NBA Live 09

  • Írta: Daks
  • 2008. október 6.
Link másolása
A FIFA és az NHL rendszeres látogatója a Gamekapocs tesztgépeinek, ám idén úgy döntöttünk, hogy minden korábbinál több sportjátékot mutatunk be nektek. Így született meg a Nascar 09, a Tiger Woods PGA Tour 09, az NBA Ballers: Chosen One, és többek közt a Facebreaker cikkünk is, ma pedig egy újabb EA Sports játék van soron, méghozzá az NBA Live 09!
Az NBA Ballers után igencsak félve ültem le ismét kosarazni, ott ugyanis akkorát csalódtam a sportágban, mint még soha. Kínszenvedés volt az a pár óra is, amíg egy cikkre való élményt össze tudtam szedni nektek, akkor azt mondtam, hogy köszönöm, de ebből soha többé nem kérek. Aztán megjött az NBA Live 09, és gondoltam bedugom a gépbe, mégse lepje már itt a por. Jól tettem. A játék nagyon klassz lett, igazi profi kosárlabda-szimulátor, azt hiszem erre vártam mindeddig!


Az NBA Live idén rengeteg újításon esett át, és bár egyik se valami forradalmi dolog, azért megérik a felsorolást. Az első ilyen a Dynamic DNA, mely egy nagy adatbázisból felépített stratégiai fícsör, segítségével megtudhatjuk, hogy az adott játékosnak mik az ügyességei és gyengeségei. Ehhez tartozik egy NBA Live 365 nevű szolgáltatás, mely a sportolók adatbázisát tartja naprakészen, ha például valaki sokat ront, akkor annak levon képességpontjaiból, ha pedig ügyes, akkor értelemszerűen megnöveli azokat. Az internetről folyamatosan frissíti a sérüléseket, átigazolásokat, meccskihagyásokat, így gyakorlatilag bármikor is kapcsoljuk be a játékot, mindig a valóságnak megfelelő csapatfelállással fogunk találkozni. Az NBA Rewind segítségével a múlt meccseit játszhatjuk le, a Pick and Roll Control pedig lehetővé teszi a jobb csapatjátékot – társunknak bármikor jelezhetünk, hogy mit akarunk, aztán ő ennek megfelelően fog helyezkedni, és rákészül az akcióra.


A FIFA-ban megismert Be a pro mód is bekerült az NBA-be, ez lehetővé teszi, hogy egy meccs alatt egyetlen embert irányítsunk. Ekkor ugye mindenki teszi a dolgát, nekünk pedig be kell illeszkedni a csapatba, és felvenni a meccs ritmusát. A játék megörökölte még a FIFA töltőképernyőjét is – a várakozás helyett itt is játszhatunk picikét, sőt játékosunk Ronaldinhohoz hasonlóan ismét third person nézetből irányítható.


Újdonság továbbá, hogy a korábbi nyolc FIBA csapat helyett ezúttal már huszonnégy képviselteti magát a játékban. A FIBA a férfi nemzeti válogatottak tornája, mely ezzel a bővítéssel immáron teljessé vált az NBA Liveban is. Na de lássuk, miért is kapta meg a játék az előkelő, majd' 9 pontos értékelést!


A grafika nincs széteffektezve, a sportolók jól kidolgozottak, a közönség igazi emberekből áll, a látvány tehát már első pillantásra is nagyon ott van. Az állam azért nem esik le tőle, de egy sportszimulátornak nem is ez a lényege, szerintem a legfontosabb a könnyű irányítás, a jó játékélmény, és persze a hangulat. Itt mindegyik megvan, pillanatok alatt bele lehet szokni az alig pár gombos cselezgetésekbe, a könnyű irányítás ráadásul a játékélményt is nagyban megdobja, mert  ha jól megy a játék, akkor ugye a kedvünk is jó. A hangulatról még csak annyit, hogy egy-egy hárompontos után hangosan kurjongattam – ez azt hiszem mindent elmond.


Nagyszerű hangulatelem még, hogy a meccsek elején a kamera az öltözőfolyosóból zoomol át a pályára, ahol már dübörög a zene, a közönség pedig eszeveszetten tombol. A program a pompomlányok táncával és a stroboszkópos fényshow-val folytatódik, majd indul a meccs.


A játékosok hihetetlen élethűen mozognak, valóságos élmény irányítani őket. Meccs alatt mindenki él, láthatjuk, ahogy a közönség őrjöng, a pálya körül futkosnak a bírók, a kispadon meg megy a tanácskozás, de ami a legjobb, hogy a sportolók figyelnek egymásra, és egyfolytában kommunikálnak. Sok sportjátékból hiányoznak ezek a dolgok, a FIFÁ-ban is sokszor van műanyagérzésünk, nem is csoda, hogy a PES évről-évre lealázza a tesztek során.


A cikk hangvételéből érezhetitek, hogy nagyon bejött nekem az NBA Live 09. Eddig nem voltam nagy sportjátékos, de ahogy a Pure megszerettette velem a quados sárdagasztást, úgy varázsolt ez a játék is igazi labdazsonglőrré. És ne felejtsük el, hogy a játék jövőre még csak jobb lehet!

11.
11.
arshavin23
#10: Egyértelműen 2k9 :)
10.
10.
Szelim
NBA 09 LIVE vagy NBA 2k9? ;)
9.
9.
drip
én szívesen megírnám ^^ hát ha még el is postázzák :):)
8.
8.
wolf15
#7 Sztem felkérnének minket,h írjuk meg XD

Vagy legalább elpostáznák,h kipróbáljuk mi is :P :P :D :D
7.
7.
drip
Jesszupapi Blitz II írtam :O:O Nem tom,hogy jött de Bacbreakert akartam csak hát ugye blitz II mindjárt itt van és ezerrel jönnek a videók is szal nem tom az volt a fejembe pedig a Bacbreakert akartam írni .. mind1 a Blitzről is jöhet kiváncsi lennék,hogy a GK-sok mit írnának egy amerikai focis játékról :P
6.
6.
@darkking@
Énszerintem akosaras játékok egy kis idő után már unalmasak régen oda voltam értük de most valahogy nem tudom szerintem gyorsan megunhatóak
5.
5.
wolf15
#4 vagy majd a Backbreaker?:P

Amúgy sajnálattal látom,h az EA-s srácok kezdik kihagyni a PC-t a sportjátékaikból...:-/ Pedig egy Madden mindig volt a gépen,de a 08ra hamar ráuntam,mert ugyanaz,mint a 06 és 07 csak más kerettel...
4.
4.
drip
Ha már anyi sport játékot kpróbáltatok egy Madden nem fér bele ?? vagy majd egy Blitz II...
3.
3.
cemi
Hát a cikket érdekesnek tartottam, de bennem még mindig az elözö évek borzalmai vannak.én maradok a fifánál, a 2k sorozatot nem ismerem, de elöb vagy utobb lehet hogy kiprobálom, mármint a 2k sorozatot, ha haveromnak meglesz a LIVE akkor azzal csak akkor ismerkedek meg.
2.
2.
webadam
Szerintem idén is a 2k nyert.Nekem nagyon bejön a játék.Igaz még csak a demóval játszottam de az alapján megint veri a Live-ot.Lehet szebb egy kicsit a grafika de a játékmenet mindenért kárpótol.
1.
1.
Daks
Nba live 09 vagy nba 2k9 - ki melyiket? :) Reszemrol meg megnezem a konkurenciat is, kivancsi vagyok, bar azt mondjak iden az EA nyert.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...