Mirrors Edge

  • Írta: Ca$h
  • 2008. november 25.
Link másolása
Emlékszem fél éve történt, hogy először találkoztam a Mirrors Edge bemutatójával… teljesen magával ragadott a hangulat, a látvány és az a zene, gyerekek az a zene mindent vitt. El is döntöttem, hogy ha törik ha szakad, nekem be kell szereznem ezt a játékot… így is történt… jöjjön hát a várakozásom gyümölcse.
Valaha a város tele volt élettel… vad volt, fékezhetetlen, brutális, de szabad. Míg egyszer csak a kormány úgy döntött, hogy véget vet az erőszaknak és mindent felügyelve, mindenkit elnyomva, olyan törvényeket hozott létre, mellyel senki sem vehette fel a harcot. Az emberek többsége a biztonságot és a nyugalmat választotta, de voltak sokan, akik ellenálltak… ők a megbízóim. A nevem Hit, egy futó vagyok, a tükörnek azon az oldalán, ahol még mindig a szabadság a legfontosabb. Életem folyamatosan csak egy hajszálon függ, de ez a mindenem, ezért élek, mert én szabad vagyok!


A remélhetőleg hangulatosnak nevezhető bevezetőm ellenére, sajnálatos módon a Mirrors Edge-nek nem a történet az erőssége. Röviden a lényeg, hogy a húgunk - aki mellesleg a „kékek" oldalát erősíti - bajba került, belekeveredett valami hatalmas összeesküvésbe, és mi természetesen minden áron azon leszünk, hogy tisztázzuk a nevét. Mert ha börtönbe kerül, esélye sem lesz az életbemaradásra. Ehhez azt fogjuk tenni, amiben a legjobbak vagyunk, tehát csak futunk, futunk és futunk, mindenen keresztül, a gravitációt és minden egyéb fizikai törvényt leküzdve, de ez senkit sem fog zavarni, mert szabadnak lenni jó!


Nem bírok magammal, így a teszt közepe felé el kell, hogy szóljam magam: csalódtam. A Mirrors Edge-el ugyanis az a sajnálatos dolog történt, hogy a túlságosan nagy hipe körülötte olyan elvárásokat ébresztett az emberekben, amiknek egyszerűen nem tudott megfelelni. Hihetetlenül szép a grafikája, de sajnos ezt manapság már kezdjük megszokni. Rendkívül hangulatos az atmoszférája, szuper a zenéje, de valahogy hiányzik belőle az a szükséges plusz, ami miatt a legnagyobbak közé lehetne emelni. Jómagam is napokig gondolkoztam rajta, hogy vajon mi a különbség a játék és aközött az ominózus bemutató között, amit ezerszer és ezerszer megnéztem már, de nem tudom megfogalmazni nektek gyerekek. Nem tudom! De elég legyen ebből, folytatom ahol abbahagytam.


Faith - avagy Hit - kalandjai természetesen abból fognak állni, hogy megjelenünk valami hatalmas és magas irodaépületben, berohanunk, megfogjuk a táskát, közben lecsapunk pár gonosz csúnya bácsit és már mehet is a menekülés. Ekkor legtöbbször beindul valami vérpezsdítő kis muzsika, persze mi nagyon boldogok leszünk és kezdjük végre érezni azt a valamit, amire olyan régóta vártunk már, amikor sajnálatos módon szó szerint falakba fogunk ütközni. Igen, sajnos gyakran fogunk ilyet tenni, mert a játék pályáinak a tervezői olyan idióta módon rakták össze nekünk az útvonalat, hogy sok mindent fogunk érezni, csak éppenséggel azt a szabadságérzetet nem ami az egész stuffnak a lényege lenne. Igazán példát vehettek volna Altair kalandjairól az Assassins Creedből, amikor arra kényszerültünk, hogy meneküljünk. Na ott aztán volt szabadságérzet, itt sajnos ez nem adatott meg nekünk. Legtöbbször azt sem fogjuk tudni, hogy merre menjünk, mit csináljunk, hiába változnak a kulcsfontosságú elemek a pályán vörös színűre. Ezerszer és ezerszer fogunk újrakezdeni egy-egy szakaszt, mire profin betanuljuk az útvonalat és végre tényleg úgy hajtuk végre a mozdulatokat, ahogyan azt szerettük volna.


