen van de azért jah. :D Meg az apple tényleg feltud fujni olyan kisujátoskat is mint pl az iránytű. De azért nekem tetszik.
27.
27.
dareal
16: idén jön az új iphone (nyáron, aug környékén, ahogy az lenni szokott :))

eddigi újítás, amiről tudni: lesz benne egy fm tuner. hurrá. ezt egyébként rühellem az apple-ben. az az újítás, hogy valami minimalista dolgot beraknak és az az új iphone (2g->3g, majd 3gs erősebb procival és 1-2 minimal változtatással). évente ezért 100-150e-t kiadni hülyeség.

csak egy példa: ezt más gyártóknál a fejlesztők megoldják, értem ez alatt, hogy amit adott készülék nem tud, azt szoftveres frissítéssel megoldhatják (már ha hw korlátai nincsenek). iphone esetén nem, jailbreakelve sem (maradjunk az előző példánál, a böngészős flash, silverlight, stb supportnál, felejtős, apple nem akarja, így a user nem használhatja (google, apple saját flash playert akar, amin keresztül a saját maguj által elfogadott flash alkalmazások futhatnak, de a böngészős flash support kimarad, mert így nem kontrollálhatják, hogy milyen flash app fusson/futhat).



példa legyen a TMC mondjuk, az x1 pl nem rendelkezik TMC funkcióval, elleben egy szoftvert felraksz és már van TMC (gps szoftver indítása előtt külön indítani kel a TMC drivert). nem úgy megy, hogy na most majd megveszem az x2-t, mert abban már van TMC (bár asszem abban sincs, csak egy példa), hanem csak felrakok egy szoftvert és van TMC (TMC = Traffic Message Channel, a gps szoftveren látom az útlezárásokat, tereléseket stb, az ilyen grízes helyekre nem tervez útvonalat, elég fontos szerintem, de emiatt nem veszek új készüléket, inkább letöltök egy hackelt driver update-et és élvezem a meglévő készüléken)



imádtam az iphone-t, de az ilyen tahó üzleti modell miatt inkább fújok rá, mintsem istenítsem.
27.
27.
dareal
bocsi, az előző post HomoLudens-nek :)
26.
26.
HomoLudens
#16: Jóvőre úgy is rára még egy lapáttal az új iPhone és az iPhonak jobb az oprendszere, ha másért nem azért mert specc arra a gépre írták és kalsszsikkal jobb a támogatottsága mind szoftveresen mind hardveresen.
25.
25.
dareal
#24: skin != új shell

szóval nem skinekről beszélek, skinneléssel nem a rendszer alapjaiba túrhatsz bele! skin és shell csere között hatalmas a különbség, skin esetén fut az eredeti shell (erőforrás felesleges zabálása), míg shell csere esetén nem fut, ami egy igen-igen lényeges különbség. (jó példa erre a winmo, ahol nekem igazából semmi sem az ms és a SE által gyártott szoftver, eredmény, a készülék jóval gyorsabb, stabilabb, mint a gyári szoftvergarmadával (ráadásul ennek további folyománya, hogy 2x annyi a szabad ramom, ill csinosabb is a kinézete mint az alap, bár ram így is elég volt, de azért jó érzés, hogy méginkább több a szabad memória))

érted, hogy hogy értem?



jó példa erre a már említett flash plugin is, ami egy rendszer dll-t telepít, no erre iphone-on esélyed sincs, mint akár a teljes shell cserére, elhiheted, sokat nyúztam az iphone-t is, ill 1-et a buherálás során sikerült is hazavágni, nem indul, szervízben sem tudták életre kelteni :D



Nokia-n kívül a SE és a Samsung az, aki leginkább használja a symbian-t.
24.
24.
dflt23
#22: Ezért kérdeztem mert 90% nokia. Többin én még nem láttam szval azokrol nem tudok véleményt mondani de nokián nekem nem nagyon nyerte el a tetszésemet.
22.
22.
dareal
igen, pl az egyik samsung omnia is symbian-al szerelt.
21.
21.
dareal
20: úgy. ezek alatt azt is értem pl, hogy lecseréled a rendszer főbb részeit (grafikus felület mondjuk, driverek, stb). ilyen iphone-ra nincs, jailbreakelve sem.

vagy pl, ami androidra, winmo-ra is van, hogy a böngészőbe beépülő modulokat tehetsz, pl flash player. ilyen nincs. többi rendszeren egy laza telepítés és kész

bütykölhető, de közel sem annyira, mint más rendszerek.

symbiant ki használja? rengetegen, nokia mai napig elsőszámú rendszere, ill asszem valamelyik új samsungra is az került winmo helyett.
20.
20.
dflt23
#20: Ugy érted hogy az iphone-t nem lehet butykolni? Vagy mit értesz bütykölés alatt? Szinte az ég világon mindent megtalálni rá ha másnem jailbreakkel. Ugyanugy lehet ráfejleszteni mint a symbianra. Kihasználja még a symbiant?
19.
19.
dareal
#19: volt iphone-om, van/volt symbian-os kütyüm is. iphone esetén voltak gondjaim, a symbian-os teló meg már 3 éve fut (bár az iphone is beton stabil!).

egyébként ezen felsorolásban a bütykölhetőséget is figyelmbe vettem, számomra fontos tényező.

akadni nekem nem akad(tak) a symbianos cucuk, stabilnak meg beton stabil mind (nokia-t ne vedd alapul, valahogy mindig elszarják a symbian-os cucujaikat, az n97-től speciel okádtam, alpha állapotban dobták piacra, most talán már béta állapotot elérték :D)

szóval az iphone-al szemben (ahol 1 gyártó 1 termékéről van szó) figyelembe kell venni azt is, hogy másik rendszereket a gyártók minden esetben bütykölik, az valóban okozhat kellemetlenségeket (legjobb példa erre az n97, fél napot volt nálam, de az valami kínszenvedés volt, billzár-ba belefagyott, nem indult, stb stb stb, de ez nem a symbian, hanem a nokia töketlensége)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...