Pedig mozdulatokból aztán lesz dögivel, az összes Yamakasis, Prince of Persiás, francia extrém sport mutatványt meg fogjuk tudni csinálni és mindezt lélegzetelállítóan élethű FPS nézetben. Ebből a szempontból csillagos ötösre vizsgázott a gamma az már egyszer biztos.  Ezen kívül több tucat lefegyverző mozdulatra leszünk képesek, teljesen az adott helyzettől függően. Még a mátrixos falra felfutok és onnan rúgom le feléfordulva combót is. Nagyon élvezetes ezeket csinálni, főleg mikor már profin betanultuk az irányítást, ami sajnálatos módon az XBoxosoknak eléggé kellemetlen élmény lesz. Azt hiszem még sosem írtam ilyet, de nagyon megbántam, hogy nem PS3-ra vettem meg a játékot, mivel kifejezetten rá találták ki a kéztartásunkat. Gondolom nem árultam el újdonságot senkinek azzal, hogy a két konzol kontrollerjét teljesen máshogy kell fogni a kezünkben. Hiába játszottunk hosszú órákat és napokat a Guitar Heroval és szokta meg a kezünk ugyanezt a tartást. Itt nagyon el fognak fáradni az ujjaink csupán pár perc után, mert az XBox irányítóját nem arra találták ki, hogy a két bumperen legyenek a mutatóujjaink. Sebaj, remélem ti is olyan kőkemény, hardcore játékosok vagytok mint én, és nem akadtok fel ilyen apróságokon.


Sajnálatos módon a stuff története igencsak rövidre sikeredett, de ezt igyekeztek a készítők az időre újrajátszható time trialekkel ellensúlyozni. Nekem ezek azért tetszettek különösen nagyon, mert nem kellett semmivel se foglalkozni, csak magával a pályával. Ha valaki teljesíteni szeretné őket a lehetetlennek tűnő három csillagos eredménnyel, akkor azt tanácsolom neki, hogy töltse be az első helyezet „ghost"-ját, és akkor látni fogja milyen turpisságoknak köszönhette azt a nagyon jó időt.


Nem tudom mit vettetek le a cikkemből, remélem azért valami jót is, mivel tudnotok kell, hogy nem bántam meg a játék beszerzését, maximum azt, hogy nem PS3-ra vettem meg. Túlságosan sokat vártam tőle, és nem kaptam meg azt, amit szerettem volna, és ez egy kicsit elkeserített. De mindent egybevetve, igazából csak azt sajnálom a legjobban, hogy nem az Ubisoft adta ki, mert akkor most biztosan egy 10 pontos tesztet olvastatok volna tőlem, amit 12.000 dolláros mosollyal az arcomon írtam volna nektek, szétrepedt arcizmokkal. De mindezek ellenére úgy gondolom, hogy aki szereti az FPS-eket, és aki ki szeretne próbálni valami nagyon új, és hangulatos élményt, az tegyen egy próbát vele, talán ezután a teszt után nem fog akkorát csalódni, mint én. Én szomorú vagyok egy picit, de azért jót szórakoztam, és ez a legfontosabb szerintem.

Kapcsolódó cikk

53.
53.
MrCrovax999
Én nem értek egyet a teszttel, nekem minden szempontból megfelelt a game. Nagyszerű grafika, tökéletes mozgás, de a legfantasztikusabb mégis a hangulat! Jó, persze bele kell tanulni, de onnantól tényleg kiváló!
52.
52.
Krekk
#51: Semmi gond warezhuszár, kezdünk hozzászokni, hogy a 3 nextgen platformból 2őn többségében ez megy. Szóval nyugodtan, miért is ne.......
51.
51.
X360_FaNbOy
#48: nem kell megvegyed eredetibe ha nem akarod :P.....én mikor előszőr játszodtam ugyan itt akadtam el, viszont ha jól tudom azoknál is fordult elő ilyen akik eredetibe vették meg...na szóval találsz a zinterneten 1 crackfixet és akkor semmi bajod nem lessz többé..:)

bocs hogy arra ösztönzök valakit hogy ne vegye meg xD
50.
50.
Marcy
#48: vedd meg eredetibe
49.
49.
Ca$h
a megoldás a következő: vegyél egy Xboxot! =)))
48.
48.
pitbull017
sziasztok, remélem tuttok segíteni mert végre megszereztem a mirror's edgét de amikor elérek a 3. fejezetig és át kell ugrani a kerítésen utánn a csajszi el kezd sétálni (és ha a sétagombot benyomom akkormeg tipeg mind eggy baba)viszon ha felhúrom a grafikát teljesen akkor tovább fut (xD az első ezeszig vagy mi az ...

) és ott felmászok és megin sétál :@ pls segítsetek ( az úratelepítés nem oldja meg)

47.
47.
Ca$h
nem tudom most pontosan, de jó tippként azt tudom neked mondani, hogy rakd be az első helyezet ghostját, és akkor látni fogod, hogy ő merre megy és mit csinál! ;)
46.
46.
Rabit Wars
ja tudom az első pályán a rekordom 2perc 31 másodperc egyszerűen nem tom gyorsabbra teljesíteni képtelenség neked mennyi a rekordod az első pályán nem a tréning pályára gondolok hanem az 1- ső fejezet első pályájára:)
45.
45.
Ca$h
rabit: tedd azt, próbáld ki a speed runokat, na azok aztán nagyon nagy kihívást jelentenek. nem mintha a time trialek három csillagosra kitolása nem lenne az... =)
44.
44.
Rabit Wars
Ca$h:értem mert feltűnt hogy nagyon jó a videó és még nem láttam ezeket a részeket hú lehet hogy be is tolom a gépbe és gamerkedem egy kicsit:)

43.
43.
Ca$h
rabit: igen jól látod. az egy nagyon jó trailer amit még én sem láttam sehol, illetve van az a rész amkor a kis Faithet edzi a mestere, az is csak egy hipe trailer volt, a játékban nincsen benne, az összes többi a második pályából lett összeollózva, illetve abból a legendás első trailerből amit mindenki annyira szeretett és szeret most is!
42.
42.
Rabit Wars
ja ja megnéztem tényleg jobb te ez milyen platformos videó mert én xbox360- on végigtoltam és ilyen részek nem voltak benn gondolok itt a a felhőkarcolónak az ablakán tükröződik a tested amikor át ugrasz rá?

vagy csak ez ilyen exlusive trailer.

41.
41.
Ca$h
rabit: igen láttam, de ez a játékból összevágott montázs szerintem mindent visz! =)
40.
40.
Rabit Wars
Láttad már a videó klipjét az énekessel nézd meg a gametrailerse-en nagyon jó
39.
39.
Rabit Wars
ja kb én is iszonyat jó ja vágom én letöltöttem a videóklippetwww.gametrailers.com/player/43145.html
38.
38.
Ca$h
rabit: én egyszerűen megőrülök érte annyira szeretem, ma olyan 10-szer néztem meg ezt a videót:

http://www.youtube.com/watch?v=L0-15w3Q5Rg


és olyan 15-ször hallgattam meg a zenéjét amit a PSN-ről letöltöttem! =) bárcsak a játék is annyira jó lenne, mint a zenéje... :(
37.
37.
Rabit Wars
Hát igen Ca$h én is reménykedek benne hogy jobb lesz a második rész na de hát ahogy mondtam ízlések és pofonok nem tetszhet mindenkinek ugyanaz a játék:) de a zenéje azért eléggé ott van a toppon szerintem imádom ezt a zenét:)
36.
36.
Ca$h
rabit: szívem szerint 8-at adtam volna rá, de nem tehettem meg, mert vannak nála jobb címek jelenleg, amikre tiszta szívvel meg lehet adni ezt a pontot. abban viszont biztos vagyok, hogy a második rész nagyon NAGYON jól fog sikerülni!
35.
35.
Rabit Wars
Szerintem ez a játék nagyon ott van a toppon, ezt a műfajt amit bemutat a szabad futást iszonyatosan jól megvalósították a játékban, élethűen tükrözve a valóságot a zene meg valami eszméletlen ja és cikk is mindent leír amit érdemes tudni a játékról de én az értékelés re kicsit több pontot adtam volna na de hát ízlések és pofonok.
34.
34.
DarkRaven
Ez a játék eredeti, ötletes a teszt és értékelés is jó.

31-32: Egyszerűen elfogult a gamekapocs értékelése a többi játékkal szemben: Egy COD5 hol eredeti, cső játék, stb. mégis 8.9. Crys meg sok embernek csalódást okozott, optimalizálatlan stb.. A többi játéknál is ilyen értékelés kellene, nem pedig felülpontozni a játékokat.
33.
33.
Ca$h
Gyerekek! Le lehet tölteni a PSN-ről a játék végefőcímzenéjét, a címe "Still Alive". Szerény véleményem szerint az egyik legszebb szám amit életemben hallottam, főleg a végén történtekkel együtt!!!
32.
32.
Ca$h
vergil: jaja ez a te véleményed, mindig vannak kivételek... ettől lesz erősebb a szabály! =)
31.
31.
vergil
bazz a cod5 8.9pfff z meg sokkal jobb játék és csak 7.0 hát eezz nagyon nagy hülyeség meg ez sokkal jobb JÁTÉK. Meg már nemazér mondom de az aki nem nagyon szereti az FPS játékokat ugye pl ÉN és még nekem is tetszik én nagyon nem értem ezt se mert többet kéne neki adni és háát nem értem a cod5-öt se mert annak viszont 5.0-t se adnék!
30.
30.
Ca$h
optimus: minden teszter másképpen pontoz, a Crysis cikket nem én írtam, de gyanítom, hogy nem okozott akkora csalódást mint a Mirrors. Itt látszik az, hogy a grafika, az egyediség, a hangulat nem minden. Ha az ember nem azt kapja amire vágyott, csalódott lesz. Ha az emberek többsége csalódik, nem kaphat magas pontot a játék, mert akkor átvernénk őket, amit meg ugyebár nem szeretnénk semmiképpen!
29.
29.
Optimus Prime
Csak, hogy tovább szőrözzek. :) Ugye a játék grafikája szuper, a zene egyedi, a látványvilág és a feeling is egyedi, újítások az FPs terén, csak a story és pár dolog hibádzik. Ez mind igaz a Crysisra is, az mégis 9.4-et kapott. Miért?

Bár be kell valljam kissé letörtettek, és lehet meg kell várnom még kijön Classics kiadásban a játék, mert ha megveszem 12k-ért és nekem se tetszik....



U.i.: Egy esetleges PC-s demóról nincs infó?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...